Mediteren tegen zelfhaat

 

Zoals veel van jullie misschien wel weten heb ik veel gehad aan mindfulness als toevoeging aan mijn behandeling voor de eetstoornis die ik in het verleden had. Nog steeds pas ik mindfulness toe in mijn dagelijks leven. Ik vind het een mooie tool om te gebruiken en het heeft mij op verschillende gebieden geholpen om over mijn eetstoornis, negatieve zelfbeeld en angsten heen te komen. Meditatie is al lang geen zweverige bedoening meer in ''psychologie-land'' en er zijn heel wat onderzoeken gedaan die laten zien hoe waardevol deze sport voor je hersenen kan zijn. Mindfulness kan je naast ontspanning, zelfbeheersing, zelfreflectie, acceptatie, bewustzijn en positief denken ook meer zelf compassie opleveren. Iets dat heel belangrijk is als je worstelt met het leven of in een moeilijke periode zit. 

depressie en mindfulness

In onderstaande video wordt heel duidelijk uitgelegd welke dingen je in gedachten of op papier langs kunt gaan om tot een bepaalde vorm van acceptatie en inzicht te komen die jou kan helpen om minder somber of angstig te zijn. De mindfulness/meditatie oefening kan je helpen om jezelf wat beter te begrijpen en weer op gang te komen op een weg die goed is voor jou. Je kunt hem rustig aan doen, aan de hand van de stappen die ik heb beschreven onder de video, zitten of liggend met je ogen dicht of gewoon als schrijfopdracht aan tafel met pen en papier waarbij je jouw gedachtes hierover opschrijft of tegen jezelf zegt wat de video met je deelt. Doe vooral wat voor jou werkt. 

Het leven is nu eenmaal soms niet zo eenvoudig en overzichtelijk. We raken soms verstrikt in alles wat op ons af komt, van ons wordt verwacht en hebben daarin moeite om positief te blijven. Alles perfect doen en altijd gelukkig zijn is niet mogelijk en dat kan soms frustrerend zijn. Je hebt geen controle over wat er gebeurt in je leven, maar kunt op bepaalde manieren toch wat meer leren begrijpen wat er gebeurt en hoe je daarmee om kunt gaan. 

Gelukkig ben je veel sterker dan je denkt. Je bent in staat om jouw leven in handen te nemen en er het beste van te maken. Je kunt bijvoorbeeld jouw blik op het leven veranderen, minder oordelen, accepteren en oefeningen doen zoals deze video, waarin je met de tijd kunt leren meer compassie te hebben voor jezelf, en zo ook voor de mensen om je heen. Herhaling en oefening baart kunst met dit soort oefeningen. 

De video is van The School Of Life, wat sowieso een leuk, grappig en inspirerend account is om te volgen op Youtube. Je kunt de video af en toe stop zetten tijdens het kijken, als je het niet goed begreep omdat de video flink wat informatie bevat. Ook kun je ondertiteling aanzetten met het icoontje daarvoor, zodat je het nog wat beter kunt verstaan. Maar hoe dan ook is de video de moeite waard om eens te bekijken en je zult vast dingen herkennen. Hieronder heb ik ook nog wat punten op een rij gezet die ik goed vond aan deze video en die je zelf kunt doornemen.

  • We vinden zelf compassie vaak hetzelfde als zelfmedelijden, terwijl het iets heel anders is.
  • Stap 1: De uitdaging die we niet behalen, nemen we het niet kwalijk. We verwijten het onszelf. 
  • Stap 2: We zijn niet vrij van zonden of perfect. Falen is niet uniek, iedereen doet het en je hebt zo je redenen.
  • Stap 3: Succes en perfectie lijkt de norm, maar dat is helemaal niet zo.
  • Stap 4: We denken dat mensen hun eigen geluk maken. We stellen ons zelf compleet verantwoordelijk voor ons geluk en daardoor ook compleet verantwoordeijk voor het niet behalen van succes.
  • Stap 5: Je bent niet je successen en bezittingen, dat is slechts een deel van je. Er is nog meer dat je niet kunt definiëren, zoals liefde, steun, begrip, verbinding etc.
  • Stap 6: Het lijkt alsof een crisis nooit over gaat, maar dat is niet zo. Het gaat over. Geef het tijd, leef in het nu en neem rust. 

Ik kwam de video tegen op internet en vond hem de moeite waard om te delen. Mocht je meer willen weten over mindfulness, meditatie en hoe je dat in je dagelijks leven kunt inplannen, lees dan dit eens.

liefs 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Roos15. - Maandag 8 februari 2016 22:07
Eveline - Maandag 8 februari 2016 22:22
Super leuk filmpje! Ik walgde tijdens therapie van zelf compassie, maar het bleek uiteindelijk mijn sleutel tot herstel. Hopelijk voor anderen ook!