Kleur en je humeur

 

KleurenHet schijnt zo te zijn dat kleuren om ons heen, en vooral in ons huis, effect hebben op ons humeur. Hoe zit dat nou precies? Wat is de theorie erachter en geloven wij dit? Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van kleur op je drinkgedrag in restaurants, de kleur van je tentamenpapier of collegezaal en het effect ervan op je prestaties. Ik wil vooral in gaan op de algemene ideeën over kleuren en de effecten ervan op ons humeur. Welke kleur zouden wij volgens heersende opvattingen op onze muren moeten verven en waarom?

 

PaarsPAARS
Paars is een kleur die voor ontspanning zou moeten zorgen. Het is tevens een kleur die zowel een gevoel van onbezorgdheid als vastberadenheid/zekerheid kan opwekken. Het schijnt vanwege het rustgevende karakter ook veel in ziekenhuizen gebruikt te worden. Paars is ook een kleur die vaak aan ‘jong zijn' wordt gekoppeld en aan vrolijkheid. Dat klinkt wel logisch, als jij je ontspannen en zeker voelt kan ik me wel voorstellen dat je daar vrolijk van wordt. Ik zou zeggen, schilder je kamer eens paars of koop paarse lakens, wellicht voel jij je 's ochtends dan een stuk minder chagerijnig!


BlauwBLAUW
Blauw schijnt de kleur te zijn die ervoor zorgt dat je meer open staat voor dingen. Zo zou de kleur communicatie bevorderen en zou je er creatiever van moeten worden. Blauw doet ook denken aan ijs en koud, het werkt dus verkoelend. Het is daarnaast tot slot nog een koninklijke kleur. Dat is wel een heleboel. Zou het echt zo zijn? Blauw lijkt mij aan de hand van deze beschrijving de perfecte kleur voor een kantoor of studeerkamer. Toevallig nou dat de meeste mannen blauwe pakken dragen naar hun werk. Misschien voelen zij zich daardoor creatiever en superieur. Het klinkt logisch in ieder geval. Wat vind jij?

GROEN
Het eerste waar ik aan denk bij ‘groen' is de natuur. GroenEn bij natuur denk ik aan stilte en mij vredig voelen. Het schijnt dan ook dat de kleur groen een gevoel van harmonie en tevredenheid opwekt bij mensen. In mijn geval klopt dat wel, maar hoe zit het dan met mensen die een hekel hebben aan natuur? Zou de theorie daar door de mand vallen? Tevens staat groen voor vernieuwing. Ik koppel dat dan gelijk aan het veranderen van de seizoenen.

Zou het inderdaad daardoor komen? Dat we kleuren onderbewust automatisch aan iets herkenbaars koppelen? Groen lijkt mij in ieder geval een goede kleur voor je woonkamer. Wie weet krijg je ineens ook vaker bezoek, omdat mensen zich meer op hun gemak voelen bij jou.

GeelGEEL
Bij geel denk ik gelijk aan de zon en aan opgewekt zijn. Geel is dan ook de kleur die het meest lijkt op licht, het licht buiten of van je lamp. De kleur zou dan ook energie moeten geven. Pas wel op want het nadeel is dat je er ook een gevoel van zweverigheid en verwarring kan veroorzaken. Het is dus niet aan te raden om de muren van de kamer waar je het meest bent, geel te verven. Dan loop je het risico dat je aan het einde van de dag draaierig bent.

 

 

OranjeORANJE
Oranje is een aardse kleur en zou moeten zorgen voor een gevoel van evenwicht. Bij een afgestemde hoeveelheid oranje hoort een gevoel van welzijn en motivatie. Pas wel op met deze kleur want een overdosis kan energieverlies en vermoeidheid tot gevolg hebben. Misschien een goede kleur voor je badkamer of inloopkast?

 

roodROOD
We kennen rood allemaal als de kleur van liefde en passie. Wisten jullie dat rood ook kan helpen om je weer te focussen, wanneer je gebrek hebt aan concentratie? Dat komt omdat de kleur rood moeilijker te verwerken is voor je ogen, het ‘trekt' dus niet de aandacht maar je moet er gewoon langer naar kijken. Tevens is het de kleur van kracht en macht. Rood spreekt een deel van ons oerinstinct aan. Teveel rood kan zorgen voor agressie omdat het onze bloeddorstigheid activeert, de drang om anderen te vernietigen.

 

 

ROZE
RozeRoze is een kleur die intimiteit oproept. Het zorgt net als paars voor een gevoel van ontspanning. Roze en paars liggen ook niet zo erg ver van elkaar verwijderd. De kleur geeft ook een gevoel van vriendelijkheid en tederheid, dat sluit aan bij intimiteit. Vandaar waarschijnlijk ook de uitspraak dat als verliefde mensen zweven op een roze wolk of de ander bekijken door een roze bril, je ziet/voelt alleen maar warmte en liefde. Pas op met deze kleur want het schijnt wel zo te zijn dat als je er te lang naar kijkt je geïrriteerd raakt. Ik denk dat het komt door de verwantschap aan rood, en het is een hele ‘aanwezige' kleur is waardoor je ogen sneller moe worden.

