Impulsief: ik doe voordat ik denk

 

Herken je dat, dat je soms iets doet of er iets uit je mond floept nog voordat je erover na hebt gedacht of het eigenlijk wel zo verstandig en aardig is om dat te doen en zeggen? Hetgeen wat in je hoofd opkomt, komt bijna hetzelfde moment uit je mond en handen. Je hebt hier helemaal geen nare bedoeling bij, maar zo komt het op andere mensen soms wel over. Je zegt en doet hierdoor namelijk soms dingen, die je beter niet kunt doen en zeggen of met meer nuance zou kunnen brengen. Je komt tenslotte zonder dat je dit wil snel terecht in een conflict of discussie. Impulsiviteit: je hebt de neiging iets te doen of zeggen vanuit een directe impuls en niet vanuit een doordacht plan.

think act

Impuslitviteit komt vaker voor bij mensen die lijden aan boulimia. Ik herken dit ook zeker bij mijzelf. Ik kan wel zeggen dat ik, vooral vroeger, erg impulsief was. Ik zei direct wat ik dacht en deed veelal allerlei dingen voordat ik me voldoende had afgevraagd of ik verstandig bezig was. Achteraf baalde ik dan van mezelf en had ik spijt. Ik kon dan uren piekeren over hoe de situatie te herstellen.

Voorbeeld 1
Zo stond er een keer in de gang van onze school een groot bord met erop dat je niet mocht roken. Dit bord was er even neergezet om later op te hangen. Zonder na te denken nam ik het bord mee en zetten het in het kantoortje van een docent. Degene die het een half uur later wilde ophangen heeft wel een uur lopen zoeken naar het bord. Het was gewoon als grapje bedoeld, maar achteraf gezien was het helemaal niet zo grappig geweest.

Voorbeeld 2
Achter de docentenkamer op mijn middelbare school zat een CV ruimte. Van het ene op het andere moment besloot ik samen met een vriendin om ons hier voordat het pauze was te verstoppen. Zo konden we de docenten voor de grap afluisteren. Dat zou spannend zijn! Na een half uur pauze en het aanhoren van gesprekken over andere leerlingen, gesprekken die we eigenlijk helemaal niet wílden horen, bleven er een aantal docenten zitten. Zij hadden zeker geen les. Hierdoor konden we niet weg uit de warme CV ruimte. We hebben er bijna 2 uur, tot vervelends toe, gezeten. Achteraf hadden we spijt van onze actie. Waarom hadden we hier niet even beter over nagedacht?

En nog een paar alledaagse voorbeelden

  • Ineens je haar willen knippen of verven en dit maar zelf doen.
  • Zonder goed na te denken een huisdier aanschaffen.
  • Te snel bepaalde kleding kopen en achteraf spijt hebben.
  • Tijdens een festival o.i.d. een tattoo of piercing zetten.

Impulsitiviteit is trouwens niet alleen maar slecht. Het kan ook zorgen voor veel leuke spontane acties en opmerkingen. Ik ben vaak blij als ik met iemand samenwerk die een beetje impulsief is. Hierdoor is er veelal meer actie en worden dingen soms lekker ongenuanceerd, maar eerlijk naar elkaar geuit. Als je zelf 'last' hebt van impulsiviteit is het dus niet per se nodig om dit helemaal af te leren, het geeft je immers ook wat leuks. Ben je nou erg impulsief en kom je hierdoor regelmatig in negatieve situaties terecht, dan zou je iets kunnen doen aan je impulsiviteit. Hiervoor heb ik een aantal tips opgesteld, die ook mij hebben geholpen.

stupid act

Tips bij impulsiviteit

Tel tot 10... of 100
Misschien schiet je wel snel in de verdediging of ga je snel in de aanval. Als je in een moeilijk gesprek met iemand bent beland is het aan te raden om niet te snel op alles wat de ander zegt te reageren. Hierdoor voorkom je uitspraken waar je achteraf spijt van krijgt en hierdoor voorkom je ruzies. Het is niet makkelijk om met deze 'Tel tot 10' regel te werken, maar hoe vaker je deze gebruikt, hoe meer het en gewoonte voor je wordt. Natuurlijk ga ook ik nog weleens de mist in wanneer er veel emotie bij een gesprek komt kijken, en dat is af en toe ook helemaal niet erg. De ander mag best zien als je boos of verdrietig bent.

