Me-time zonder schuldgevoel

 

Als ik terug kijk op hoe ik vroeger was, zie ik een meisje die constant bezig was met anderen. Ik was iemand die het iedereen naar de zin wilde maken en ik wilde anderen graag helpen. Daarnaast was ik erg druk met mijn school, studie en werk. Tijd voor mijzelf had ik niet of nauwelijks want de tijd die ik had, plande ik helemaal vol. Op de één of andere manier moest alle tijd goed benut worden en was me-time a waste of time.

Inmiddels heb ik steeds meer ingezien dat me-time juist heel belangrijk is. Eigenlijk belangrijker dan wat dan ook. En het is echt niet zo dat nu alles heel gemakkelijk gaat. Ik vind het soms nog steeds moeilijk om even echt tijd voor mijzelf te nemen terwijl ik weet dat er nog zoveel werk op me wacht, maar ik zie ook het belang er van in en kan er ook steeds meer van genieten.

Meisje
Bron

Schuldgevoelens
Sommige mensen vinden het moeilijk om tijd voor zichzelf te nemen omdat ze het zichzelf niet gunnen. Je kunt schuldgevoelens ervaren omdat er heel veel werk op je ligt te wachten, omdat er veel andere mensen zijn die ook aandacht en tijd van je vragen, omdat je vindt dat je dat moet verdienen, etc. Het feit dat jij bestaat is al een reden om jezelf tijd te gunnen om alleen maar te doen wat jij wilt! Dat is ook wat uiteindelijk voor geluk zorgt. Het is jouw leven en naast alle verplichtingen die we elke dag weer hebben, is het net zo goed soms ook tijd om dit allemaal los te laten. Ieder mens verdient tijd voor zichzelf en daar hoef je niks voor te doen.

Niet willen voelen / denken
Een andere reden om de tijd voor jezelf te ontwijken kan zijn dat je bang bent dat je dan de ruimte hebt om echt na te denken over jezelf, over wat je wilt, je zorgen en het leven. Dit kan behoorlijk eng lijken en zijn en hierdoor wordt het weleens vermeden. Vergeet niet dat het juist ophoopt op het moment dat je jezelf voorbij loopt en niet stil staat bij wat er allemaal gebeurt en bij je eigen behoeften. Het is belangrijk die emmer af en toe te legen voordat hij overloopt.

Geen tijd jezelf
Een andere reden waarom ik vroeger te weinig tijd voor mijzelf nam, is omdat ik er van overtuigd was dat er geen ruimte voor was. Ik was zo druk met vanalles en dat vond ik blijkbaar veel belangrijker. Ik had heus wel zin in een avondje lekker hangen op de bank en geen afspraken, maar ik liet het niet toe omdat ik het zo druk had met vanalles waar ik mijzelf druk mee maakte. Wanneer ik wel even tijd voor mijzelf nam voelde ik mij opgejaagd en ging ik alweer snel wat anders doen. Dit is ook iets wat ik echt heb moeten leren; sowieso om tijd voor mijzelf te nemen maar ook om er van te kunnen genieten.

Waarom is ME-time zo belangrijk?
Uiteindelijk ben jij degene waar je je hele leven mee verder moet. Dat betekent dat jij ook direct de belangrijkste persoon bent in jouw leven. Je moet daar dus goed voor zorgen en je eigen behoeften te vervullen. Ieder mens heeft regelmatig behoefte aan rust. Zeker wanneer je leven erg hectisch is, is het extra belangrijk om deze rust ook te nemen en eventueel zelfs in te plannen. Dit niet doen kan er voor zorgen dat je jezelf voorbij loopt en uiteindelijk alsnog in stort. Naast het feit dat tijd voor jezelf zorgt voor rust en ontspanning, is het ook heel nuttig omdat je hierdoor jezelf beter kunt leren kennen en het kan je ook verschillende inzichten geven. Het is niet egoïstisch, het is noodzakelijk.

meisje met ballon
Bron

TIPS
Tijd voor jezelf nemen zonder je schuldig te voelen lijkt misschien makkelijker dan gedaan. Ik heb mijzelf op gegeven moment voorgenomen om meer te doen voor mijzelf en omdat ik het wil, in plaats van dat ik dingen deed omdat anderen dat van mij vroegen. Dit is heel onwennig geweest en nog steeds vind ik het best moeilijk. Ik plande dan bijvoorbeeld een dagje naar de sauna terwijl ik wist wat ik allemaal nog moest doen als ik thuis kwam. De eerste paar keren kon ik mijn hoofd er ook echt niet bij houden en was ik voornamelijk met andere dingen bezig, maar het lukt mij steeds meer en vaker om te kunnen ontspannen op dat moment en het belang te zien van die tijd voor mijzelf. Ik weet immers ook dat het nooit helemaal stress-vrij is en dat ik altijd wel dingen te doen heb en smoezen kan bedenken. Dat betekent dus dat ik nooit echt tijd voor mijzelf zou kunnen hebben.

♥ Niet egoïstisch maar noodzakelijk
Mijn eerste tip is dat het belangrijk is je te beseffen dat tijd voor jezelf nemen niet egoïstisch is maar noodzakelijk. Net als alle andere dingen die je moet doen zoals werken, naar school gaan, etc. Het is iets wat bij het leven hoort en tot de rechten van een individu. Je hoeft je daar echt niet schuldig over te voelen.

