Leven in het nu

 

Piekeren over het verleden, tobben over de toekomst, spijt over wat is geweest, angst voor wat komen gaat: we zijn maar zelden met onze gedachten en gevoelens in het nu. Eigenlijk ben je het grootste deel van de tijd niet echt 'bij jezelf'. Dat levert veel onrust op. Leven in het nu is een hele kunst, waar al veel verlichte koppen zich over hebben gebogen.

leven in het nu, angst voor de toekomst

Het is nodig om te reflecteren op het verleden en plannen te maken voor de toekomst. Als je voortdurend in het nu leeft, kun je niet leren van wat is geweest en geen invloed hebben op wat komen gaat. Het gaat dus om het vinden van een balans tussen verleden, heden en toekomst. Die balans kun je beoefenen door simpele oefeningen in het nu.

peace Ademhalen in het nu
Je ademhaling verbindt je lichaam met je ziel. Met je lijf ben je in tijd & ruimte aanwezig in het nu. Met je gedachten en gevoelens vlieg je van de ene naar de andere plek. Door op je ademhaling te letten, breng je deze twee onderdelen van jezelf weer met elkaar in verbinding. Je hoeft geen speciale ademhalingsoefeningen te doen of de manier waarop je ademhaalt te veroordelen. Sta gewoon een paar keer per dag stil bij je ademhaling: is het diep of oppervlakkig, snel of langzaam, vrij of gespannen? Adem vervolgens een paar keer diep in en uit en ga dan weer verder met je dag.

peace Aandacht in het nu
De meeste dingen doen we gedachteloos: tanden poetsen, schoenen aantrekken, afwassen, fietsen, de was opvouwen, koken. Je bent zo gewend om die handelingen uit te voeren, dat je er niet bij hoeft na te denken. Door je aandacht er bij te houden, breng je jezelf terug in het nu. Leg de route, die je elke dag naar school of werk fietst, eens af alsof je het voor het eerst doet. Kijk naar de huizen, de planten, de mensen, de lucht, de straatstenen. Wat zie je? Wat valt je op? Word je tijdens het afwassen bewust van alle sensaties: het warme water op je handen, het gladde van een glas, het ruwe van een spons, het natte van het sop en het droge van de theedoek.

peace Rust uit in het nu
Helemaal zen-in-het-nu leven is vrijwel onmogelijk als je je tentamens moet halen, allerlei hobby's wilt uitvoeren, afspraken en deadlines moet nakomen, op werk wilt meekomen, een relatie bloeiend moet houden en een huishouden draaiende. We hebben drukke schema's en hollen van hop naar her om te voldoen aan verwachtingen, eisen en andere Belangrijke Toestanden. Op zich niks mis met een lekker drukke dag. Maar er moet ook ruimte zijn voor ontspanning, naast de inspanning. Tijd voor rust, bij alle onrust. En plek voor stilte, in alle drukte. Dus plan breaks in je dag: kleine momenten waarop je even op adem kunt komen en in het hier & nu aanwezig bent.

verleden loslaten, leven in het nu

peace Het verleden in het nu
Loslaten wat is geweest, is een van de moeilijkste dingen die er is. Misschien was het verleden pijnlijk en heb je het niet kunnen verwerken, waardoor je er over blijft nadenken. Of je ervaringen uit het verleden hebben nog veel invloed op je dagelijkse leven, je relaties en je gevoel. Maar het kan ook zijn dat het verleden juist heel fijn was: beter dan het nu. Een prettige plek om naar toe te keren als het heden beangstigend, verdrietig of moeilijk is. Wat het ook is, het is belangrijk dat je het verleden een plekje gaat geven en los gaat laten. De energie en aandacht die vrijkomt, door het verleden los te laten, kun je in het nu inzetten om je leven vorm te geven zoals jij het wilt.

peace De toekomst in het nu
Piekeren over de toekomst en wat deze zal gaan brengen, kan voor veel onrust en angst zorgen. De angst om volwassen te worden, keuzes te maken, verantwoordelijkheden te krijgen, aan verwachtingen te moeten voldoen, fouten te maken en veranderingen te doorstaan, kan zo groot worden dat je verlamt in het nu. We kunnen invloed uitoefen op de toekomst, door te plannen, een opleiding te volgen, te sparen, te investeren en ons best te doen. Maar controle over de toekomst: dat hebben we niet. Probeer te vertrouwen dat het uiteindelijk goed komt. Misschien zal het niet helemaal lopen zoals jij had gehoopt of uitgedacht, maar als je accepteert dat je niet overal controle over hebt, kun je vrijer de toekomst tegemoet gaan. Laat starre ideeën over 'hoe het moet verlopen' los en neem het leven zoals het komt: één uur, één dag, één week tegelijk.

