Mijn art journal: het vervolg

 

'Op Instagram en Pinterest zag ik continu foto’s van prachtige art journal pagina’s met inspirerende gedichten, teksten en plaatjes voorbij komen. Het waren allemaal kleine kunstwerkjes met een boodschap en het zette me erg aan het denken. Ik vond het knap en vooral heel erg bijzonder dat de makers zichzelf zo durfden te uiten in kunst. Ergens leek het mij ook ontzettend fijn...'

Dit stukje tekst kon je eerder al lezen in de blog 'Mijn art journal, mijn verhaal', geschreven door Sam. Hierin schreef ze hoe een art journal haar helpt tijdens haar herstel. Vandaag kun je het vervolg van deze blog lezen en weer een aantal pagina's van haar art journal bekijken!

Het ging een tijdje terug erg slecht, ik zat dieper in mijn eetstoornis dan ooit tevoren. Op dat moment had ik totaal geen vertrouwen meer dat het goed zou komen en had ik het gevoel dat opgeven de enige optie was. Maar door het opschrijven van motiverende quotes en teksten ging ik weer inzien waarom ik wél wil herstellen. Het zette me aan het denken: waarom is herstel het waard en waar doe ik het voor?

Ook geloofde ik hierdoor steeds meer dat herstel mogelijk is. Quotes die ik schreef in mijn journal deden me inzien dat het normaal is dat ik me nu zo slecht en machteloos voel. Dat alles omhoog komt en het nu ontzettend zwaar is, maar dat dit ook ooit minder zal worden. Door tegen je angsten in te gaan, te kiezen voor de échte jij in plaats van de eetstoornis en de controle over je leven terug te pakken, zal je uiteindelijk weer écht kunnen leven! Dit heeft tijd nodig en vraagt ontzettend veel kracht, tijd en energie, maar het kan wel. Door het schrijven van gedichten en teksten kwam ik tot dit inzicht. Ik besefte ook een hele hoop andere belangrijke dingen en dat is erg waardevol, vooral omdat dingen vaak het meest geloofwaardig zijn als ze vanuit jezelf komen.

Een paar lessen die ik heb geleerd tijden het werken in dit journal zijn:

  • Juist hetgeen wat je anders maakt, maakt je uniek en hier liggen je krachten.
  • Door letterlijk in het diepe te springen en je angsten aan te gaan zul je ze overwinnen.
  • Leef in het hier en nu in plaats van te blijven hangen in het verleden. Hier kan je niks meer aan veranderen, maar je kan wel de keuze maken om het vanaf nu anders te doen.
  • Je faalt niet, je leert - en perfectie bestaat niet.

Ik hoop heel erg dat ik anderen kan inspireren en motiveren met de pagina’s en teksten uit mijn journal. Dat jullie deze dingen ook gaan geloven. En dat ik misschien iemand kan motiveren om ook zelf te starten met een art journal omdat het zo helpend kan zijn!


Liefs, Sam


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Puck - Vrijdag 18 juni 2021 19:06
Wauw . Wat een mooie blog heb je geschreven.

Hoe zou ik een art journal of ern journal met quotes en teksten kunnen maken? Waar kun je zulke quotes vinden of hoe verzin je ze zef maar ?
Je mag me trouwens ook antwoorden via instagram want daar hebben we ook contact.
Patroklos10 - Vrijdag 18 juni 2021 19:49
ik zoek het uit boekjes. Lees momenteel Na leven komt zonneschijn (zie ook op het forum) en daar staan hele gave quotes in
Sam - Vrijdag 18 juni 2021 21:54
Hey! Als ik een motiverende, herkenbare quote of tekst tegenkom op instagram, pinterest, boek een tijdschrift (bijvoorbeeld de flow) dan schrijf ik deze op en verwerk ik deze later in mijn journal! De gedichten schrijf ik zelf, ik maak vaak pagina’s over hetgeen waar ik op dat moment mee bezig ben!

Bedankt voor je compliment!
Patroklos10 - Vrijdag 18 juni 2021 19:45
prachtig en ook wel perfect hoor hoe het eruit ziet!
Sam - Vrijdag 18 juni 2021 21:55
Dankjewel!
britneyangel - Zaterdag 19 juni 2021 09:16
mooi gemaakt zeg !
Sam - Zaterdag 19 juni 2021 14:30
Heel erg bedankt!
Simkne - Zaterdag 19 juni 2021 14:15
Wauw!!! Wat gaaf 🤩!! Ik ga ook een art journal maken en proberen bij te houden!
Ik sla motiverende quotes nu wel op maar hoe leuk en mooi is het als je er zelf een mooi boek van maakt.
Sam - Zaterdag 19 juni 2021 14:32
Wat leuk! Het fijne aan een art journal vind ik dat niks ‘moet’. Als je er een keertje geen zin in hebt dan is dit ook oké :) Ik ben benieuwd wat je ervan vindt en hoop dat het je helpt, heel veel plezier!
Patroklos10 - Zaterdag 19 juni 2021 18:21
Hoi Sam, hoe lukt het je zo mooi te maken. Heb je dit ook moeten leren? Heb je ook veel dingen weggegooid. Ik was vandaag bezig, maar word er vooral frusti van dat het er zo dom en slecht uit ziet. Ik plak veel, maar tekenen lukt niet echt. Heb jij nog tips voor het maken? Of iets waar ik er mee over kan lezen?
Sam - Zaterdag 19 juni 2021 18:53
Hey,

Ik teken al heel mijn leven heel veel. Daarnaast heb ik met mezelf een deal gesloten: ik mag geen pagina’s uit m’n journal scheuren, ook als ze niet ‘perfect’ zijn. Ik vind het namelijk juist belangrijk dat ik mijn gevoel erin kwijt kan en dat het niet perse mooi hoeft te zijn, maar dat het fijn was om het te maken en me helpt. Als je wil mag je me een berichtje sturen op instagram, @artsby_s. Dan geef ik je graag wat tips! Liefs