Ik wil graag iemand anders zijn

 

'Ik wou juist dat ik jou was, gewoon een dag niet mezelf was, dat ik alles was wat jij was...' is een stukje uit een bekend nummer van Veldhuis en Kemper. Een stukje tekst dat vroeger erg op mij van toepassing was. Ik wist niet wie ik was en wilde regelmatig zijn zoals iemand anders was. Andere mensen hadden het in mijn ogen altijd beter voor elkaar.

someone else

Ik was 15 jaar toen ik een bijbaantje kreeg bij Albert Heijn. Ik keek erg op tegen mijn baas, een vrouw van eind 30, krullend haar en ergens buitenaf wonend in een boederijtje. Ik vond haar heel interessant en ze had het voor mijn gevoel helemaal gemaakt. Dit maakte dat ik na een aantal maanden met haar werken, later graag wilde worden zoals zij. Ik wilde ook supermarktmanager worden. Ik wilde ook in een klein boederijtje buitenaf wonen en ik wilde ook zo aardig en spontaan als zij zijn. 

Een aantal maanden later kreeg ik op de middelbare school een nieuwe docent voor het vak tekenen. Een knappe vrouw met lang zwart haar. Ze reed ik een klein rood autootje en was naast tekenlerares ook coördinator van de mavo klassen. Voor mijn gevoel was zij gelukkig en had ze het helemaal voor elkaar. Ik wilde ook zo worden. Ik wilde later ook zo'n rood autootje. Ik zou later naar de kunstacademie gaan en manager worden op een school. Ik wist het zeker, ik wilde worden zoals zij was.

En zo volgden er nog vele mensen waarop ik graag wilde lijken. Ik wilde erop lijken omdat ikzelf niet wist wie ik was, omdat ik zelf niet wist wat werkelijk bij me paste, omdat mijn zelfbeeld heel negatief was. Bijna alles en iedereen had het in mijn ogen dus beter voor elkaar dan ik. Klasgenootjes waren knapper, hadden leukere ouders, waren slimmer, beter in sporten of waren populairder. Ik wilde altijd anders zijn, meer op anderen lijken, want ik vond mijzelf nooit goed genoeg.

Helemaal toen het slecht met me ging, wilde ik iemand anders zijn. Ik was mijn eigen ik en mijn eigen leven zo zat dat alles wat ik wilde, vluchten voor mijzelf was. Ik droomde regelmatig van in de auto of trein stappen en gewoon weggaan naar een ander land. Het probleem was echter dat ik hiermee mijzelf niet zou ontvluchten, maar enkel mijn omgeving. Ik nam mijzelf altijd mee en daar zat hem nu juist het probleem. Ik had in die tijd eigenlijk helemaal niet door dat ik zo'n negatief zelfbeeld had. Ik was gewoon ongelukkig en wilde dat het beter werd. Mijn oplossing was: zo worden als iemand anders die wel gelukkig was.

be yourself

Meestal kwam ik er na een tijd echter achter dat de mensen tegen wie ik op had gekeken en waar ik op had willen lijken, helemaal niet zo gelukkig waren als ik dacht. Velen van hen hadden ook problemen en waren ook onzeker. Van de buitenkant kan iets er vaak veel perfecter uitzien dan het in wezen is. En omdat ik ongelukkig was, ontevreden met mijzelf, had ik het idee dat iedereen het leuker en beter had dan ik.

Inmiddels ben ik jaren verder en ben ik erachter gekomen dat de sleutel naar een beter leven niet lag in het willen zijn zoals anderen, maar in het worden van jezelf. Dat was geen eenvoudige weg, met name omdat ik flink de weg kwijt was en nergens een eenvoudige bewegwijzering kon vinden. Jezelf vinden, ontdekken wie je werkelijk bent is een hele lange weg en nog steeds heb ik die weg niet volledig bewandeld. Ik ben een heel eind, maar ik weet zeker dat ik de komende jaren nog veel van mezelf zal ontdekken. Positieve en minder positieve dingen. Dat is spannend en soms pijnlijk. Maar het leuke is dat ikzelf dingen kan veranderen die me niet aanstaan en dat ik stap voor stap de persoon kan gaan worden die ikzelf ben en wil zijn.

don't be afraid to be you proud2Bme

Op iemand anders willen lijken kan aantrekkelijk voelen, maar uiteindelijk is het veel aantrekkelijker om de persoon te worden die jijzelf bent. En die negatieve trekjes die je niet aanstaan, die heeft iedereen en die kan je zelf verbeteren. Don't be afraid to be you.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

x - Woensdag 13 november 2013 13:18
Ik was bang
om mezelf te zijn
waarnaar ik zo verlang
want die 'ik' was fijn

Ik was verlegen
maar wilde niet
want 'ik' ben niet belegen
met zo'n stil verdriet

ik ben open
mijn mening telt
zal niet meer hopen
op die sterkte die geldt

want ik was niet sterk
ik was niet 'mij'
alleen maar een vlerk
maakte me niet meer blij

maar hij was iets kleins
die me crashen liet
maar nu ben ik niet meer zijns
en wil dat iedereen mijn oude-nieuwe ik ziet.

