Mijn belangrijke levenslessen

 

Ik heb mij best vaak afgevraagd waar het leven nou eigenlijk goed voor is. Maar als ik terug kijk op de afgelopen 25 jaar van mijn leven, besef ik dat alles wat ik heb meegemaakt, alle mooie momenten, mijn schoolperiode en opleiding, successen en mislukkingen, ervaringen en alle waardevolle personen die ik heb ontmoet, mij hebben gemaakt tot de persoon die ik nu ben.

Alles wat ik heb meegemaakt, heeft een rol gehad in mijn leven. Alles heeft gezorgd voor inzichten en de vorming van mij als persoon. Alles, of het nou goed of slecht was, heeft mij geholpen de persoon te worden die ik nu ben. Het leven zit vol met mooie inzichten en levenslessen. In deze blog zal ik wat dingen beschrijven die het leven mij heeft laten inzien. Waarheden over het leven, inzichten die ik heb opgedaan en lessen die ik heb geleerd.

quote

♥ Mijn 20 mooie levenslessen

1. Liefde is het mooiste wat er bestaat.
Ik heb tijdens mijn leven gemerkt dat liefde het mooiste is wat er voor mij bestaat. En dan heb ik het over liefde op alle mogelijke manieren. Dus niet alleen partnerliefde, maar ook liefde van familie en vrienden. Ik heb vanaf mijn geboorte onvoorwaardelijke liefde van mijn ouders gekend. Liefde geeft mij kracht en een bepaalde vorm van zekerheid en veiligheid. Dit is iets wat mijn leven altijd enorm heeft verrijkt. Ondanks dat liefde voor mij iets is wat ik altijd heb gehad, is het niet vanzelfsprekend. Ik weet en besef heel goed dat niet iedereen dit heeft gevoeld en dat dit niet voor iedereen een onderdeel is van het leven. Zelf moet ik nu ook de wezenlijke liefde van mijn moeder missen, omdat zij inmiddels overleden is. Maar juist omdat dit zo sterk en onvoorwaardelijk was en is, heb ik genoeg voor de rest van mijn leven.

2. Geven is het geheim om te ontvangen.
Het is helaas lang niet altijd zo dat je net zoveel in het leven ontvangt, als dat je geeft. Maar dat neemt niet weg dat geven de sleutel is om te ontvangen. Deel je liefde, talenten, wijsheid en kennis. Je zult zien dat je hier uiteindelijk iets voor terug krijgt. Zorg wel voor een balans. Door alleen maar direct alles te geven, raak je het evenwicht kwijt.

3. Het leven is een cadeau.
Want ineens ben je geboren. Daar heb je niet om gevraagd maar je bent er. En niet voor niks. Jij hebt de belangrijke taak gekregen om, hoe dan ook, iets van je leven te maken. Zie het leven als een cadeau. Want de mogelijkheden zijn oneindig. Je kunt je leven zo inkleuren als je zelf wilt. En natuurlijk zijn wij deels afhankelijk van wat op ons pad komt en wat wij meemaken, maar het grootste gedeelte gaat om hoe wij hier zelf mee omgaan. Wanneer je alles in het leven als een cadeau ziet, alle mooie dingen om je heen, mooie dingen die je meemaakt en mensen die je ontmoet, dan krijgt het leven veel meer kleur en ben je dankbaarder.

4. Je kunt niet iedereen gelukkig maken.
Het geluk van anderen ligt niet in jou handen. Je kunt er wel aan bijdragen, maar lang niet altijd en bij iedereen. Je kunt niet met iedereen bevriend zijn, je kunt het niet iedereen naar de zin maken of iedereen tevreden houden. Dit heb ik zo vaak gehoord in mijn leven.

5. De wereld is onze spiegel.
De wereld om ons heen, leert ons alles over onszelf. Wat wij waarderen in anderen, is een reflectie van wat wij waarderen aan onszelf. Daarnaast is de wereld hoe wij hem zien, zoals wij het zelf hebben gecreeerd. Wil je meer vrede en vertrouwen in de wereld? Wees zelf de verandering die je wilt zien. Leg ruzies bij, stop met negatief praten over anderen en begin met hoe het volgens jou wel moet zijn.

