Leven doet pijn en toch gelukkig zijn

 

Het mooie aan het leven is misschien wel juist dat het af en toe flink pijn kan doen. Dat klinkt hartstikke achterstevoren en dat is het misschien ook wel. Maar toch heb je enorm veel aan de dingen die achter je liggen.

‘Het is beslist waar, zoals filosofen zeggen, dat het leven achterwaarts moet worden begrepen. Maar ze vergeten de andere kwestie, namelijk dat men het voorwaarts moet leven.'

S. Kierkegaard (Deense Filosoof en dichter)

pain

De zin van S. Kierkegaard las ik laatst en slaat de spijker plat op zijn kale kop. Want het is inderdaad zo dat alles wat je hebt meegemaakt in je rugzak belandt en belangrijk is voor de rest van je leven. Alle mooie, maar ook negatieve 'rotzooi' die je hebt meegemaakt is leerzaam en neem je mee. Maar je mag die rugzak natuurlijk op een gegeven moment wel op zolder leggen, in plaats van iedere dag opnieuw mee te sleuren.

Stilstaan bij het verleden is belangrijk om dingen te verwerken, om te weten wat het voor je betekent, wat het met je heeft gedaan en hoe je er in de toekomst mee om wilt gaan. Maar het verleden is niet meer aanwezig in het heden. Je kunt er zelf uitpikken wat je mee wilt nemen. En ja, dat klink super mega simpel en dat is het niet. Zeker niet, dat weet ik uit eigen ervaring. Maar je kunt er wel met die insteek in gaan.

Eerder schreef ik een blog met de enigszins afgezaagde titel, maar waardevolle inhoud ‘'What doesn't kill you makes you ...''. Over dat je aan alles wat je meemaakt in je leven iets kunt hebben. Het maakt je sterker, slimmer, weerbaarder, emotioneel, vrij en humoristisch. Ten minste, als je openstaat voor die eigenschappen en het toestaat geen slachtoffer meer te zijn van de situatie, maar eruit te halen wat erin zit.

Het leven doet pijn. Dat ga ik je niet anders presenteren dan het is. Soms is 'gewoon een beetje leven' ontzettend moeilijk en zwaar. Het gaat allemaal niet vanzelf en het geluk wordt je niet in de schoot geworpen. In vlagen is het leven gewoonweg verschrikkelijk klote.

bitterness

‘'Of het ooit terecht is, dat het een gevecht is om gewoon een ergens te zijn. Om te wonen en te leven en al was het ook maar even, echt een mens te kunnen zijn.'' - Bløf

Deze tekst van Bløf hoorde ik in een van de moeilijkste periodes in mijn leven op de radio. Ik en mijn moeder waren onderweg naar therapie voor mijn Anorexia. Het ging niet goed, ik wist niet meer hoe ik moest leven en zag alles zwart in. Ik snapte niet dat het zo moeilijk was om gewoon maar een beetje te leven. Gewoon een klein beetje gelukkig te zijn met mezelf, het leven en de mensen om me heen. Ik wist niet meer hoe dat moest.

''It's better to feel pain, than nothing at all'' - The Lumineers

Mijn leven heeft, en zal nog wel eens vaker, flink pijn gedaan. Misschien wel net zo veel pijn als toen ik vluchtte in mijn eetstoornis voor die pijn. Misschien wel meer. Ik heb geen idee. Maar ik ga niet meer vluchten voor pijn. Ik wil niet meer niets voelen. Ik wil alles voelen, ook de moeites, de problemen, het verdriet, de angst; het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben.

lumineers

''Toen je dacht ''Ik ga dood'', werd je geboren'' -Willeke Alberti

Natuurlijk dacht ik op de momenten dat er heftige dingen gebeurden en in de moeilijke periodes dat ik het niet zou trekken, dat ik op zou geven, terug zou vallen of door zou slaan. En blijven staan is inderdaad niet altijd een optie. Soms is vallen en steun vragen de enige optie. Alles toelaten, de pijn voelen, al het vocht uit je lichaam huilen...

''Als het fout gaat is het ook goed'' - Flow Magazine

Er zullen dingen mislukken, verkeerd gaan. Mensen gaan dood, gaan weg of doen je pijn. Bij iedereen gebeurt wel een van die dingen. Of ze overkomen je allemaal. Maar je bent nog steeds een uniek en bijzonder waardevol mens. Als iets fout gaat, is het (tegelijkertijd) ook goed. Het had natuurlijk liever allemaaal anders mogen gaan, maar je leeft en leert. En dat is goed. 

