Ik wil geen moeder met eetstoornis zijn

 

Ik wil geen moeder met eetstoornis zijn. Nog negen maanden had ik. Alle tijd. Negen maanden om kilo’s te winnen. Negen maanden om de dwang te doorbreken. Negen maanden om mijn angsten te overwinnen. Ik had negen maanden om mijzelf vrij te vechten. Dat wat niet in mijn buik groeide, kon ik symbolisch maken door mijzelf negen maanden de tijd te geven om verder te groeien en op te bloeien. Alle tijd. Dacht ik... Morgen ga ik ermee verder. Vandaag nog eventjes rustig aan. Morgen herpak ik mezelf weer. Vandaag kan ik dat nog niet. Morgen zijn we acht maanden verder.

Die acht maanden waren zwaar. Soms letterlijk, altijd figuurlijk. Verstandelijk wist ik de weg prima. Ik had alle ingrediënten voor herstel in huis. Een bord vol met krachtvoer. Denken, voelen en doen. Drie werkwoorden die zo ver van elkaar verwijderd kunnen zijn. Iedere dag opnieuw. Wat had het heerlijk geweest als herstel in een lineaire lijn omhoog kon gaan. Ik had mijn lijn netjes uitgestippeld en zag het helemaal voor me. Ik had er nog nét geen tijdstippen bij gezet van wat ik wanneer zou bereiken. Alles onder controle. Terwijl dat het laatste is wat je moet proberen te bereiken: controle. Herstel van een eetstoornis vereist loslaten in het kwadraat. Daar ben ik niet zo goed in.

scarlet

Toch lukte het me met regelmaat om een beetje los te laten. Gewoon gaan. Dat is wat nodig is. Geen gelul. Niet duizend en één redenen verzinnen waarom het nu even niet kan. Niet wachten totdat het leven makkelijker wordt of praten tot ik een ons woog en iemand me kwam redden. Doen. Enkel door te doen wordt het makkelijker. Vooral die eerst kilo’s waren een crime. Gewoonweg omdat ik niet meer helder kon denken en ik me nauwelijks meer kon voorstellen dat het leven leuker kon worden. Totale paniek, walging, extreme honger en bewegingsdrang. Ik vocht me een weg omhoog tot het punt waarop alle motivatie weer weg was. Verdwenen. Nog zes maanden.

Hoe kon dat nou? Ik was zo gemotiveerd. Ik had zoveel krachtvoer op mijn bord. Ik zou dit klusje toch wel even klaren? Waar was de vrouw die dat zo zeker wist? Veranderd in een kleuter, verdronken in haar eigen woordloze spraakwater. Verdronken. Het voelde soms alsof ik twee totaal verschillende vrouwen was. Vandaag was ik krachtig en stoer en voedde ik mezelf met alles wat goed voor me was. Morgen was ik zwak en hopeloos en zag de wereld eruit als een nutteloze bal die lek bleek. Ik kon er niets mee en had geen idee welke kant ik op moest schoppen om opnieuw gemotiveerd te raken. Een rode kaart. Terug bij af.

Keer op keer voelde het alsof ik terug bij af was. Ja, ik was wel iets gestegen in gewicht, at beter en had minder last van bewegingsdwang, maar die verdomde eetstoornis gedachtes kwamen altijd maar weer buurten. Waarom? Waarom lieten ze me niet met rust. Kon ik ze niet uitbannen? Ga nou weg. Ik wil zo graag weer vrij zijn. Zoals ik vroeger was. Genieten van eten, zonder ook maar één seconde na te denken over mijn gewicht of het aantal calorieën. Nog maar vier maanden. Ik wil geen moeder met eetstoornis zijn.

Herstel van een eetstoornis kan zo’n eenzaam gevecht zijn. Vooral omdat je telkens weer valt. Je wandelt wel vooruit, maar toch moet je iedere keer weer opnieuw opstaan. Dat vereist bakken vol kracht. Het voelt naar om daar constant andere mensen mee te belasten. Iedere keer weer hetzelfde gezeur over eten, wegen, angst, falen, bewegen en toekomst. Het slaat in je hoofd ook nergens op, want je weet het allemaal prima. Waarom doe je het dan niet gewoon consequent? Waarom loopt het keer op keer weer in de soep? Soepkip zonder kop, doelloos in de rondte. Welke kant moet ik nou weer op.

Ik voer een eenzame strijd. Met een paar kilo erbij voel ik me extra bezwaard om mijn gevoelens en gedrag te delen. 'Wat zie je er goed uit, Scarlet!' x 500. Onzichtbaar is de strijd niet minder zwaar. Ik zou het goede voorbeeld moeten geven. Ik behoor te inspireren. Mijn herstel behoort te gaan volgens het boekje dat niet eens bestaat. Ik mag geen magere producten eten of een te kleine boterham zonder boter beleggen. Ik moet. Gewoon netjes. Zoals het hoort. Zoals het gaat in de kliniek. Zoals de diëtist het voorschrijft. Zodat eenieder ander er kracht uit kan halen. zo niet, dan kan ik kritiek verwachten. Ten alle tijden. Ik moet niet alleen mijzelf afwegen. Ik moet ieder woord afwegen….

scarlet

Niet alleen daarom voelt mijn strijd eenzaam. Ik ben een moeder in spé en heb altijd gezegd nooit een moeder met eetstoornis te worden. Ik wil geen energie steken in een ziekte, terwijl het mooiste wat er is in ons huis groeit. Ik wil geen tekort aan liefde in mijn hart hebben, door een tekort aan kilo’s. Ik wil met volle overgave kunnen voeden en opvoeden. Ik wil ook niet dat er ergens in een dossier van een professional, die zogenaamd niet oordeelt, indirect staat wat voor moeder met minpunten ik ben. Ik wil geen schriftelijke bewijzen voor mijn mogelijke tekortkomingen.