6. Iedereen in ons leven heeft een rol.
Ik las een tijd terug een mooie quote waar ik mij zo in kon vinden, dat ik er echt over na ben gaan denken. Ik besefte dat dit klopte. In mijn leven heeft iedereen een rol gehad. Dit is ook de reden voor mij dat het acceptabel is dat sommige vriendschappen verwateren en dat je soms uit elkaar groeit. Dit hoort bij het leven.

quote

7. De mooiste dingen in het leven zijn gratis.
De meeste dingen die echt gelukkig maken, zoals liefde, vriendschap, gezellige gesprekken, wijsheid, mooie ervaringen, inzichten, levenslessen, de natuur, etc. zijn gratis. Doorgaans worden we niet gelukkig van een nieuwe auto, nieuwe kleding, een groot huis, etc. Het kan wel helpen, maar als dit het enige zou zijn, zouden veel mensen niet gelukkig zijn.

8. Je kunt bereiken wat je wilt.
Ik ben er van overtuigd en dit is ook wat ik heb gezien in mijn leven, dat je kunt bereiken wat je wilt. Als je dit ook echt wilt en je je hier volledig voor inzet. Ik heb gezien bij anderen en ook zelf ervaren dat je dromen kunt waarmaken en dat je dingen kunt bereiken terwijl anderen denken dat dit je nooit gaat lukken. Vertrouwen hebben en doorzetten.

9. Geniet van de reis, niet alleen van de bestemming.
Wanneer je iets wilt bereiken, zijn mensen vaak gefocust op het eindresultaat. Logisch, want dat is wat je uiteindelijk wil. Ik heb dit zelf ook altijd gedaan. Of het nou ging om een persoonlijk doel wat ik wilde halen of een verslag dat af moest voor school, het ging om het eindresultaat dus daar lag mijn aandacht op. Ik heb hierdoor ingezien dat ik kansen misliep en dat juist de weg naar die bestemming toe zo mooi en belangrijk kan zijn. Alleen al als je kijkt naar een vakantie. De vakantie is je uiteindelijke bestemming maar om daar te komen moet je letterlijk een reis gaan maken. Of dit nou met het vliegtuig, met de auto of met de boot is, hier begint de vakantie al. Je kunt onderweg zoveel mooie dingen tegen komen, misschien rijd je door andere landen, zie je dolfijnen of mooie vogels op zee en ontmoet je leuke nieuwe mensen. Zo is het bij alles.

10. Geluk is het mooiste als je het kunt delen.
Ik geloof er in dat je ook heel gelukkig kan zijn als je alleen bent. Al denk ik wel dat dat voor anderen misschien meer geschikt is dan voor mij. Wel denk ik dat geluk het mooiste is als je het kunt delen. En of dit nou betekent dat je dit kunt delen met een vriend of vriendin, je ouders of een partner, dat maakt misschien niet zoveel uit. Ik denk ook dat het per persoon anders is.

11. Jij bent degene waar je je hele leven mee verder moet.
Gelukkig zijn met anderen, is iets heel moois en kan je leven enorm verrijken. Maar uiteindelijk, ben jij zelf degene waar je je hele leven mee verder moet. Dit zij een docent een keertje tijdens een college. Hierdoor besefte ik ineens dat het uiteindelijk helemaal niet belangrijk is wat anderen denken, vinden of willen. Ik moet voor mijzelf keuzes maken en mijzelf gelukkig maken.

12. Één keuze kan je leven veranderen.
Het leven heeft mij laten zien dat één belangrijke beslissing je hele leven kan veranderen. Of dit nou gaat om de keuze om een relatie te beeindigen, om een carriere switch te maken of om te kiezen voor behandeling en genezing, een keuze kan je leven helemaal veranderen. Misschien moet je in het diepe springen en dingen loslaten om te bereiken wat je wilt, maar knopen doorhakken en beslissingen nemen is enorm belangrijk en vaak noodzakelijk als je iets wil veranderen in je leven.

13. Droom groot, denk klein.
Lekker vaag he? maar het is wel waar. Veel mensen durven niet groot te dromen. Misschien voelt het niet comfortabel of zelfs belachelijk, speelt angst een rol of denken zij dat het toch nooit gaat gebeuren. Of het gaat gebeuren weet je niet, maar de kans is in ieder geval groter dan dat het gebeurt als je niet groot droomt. Ik vind het altijd mooi om te zien als mensen grote dromen hebben. Maar tegelijkertijd is het belangrijk om klein te denken. Want een droom wordt niet zomaar werkelijkheid. Hier moet je zelf voor aan het werk en dan moet je vaak klein beginnen. Welke stappen moeten er gezet worden om dromen waar te maken?

meisje
Bron

14. Geniet van de dingen die je doet.
Soms neem ik het leven te serieus en geniet ik niet van de dingen die ik doe. Terwijl dit vaak wel hele mooie en leuke dingen zijn. Steeds meer besef ik dat plezier maken één van de belangrijkste dingen in het leven is. Ik probeer meer los te laten en meer te genieten.

