Jezelf serieus nemen en ondergewicht

 

Als ik er nu op terug kijk weet ik dat ik jarenlang heel stiekem mijn best heb gedaan ondergewicht te krijgen. Ik wist al lang dat ik problemen met eten had, maar mezelf serieus nemen was er in het begin nog niet bij. Het was een nep-eetstoornis, ik stelde mij enorm aan en ik had er toch zelf voor gekozen zo te klooien met eten? Geen reden om dus serieus te gaan lopen doen over een paar overgeslagen boterhammen.

Ik heb nooit overgewicht gehad of reden gehad om echt gewicht te gaan verliezen, maar toen ik merkte dat ik problemen had met eten, wilde ik daarin niet mislukt zijn of net geen echte eetstoornis hebben. Ik wilde geen zwakkeling zijn, omdat ik dat al genoeg was geweest, vond ik zelf. Ik wilde niet falen in iets waarin ik misschien eindelijk eens goed zou kunnen zijn. Toch mislukte het steeds. Ik ging weer eten, kwam weer wat aan en bereikte op die manier steeds net geen echt ondergewicht.

https://www.flickr.com/photos/nuddaladden/8371850619/in/photolist-dKMVw4-dBebZh-6UeuxH-9xcuCw-8PPonW-8YV4K5-avJQMx-bW6AtD-8ABuLq-o3htdA-d4mP5w-aqEpDb-oUgesb-8hRRWx-pQi6FL-gYaszz-d4bjkJ-bCstnH-oynN69-ga3KRc-c1KKco-dBvJKG-bJRKMg-bCHQ7v-h9fmP7-mBWguy-eiz52j-hSgwq4-yKZuNp-d4QcPo-byTqeD-esFbwY-axykkT-bkfLpg-saMogX-myhtXn-8Xav2Q-bYuGKf-uk86ir-mFJBMg-qnU73i-aZwcEv-cmRQZq-bZ6jBs-bPKz4t-cPU4Gm-d7XgVQ-dYcwYS-foPoZU-6p8pfd/
bron foto

Frustrerend was het en het zorgde voor nog meer boosheid naar mijn lichaam toe. Ik ging mij enkel dikker voelen, schold mijn lijf uit en walgde ervan. Mijn lichaam deed niet wat ik wilde en steeds kreeg ik weer honger waardoor ik verviel ik 'gezond' eetgedrag. Iets wat ik niet wilde. Ik wilde een eetstoornis. Ik had problemen, dat wist ik ergens wel. Een eetstoornis zou een oplossing zijn, en dan met name anorexia. 

De fragiele ziekte waarbij je tegelijkertijd ook sterk bent omdat je het eten kunt weerstaan. Een ziek meisje, waarvoor gezorgd moet worden, terwijl ik mij niet tot last wilde voelen. Een breekbaar meisje dat verantwoordelijkheden even niet kon dragen. Dat kwetsbare, dat vond ik juist zo fijn.

Ik had een eetstoornis nodig, althans dat dacht ik, om mijn problemen tijdelijk mee de baas te zijn, om mijn gevoel mee te hanteren, om door te kunnen gaan, maar ook om hulp te kunnen krijgen. Als ik een echte eetstoornis had, zouden mensen dan zien hoe kapot ik van binnen ben? Zouden ze dan om me geven? Wil iemand me alsjeblieft helpen?

Toch vond ik het nooit genoeg. Ik wilde niet aankomen met NAO, maar anorexia. Zelfs ook al wist ik dat het ene niet erger is dan het anderen. Maar ik kon het niet. Ik kon niet afvallen. Ik was een nep-anorect en hield mezelf en de hele wereld voor de gek. De hulpverlening zou mij nooit serieus nemen met dit gewicht. Ze zouden me niet helpen, niet zien staan en nooit te weten komen wat er van binnen voor rotzooi bij mij zit.

Ik heb het zo allemaal nog jaren gerekt voor ik hulp zocht. Jaren die ik graag had willen terugdraaien. Ik heb het zooitje dat van binnen zat eigenlijk alleen maar erger gemaakt. Ik raakte verwikkeld in ongezond (weinig) eten, destructief gedrag, schold mezelf uit en walgde van wie ik was en van hoe ik eruit zag. Alles werd erger, maar eindelijk werd ik dunner. Eindelijk kon ik het.

weheartit

Jaren later, en inmiddels genezen van mijn eetstoornis, kijk ik terug op een afschuwelijke tijd. Ik ben alles kwijtgeraakt waar ik van hield en heb dit opnieuw moeten opbouwen. Ik heb m'n lijf schade toegebracht en jaren van mijn leven verpilt. Pas nu weet ik hoe leuk het leven kan zijn, pas nu weet ik hoe waardevol mijn lichaam is en dat het fijn is om te voelen.

