Mijn 5 leestips

 

Mijn liefde voor boeken Van kleins af aan ben ik dol op boeken. Als ik een mooi, vertrouwd boek in mijn handen houd, voel ik een beetje geluk. Toen mijn zus en ik klein waren, las mijn moeder ons voor het slapengaan vaak voor uit een groot sprookjesboek. Ik herinner me de kaft van het boek maar al te goed. Er stond een witte zwaan op. De zwaan uit "Het lelijke eendje". Eén van mijn favoriete sprookjes. Ik droomde weg bij de verhalen en mijn fantasie sloeg op hol. Ik reisde af naar een andere wereld waar dromen de werkelijkheid werden.

Als ik in de bibliotheek ben, één van mijn favoriete plekken op aarde, loop ik soms naar de jeugdafdeling waar ik vol heimwee in sprookjesboeken blader. Kon ik maar weer even kind zijn. Even ontsnappen aan de realiteit. Ik wil dansen met prinsessen, wegrennen voor heksen, zweven met feeën, spelen met kabouters. Die magische uitwerking die sprookjes vroeger op mij hadden, voel ik nu minder sterk, ondanks ik er nog steeds van houd.

read a book

Naast kinderboeken, lees ik graag rakende verhalen voor volwassenen. Als het goed zit met mijn concentratie, kan ik er helemaal in verdwijnen. Mijn problemen even vergeten en me overgeven aan een groot avontuur, of lezen over andermans problemen en met de personages meeleven, hopend op een mooi eind. Ik voel de spanning door mijn lichaam gaan als het spannend wordt. Positieve spanning, in dit geval. Mijn hart dat in mijn keel klopt. Mijn adem die haast stokt. Een moment twijfel ik tussen verder lezen en het boek wegleggen, maar de nieuwsgierigheid wint en ik verslind woord na woord.

Het geluid van een bladzijde die omslaat. Het is het geluid van papier dat fluistert als ritselende bladeren aan een boom. Steeds een nieuwe bladzijde, steeds een vervolg, tot de laatste bladzijde komt en het verhaal stopt. Vaak voel ik me ontroerd als ik een boek uit heb en het dichtsla. Even moet ik het verwerken. Soms pink ik zelfs een traantje weg. Ik heb zo'n groot avontuur beleefd. Zo erg met de personages meegeleefd. Het boek is waardevol voor mij geworden, maar dan is het verhaal ineens klaar. Het voelt als een afscheid. Loslaten wat ik had.

Gelukkig staan er altijd nieuwe boeken op mij te wachten. Op het eerste oog zijn ze gesloten. Ze houden onbekende verhalen schuil, mogelijk vol nieuwe vrienden die ik zal ontmoeten en nieuwe plaatsen die ik zal bezoeken. Vaak moet ik er eerst even in komen, maar eenmaal meegesleurd, gaat er een wereld voor mij open. Nu de zomer is aangebroken zul je mij vaak binnen vinden, of buiten in de tuin, lezend in een boek. Ik houd niet van de drukte. Doe mij maar een goed verhaal waar ik bij weg kan dromen. Laat mij me maar terugtrekken. Niet te veel natuurlijk ;-).

Misschien ben je benieuwd naar leestips. Daarom heb ik vijf van mijn favoriete boeken geselecteerd, met daarbij de flaptekst. Als jij ook een leestip hebt, mag je het gerust laten weten.

boeken

Het verrotte leven van Floortje Bloem - Yvonne Keuls
'Ik heet dus Floortje Bloem en jij gewoon konijn. Nou moet je goed opletten, nou ga ik jou het verhaal vertellen van het verrotte leven van Floortje Bloem.' Dit zegt Floortje Bloem, 14 jaar en heroïnehoertje, tegen haar speelgoedkonijn. Floortje groeit zonder liefde op in kindertehuizen en komt steeds dieper in de problemen terecht. Ze is zo bang om alleen te zijn dat ze zich steeds laat ompraten om te tippelen, snuiven, chinezen, stelen of inbreken. Zo raakt Floortje steeds verder in de vernieling. Het boek is hier te vinden bij BOL.com.

