Levenslessen van films en series

 

Inmiddels heb ik al heel wat series, films en tv programma's gezien. Ik hou hier echt van! 's Avonds lekker op de bank of in bed een nieuwe aflevering van mijn favoriete serie kijken, huilen bij een zielige film of lachen totdat ik pijn in mijn buik heb van een heel slechte comedy. Films, serie's en tv programma's kunnen heel leuk en ontspannend zijn, maar we kunnen er ook heel veel van leren.

Disney films proberen kinderen op jonge leeftijd al wat te leren door het verschil te laten zien in goed en kwaad, arm en rijk, verschillende culturen, etc. Zo heeft The Lion King bijvoorbeeld als kernzin: "Life's greatest adventure is finding your place in the circle of life" wat natuurlijk een heel mooi inzicht is in het leven. Uit het bekende sprookje Assepoester kun je de les halen dat je, ondanks dat je uit een vervelende jeugd of nare situatie komt, je toch een mooie en gelukkige toekomst kunt krijgen en dat de mensen die anderen onderdrukken uiteindelijk gestraft worden en dat de onderdrukten overwinnen en zo zijn er nog veel meer sprookjes die ons veel kunnen leren.

films in bed
Bron

Er zijn heel wat series, films en tv programma's waar ik wat van heb geleerd. Of het nou wijze levenslessen zijn of dat je gewoon meer te weten komt over een bepaald onderwerp, het is allemaal erg leerzaam. Ik vind het ook leuk om op die manier naar een film te kijken. Er zijn echt talloze films die mij iets geleerd hebben, hierbij een aantal.

In Treatment
In Treatment is een Amerikaanse serie over een psychotherapeut die elke week vier paste patiënten heeft met verschillende problemen. Door de verschillende problemen komen er ook verschillende psychologische thema's aan bod, zoals somberheid en suïcidale neigingen, PTSS en overdracht. Ik keek deze serie tijdens mijn studie en ik vond het heel interessant. Ik heb veel geleerd over de aanpak van deze therapeut. De manier van een gesprek aangaan, vragen stellen, etc. maar tegelijkertijd leerde ik veel over verschillende problemen en verschillende mensen. De manier van reageren en interactie. Dit laatste was ook te zien in de relatietherapie sessies die je te zien krijgt in deze serie. Enorm leerzaam en heel leuk om naar te kijken. Inmiddels is er ook een tweede seizoen uitgekomen en is er ook een Nederlandse versie van deze serie uitgekomen, 'In therapie'.

The Undateables
Normaal kijk ik eigenlijk niet echt veel Nederlandse series, vaak staat de tv gewoon aan en ben ik met vanalles tegelijk bezig. Op aanraden van een vriend ben ik een aflevering van The Undateables gaan kijken. Dit is een programma van BNN waarin jonge mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking op zoek zijn naar de liefde. Op het moment dat ik naar deze serie kijk, besef ik mij dat ik wel een enorme lijst met eisen heb waar mijn prins op het witte paard aan moet voldoen. En mijn lijst is dus echt niet zo lang en onredelijk. Dit geeft mij inzicht in hoe moeilijk het voor sommige mensen is om iemand te vinden die hem/haar begrijpt, iemand die bij hem/haar aansluit en waarmee je het gezellig kan hebben. Het is heel basic allemaal en ze kunnen hier zo tevreden mee zijn. Ik vind dit erg mooi om te zien. Daarnaast vind ik het ook bijzonder om te zien dat bijvoorbeeld een doodnormaal meisje open staat voor een date met een jongen die overduidelijk spastische trekken heeft. Dit is direct te zien aan zijn manier van lopen, praten, bewegen en het niet zelfstandig kunnen eten. Ik vind het heel tof om te zien dat mensen hier voor open staan, omdat je ook ziet dat het een beperking kan zijn in het leven samen. Toen ze uiteindelijk zei dat ze wel een beetje verliefd op hem begon te worden, smolt ik al helemaal! Het programma geeft mij inzicht in 'hoe makkelijk' het leven in dat opzicht voor mij is en dat ik dankbaar mag zijn met wat ik heb.


The fault in our stars
The fault in our stars is een prachtige film over het leven als je ongeneeslijk ziek bent. De film was wel erg heftig en een groot deel van de bioscoop was ook aan het huilen. De film maakt veel los bij mensen denk ik. Bij mij deed het vooral wat omdat ik zag hoe mensen kunnen vechten en tegelijkertijd kunnen genieten van het leven terwijl ze weten dat het einde nabij is. Ik denk dat ik dat zelf niet op die manier zou kunnen, maar tegelijkertijd is niemand zeker van het leven en weet je nooit wat de toekomst brengt. Het laat mij denken over wat ik wil bereiken in mijn leven, wie ik wil zijn en hoe ik herinnerd wil worden. Daarnaast zie ik in dat het belangrijk is om je te omringen met mensen waar je om geeft en waar je energie van krijgt.

Pay it forward
Pay it forward is een mooie en indrukwekkende film over een jongen die de opdracht krijgt om een manier te bedenken om de wereld te verbeteren. Hij bedenkt een plan waarbij iedereen een goede daad moet doen voor drie andere mensen, die dit vervolgens weer voor drie andere mensen moeten doen. Zelf ben ik hier vroeger ook wel bewust mee bezig geweest en probeer ik ook anderen te helpen waar ik kan. Deze film zette mij toen ik het een aantal jaar geleden zag ook weer met mijn voeten op de grond. Het is niet moeilijk om aardig te zijn en elkaar helpen is soms maar een kleine moeite. Een glimlach kan al heel veel betekenen voor iemand, want misschien is dit wel de enige glimlach die hij/zij die dag ziet.