Ik heb spijt dat ik niet eerder aan de bel heb getrokken. Het doet me zeer sommige meiden te zien worstelen, terwijl ze zichzelf al lang serieus mogen nemen. Bang voor de wereld en ook bang voor de hulpverlening. Want als zij jou niet serieus nemen, zal dat enkel bevestigen dat je je aanstelt! Ik kan kwaad worden op de hulpverlening. Maar heb gelukkig ook bij groepsgenootjes gezien dat je geen ondergewicht hoefde te hebben om geholpen te worden. Ook de angst om weer aan te komen werd wat minder. Want ook als ik straks weer gezond gewicht zou hebben, mocht ik huilen, boos zijn, hulp vragen en het even niet weten. Want ook als je eetstoornis minder aanwezig is of verdwijnt, kunnen er nog gewoon problemen zijn. 

Sloop je lichaam niet. Er is al reden om hulp te vragen als je grote afvaldrang hebt, rommelt met eten of anorexia wilt. Niemand die zich lekker in zijn vel voelt, wil een eetstoornis. Dus er is iets aan de hand. Wees daar open en eerlijk over. Vertel over je eetgestoorde gedachtes, praat over je emoties en trek aan de bel. Als jij jezelf serieus neemt, gaan anderen dat ook doen.

Bron foto's: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne - Vrijdag 1 februari 2013 13:11
Bijna alsof het voor mij geschreven is.
Bijzonder.. En helaas herkenbaar..
lisan.33 - Vrijdag 1 februari 2013 13:16
'Bang voor de wereld en ook bang voor de hulpverlening. Want als zij jou niet serieus nemen, zal dat enkel bevestigen dat je je aanstelt!' Zó herkenbaar!!!!
Escapist - Vrijdag 1 februari 2013 13:17
Zó herkenbaar, pff...
Roos - Vrijdag 1 februari 2013 13:18
Jeetje niet te geloven , wat herkenbaar .... Ik kan het niet ...
m - Vrijdag 1 februari 2013 13:24
krijg tranen in mijn ogen. Zo herkenbaar....eng gewoon.
Jes - Vrijdag 1 februari 2013 13:32
Dit is inderdaad echt gewoon TE herkenbaar.. ::(
M - Vrijdag 1 februari 2013 13:35
Herkenbaar toen ik nog diep in NAO zat.
Overigens is mijn diep bedroevende conclusie wel, dat als je jezelf serieus neemt, het 2 kanten op kan: of andere mensen doen dat ook, of anderen vinden dat je er allemaal maar te serieus over bent. Dat was niet zo prettig.
Maar jezelf serieus nemen, ongeacht of de rest dat doet, is sowieso goed!
mierrr - Vrijdag 1 februari 2013 13:37
Helaas zo herkenbaar...
Maar dan geef je uiteindelijk bij hulpverlening aan dat je raar doet met eten, krijg je de vraag: Geef je over, heb je eetbuien, eet je te weinig, sport je te veel. Waarop ik dan allemaal nee moet antwoorden. Gaan ze gewoon verder naar andere problemen. Ze nemen me gewoon niet serieus. Dat ik op dit moment een eetstoornis in mijn hoofd heb laat ze koud. Binnenkort nog maar een keer strijden voor hulp...
Jens - Vrijdag 1 februari 2013 13:46
Pff wat een mooi stuk zo confronterend herkenbaar.
roweentje92 - Vrijdag 1 februari 2013 13:47
jeetje dit had mijn verhaal kunnen zijn!!,
echt heel erg herkenbaar en dat doet pijn...