15. Ieder leven heeft ups & downs.
Ik heb wel eens gedacht: "waarom maak ik dit allemaal mee en zij niet?" Maar ergens weet ik heel goed dat ieder leven ups en downs heeft, en dat ik niet kan oordelen over het leven van iemand anders. Ik weet niet wat anderen meemaken en hoe dit voor hen is. Iedereen maakt vroeg of laat moeilijke dingen mee in het leven. Daarin ben ik niet uniek. En ik heb wel eens gelezen 'iedereen krijgt het leven wat hij of zij aan kan'. Nou, misschien is dat wel zo.

16. Vind een balans in het verleden, het heden en de toekomst.
Ik ben het eens met dat het goed is om in het nu te leven en je bewust te zijn van dit moment. Maar buiten dat, liggen er in het verleden wel hele mooie herinneringen en ervaringen die jou kracht kunnen geven en waar je van kunt nagenieten. Daarnaast liggen er in de toekomst ook mooie dingen waar je naar uit kan kijken of naar toe kunt leven. Het leven heeft mij geleerd om hier een goede balans in te vinden.

17. Tijden van worsteling liggen ooit in het verleden.
In zware periodes in mijn leven heb ik vaak gedacht dat die gevoelens nooit weg zouden gaan. Dat ik die gedachten nooit uit mijn hoofd zou krijgen. Voor mij was het op dat moment onmogelijk om mij ooit weer beter te gaan voelen. Maar ik heb echt ervaren dat ook tijden van worsteling ooit in het verleden liggen.

18. Leer van anderen.
Ik ben er van overtuigd dat wij van iedereen om ons heen kunnen leren. Bekijk andere mensen op die manier. Met vergelijken en concurreren bereik je uiteindelijk niks. Zie anderen als inspiratiebron.

19. Alle periodes hebben iets moois.
Of het nou gaat om leeftijd, of om de fase waar je je in bevindt, of je nou vrijgezel bent of in een relatie zit, of je een moeilijke of makkelijkere periode meemaakt, in alle periodes zit wat moois. Alles heeft zijn eigen charmes en probeer dat te zien.

20. Wees dankbaar.
Wees dankbaar voor alle mogelijkheden en kansen die je krijgt in je leven. Wees dankbaar voor alle levenslessen en mooie herinneringen. Wees dankbaar voor wat je krijgt van anderen maar ook voor wat je anderen mag geven. Voor alles wat de natuur ons geeft, voor het dak boven ons hoofd en voor alle mooie dingen in het leven. Dat alleen al, maakt alles een stuk mooier.

Wat is jouw levensles?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

L. - Vrijdag 11 juli 2014 13:22
Prachtig geschreven Laura! Erg waardevol en inspirerend, precies wat ik nodig had op dit moment!
Rianne - Vrijdag 11 juli 2014 13:22
Mooi zeg! Goed om bij stil te staan ook.
Me - Vrijdag 11 juli 2014 13:45
Meid, mooi! Prachtig zelfs. Dank je.
anoniem - Vrijdag 11 juli 2014 14:00
inspirerend... echt, waaow, ik comment eigenlijk nooit maar deze tekst... Diep...
Amazing!
nijntje 475 - Vrijdag 11 juli 2014 14:07
Wauw inspirerend. Thanks voor dit :)
Quirine - Vrijdag 11 juli 2014 14:40
Heel erg inspirerend! Wauw.
VlinderS - Vrijdag 11 juli 2014 14:40
Mooi stuk! Herken er ook veel in. Na jaren van depressies, negatieve dingen etc. is er vorig jaar echt een knop bij mij omgegaan. Natuurlijk voel ik mij nog wel eens down en kan ik mij een paar dagen rot voelen, maar ik ben zo blij met het leven! Ik maak ook nog altijd nare dingen mee dat is niet ineens veranderd sinds die knop om is gegaan, maar ik sta heel anders in die negatieve dingen en ik vind tegenwoordig ook veel sneller het positieve in de kleine dingen. Dat maakt het leven wel echt de moeite waard & belangrijker misschien nog wel. Ik besef me dat ik sterk ben anders was ik er nu niet meer geweest & ik besef me meer dan ooit te voren dat ik nog elke dag dingen leer, klein en groot & dat dit groeien het leven zo mooi maakt, terwijl ik enkele jaren geleden er nog ontzettend bang voor was.

