Keuzes maken voor een ander

 

Keuzes maken kan ontzettend lastig zijn en zeker als het gaat om onszelf. Ik heb zeker vroeger regelmatig gehoopt dat iemand anders die keuze voor mij zou maken. Dan hoefde ik dat zelf niet te doen en was ik ook niet zelf verantwoordelijk als er mogelijk een verkeerde beslissing genomen zou worden. Keuzes maken voor onszelf lijkt ook zo veel moeilijker dan als wij iemand anders moeten adviseren in het maken van een keuze, op de een of andere manier kunnen we dat vaak wel.

meisje
Bron

Herken je dat? Dat je een ander die voor een dilemma staat en een belangrijke beslissing moet nemen vaak heel goed kan helpen? Dat je de juiste vragen weet te stellen, van een afstandje naar het probleem of de vraag kan kijken en hierdoor juist heel goed advies kunt geven? Daarnaast zijn veel mensen geneigd om mensen die heel dichtbij staan zoals een partner, een heel goede vriendin of een familielid, meer te gunnen dan zichzelf.

Al met al komt het heel vaak voor dat wij anderen veel beter kunnen helpen dan onszelf. Dat wij hun veel goede adviezen kunnen geven maar als het op onszelf aan komt, kunnen we dat ineens niet meer, of in ieder geval minder goed. Wat als we nou onszelf bij het nemen van beslissingen nou even zien als iemand anders? Alsof we doen dat onze situatie de situatie is van onze partner, moeder, zus of beste vriendin? Zou het dan makkelijker zijn om keuzes te maken en zouden we hier dan ook eerder achter kunnen staan?

Jij verdient hetzelfde
Jij verdient evenveel als ieder ander. Helaas vinden veel mensen het moeilijk om dat te geloven. Vraag jezelf af waarom dat niet zo zou zijn en of je ook zo streng over anderen zou oordelen als die in jouw situatie zouden zitten. Ik ben er van overtuigd dat er heel wat mensen zijn die een stuk liever voor zichzelf zouden moeten zijn. Jij bent zelf de enige waar je je hele leven mee door moet, dus maak het zo fijn en leefbaar mogelijk voor jezelf. Hierbij hoort dus dat je jezelf vergeeft, tweede, derde en vierde kansen geeft, dat je extra lief bent voor jezelf als je het moeilijk hebt, dat je niet teveel van jezelf vraagt en dat je lekker doet wat je zelf wilt. Gewoon omdat het kan. Dit betekent ook dat je jezelf niet als minder moet behandelen dan anderen. Ga met jezelf om zoals je met een ander om zou gaan.

Bekijk jouw situatie van een afstandje
Een groot verschil van keuzes die je zelf moet maken en de keuzes die een ander moet maken, is dat de ander je op de situatie van een ander kunt kijken met een afstandje. Hierdoor kun je objectiever naar een situatie kijken en de voors en tegens van een keuze overwegen. Maar wie zegt dat je niet op deze manier ook naar je eigen situatie kunt kijken? Probeer het eens. Probeer je gewoon eens voor te stellen dat jouw beste vriendin deze situatie aan je voorlegt. Probeer de situatie eens uit te pluizen zonder dat je daar een oordeel aan verbindt. Jouw enige taak is nu om alle opties open te leggen en de situatie te verkennen. Een oordeel is niet nodig want uiteindelijk moet jouw vriendin toch zelf kiezen dus het is belangrijk dat je in eerste instantie zo objectief mogelijk alles verkent.

meisje in bieb
Bron

Adviseer zoals je een ander zou adviseren
Vervolgens kun je gaan kijken naar wat jij zou adviseren en waarom. Wat zou jij je vriendin gunnen en hoe kan ze dat het beste bereiken? Probeer je eigen problemen en dilemma's eens op deze manier te benaderen. Dit kan er voor zorgen dat je alles ineens in heel ander perspectief gaat zien wat ervoor kan zorgen dat het maken van keuzes makkelijker is.

Reflecteer en vergeef fouten
Wanneer een vriendin met jou een probleem bespreekt, iets waar ze mee zit of waar ze tegen aan loopt, zal je wellicht al snel geneigd zijn om met haar mee te leven, naar haar te luisteren en haar te helpen. Wanneer dit echter bij jouzelf het geval is, zul je sneller oordelen en jezelf misschien niet eens de ruimte geven om die gevoelens te ervaren. Neem de tijd om te reflecteren op jouw keuzes en gedrag, vergeef fouten en probeer dingen opnieuw. Luister naar jezelf en je eigen gevoelens en gedachten en doe er iets mee op een positieve en voor jezelf opbouwende manier.

Wees een goede vriendin voor jezelf
Wees de goede vriendin die je bent voor een ander ook voor jezelf. Probeer deze 'nieuwe' benadering eens in je eigen situatie en bekijk wat dit voor jou kan doen. Wellicht lukt het je om betere en meer overwogen beslissingen te nemen.

Denk jij dat dit jou kan helpen?

 

Gerelateerde blogposts

19
JAN
Wat wil ik?
10

Reacties

N. - Woensdag 9 maart 2016 14:07
Goeie blog dankjewel!
eke - Woensdag 9 maart 2016 16:48
Mooie blog, en op een goed moment. Ik twijfel echt altijd over dingen waar anderen uberhaupt misschien niet eens over nadenken. Ik kan dan geen keuzes maken wat goed is om te doen. Bedankt voor de blog!
Kim300808 - Donderdag 10 maart 2016 08:15
Keuzes, keuzes...