peace Dankbaarheid in het nu
Dankbaar zijn voor de dingen en mensen om je heen is één van de meest effectieve manieren om in het nu aanwezig te zijn. Als het lukt om dankbaar te zijn voor iets liefs wat iemand doet, kun je voelen wat het gebaar van die ander met jou doet in het moment. Als je dankbaar kunt zijn voor de natuur om je heen, kun je kijken naar de bomen, planten en bloemen en hun schoonheid zien. Als je dankbaar kunt zijn voor het eten op je bord, kun je genieten van de lekkere hapjes, kun je proeven zonder schuldgevoel en zonder last. Dankbaarheid brengt je in het nu.

peace Spelen in het nu
Kinderen zijn meesters als het gaat om leven in het nu. Gisteren en morgen zijn abstracte begrippen voor kinderen: vandaag is het aller belangrijkste. Ze denken, voelen en doen in het moment, zonder de verantwoordelijkheden, zorgen en angsten van volwassenen. Naarmate je ouder wordt, ga je minder lachen en doe je minder vaak dingen puur voor de lol. Alles moet nuttig zijn, een doel hebben en iets opleveren. Als je tijd vrijmaakt om te spelen, maak je tijd vrij om te leven in het nu. Ga zingen op de fiets, dansen door de kamer, voetballen in het park. Maak een schilderij, ga naar een pretpark en spring 20 keer van dezelfde duikplank. Gewoon omdat het je een goed gevoel geeft.

peace Mediteren in het nu
Minutenlang stil en rechtop op een klein kussentje zitten, zonder echt 'iets' te doen: voor sommige mensen klinkt mediteren als alles behalve ontspannend. Maar meditatie is een van de meest effectieve manieren om in het nu te leven. Het is confronterend, omdat je bewust wordt gemaakt van de drukte in je hoofd en de onrust in je lijf. Maar als je over de eerste weerstand & drempels heen bent, kan meditatie je ook ontzettend veel brengen. Je leert veel over je gedachtenpatronen, je oefent je concentratie, je leert dingen 'uitzitten' en oefent met het onder ogen komen én weer loslaten van gedachten, angsten en emoties.

leven in het nu

peace Positief zijn in het nu
Negativiteit vreet energie en is een aanslag op je gezondheid en geluksgevoel. Een positieve houding daarentegen, geeft juist energie en helpt je om de wereld en mensen in een ander daglicht te benaderen. Door elke dag de positieve dingen in het leven te zoeken en benadrukken, ervaar je meer vertrouwen, zingeving en rust. Het nu wordt een stuk leuker om in te leven, als je het positief benadert.

peace Eten in het nu
Een broodje op de fiets, een snelle hap tussendoor, een overgeslagen maaltijd: veel mensen geven zichzelf niet de tijd en ruimte om rustig te genieten van eten. Het kan zijn door drukte en stress, het kan zijn door angsten rondom eten en gewicht. Wat de oorzaak van onrust rondom eten ook is, 'eten in het nu' kan je helpen een betere band te krijgen met voeding. Koop, bereid en eet je producten met aandacht. Kies dingen die je lekker vindt, maak het met liefde klaar en geniet van wat je eet. Zorg dat je de tijd hebt voor je maaltijden, besteed aandacht aan kleur, geur & smaak en maak het gezellig, door samen met andere mensen te eten.

peace Samen zijn in het nu
In het hier en nu aanwezig zijn kan best confronterend zijn. In het hier en nu zijn allerlei gevoelens en gedachten. In het hier en nu zijn misschien verwachtingen en situaties waar je tegenop ziet. In het hier en nu is een lichaam waar je misschien niet zoveel mee kan. Wat het leven in het nu fijner, veiliger en gezelliger kan maken, is het contact met mensen van wie je houdt. We hebben allemaal gezelschap, vriendschap en liefde nodig. Deel je gepeins over het verleden en je zorgen over morgen, maar geniet vooral samen van de mooie dingen van vandaag. Samen sta je sterker in het nu.

Wat helpt jou om te leven in het nu?

Bron: allwomenstalk.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

TheMirrorLies - Donderdag 29 november 2012 17:56
WAUW.. goede log :)
Annet - Donderdag 29 november 2012 18:18
Wat goed zeg, dit is precies wat ik moet leren! Ik ga 'm uitprinten en ophangen. Bedankt Karianne!
LaDolceVita - Donderdag 29 november 2012 19:49
Wat een fijne blog! Leven in het nu is zo lastig, maar met deze tips kan ik wel iets.
o - Donderdag 29 november 2012 22:19
Goede blog! Twee opmerkingen: het is van 'hot naar her' en niet van 'hop naar her' en bij "Het verleden in het nu" staat LINK zonder dat er een link is.
M. - Vrijdag 30 november 2012 10:41
Ik dacht eerst: vast weer zo'n vaag verhaaltje. Maar nee, dit is een super goede blog en je kunt op deze manier 'het leven in het nu' ook concreet toepassen. Bedankt voor deze inspiratie :)
Cylu - Vrijdag 30 november 2012 11:39
Goede blog! handige tips!
Atika - Vrijdag 16 augustus 2013 12:29
Geweldig blog! Bedankt voor de tips, ik kan er zeker mee iets doen.
Atika - Vrijdag 16 augustus 2013 12:29
Heb ik zojuist al gedaan