Mijn art journal, mijn verhaal

 

Op Instagram en Pinterest zag ik continu foto’s van prachtige art journal pagina’s met inspirerende gedichten, teksten en plaatjes voorbij komen. Het waren allemaal kleine kunstwerkjes met een boodschap en het zette me erg aan het denken. Ik vond het knap en vooral heel erg bijzonder dat de makers zichzelf zo durfden te uiten in kunst. Ergens leek het mij ook ontzettend fijn...

Een tijdje terug besloot ik dan ook om zelf met een art journal te beginnen. Ik vond het spannend, maar was vooral erg enthousiast. Ik ben best creatief en dacht dat dit het misschien wat makkelijker zou maken om een beetje uit mijn hoofd te komen. Ik krop meestal alles op en vind het moeilijk om te delen wat me dwars zit. Ik kan tijdens een gesprek de juiste woorden vaak niet vinden en blijf er dan alleen mee zitten. Dit leek me daarom wel een mooie manier om me wat beter te voelen: mezelf op een creatieve manier uiten in een boekje dat echt eigen is. 

Ik besloot om pagina’s te maken die echt gaan over mezelf; over mijn sterke kant en positieve eigenschappen, maar ook over mijn valkuilen en dingen die ik wil veranderen. Ook bestaat het boekje grotendeels uit motiverende teksten en richt ik me op mijn doelen, wat ik wil bereiken en hoe het gaat zijn als ik bijvoorbeeld ga zien dat ook ik het waard ben

Al gauw kwam een van mijn grootste valkuilen om de hoek kijken, namelijk mijn perfectionisme. Het voelde alsof mijn pagina’s niet mooi genoeg waren en ik ging ze vergelijken met de kunstwerkjes die ik op social media voorbij zag komen. Toen ik een vriendin vertelde dat ik was gestart met mijn eigen art journal was ze super enthousiast, maar ik kapte haar meteen af. "Het is alleen echt niet goed genoeg, anderen maken veel mooiere en originelere dingen." Hierop antwoordde ze dat het er juist met zoiets persoonlijks als een art journal helemaal niet toe doet hoe mooi het is. Het gaat erom dat het je helpt en je letterlijk doet waar je zin in hebt, er is geen goed of fout en je hoeft geen talent te hebben of super origineel en creatief te zijn. Nadat ze dit gezegd heeft, heb ik dit ook gedaan en heb ik besloten om ook de pagina’s waar ik niet tevreden mee was toch erin te laten zitten. Een veelvoorkomend thema is tenslotte mijn perfectionisme en hiermee daag ik dit juist uit. Dit vond ik zelf heel erg fijn, er waren geen regels en ik kon er echt mijn ei in kwijt. 

Zelf heb ik besloten om een aantal van mijn pagina’s te delen, ik merkte namelijk dat mensen die met dezelfde dingen worstelen het vaak herkenden en er wat aan hadden. Ook vond ik het fijn om met mijn directe omgeving te delen; zij hadden hierdoor soms wat meer begrip en snapten wat beter wat er nou allemaal in me om ging. Dit hoeft natuurlijk niet. Het kan ook iets persoonlijks en 'geheims' zijn, zolang jij er maar wat aan hebt. 

Ik zou het iedereen aanraden! Het is niet alleen super leuk om te doen, maar heeft mij ook een hele hoop gebracht; van motivatie tot begrip. Ik heb er ook van geleerd en ik heb mezelf ermee uitgedaagd, ben uit mijn comfort zone gestapt en heb nieuwe dingen geprobeerd. Onthou: het hoeft niet perfect, je hoeft geen talent te hebben of creatieveling te zijn. Het hoeft niet super kleurrijk, mooi en origineel te zijn. Hou het lekker simpel als je dit fijner vindt en vergelijk jouw werk vooral niet met het werk van anderen. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Luna - Zondag 11 oktober 2020 06:40
Hoi Sam,

Wat super leuk dat je dit gedeeld hebt!!
Echt een super leuk en creatief. Je hebt me gemotiveerd om ook met zo iets te beginnen.

Ik herken me trouwens goed in je verhaal. Perfectionisme kan echt je creativiteit doden.. moedig dat je er met je vriendin over gesproken hebt en dat je tot nieuwe inzichten bent gekomen.

Liefs, Luna
Sam - Zondag 11 oktober 2020 17:17
Hey,
Dankjewel voor het compliment! Wat leuk om te horen dat je zelf ook met een art journal wilt beginnen, ben erg benieuwd hoe je het gaat vinden. Hopelijk helpt het je 💕.

Liefs
Femke 🌈 - Zondag 11 oktober 2020 10:28
Prachtig! Bedankt! ❤️🙏🏻 Heel mooi en inspirerend.
Sam - Zondag 11 oktober 2020 17:17
Wat lief! Dankjewel ♥️
C - Zondag 11 oktober 2020 19:38
Wat een leuk idee en fijn dat je ons mee laat inkijken in een paar van je pagina's! Ik vind ze echt wel knap gedaan en inspirererend.

Ik herken het perfectionisme ;-). Toen ik eens zei dat ik creativiteit miste en het laagdrempelig met madala's weer zou gaan oppakken, zei die andere persoon tegen me: ja, maar kleur dan vooral ook eens BUITEN de lijntjes haha ;-)
Sam - Maandag 12 oktober 2020 14:27
Geen probleem, hopelijk hebben anderen er ook wat aan. Dankjewel!

Haha dat zeggen ze tegen mij inderdaad ook vaak, is een hele uitdaging maar wel goed om eens te proberen :) Hopelijk lukt het je om weer een beetje creatief bezit te zijn!
britneyangel - Zondag 11 oktober 2020 19:50
wat leuk en goed dat je het doet! ik heb een bullet journal dat lijkt er wel een beetje op vind ik. ik zal de art journal onthouden!
Sam - Maandag 12 oktober 2020 14:28
Dankjewel voor het compliment en wat ontzettend leuk dat je zelf een bullet journal hebt, zal vast ook heel fijn zijn.
ikkuh1985 - Maandag 12 oktober 2020 02:14
Woooh wat knap en super mooi! En wat stoer dat je dit online durft te delen!!!
Sam - Maandag 12 oktober 2020 14:28
Bedankt, lief!
Leonoor - Woensdag 14 oktober 2020 20:34
Wat een leuk idee! En ik herken het vergelijken met sociale media en het perfectionisme heel erg helaas. Tof ook dat je dit deelt.