Zonder woorden - Camilla Gibb
Thelma is zes jaar. Haar ouders hebben een slecht huwelijk - ze slapen apart. De spelletjes die haar vader met Thelma doet, zijn niet leuk en brengen haar in de war, terwijl haar broertje Willy haar moeders lieveling is. Als het gezin naar Canada verhuist, smokkelt Thelma haar denkbeeldige vriendjes mee in haar koffer. Ze maakt er ook echte vrienden - de meisjes uit de buurt - maar Thelma's leven speelt zich voor het merendeel nog altijd af in haar rijke en buitengewoon levendige fantasie. En nog steeds vraagt ze aan bijna iedere volwassene die ze tegenkomt of die haar wil adopteren ... Ondanks seksueel misbruik, anorexia en een meervoudige persoonlijkheidsstoornis weet Thelma haar veerkracht, humor en verbeeldingskracht te bewaren. Het boek is hier te vinden bij BOL.com.

Ik wilde slank zijn - Camille de Peretti
Dit is het verhaal van Camille, een knap jong meisje dat veel vrienden heeft en een goede opleiding geniet. De toekomst lijkt haar toe te lachen. Camille wil bijzonder zijn - en slank. Ze braakt steeds vaker haar eten uit. Tot ze begint te hallucineren en niet langer weet wie ze is. Camille is ziek. Ze heeft al haar dromen ingeruild om te voldoen aan een image dat niet van haarzelf is. Ze dreigt steeds verder weg te zinken in een kunstmatige wereld van leugens en lijden. Hoe kan zij ontsnappen aan de helse spiraal van anorexia en boulimia? Er staat Camille een lange, pijnlijke reis te wachten van ziekte naar gezondheid, en het besef dat 'normaal' zijn een relatief begrip is. Het boek is hier te vinden bij BOL.com.

Ik houd van u - Nicole van Nierop
Het leven van Alice speelt zich af in haar hoofd, al vanaf dat ze een klein meisje is en een plek moet vinden binnen het gezin, bestaande uit haar sterke broer en zus, haar hardwerkende modelvader en haar gedesillusioneerde moeder. Een moeder van wie Alice zielsveel houdt. Een moeder waarin Alice gelooft. Op elfjarige leeftijd probeert ze nog steeds haar plek te vinden binnen het gezin dat langzaam uit elkaar begint te vallen vanwege haar puberende broer en zus, haar hardwerkende mislukte modelvader en vanwege de leegte die haar moeder heeft achtergelaten. Maar ook al is haar moeder vertrokken, Alice houdt nog meer van haar dan ooit tevoren. Op negentienjarige leeftijd heeft Alice haar eigen gezin met man en kind. Maar haar moeder beweegt nog altijd als een schaduw in haar leven mee. Pas als haar vader zijn laatste adem uitblaast, weet Alice dat er maar 1 manier is om de liefde van haar moeder voor eens en altijd voor zich te winnen.

daisy

Daisy, wat te doen als alles pijn doet - Phil Earle
Daisy wil maar één ding: weten wie haar moeder was. Haar vader is nog steeds niet over het verlies heen en wil niet met haar praten. Als Daisy ontdekt dat haar moeder tijdens haar geboorte is overleden, voelt ze zich erg schuldig. Bovendien denkt ze dat haar vader het haar kwalijk neemt. Op de dag dat haar vader eindelijk wil praten wordt alles alleen maar erger. Daisy komt terecht in een woongroep, maar is haar pijn en angstgevoelens niet de baas. Als ze zich snijdt voelt ze even niets. Houd jij van lezen, en wat is jouw favoriete boek? Het boek is hier te vinden via BOL.com.