PeanuttButterfly - Vrijdag 1 februari 2013 14:01
Ik zit nu nog in dat beschreven begin, dat als ik hulp zou zoeken NAO zou hebben ofzo. En het zou mijn verhaal kunnen worden maar dat wil ik niet... En hulp zoeken durf ik niet... Alleenmaarshit. :(
thattgirl - Vrijdag 1 februari 2013 14:22
Toen ik mij zelf serieus nam , en ik zei dat ik het niet meer trok en een.opname wou. Zeiden ze nee je ondergewicht os niet gwnoeg. Sinds dien neem ik me zelf niet meer serieus en val ik alleen maar erger af
sterke_ik - Vrijdag 1 februari 2013 14:32
Dat klopt ook wel bij mij ja.
Mi - Vrijdag 1 februari 2013 14:34
Ja, dit is te herkenbaar!
Erg stom om te zeggen, maar dat begin lijkt wel erg op wat ik nu voel.
Ik ben niet goed genoeg voor hulp. Mijn problemen zijn niet erg, en ik wéét dat hulpverlening mij ziet als een meisje 'met een rustig leven' en niet zo veel bijzondere / opmerkelijke dingen. Ze hebben het zelf gezegd. Letterlijk. Nou, dus bij mij valt het allemaal wel mee ..... Hmmmms ..
m - Vrijdag 1 februari 2013 15:31
Het is echt super herkenbaar..
Echt iedere zin, precies wat ik ook voel..
Anne - Vrijdag 1 februari 2013 16:51
Herkenbaar, helaas. Toch hebben die afschuwelijke jaren er wel voor gezorgd waar ik nu sta, in positieve zin ben ik er beter uitgekomen. Eetstoornis vrij en zeer gelukkig!
Chaya - Vrijdag 1 februari 2013 16:53
Ook bij mij superherkenbaar. Het wordt zo snel afgedaan als iets wat minder erg is bij mij dan bij anderen. En dat ben ik zelf ook gaan geloven, helaas. Weet niet of ik er ooit hulp voor durf te vragen
Cylu - Vrijdag 1 februari 2013 16:59
Wauw... wat een goed artikel! Dankjewel voor het delen!
Cylu - Vrijdag 1 februari 2013 16:59
Wauw... wat een goed artikel! Dankjewel voor het delen!
Marin - Vrijdag 1 februari 2013 17:03
zó herkenbaar!
HHH - Vrijdag 1 februari 2013 17:19
Mooi geschreven. Herken er veel in.
xXxpaula - Vrijdag 1 februari 2013 17:51
Bij mij nooit aan de orde geweest, ik werd vierkant doorgezaagd: 2 vragenlijsten met respectievelijk 120 en 80 vragen + een intakegesprek waarin ik het zelf moest vertellen. En ik ben gediagnosticeerd met NAO, dus de hulpverlening had héél anders kunnen reageren. Ik ben er dankbaar voor dat ze zo gereageerd hebben en uiteindelijk namen zij het serieuzer dan ik zelf en hebben ze me dat ook nog aan mn verstand weten te brengen =)
reini - Vrijdag 1 februari 2013 18:30
Heel herkenbaar. En ook bij mij heeft de hulpverlening pas mijn eetstoornis serieus genomen toen ik officieel ondergewicht had. Trouwens, nu mijn gewicht weer goed is vindt men mij ook 'stabiel', maar stabiel in gewicht betekent niet automatisch stabiel in mijn hoofd, wat eetstoornis betreft...
Charlotte - Vrijdag 1 februari 2013 18:33
Heeel lang heel herkenbaar geweest. En ondertussen, ondanks jaren van hulpverlening (met een gezond gewicht), stiekem toch alweer heel herkenbaar. :(
Chananja - Vrijdag 1 februari 2013 18:50
Wat een herkenbaar stuk... Ik vind het mooi en dapper dat je hierover schrijft. Het zijn gedachtes en ideeën waar ik lang mee heb rondgelopen en op een gegeven moment ook naar gehandeld heb, maar die ik nooit heb uitgesproken. Zelfs nu mijn eetstoornis grotendeels achter me ligt, schaam ik me nog enorm dat dit zo is geweest. Maar ook het verdriet om de 'overbodige' tijd en onnodig diepere dalen herken ik. En dit stukje:
"De fragiele ziekte waarbij je tegelijkertijd ook sterk bent omdat je het eten kunt weerstaan."
Dat is exact wat mij zooooooo aantrok aan mager zijn. En wat stiekem, zelfs nu het zo goed gaat, mij af en toe doet terugverlangen.
Robert - Vrijdag 1 februari 2013 20:20
Dit is zo ongelofelijk herkenbaar..
olifantje - Vrijdag 1 februari 2013 20:27
Ja, precies, vorig jaar had ik hetzelfde. En toch dacht ik dat mensen zagen dat er iets mis was, maar dat waren alleen de dingen van 'ze is veranderd' 'doorgeslagen' 'niet leuk meer'. Nu is er pas meedelijden, nadat je lichaam eronder lijdt.