‘'Whatever tomorrow brings, I'll be there. With open arms and open eyes.'' - Incubus

pain

Ik weet hoe eng het is om gevoelens toe te laten, vooral als je ze lang hebt weggestopt onder bijvoorbeeld een eetstoornis. Maar ik weet ook wat een overwinning je zult voelen als je hier doorheen gaat. Hoe sterk het je maakt en ook juist hoe kwetsbaar. Ik weet hoe belangrijk het is om kwetsbaar te zijn, te voelen, te ervaren en echt te leven. Echt leven, met open armen doet soms pijn. Maar wie hard kan huilen, kan ook enorm hard lachen.

''Heb je je ogen wijd open dan vliegt er soms een vliegje in ja. Maar het is altijd beter dan je ogen dicht hebben of een bord voor je kop.'' - Ik

Plaatjes: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Liadan - Zondag 30 maart 2014 12:14
Pain is inevitable, suffering is a choice.
soppie - Zondag 30 maart 2014 12:28
wat een leuke/fijne blog (:
o - Zondag 30 maart 2014 12:31
Het liedje dat mijn moeder altijd luisterde toen ze kanker had heet 'Leef', van Sara Bettens. Zij zingt hier: alles gaat fout, maar het is goed, zolang ik het beleef. Dit heeft haar en mij wel getroost in die tijd. Inmiddels is ze er niet meer, maar ik denk natuurlijk elke dag aan haar en ook heel vaak aan die mooie tekst. Ik vind dit ook wel aansluiten bij deze blog!
o - Zondag 30 maart 2014 12:32
Ik bedoel dus in mijn laatste paar zinnen mijn moeder! Hihi
Naomi - Zondag 30 maart 2014 12:47
Wauw dit had ik even nodig. Bedankt!!
Nikki - Zondag 30 maart 2014 13:28
Wat een mooie blog!
Lisa - Zondag 30 maart 2014 13:45
Mooie blog, dankjewel!
Ikeaa. - Zondag 30 maart 2014 13:47
Wat mooi beschreven Nouska.
respect - Zondag 30 maart 2014 14:00
Mooie blog..komt op t juiste moment..idd zonder echte dalen ken je geen hoogte punten.. En zonder hoop ben je nergens hoe moeilijk soms ook...x
l - Zondag 30 maart 2014 17:18
Ik geloof oprecht dat iemand niet gelukkig kan zijn als hij nooit iets lastigs/moeilijk/negatiefs heeft meegemaakt. Zonder diepe dalen, geen hoge pieken.
Jansje - Zondag 30 maart 2014 18:56
Dank je wel!
EB91 - Zondag 30 maart 2014 19:20
''Als het fout gaat is het ook goed'', dat is mijn zinnetje :)

En het klinkt misschien een beetje raar als ik dit zeg, maar dat het leven soms pijn doet vind ik fijn omdat ik dan iets heb om uitgebreid over na te denken. Zoeken naar oorzaken, oplossingen of manieren om ermee om te gaan vind ik een prettig tijdverdrijf. En terugdenken aan momenten waarop dingen niet soepel liepen vind ik ook fijn. Het maakt mijn leven interessanter, spannender.
Sheila - Zondag 30 maart 2014 21:22
Super mooie blog
michelle - Zondag 30 maart 2014 22:48
Mooi stuk, zo ervaar ik het inderdaad ook. Zonder dalen geen pieken in je leven. :) Iedereen maakt leuke en minder leuke dingen mee. Dat denken als ik het zelf een keer moeilijk heb werkt voor mij ook goed. Zo van, ik ben niet de enige die nu door een moeilijke periode gaat of die een rotdag heeft, er zijn vast nog meer mensen die dat nu meemaken.

En de qoute van jezelf aan het einde van het stuk, slaat de spijker op z'n kop Nouska! Mooi :)
Roos - Maandag 31 maart 2014 11:45
Mooie blog!
barbara - Maandag 20 juli 2015 15:24
Mooie blog
kiang - Maandag 10 april 2017 19:16
ik ben zo bang voor het voelen... Ik duw alles weg om maar niet dat falen te ervaren! Iets anders lukt niet of durf ik niet, ook weet bijna niemand van mijn worsteling hiermee...