♥ Begin klein als je grote stappen moeilijk vindt
Een dag helemaal vrij plannen om alleen maar te doen wat je zelf wilt, zonder - moet activiteiten - en afspraken, kan misschien een wat te grote stap zijn. Het kan ongemakkelijk aanvoelen en ervoor zorgen dat je onrustig wordt waardoor je toch weer dingen gaat doen. Begin met kleine stapjes en zorg er bijvoorbeeld voor dat je elke week een halve dag voor jezelf neemt, helemaal voor jezelf. Of dat je bijvoorbeeld elke dag een half uurtje in plant waarbij je alles kunt doen wat jij wilt.

♥ Maar stel jezelf wel voor een uitdaging
Kleine stapjes zijn altijd goed, maar daag jezelf ook uit. Probeer gewoon eens een keer echt een dagje weg te plannen voor jezelf, boek een beauty behandeling of massage of ga naar de wellness. Je goed voelen over dingen voor jezelf doen moet soms groeien, maar dat gebeurt niet als je hier geen stapjes in zet en het niet blijft proberen.

♥ Praat erover met anderen
Met anderen praten over tijd voor jezelf nemen en hun ervaringen hiermee kan helpen te relativeren. Je zult merken dat het heel normaal is en dat je niet de enige bent. Het hoort bij het leven en je hoeft je niet schuldig te voelen.

Me-time is geen waste of time. Het is iets wat we nodig hebben om goed te functioneren op het werk, om te leren van de dingen die je meemaakt, om relaties aan te gaan en te onderhouden en jezelf te ontwikkelen. Me-time is noodzakelijk en soms ook gewoon heel fijn. 

Hoe zorg jij ervoor dat je genoeg tijd hebt voor jezelf?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Quirine - Zaterdag 13 juni 2015 13:23
Een fijn topic op een heel goed moment.
Dankjewel Laura!
tears88 - Zaterdag 13 juni 2015 13:35
Idd fijne blog!

Komt op t juiste moment. Ik weet niet hoe ik mijn rust moet creëren voor mezelf....
Ik word boos op mn vriend als hij lekker alles de boel laat en even lekker gaat game of iets voor zich zelf terwijl ik dat niet kan. Eind van de avond ben ik afgebrand en ga na bed en volgende dag begint alles weer opnieuw.
Hoop dat terwijl me gaat lukken
Ronja - Zaterdag 13 juni 2015 13:45
Ik heb gemerkt dat het nodig is om tijd voor jezelf te nemen.
Ik plan het nu ook echt in omdat ik het anders later terugkrijg in de vorm van een crisis o.i.d.
Het zijn wel kleine concrete dingen door de dag heen en geen hele dagjes wellness of zo.
Red - Zaterdag 13 juni 2015 14:06
Wow deze blog komt precies op het goede moment, dankjewel.
Nikki - Zaterdag 13 juni 2015 16:15
Fijne blog.
Ik heb er zelfs vandaag een beetje last van.

Ik heb wekenlang (te veel) geleerd voor een toetsweek. Die toetsweek is deze week geweest. Vanochtend kwam de vermoeidheid eruit en heb ik tot 11 uur uitgeslapen, terwijl ik al weken om 8 uur opstond om vervolgens te gaan werken aan school.
Vanochtend heb ik ook nog een hele tijd filmpjes gekeken en daarna de stad ingegaan en lekker gewinkeld. Het was een fijne ochtend/ middag.
Maar nu is het kwart over 4 en ik heb zoiets shit als zo laat en ik heb nog helemaal niets gedaan, oftewel iets zinvols voor school, want ook al is er geen druk meer van een toetsweek ik heb nog wel wat huiswerk.
En nu baal ik dat ik mn hele dag heb vergooid en niks aan school gedaan, terwijl het dus eigenlijk me-time was.
Irene - Zaterdag 13 juni 2015 16:22
héél herkenbaar!
Roeline - Zaterdag 13 juni 2015 16:26
De ene week ben ik drukker dan de andere maar ik heb genoeg tijd voor mezelf.
mierrr - Zaterdag 13 juni 2015 19:12
Het is moeilijk om tijd voor mezelf te nemen, maar ik probeer het nu af en toe wel!
Proudie1 - Zaterdag 13 juni 2015 22:00
Ik heb het juist andersom, ik heb veel te veel tijd voor mezelf, waardoor ik het juist moeilijk vind om me tot nuttige zaken te zetten.
dollie - Zondag 14 juni 2015 00:39
Heel herkenbaar voor mij.
De rede staat ertussen van mij en zelf meerdere antwoorden staan er tussen.
Maanmeisje - Maandag 15 juni 2015 00:59
Goede blog! Ik heb geen druk leven en er is genoeg (te veel?) tijd voor mijzelf, maar ik vind het moeilijk om die tijd te nemen en het mijzelf te gunnen. Ik richt me liever op anderen dan op mijzelf, en merk dat ook heel erg hier op het forum, maar ik probeer ook wel eens een filmpje te kijken of iets anders fijns te doen voor mijzelf.