Met een gezond gewicht de kliniek in

 

Een tijdje geleden schreef ik een blog over het overstappen van de ene kliniek naar de andere kliniek. In deze blog schreef ik over mijn twijfels of ik wel in aanmerking zou komen voor een behandeling, omdat mijn gewicht nog 'gezond' is. Ik heb in ieder geval nog een gezond BMI. Daardoor was het mijn doel om ondergewicht te krijgen, zodat ik hulp zou gaan krijgen. Dat had ik namelijk echt nodig. Een paar mensen vroegen of ik een blog wilde schrijven over 'de kliniek in gaan met een gezond gewicht'. Dat wil ik wel. In deze blog schrijf ik over de intake en het behandeladvies met een 'gezond' BMI.

Aanmelding

Zonder ondergewicht meldde ik mij aan bij verschillende klinieken in mijn regio. Uiteindelijk wilde ze mij zeker wel helpen bij Novarum. Ze zeiden zelfs dat ik een behoorlijke eetstoornis had. Op de een of andere manier vond ik dat fijn om te horen. Mijn gezonde kant was natuurlijk niet heel enthousiast over dat ik een behoorlijke eetstoornis heb, maar wel over het feit dat ze mij wilden helpen.

Nu ga ik binnenkort in behandeling bij de Ursula kliniek. Over deze overstap, van Novarum naar de Ursula kliniek, kan je lezen in mijn vorige blog. Tijdens de intake bij de Ursula Kliniek gaven ze aan dat ze wilden overleggen met Novarum. Ik dacht meteen dat ze twijfelde of mijn eetstoornis echt wel zo erg was. Ik dacht 'ik krijg vast een behandeling voor één dag per week, maar daar ben ik al blij mee'. Ik hoopte op een behandeling voor minimaal 3 dagen per week.

Behandeladvies

Na 1 week had ik een afspraak waarin ik te horen zou krijgen wat het behandeladvies is. Eenmaal tijdens mijn tweede afspraak bij de kliniek gaven ze aan mij te willen behandelen voor 5 dagen per week, voor 20 weken! Tijdens deze 20 weken zou ik wel kunnen afbouwen wanneer het beter gaat. Doordat ik met 3 dagen per week al blij zou zijn schrok ik heel even. "Hebben ze dat voor mij over?" dacht ik. Eigenlijk was ik super blij. Volop een gezond eetpatroon erin stampen en tussendoor verschillende therapieën.

Ik vroeg ze ook bij de Ursula kliniek of ik nou de enige ben met een gezond BMI. Nee zeiden ze; de meeste mensen met een eetstoornis hebben een gezond BMI. Zonder ondergewicht word je even serieus genomen. Ik ga een intensieve behandeling in voor mensen met anorexia. Ik kreeg een brochure mee waarop stond 'intensieve behandeling anorexia'. Ik vind eigenlijk dat ze deze titel van de brochure moeten veranderen. Of nog beter; de DSM. In de DSM staat namelijk dat de diagnose Anorexia alleen gesteld wordt bij ook ondergewicht. Ik word in ieder geval getriggerd door deze omschrijving van anorexia in de DSM.

Gezond?

In deze blog schrijf ik 'gezond' tussen aanhalingstekens, omdat het BMI zegt dat ik geen ondergewicht heb, maar het gewicht past niet bij wat mijn lichaam nodig heeft. Het is dus een ongezond gewicht en natuurlijk een ongezonde manier van afvallen.

Aankomen zonder ondergewicht

Tijdens een afspraak voorafgaand op de intensieve behandeling werden de doelen besproken en werd met mij besproken naar welk gewicht we toe zouden gaan werken. Ze vroeg hoeveel ik voor langere tijd heb gewogen. Ik vond dat eigenlijk veel te veel, al was dat wel gemiddeld. We moeten kijken met welk gewicht ik het beste functioneer. Ik ben daar toe bereid.

Ook al zeggen ze dat de meeste mensen in de kliniek een 'gezond' BMI hebben en ze mij willen helpen; mijn eetstoornis blijft stiekem toch zeggen dat het gewicht omlaag moet, omdat ik anders straks misschien wel de dikste zal zijn. Mijn gezonde kant zegt dat het zo wel goed is en blij moet zijn met de behandeling. Zo dubbel allemaal; ik moet gewoon goed naar mijn gezonde kant luisteren.