Over hoe ik spartelde tegen mijzelf en tegen die pestkop. Ik bloeide open tot de persoon die ik ben, open en rechtuit.
Luna - Woensdag 13 november 2013 13:19
Herkenbaar! Wil ook altijd graag iemand anders zijn en heb ook erg vaak dat stukje tekst van dat liedje in mijn hoofd.
sneeuwvlokje - Woensdag 13 november 2013 13:23
ik heb hier ook best wel last van..
Marit - Woensdag 13 november 2013 13:39
Heel erg herkenbaar dit. Zelf ben ik nooit goed genoeg, toen ik ooit tijdens een spelletje de vraag kreeg wat ik met een persoon zou willen ruilen, had ik maar een antwoord; alles. Niks aan mij is hoe ik het wil en ik ken niemand die zo imperfect is als ik. Jammer genoeg werkt het niet zo makkelijk als in het spelletje en kan ik dus niet ruilen. Het zal een kwestie van accepteren worden, alleen weet ik niet of ik dat wel kan of wil.
lovatic - Woensdag 13 november 2013 15:39
@ Marit
weet je wat mijn psychologe zei? Ze zei dat ik nog niet besefte wat een tof meisje ik wel ben. Dat ik mezelf mag zijn en dat als mensen dat niet aanvaarden, ze ook geen vrienden van je zullen zijn, want als je anders was, ze je misschien ook niet accepteerden. Er zijn veel mensen die graag in hun eigen groep blijven en het moeilijk vinden om je erbij te nemen of te accepteren. Maar weet dat een kleine groep van mensen dat wel doet en dat je goed genoeg bent voor hen, dus kun je ook goed genoeg zijn voor jezelf. Weet je, ik weet zeker dat jij niet hoeft te ruilen met anderen, je bent het best zoals je bent!
Liadan - Woensdag 13 november 2013 16:22
Ik herken mezelf heel erg hier in. Ik heb ook jarenlang alles en iedereen ontvlucht, omdat ik zo'n laag zelfbeeld had. Ik ben nu 22 en ik besef nu pas dat ik al die jaren mijzelf heb proberen te ontvluchten en dat is best wel pijnlijk.
Ik merk ook dat mensen het vaak niet begrijpen. Ik ben vaak arrogant genoemd en mensen denken vaak dat ik me te goed voor ze voel, maar het is juist precies het tegenovergestelde.
Ik ben momenteel heel erg bezig om dit te veranderen en ik merk dat het heel erg helpt om dit gevoel gewoon uit te spreken tegen mensen.
believe - Woensdag 13 november 2013 16:37
Heel erg herkenbaar. Mijn beste vriendin heeft in mijn gevoel alles; slim, lief, knap, dun... Ik voel me vaak erg waardeloos naast haar, helemaal wanneer ik heel hard mijn best doe maar zij mij keer op keer overtreft. Ik probeer er wel aan te werken, maar ik heb er erg veel moeite mee.
believe - Woensdag 13 november 2013 16:37
*in=voor
Rosa - Woensdag 13 november 2013 18:07
mooi.. heb toevallig hier toevallig nu zelf ook last van bij een jonge docente. ze ziet er altijd goed uit, heeft een goedlopende carriere, is heel sociaal, en is zwanger dus krijgt ook nog eens een fijn gezinnetje.. m'n verstand zegt dat dit onzin is. ik weet wel dat dit maar de buitenkant is. maar driekwart van m'n klas bestaat ook nog eens uit meisjes die precies dezelfde types zijn (spontaan, zien er leuk uit, alleen niet het kind/carriere-gedeelte), die klikken ook allemaal heel goed met elkaar en de docent, en dan is het wel heel moeilijk om je staande te houden..
PluiS - Woensdag 13 november 2013 18:50
Oeh, heel herkenbaar...
. - Woensdag 13 november 2013 19:21
pfff. pijnlijk herkenbaar... ... .... ...
xlikeaflower - Woensdag 13 november 2013 20:59
Herkenbaarr.. :')
lange weg te gaan, I guess..
maar het is mogelijk. Dat is zeker :)
Vera - Woensdag 13 november 2013 21:15
“Look inside yourself. Everything you want, you already are”
Draafster - Donderdag 14 november 2013 10:54
Is dit niet inherent aan het leven, telkens een stukje meer van jezelf ontdekken?
Hoe kan het trouwens dat de ene persoon zoveel meer evenwichtig in het leven staat en de ander zo snel uit balans raakt? Is dit een kwestie van genen, opvoeding/ omgeving of beide?
Flower - Donderdag 14 november 2013 11:04
Heel herkenbaar voor mij. Ik loop heel erg gebukt onder mijn faalangst voor het leven, waardoor ik mezelf zo min vind als ik anderen zie die wel gewoon in het leven staan, ik zou graag zo iemand willen zijn...
lynn - Vrijdag 6 mei 2016 19:07
zo pijnlijk herkenbaar!
ik wil ook o zo graag altijd iemand anders zijn, omdat alle anderen beter lijken dan mij. beetje bij beetje besef ik echter dat dit niet mogelijk is en moet ik gaan aanvaarden dat ik alleen mezelf en niemand anders kan zijn. Iemand tips voor me?