Pas op met online communicatie
Via de digitale kanalen is alles nog veel makkelijker en sneller gezegd dan in real life. Veel mensen durven online een stuk meer te zeggen en zijn hierdoor ook brutaler en soms kwetsender. Zeker wanneer je anoniem ergens op kan reageren. Hierdoor realiseren veel mensen zich te weinig hoe hard een boodschap op de ontvanger over kan komen. Ben je impulsief, leer jezelf dan aan om niet direct te reageren op iets dat je online leest of bespreekt. Denk altijd even na en vraag jezelf, zeker wanneer de emotie oploopt, of het handig is om nu direct te reageren of om even een dagje te wachten.

Stress en slaap
Jouw hersenen moeten hard werken wanneer je egen een bepaalde impuls weerstand wilt bieden. Als je slecht hebt geslapen of veel stress hebt, wordt dit een stuk moeilijker. Zorg dus voor voldoende ontspanning en uitlaatklep voor jouw stress.

Inleven
Vraag jezelf af wat het effect op de ander of omgeving kan zijn wanneer jij een bepaald iets zegt of doet. Is dit positief of is dit iets wat andere mensen weleens niet leuk kunnen vinden?

Effect
Probeer je telkens als je impulsief iets wilt doen even snel af te vragen wat het effect zou kunnen zijn van jouw eventuele acties. Zou het ook iets kunnen zijn waar je later spijt van krijgt?

Voor en nadelen
Vraag jezelf af wat het nut(voordeel) is van jouw eventuele actie of woorden. En wat zijn de nadelen? Hoe verhouden de voordelen zich t.o.v. de nadelen? Denk hierbij niet alleen aan korte termijn, maar ook aan lange termijn voor- en nadelen.

Wat wil je bereiken
Soms zegt je iets vanuit rancune, boosheid of jaloezie. Dit is meestal niet de juiste bron om vanuit te handelen. Vraag jezelf daarom af wat je wilt bereiken met het zeggen of doen van hetgeen je in je hoofd hebt. Iets jou iets aangedaan en wil je wraak nemen op die persoon: Wat bereik je hiermee? Dat je net zo doet als de persoon die jou heeft pijn gedaan. Wil je dat....? etc.

Ben jij impulsief?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

JufM - Dinsdag 11 februari 2014 19:19
Ik ben totaal niet impulsief. In heel veel gevallen ben ik daar blij mee, maar soms vind ik het jammer, omdat het ook wel eens tot hele leuke dingen kan leiden.
A - Dinsdag 11 februari 2014 19:25
Haha,
Naar aanleiding van het CV-ruimte verhaal:

Ik stond ook eens met 2 vriendinnen en een leraar te kletsen toen die leraar koffie ging halen, en wij besloten in een opwelling om ons te verstoppen onder de tafels. Toen kwam er ineens een andere leraar binnen (een hele strenge!) en die wist dus niet dat wij nog in dat lokaal zaten!
Vervolgens ging die leraar op het digibord foto's van leerlingen en andere leraren bewerken en het haar van de ene leerling bij een leraar plakken etc.
Wij konden onze lach bijna niet inhouden. We hebben een half uur onder de tafels gezeten toen die leraar gelukkig ook koffie ging halen. Wij zijn toen snel het lokaal uitgeglipt.

Even later was er een vergadering bezig in dat lokaal. Wij even blij dat we niet betrapt zijn met alle leraren erbij :)