fotografie: pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Marije - Maandag 10 juni 2019 13:34
Heel herkenbaar. Mooi geschreven !
Annelon - Woensdag 12 juni 2019 13:57
Dank je wel! :-)
Daphne - Maandag 10 juni 2019 13:35
Super herkenbaar! Mijn eetstoornis word ook getriggert door de dsm. Ik ben daardoor in idergeval niet aan het vechten voor genezing maar voor anorexia.
Annelon - Woensdag 12 juni 2019 13:58
Dat had ik inderdaad ook. Hopelijk ga je voor, zo veel mogelijk, herstellen!
hamster - Maandag 10 juni 2019 13:47
Fijn dat je bij de Ursula terecht kunt! Ik hoop dat ze je kunnen bieden wat je nodig hebt!
Mij hebben ze daar helaas niet willen / (kunnen?) helpen...
Annelon - Woensdag 12 juni 2019 13:59
Dat denk ik wel. Jammer dat ze jou niet konden helpen!
w - Maandag 10 juni 2019 14:16
Ok, maar wat is je probleem naast anorexia, waarvoor ze je willen behandelen.
Annelon - Woensdag 12 juni 2019 13:59
Hoe bedoel je?
Mandy - Maandag 10 juni 2019 14:48
Heel herkenbaar dit! Ik ging ook naar Novarum met een gezond BMI, kreeg toen ook de diagnose A typische Anorexia. Ik sta al even op de wachtlijst en inmiddels niet meer zo’n gezond BMI. De gedachtes van de dikste zijn herken ik heel goed. Vreselijk! Succes bij de Ursula kliniek!
Annelon - Woensdag 12 juni 2019 14:00
Goed dat je in behandeling gaat. Succes daar bij Novarum. Ben benieuwd hoe je het daar vindt!
Ikkuuhhh - Maandag 10 juni 2019 14:54
Men dit is wel heel toevallig. Ik ga morgen de kliniek in met gezond gewicht. Bang dat ze me eruit zetten. Of ik binnen 2 weken weg ben. Giga paniek er over al de hele dag vandaag!
Annelon - Woensdag 12 juni 2019 14:01
Toevallig ja. Ik ga binnen een aantal weken waarschijnlijk al. Even wachten tot er plaats is. Wie weet zie ik je daar wel.
E_sther - Maandag 10 juni 2019 15:05
Wat een goede blog.
Ik denk dat er heel veel mensen zijn die precies zo denken. Het is goed deze ervaring te lezen misschien helpt het veel mensen.
Ik denk, nee ken zelfs veel mensen die gewacht hebben ( of niet eens gewacht maar actief hun gewicht naar beneden gekregen hebben) alleen al om niet het gevoel te hebben ‘de enige met een gezond gewicht’ te zijn als start in de kliniek.
En idd de dsm dat er specifiek ondergewicht moet zijn terwijl sommige mensen zonder ondergewicht ( ik vind dat trouwens echt super knap dat je kunt scheiden dat een min gezond gewicht niet past bij jou lichaam. Mijn setpoint ligt ook niet bij een minimaal gewicht bij weinig mensen is dat zo) meer nog in de eetstoornis zitten dan met ondergewicht
Al snap ik wel dat er criteria moeten zijn.

Heel veel succes bij de Ursula ik wens je een voorspoedig herstel
Annelon - Woensdag 12 juni 2019 14:04
Bedankt voor je complimenten; lief. Ik zie wel in dat er een setpoint gewicht is, maar vind het ontzettend moeilijk om daar op te komen, mijn eetregels te verbreken en over "magische" grenzen heen te gaan. Ze helpen mij daar vast wel. Steun heb ik vooral nodig!
E_sther - Woensdag 12 juni 2019 22:49

Ja, makkelijk zou het niet worden.
Moeilijk die magische grenzen te doorbreken maar vast en zeker gaan ze je daar helpen en steunen ( steun kun je daarnaast ook hier vinden :) )

Nogmaals veel succes
ikkuh1985 - Dinsdag 11 juni 2019 00:08
Heel veel sterkte bij de Ursula kliniek. Ik ben een aantal jaren terug via een intake gesprek bij Novarum toch doorgestuurd naar de Ursula. Helaas hebben zij mij daar niet kunnen helpen vanwege bijkomende problematiek en maar korte behandeltijd door de zorgverzekering. Veel succes!!!
Annelon - Woensdag 12 juni 2019 14:06
Ow serieus. Wat vervelend lijkt het me als mensen je niet kunnen helpen! Ik ga na de behandeling meteen door naar iets van een psycholoog voor persoonlijkheidsproblematiek. Dat was een voorwaarde. Ik weet alleen niet welke problematiek... Ik ga dat wel gewoon doen. Ben benieuwd wat ze dan zeggen. Het heeft iets te maken met dat ik heel vaak nadenk over wat andere van mij vinden en vermijdingsgedrag.
Sanne - Dinsdag 11 juni 2019 10:04
Wat een mooie blog dit helpt me weer wat meer mijn gezonde kant aan te spreken. Veel succes!
Annelon - Woensdag 12 juni 2019 14:06
Wat fijn dat mijn blog jou ook helpt. Dat is natuurlijk ook waarvoor ik schrijf. :-)
Anoniem - Maandag 17 juni 2019 23:33
Dankjewel voor deze blog! Ik weet niet of ik dit vragen mag. Maar hoe lang heb je op de wachtlijst moeten staan totdat je een intake kreeg en hoe lang vervolgens tot je behandeld werd?