Er is inderdaad allerlei gedoe van: het is zielig, blabla, zo rot voor je. Dat is het ook! Alleen dit was vorig jaar ook allemaal aan de gang en toen was het ineens wel erg dat ik me niet kon concentreren/slecht functioneerde. Dan moet je maar wachten tot je helemaal niet meer kan functioneren om het zichtbaar te maken?
Ik wou dat ik gelijk aan de bel had getrokken. Maar ik wílde eerst afvallen voordat ik hulp kreeg, dat wilde ik gewoon.
ThinkBelieveAchieve - Vrijdag 1 februari 2013 20:38
Zoo herkenbaar...
Kay - Vrijdag 1 februari 2013 22:09
Dit had ik kunnen schrijven. Eén punt: ik kreeg geen (uiteindelijk héél moeilijk) hulp, omdat mijn gewicht niet gevaarlijk laag was. Ik had geen ondergewicht.
Sarina - Vrijdag 1 februari 2013 22:42
wauw zo herkenbaar. Het doet echt pijn om zoiets eigenlijk gewoon over jezelf te lezen. ik zou het nooit zelf zo kunnen beschrijven, maar het is echt perfect voor mij en voor veel andere meisjes geschreven. wow.
M.M - Zaterdag 2 februari 2013 20:53
Erg herkenbaar, confronterend, en toch zo moeilijk...
Bedankt dat je dit geschreven hebt, het is echt een goed blog!
EB - Zondag 3 februari 2013 14:18
Opvallend voor hoeveel mensen dit herkenbaar is.. ook voor mij wel voor een deel. Mij is het dan wel ´gelukt´ om ondergewicht te krijgen, maar in vergelijking met anderen niet genoeg om het zelf serieus te kunnen nemen. Gelukkig heb ik ´op tijd´ besloten dat ik zo niet verder moest gaan, en ben ik gaan veranderen. Ik wil nooit meer terug, maar stiekem baal ik er wel een beetje van dat ik niet echt ´bewezen´ heb dat ik het wel had gekund. Maar ik ga zeker geen nieuwe poging doen.
sarina - Zondag 3 februari 2013 20:30
Goed van je EB, ben stiekem wel trots op je, ookal ken ik je niet! X
nina - Zondag 3 februari 2013 22:05
helaas herkenbaar. ik ben wel blij dat ik er hier over kan praten
EB - Maandag 4 februari 2013 19:08
dank je Sarina,
Mijn gezondheid is mijn grootste motivatie. Ik wil me elke dag gezond en fit kunnen voelen en dat kan niet als ik weer terug ga naar hoe het was. Wat bij mij ook helpt is dat ik wat aan mijn spieren werk, want ik zou het doodzonde vinden als ik dat verlies terwijl ik daar energie in heb gestoken. Die moeite mag niet voor niks zijn.
.... - Dinsdag 5 februari 2013 19:55
Dit komt binnen...
visje - Dinsdag 19 februari 2013 15:41
bij mij zei de hulpverlening : we hebben al voor hetere vuren gestaan . Moest ik dan eerst halfdood voor ze me serieus namen ? Pas toen ik ziek van ellende binnengebracht moest worden op een draagberrie beseften ze dat er misschien toch meer aan de hand was .
sim - Dinsdag 19 februari 2013 16:52
....zoooooooooooo herkenbaar maar echt mooi en goed geschreven.
meliss - Zondag 24 februari 2013 11:29
Dit klopt echt helemaal! Op mijn 14e kreeg ik anorexia en mijn ouders kregen dat in de gaten. We zaten toen ambulant bij een stichting en ik moest mijn wegen bij een psychiater/kinderarts. Ik dronk 3l water en hoppa, ze hadden in de gaten hoeveel ik naar de wc moest...Nooit meer een haan naar gekraaid, ook niet toen ik uit huis ging en op die stichting ging wonen. (Ik was daar namelijk voor andere dingen) Als ik niet at dan kreeg ik straf en moest ik op mn kamer zitten tot ik weer wat ging eten, soms waren dat wel 3 dagen. Nu ben ik daar weg en is mn Anorexia met zn ups en downs gegaan. En nu zit ik down. Ik merkte dat ik weer vreselijk verstrikt raakte in mijn anorexia en mn weegschaal die begon echt een eng gewicht aan te geven. Ik ben toen uiteindelijk naar de huisarts gegaan, haar weegschaal gaf een gewicht aan wat heel wat hoger was, dus die andere weegschaal ging de deur uit. Nu heb ik een goeie en val ik nog steeds veel af, elke keer als ik me moet wegen dan zorg ik dat ik wel heel wat minder weeg dan de vorige keer zodat ze me serieus blijven nemen. Ik ben ik eerlijk tegenover dieetistes etc. Maar voor je eindelijk hulp hebt heb je zo'n zwaar ondergewicht dat je in het ziekenhuis beland. De hulpverlening moet echt beter worden. Maar twijfel niet als je denkt dat je een ES hebt. Ik heb 3 jaar gewacht, en daarvoorheen had ik zelfs Binge-eating. Ook nooit wat aan gedaan...Nu ben ik onvruchtbaar etc. En dat had IK nooit gewild! Dus ben eerlijk en nooit bang.

xoxoxo
annabel - Woensdag 20 maart 2013 09:25
mooi geschreven idd:) en herkenbaar!
fijn dat t nu beter gaat met je
good luck!
Feeling Alone - Donderdag 31 oktober 2013 18:42
Herkenbaar, ik zou willen dat ik het kon...