Low-budget-tips voor de zomer

 

Zomer. Iedereen is vrij, je wordt overspoeld met leuke evenementen en de mogelijkheden lijken eindeloos. Als je zou willen, zou je elk weekend wel iets kunnen ondernemen. Dat kan ook best voor onrust zorgen, want je portemonnee blijkt meestal niet zo eindeloos als je zou willen. Gelukkig betekent dat niet dat je het minder leuk hoeft te hebben. Uiteindelijk kijk je altijd terug op mooie momenten en niet op de duurste momenten. Om met een kleiner budget toch de leukste dingen uit je zomer te halen, heb ik wat tips op een rijtje gezet! 

Maak een plan

Waar heb jij zin in deze zomer? Wat wil je gaan ondernemen en met wie? Maakt niet uit wat het is, maar als je weet waar jij blij van wordt, dan kun je daar meteen een beetje op inspelen. Dat kun je doen door samen met een groepje (of één vriend/vriendin) vast een plan te maken. Niet alleen worden de plannen dan concreter en kun je er lekker naar uitkijken, ook krijg je meteen een idee van wat het gaat kosten. Zodat je niet onverhoopt voor hogere uitgaven komt te staan.

Ook kun je samen afspreken wat je kwijt wilt zijn. Wat is de limiet voor dat dagje weg? Wat wil je maximaal besteden tijdens een weekendje weg of een langere vakantie? Het is goed om dat uit te spreken naar elkaar, zodat jullie daar je plannen op kunnen aanpassen. Er zijn helemaal geen regels voor en je kunt ook niet in elkaars portemonnee kijken. Door er eerlijk over te zijn en een plan te maken, is de kans groter dat het voor iedereen behapbaar en leuk wordt. Dat is uiteindelijk het belangrijkste!

Verdiep je in gratis activiteiten

Misschien kost het even wat tijd om het uit te zoeken, maar er zijn ontzettend veel gratis evenementen in Nederland. Ongetwijfeld ook iets bij jou in de buurt. Gratis festivals, kermissen, Swanmarkten, hippiemarkten, Franse markten, optredens... Ik verbaas me elk jaar weer over hoeveel er te doen is. Vaak geef je op de dag zelf nog wel wat uit aan eten of drinken, maar ik vind het ook al een ultiem vakantiegevoel om een beetje rond te slenteren. Tussen de kraampjes struinen, ideeën opdoen en in de zon zitten. Veel vrijer wordt het niet en dat kan soms gewoon voor de deur.

Wees er snel bij

Hoe groot of klein je het ook wilt aanpakken, vooruitplannen kan (als dat mogelijk is) echt een hoop schelen. Dat geldt eigenlijk voor heel veel dingen. Voor vliegtickets, concert-tickets, AirBnB's, restaurants... Door er snel bij te zijn, kan het je een hoop geld besparen. De vliegtickets zijn ver van tevoren wat goedkoper, er zijn misschien wel Early Bird-tickets voor dat festival en als je graag in dat fijne, budgetvriendelijke restaurantje wilt eten, zul je vaak ook moeten reserveren. Zo voorkom je ook dat je op het laatste moment de plannen moet wijzigen. Mijn ervaring is dat dat vaak wat duurder uitpakt dan gepland. Vergeet ook je studentenpas niet als je die hebt! Die kan op heel veel plekken voor lekkere kortingen zorgen.

Actie-sites

Je kent ze vast wel; sites als Groupon en VakantieVeilingen. Voor mij is het erg gevaarlijk, want ik kan er moeilijk mee stoppen. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik voor €5 euro aan een High Tea voor twee personen zat. En laatst nog aan een tapas-diner voor een tientje. Dat zijn toch hele leuke uitjes! Een soort cadeautjes aan jezelf. Wees kritisch en stel ook grenzen aan zo’n veiling-middag als je dat nodig hebt. Maar als je iets ziet wat jij heel erg leuk vindt, kun je dat soms voor een leuke prijs binnenslepen. Zo kun je dingen doen,die anders misschien net te duur zijn. En je komt ook nog eens op plekken waar je anders niet zo snel heen gaat.

Hoe simpeler, hoe beter

Als ik naar mijn afgelopen zomers kijk, heb ik eigenlijk de leukste middagen gehad in het park of aan het strand. Zelf met een grote mand boodschappen doen (zo goedkoop mogelijk) en daarna lekker met een kleedje en een boek ergens gaan zitten. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn; met een picknick of barbecue heb je dat zelf heel goed in de hand. Of je nu alleen, met z’n tweetjes of met een hele groep bent, het is een fijne en makkelijke manier om zo wat op de kosten te letten. Het wordt er ook zeker niet minder gezellig op en je hebt alle tijd en aandacht voor elkaar. Alles wat een fijne zomermiddag of -avond nodig heeft! 

Ruim op en verkoop

Een kleine truc die ik nog steeds gebruik, is om elke zomer eens kritisch door mijn kledingkast heen te gaan. Elk jaar hangen er zomerkleren die nog mooi zijn, maar die ik niet echt meer draag. Zonde! Tegelijkertijd wil ik altijd wel iets nieuws, maar er gaat ook al best veel geld doorheen met al die andere leuke activiteiten. Door kleding te verkopen, kun je toch wat leuke extraatjes binnenharken. Via Markplaats of United Wardrobe bijvoorbeeld, kun je dat op een veilige manier doen. Zodat je zonder al te veel moeite tóch dat nieuwe shirtje kunt kopen of jezelf op een extra drankje kunt trakteren op het terras

Heb jij nog goede low-budget-tips voor deze zomer?

Fotografie: cajugos

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Eva - Woensdag 24 juli 2019 14:58
Er staat als tip dat je er vroeg bij moet zijn, maar last minute dingen zijn vaak ook goedkoop. Moet je er natuurlijk wel tegen kunnen om op het laatste moment een weekendje weg te boeken of ergens heen te gaan wat soms zowel mentaal als praktisch niet erg handig is