Heb jij nog een goede leestip?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

feeling blue - Zondag 12 juli 2015 13:09
Zonder woorden en ik wilde slank zijn lijken me 2 hele mooie boeken.
Het verotte leven van floortje bloem is een heel mooi boek die ik al heb gelezen..
En het boek van DAISY als alles pijn doet heb ik hier in de kast staan en ook gelezen.
Is een heel heftig maar mooi boek vooral als je zelf problemen hebt of hebt gehad wbt automutilatie.
Charlotte - Zondag 12 juli 2015 13:20
Ik vind Wintermeisjes, de Stravaganza reeks en Ann heel mooie boeken
cynthia - Zondag 12 juli 2015 13:59
Zwaartekracht van Milou van der horst is heel mooi en heel de reeks van Femke Femke is precies mij alles klopt heel eng daarom heb ik hem al 2 x gelezen en nu de derde keer :)
Yvette1994 - Zondag 12 juli 2015 15:05
Gelijk maar gekeken welk ebooks ik hier van heb.. Hellaas alleen het verrotte peven en ik houd van u..

Als er mensen zijn die hier belang bij hebben stuur me even een berichtje :)
Floor* - Zondag 12 juli 2015 15:24
Ik vond ik wilde slank zijn heel raar geschreven, trok me niet echt aan. Van de eetstoornis boeken raad ik "de ana files" aan!
Ronja - Zondag 12 juli 2015 16:07
Ik houd heel erg van de boeken van Monica Furlong. Het zijn kinderboeken, maar die trekken me toch meer dan boeken voor volwassenen.
Heksenkind, Juniper en Colman.
Op het moment kan ik me niet concentreren op boeken en het raakt me ook teveel.
Maar wie weet in de toekomst.
ano - Zondag 12 juli 2015 16:21
momenteel lees ik de boeken van beautiful creatures

de persy jackson reeks staat op mijn te lezen lijstje
Me - Zondag 12 juli 2015 17:53
Mooie blog! Mooie lijst boeken! Bedankt.

Ik snap alleen niet dat over om laten praten tot gaan chinezen. Bij het eerste boek staat het. Weet iemand wat dat is? Bij mij is het bij de Chinees gaan eten, maar wordt dat bedoeld? Alvast bedankt.

"Ze is zo bang om alleen te zijn dat ze zich steeds laat ompraten om te tippelen, snuiven, chinezen, stelen of inbreken."
# - Zondag 12 juli 2015 18:38
Mooie lijst met boeken! :)
Thanks X
@ me

Houden zo, hou het maar op chinees eten dan ;) is één stuk beter voor je
inge1.0 - Zondag 12 juli 2015 20:44
Ik ben zelf echt gek op John Green boeken. Humor en drama in een.
Gymnastic_Girl - Zondag 12 juli 2015 21:17
Me - Maandag 13 juli 2015 01:59
@ #

Ah oké. Is dus blijkbaar ook nog iets wat niet zo goed is voor een mens naast lekker nummertjes 148 eten? Voel me wel een beetje onwetend/dom nu.

Bedankt voor je antwoord. Kei lief dat je schrijft, blijf maar denken dat het Chinees eten is. Ik glimlachte bij je bericht. Is dus vast iets met drugs of zo dat andere... dus deal, ik houd het op Chinees eten. Jij ook dan hè!

Maanmeisje (Bernice) - Maandag 13 juli 2015 10:43
Eerlijk gezegd weet ik ook niet wat 'chinezen' betekent, sorry, maar het staat op de omslag van het boek ;-).
Ravenelfje - Maandag 13 juli 2015 13:00
"Chinezen" heeft iets met drugs nemen te maken, ik weet niet precies wat, maar een manier van drugs nemen iig
Maanmeisje (Bernice) - Maandag 13 juli 2015 13:37
Ja, de uitleg staat misschien wel in het boek, maar ik heb het lang geleden gelezen. Misschien binnenkort eens herlezen ;-).
Me - Maandag 13 juli 2015 16:39
Ook jullie bedankt voor de hulp en reacties Bernice en Ravenelfje. Heb nu wel een idee. En geen sorry nodig hoor Bernice. Bedankt voor je blog!
Maanmeisje (Bernice) - Maandag 13 juli 2015 18:14
Graag gedaan!
Nyn - Woensdag 15 juli 2015 11:45
Kom niet dichterbij van Erna Sassen.
Lees ik op dit moment en wat een mooi ontroerend en grappig boek. Geschreven vanuit het oogpunt van de zus van een meisje met een eet/psychische stoornis.