Enige waar ik mezelf nog wel regelmatig op betrap is wat je beschrijft bij 'Geniet van de reis, niet alleen van de bestemming'. Ik voel me nog wel vaak opgejaagd, constant het gevoel te hebben iets te moeten doen of iets te moeten bereiken, waardoor ik te weinig stil sta bij wauw oké chill de reis is vaak belangrijker dan het doel! Daar probeer ik nu juist aan te werken door mezelf bewust te worden van dit gevoel en dan even pas op de plaats te maken om wel mezelf de rust en ruimte te gunnen van de reis en niet zozeer naar het einddoel te streven. Daarom geniet ik ook echt van lange autoritten over de Duitse wegen (moet ik wel zelf achter het stuur zitten), maar dan kom ik echt tot rust
Nikki - Vrijdag 11 juli 2014 15:03
Mooi artikel

Dit is een eye-opener voor mij: 'iedereen krijgt het leven wat hij of zij aan kan'.
R - Vrijdag 11 juli 2014 15:47
Dit is echt perfect!
pluk - Vrijdag 11 juli 2014 15:59
Helemaal waar!:) Deze ga ik denk ik uitprinten en ergens bewaren voor moeilijke momenten!:)
Maanmeisje - Vrijdag 11 juli 2014 19:18
Wow, heel mooi!
Lucy - Vrijdag 11 juli 2014 20:03
Heel inspirerend en mooi! Dit artikel heb ik opgeslagen in mijn favorieten :)
Anoniem5 - Zaterdag 12 juli 2014 11:00
Wauw! Ik ga dit artikel uitprinten. Prachtig geschreven! 'Iedereen krijgt het leven wat hij of zij aankan' raakt me echt. Ik geloof dat de dingen in het leven zijn, zoals ze moeten zijn, en voor wie denkt dat het gras altijd groener is bij de buren, die hebben het mis!
marleen - Zaterdag 12 juli 2014 11:54
als iedereen het leven krijgt dat hij of zij aankan, waarom plegen er dan mensen zelfmoord? dat is toch net omdat ze het niet aankunnen? heb zo al wat mensen verloren in mijn omgeving, en dan vind ik het best moeilijk om dat te lezen... houdt precies een veroordeling van hen in of zo, alsof ze maar beter hun best hadden moeten doen...
Chananja - Zaterdag 12 juli 2014 15:13
Een mooi en kwetsbaar artikel. Dit zijn jouw levenslessen, en in die zin is het natuurlijk heel subjectief. Toch heb ik wel wat moeite met sommige levenslessen.

Ik denk dat het een heel groot verschil maakt of je een veilige basis hebt meegekregen (zoals de onvoorwaardelijke liefde die jij beschrijft). Soms ben je te beschadigd, en kan je zeker niet alles bereiken wat je wilt. Hoe graag je dat ook zou willen. Je moet accepteren dat niet alles gaat en heel hard werken, heel veel tranen en pijn doorstaan om uit te komen bij iets dat niet in de buurt komt van hoe je het gedroomd zou hebben.

Maar ook: sommige dingen zijn zó wreed, zo afschuwelijk en zo onbegrijpelijk... ik kan en wil daarvan niet geloven dat dat dan blijkbaar het leven was dat je aankon. Als ik dan, om een algemeen voorbeeld te geven, denk aan die kleine meisjes in de kelder bij Marc Dutroux... dan kan ik die boodschap niet verkopen. Dat past voor mij niet binnen 'ieder leven heeft ups en downs'. En er zijn elke dag kinderen die kapot gemaakt worden, ook al halen ze niet allemaal de krant. Daarbij heb ik, net als Marleen hierboven, ook wel moeite met die uitspraak als het gaat over mensen die het blijkbaar tóch niet aankonden en een einde aan hun leven maken.

En ik vind zeker dat er ook mooie dingen in het artikel staan en het is niet mijn bedoeling om daaraan voorbij te gaan, maar ik wilde dit toch ook delen.
Cristina6 - Zaterdag 12 juli 2014 17:19
Een heel mooi en aangrijpend en heel wijs artikel, Laura! Sommige levenslessen heb ik ook gaandeweg moeten leren en 't is echt zo herkenbaar allemaal !
xxx
lotte - Zondag 13 juli 2014 19:09
inderdaad een heel mooi artikel! Dankjewel weer Laura :)
silvia - Maandag 17 augustus 2015 22:14
Mijn vader zei ook altijd tegen mij : Leer van andere mensen, het maakt niet uit of het nou van een dief is of een wildvreemde, leer ALTIJD de goede dingen van mensen. Iedereen heeft wel een goed hart.
Ik vind dit echt een heel mooi artikel. Ook heel mooi geschreven. Die met die reis vond ik een hele goeie en ik herkende mezelf er ook erin. Echt heel mooi geschreven.