 

WitWIT
Is wit eigenlijk wel een kleur? Ik vind eigenlijk van niet. Wit is neutraliserend. Het is dus slim om wit te combineren met felle kleuren, dan word je hoofd niet zo moe van al die drukte. Wit staat natuurlijk voor zuiverheid, het schoon zijn (denk aan de trouwjurk) en voor troost/hoop (witte rozen bij een begrafenis). Een teveel aan wit kan een kil gevoel geven, er zit weinig warmte in de kleur.

 

 

Turquoise

 

SPECIAL TURQUOISE
Turquoise past eigenlijk niet in het bovenstaande rijtje van de standaard kleuren. Ik zet hem er toch bij want het is niet alleen een gemengde kleur, maar hij is ook speciaal in hoe hij werkt. Turquoise kan je zowel met warme als koude kleuren combineren en is dus eigenlijk altijd goed. Het is een kalme kleur die zorgt voor heldere gedachten en die je intuïtie bevordert.

Wat is jouw lievelingskleur?

Bron foto 1: Identity Photography

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

greenbutterfly - Zondag 17 februari 2013 16:14
paars, zwart & groen. :)
D - Zondag 17 februari 2013 16:29
roze!!
Kim300808 - Zondag 17 februari 2013 16:43
Woehoe, ik blij met mijn paars met witte kamer - en een beetje roze :)
pino - Zondag 17 februari 2013 17:09
ik heb geen echte lievelings kleur... dan vindt ik deze kleur geweldig en dan weer die ander... dusja x'D
M - Zondag 17 februari 2013 17:10
Roze!!!
Stella - Zondag 17 februari 2013 17:54
Groen. I love animals and the nature :)
Sunshine - Zondag 17 februari 2013 18:03
Rood
Chaya - Zondag 17 februari 2013 18:13
Blauwe kamer :) Ik hou van blauw, en sta ook bekend als 'dat ene creatieve meisje' :D
M. - Zondag 17 februari 2013 18:35
roze, maar mijn kamer is paars :)
Freek - Zondag 17 februari 2013 19:00
ik hou niet van kleur maar er zijn een aantal kleuren die ik wel mooi vind.
kobaltblauw, zeegroen, bordeauxrood en mintgroen.
een kamermuur is mintgroen, het verhelderd alleen niet mijn gedachten :p
PeanuttButterfly - Zondag 17 februari 2013 19:08
Oh eigenlijk zou ik precies dezelfde reactie als Chaya kunnen hebben. :p ^^
l - Zondag 17 februari 2013 19:28
Rood!
dollie - Zondag 17 februari 2013 20:45
blauw mijn woonkamer is ook blauw met dolfijnen.
Lovatic - Zondag 17 februari 2013 21:25
zwart, rood, mintgroen
Lexii - Zondag 17 februari 2013 21:27
Ships. Mijn huis is wit. Met wat lichtgele accenten en een oranje bank :-).
Moet ik nou een muur in mijn huis paars of blauw verven als ik rust en ontspanning wil, en daarnaast opener wil worden?


Toevallig zit ik er wel over te denken (lees, denken, niet doen, en doen gaat voorlopig ook niet gebeuren omdat ik geen tijd heb, en geen zin) om een muur een andere kleur te geven. Welke muur, weet ik niet. Welke kleur? Weet ik ook niet. Turquoise zat ik wel aan te denken omdat dat een kleur is die je veel kunt combineren.
Anoniempje - Zondag 17 februari 2013 21:32
Rood en oranje!
anoniem - Maandag 18 februari 2013 09:37
Paarrrrssss
Rosa_Hope - Maandag 18 februari 2013 09:38
rood en blauw
meliss - Maandag 18 februari 2013 11:08
In mijn slaapkamer heb ik witte muren (kan niet anders) en een gele vloer en rode gordijnen. Verder heb ik veel gele, oranje, roze en paarse accenten in mn kamer, en mijn meubels allemaal van houd, maar allemaal een ander soort en kleur hout :)
N.I.91 - Maandag 18 februari 2013 14:05
Blauw is mijn lievelingskleur om te zien, maar qua kleding trek ik voornamelijk combinatie van de kleuren blauw, wit, grijs, zwart en rood aan.
N.I.91 - Maandag 18 februari 2013 14:07
En mijn slaapkamermuren zijn (licht)blauw met wit ;)
could - Dinsdag 19 februari 2013 15:09
mijn pws gaat over dit onderwerp, leuk!
TorqoiseBitch - Maandag 29 april 2013 11:05
ik hou echt super veel van turqoise, het geeft me een vrolijk en tegelijkertijd een rustgevend gevoel, ik ga ook mijn kamer deze kleur verven, ik had hem eerst paars maar dat werkte helemaal niet bij mij
TorqoiseBitch - Maandag 29 april 2013 11:08
en dan ga ik er ook teksten op maken met een leuk lettertype