The bucket list
Deze film gaat over twee mannen die te horen krijgen dat ze ongeneeslijk ziek zijn en nog maar kort te leven hebben. Samen gaan zij een bucket list afwerken, met allemaal dingen die ze nog willen doen voordat ze sterven. Het laat mij zien dat ik moet doen wat mij gelukkig maakt, dat ik moet doen wat ik wil maar vooral veel leuke dingen. Ik zal eerder spijt krijgen van iets wat ik niet heb gedaan, dan van iets wat ik wel heb gedaan.

Intouchables
Deze film is erg mooi en ontroerend en gaat over een lichamelijk gehandicapte miljonair die in een rolstoel zit en veel zorg nodig heeft en een jongeman die leeft van een uitkering. Uiteindelijk krijgt hij de baan als verzorger van de gehandicapte miljonair. De kern van de film is voor mij eigenlijk dat twee mensen geluk kunnen vinden in een ander toelaten in hun leven, die misschien niet direct je eerste keuze zou zijn, en elkaars leven verrijken. Ze krijgen meer inzicht en respect voor elkaar en daaruit komen mooie dingen voort.

The shawshank redemption
Deze film is ontzettend mooi en goed en leert mij in eerste instantie veel over hoe het leven in een gevangenis kan zijn. Daarnaast krijg je inzicht in de wilskracht en het doorzettingsvermogen van iemand die onterecht veroordeeld is. Om niet teveel van deze film te verklappen, zal ik niet vertellen hoe het afloopt, maar deze film heeft mij ook laten beseffen dat je vaak verder moet denken en soms uit je comfort zone moet treden, dat je out of the box moet kijken om verder te kunnen en dingen te bereiken. Als je hem wilt zien, kijk dan niet de trailer maar kijk hem dan gewoon echt helemaal.

Shutter Island
In deze film gaat Teddy Daniels, een U.S. Marshal, op zoek naar Rachel Solando, een moordenares die ontsnapt is uit een instelling voor geesteszieke criminelen. De instelling bevindt zich op een afgelegen eiland langs de kust van Boston. Tijdens zijn zoektocht op het eiland krijgt Daniels last van allerlei vreemde wanen en nachtmerries. In het verdere verloop van de film vervaagt het steeds meer wie er nou wel en niet mentaal gezond is. Het liet mij weer even zien dat niet alles is zoals het lijkt en dat je soms verder moet kijken dan wat je in eerste instantie denkt.

Naast de bovenstaande films en series zijn er natuurlijk nog veel meer series en films die ons aan het denken zetten en waar wij veel van kunnen leren. Ik ben benieuwd naar de films en series die jullie een levensles hebben meegegeven of waar jullie veel aan hebben gehad.

Van welke series / films heb jij geleerd?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Flora - Zondag 30 november 2014 20:02
ik heb zelf alleen de films Intouchables en The fault in our stars gezien. Ik vond ze beide erg mooi. Ik houd wel van films met levenslessen, ben dus best benieuwd naar de rest!
Myrthe - Zondag 30 november 2014 21:41
Ik heb van Criminal Minds geleerd/gekopieerd dat het soms oké is om een leuk feitje te delen (zoals Spencer Reid dat doet).
marleen - Zondag 30 november 2014 21:57
ik heb geleerd uit het sprookje van het lelijke eendje :)
Stella - Maandag 1 december 2014 10:52
Ik probeer mijn inner Mindy Lahiri, Liz Lemon, Jessica Day, Tina en Louise Belcher en Arya Stark zoveel mogelijk naar buiten te laten komen.
Diede - Maandag 1 december 2014 12:00
The shawshank redemption is zo'n mega goede film!
Sharon - Maandag 1 december 2014 18:43
Veel mensen vergeten dat elke film wel een levensles heeft.
Cynderellaa - Maandag 1 december 2014 20:24
Klinkt gek, maar ik kijk nog steeds Disney films :$
En daar zitten ook veel levenslessen in.
Net als in Mickeys twice upon a christmas waar Mickey zijn hond pluto uitfoetert en pluto weg loopt. Ze missen elkaar vreselijk en Mickey krijgt spijt. Dit heeft mij geleerd dat je moet nadenken over wat je tegen iemand zegt omdat het misschien kwetsend kan zijn ;)

Maureen - Maandag 1 december 2014 22:00
Hey ik heb toevallig gisteren Intouchables gezien, heel erg mooi en leuk! TFIOS is ook heel mooi inderdaad. x
Mimiii - Maandag 1 december 2014 22:25
The perks of being a wallflower :3 :3
Maanmeisje - Dinsdag 2 december 2014 15:39
Sprookjes bevatten veel mooie lessen. Ik heb In Treatment alleen in het Nederlands gezien (In therapie). Dat vond ik een erg goede serie. Ik vind dat Grey's Anatomy ook heel veel mooie lessen bevat en mij veel leert. The Shawshank Redemption heb ik op dvd. Sterke film! Een glimlach kan inderdaad heel veel betekenen.
Tezz - Woensdag 3 december 2014 09:48
The pursuit of happYnes is ook een hele mooie film, waar ik veel van geleerd heb.
Dominique - Donderdag 4 december 2014 11:37
Ik vind zelf de film "In Time" een mooie boodschap hebben
Pedra - Zondag 16 april 2017 14:05
weet iemand de levensles in de film The Prins Of Egypt???