Béétje impulsief waarschijnlijk dus wel...
Me:) - Dinsdag 11 februari 2014 19:31
Grappig, ik wist helemaal niet dat impulsiviteit in het dagelijks leven zeg maar veel voorkomt bij mensen met boulimia, waar ik zelf al een behoorlijke tijd aan vast zit zeg maar. Zelf ben ik erg impulsief, ik heb veel interactie nodig en irriteer mensen nogal snel als ik voor de zoveelste keer weer eens druk doe, rare dingen zeg etc. Het irriteert mij mateloos. Een klein beetje minder impulsiviteit zou niet zo erg zijn, maar ik zou niet zonder mijn spontane, fantasierijke, positieve acties kunnen ;)
Ikeaa. - Dinsdag 11 februari 2014 19:56
Ik ben be-hoor-lijk impulsief in acties.
maar totaaal niet impulsief in reageren.
Ik kan echt heel random dingen beslissen om te gaan doen en dan rennen, vliegen, springen om dat voor elkaar te krijgen, zo'n impulsief idee. Maar als het serieus wordt, kijk ik de kat uit de boom en ben ik stilletjes en afwachtend en heeel goed nadenkend. hehehe.
EB91 - Dinsdag 11 februari 2014 20:04
nee, zelfs als ik een woedeaanval krijg denk ik nog na over hoe ik het beste ergens tegenaan kan trappen/slaan zonder er schade mee aan te richten (waarbij een inschattingsfout wel eens gemaakt is, dat dan weer wel). Maar in veel situaties gebeurt het ook vaak dat ik niet verder kom dan denken en niet doen, wat ook heel vervelens kan zijn.
Chananja - Dinsdag 11 februari 2014 22:58
Ik ben hier juist het tegenovergestelde van, overmatig geremd, enorm gecontroleerd etc. Ik had anorexia en daar schijnt dat dan juist weer vaak voor te komen. Een beetje impulsiever (of in ieder geval spontaner) zou wel fijn zijn! Ik denk dat, zoals bij alles, evenwicht tussen twee uitersten het beste is.
Dwarrel - Woensdag 12 februari 2014 17:08
Ik heb vrij vaak enorm impulsieve buien. Dan doe ik dingen waarvan ik achteraf denk": Jemig had je niet even na kunnen denken? Maar blijkbaar niet, want het gebeurd telkens weer. : ) Vaak heb ik eerst spijt, vind ik mezelf nog stommer dan normaal, word ik boos en daarna kan ik alleen nog maar denken: ''No guts, no glory''. Wie niet waagt, wie niet wint. De laatste:

- Ik ben een keer in mijn pyjama naar school gegaan omdat ik na die tijd dan gelijk verder zou kunnen slapen.
- heb een naakte barbie in een aquarium op school gegooid, bij de absentieman .
-Onderweg naar school in de trein naar leiden gestapt om naar een meet te gaan.
- Al mijn geld uitgegeven aan concertkaarten voor maria mena.

beauty_love - Woensdag 12 februari 2014 19:12
Ik doe nog weleens impulsieve aankopen. Dan zie ik een reclame en dan denk ik: wat een goed product, dat moet ik ook hebben! En dan blijkt het een vreselijke miskoop te zijn.
Kimgaatervoor - Woensdag 12 februari 2014 20:39
Ontzettend herkenbaar, zeker op het gebied van shoppen of naar de kapper gaan, gelukkig word het al minder haha.
skipper - Woensdag 16 juli 2014 15:40
Hoi, ik ben 10 jaar, en heb eerst ook tot tien getelt voordat ik dit erop zette... Ik heb heel erg last van impulsiviteit, en herken me in al deze verhalen... Ik heb bijvoorbeeld altijd als ik dan iets heb gedaan of gezegd, dat ik dan altijd verschrikkelijk paniekerig word, en dan soms ook in tranen uitbarst op de bank. Ik ben dan boos op mezelf. Dan zeg ik in mijn hoofd: kon ik de tijd maar terugdraaien. En ik ben heel vaak bang dat het nooit over zal gaan... Deze tips op deze site zijn geweldig, maar sommigen kende ik al, en had ik al geprobeerd wat dan niet lukte.. heeft iemand alsjeblieft wat meer tips voor mij? Reageer dan op mijn bericht. Ik hoop dat er dan tips bij zitten, waardoor het dan toch echt, (behalve mijn creativiteit) over zal gaan.
kim - Woensdag 12 november 2014 15:50
ik ben echt onwijs impulsief in me doen en laten, en ook in me uitspraken.. het heeft zo ze voordelen mar vaker nadelen. Ik kan best boos op mezelf worden en indd heel lang ergens over inzitten, Daarbij heb een grote mond maar een klein hartje en ben vaak onzeker en soms zelfs te lief in me gesprekken met mensen, ik zit ook heel vaak te piekeren over kleine dingen en denk dan... mogen ze me wel pfff t gaat bij mij behoorlijk ver, weet iemand wat ik eraan kan doen.

groetjesss
noor - Donderdag 3 december 2015 15:22
de lay-out van deze website is zoo schattig!!!
Walter Zuiderwijk - Woensdag 4 juli 2018 11:42
Ik herken dit zo geweldig goed ik ben zelf ook 1 van de inpulsive mensen die eerst doen dan denken.l Vanmorgen nog maakte ik een grapje naar iemand van de automatisering dat ik graag werk voor hun wilde doen. Daar zei die gene op dat kan en ik dacht dat hij het meende. Vervolgens gelijk een mail gestuurd en door mijn werkbegeleider terrecht erop gewezen dat het niet handig was. O shit dacht ik ik ben al weer bezig voor dat ik na denk en dat gebuerd wel met meer dingen ook online conversaties als what's app daar gebeurd het zeer vaak!