Nog twee maanden om iets onder controle te krijgen door het los te laten. Ik ga wel vooruit, maar voel me tegelijkertijd steeds meer gevangen in mijn eigen gedachten. Het is goed om te delen, maar al mijn zelfkritiek en wantrouwen zorgen ervoor dat het me gewoonweg niet meer lukt. Eens in de zoveel weken een gesprek bij een psychiater. Dat is 30 minuten lang zwijgen, schaamtevol lachen en praten over waarover ik niet wil praten. We stoppen wel gewoon vroegtijdig. Nijdig. Uitgepraat zonder iets te zeggen. Zoveel angsten voor de toekomst, gevoelens in het heden en gedachtes over het verleden, maar niets komt eruit. Het is stil, behalve in mij.

Ik moet iets loslaten waar ik iedere dag mee bezig ben. Niet denken aan gewicht, eten, calorieën, falen en bewegen. Iets loslaten wat me iedere dag opnieuw wordt aangereikt. Als ik het loslaat in mijn leven, keert het terug in mijn werk. Hoe vind ik daar een weg in? Het is balanceren. Uiterste concentratie om de scheiding tussen privé, werk en ervaringswerk met elkaar in balans te krijgen.

Het is als uit eten gaan met mensen die niets hebben met een eetstoornis. Samen genieten. De werkelijke wereld proeven. Weer weten waarvoor je vecht… en dan ineens herkend worden. ‘Jij bent toch Scarlet van Proud? .... eetstoornis….’ BAM. Met de beste bedoelingen, in my face. Niet uit te leggen. Betrapt. Letterlijk en figuurlijk. Hoe kon ik hier zo zorgeloos zitten eten. Hoe durfde ik. Failure. Slappeling. Krankzinnige zinnen voor een mens zónder eetstoornis. Krankzinnige zinnen voor een mens mét eetstoornis. Het is wat het is, maar ik zit ermee. Iedere dag opnieuw.

Nog een maand. Ik heb nog vier weken tot ik moeder ben. Moeder met eetstoornis of moeder zonder eetstoornis. Ik huil bij het schrijven van deze blog. Het is een race tegen mijn klok, waarvan ik er al een verloren heb. Mijn biologische klok. Gelukkig is de wintertijd ingegaan en heb ik nog een uurtje extra.


Wellicht ten overvloede: ik heb geen oordeel over moeder zijn met een eetstoornis. Dit is iets waar ikzelf mijn uiterste best voor wil doen om dit niet te worden, voor mijzelf, mijn partner en mijn kind. Ik besef me uiteraard dat niemand ervoor kiest om dit te zijn. Mocht je hier opmerkingen of vragen over hebben, mail me dan.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

A. - Dinsdag 20 november 2018 13:09
Wat raakt deze blog me. Jij komt er wel, lieve Scarlet. En ook als ouder mag je je eigen struggles hebben, mag je mens zijn. Ook na de geboorte van jullie zoontje mag je verder groeien, leren, loslaten, strijden. Niet alles hoeft dan ineens opgelost te zijn.

Veel kracht toegewenst.
Anoniempje - Dinsdag 20 november 2018 13:12
Dit raakt me echt ontzettend diep en voel met je mee. Het lijkt me ontzettend zwaar om herkent te worden als persoon X van Proud met een eetstoornis. Ik vind het ontzettend knap dat je je strijd aan gaat en dat je durft te delen dat het gaat met vallen en opstaan.

Heel veel succes deze laatste vier weken.
Hermione - Dinsdag 20 november 2018 13:15
Lieve Scarlet, ik vind je zó dapper in je kwetsbaarheid. Volgens mij vecht iedereen in herstel tegen de verwachtingen van anderen, maar voor jou moet dat extra zichtbaar zijn - om over je eigen hoge verwachtingen nog maar te zwijgen. Ik vind het zo mooi om te zien hoe je hier op proud af en toe deelt hoe ontzettend kut het allemaal is. Nooit zonder de hoop dat het anders kan worden, maar eetstoornisherstel is rauw, in welke levensfase dan ook. Ik wens je veel kracht en steun toe, want ook jij mag de warmte en steun ontvangen.

Wát een strijd lever je. Ik zit bomvol respect.

Liefs,
Hermione
F - Dinsdag 20 november 2018 13:25
Zoveel bewondering voor jou en dat je je verhaal deelt. Super!
Ruth - Dinsdag 20 november 2018 13:28
Wat mooi en eerlijk geschreven Scarlet. Het is een enorme strijd die je levert en meer dan dat kun je niet doen. Blijf dicht bij jezelf en leg de lat niet te hoog. Ik wens jou veel sterkte en vooral veel geluk.

liefs van Ruth.
Saarki - Dinsdag 20 november 2018 13:29
Liefste Scarlet,

Wat een rakende, emotionele blog ... Het gaat door mijn hele lijf, ik voel het.

Ik vind het zo rot voor je dat je door al deze struggles heen moet en de eetstoornis maakt alles duizend keer erger, ik wou dat ik ze uit je kon trekken en van de aardbol gooien! Want zelfs in je zware herstelstrijd moet je perfect zijn (zegt de stem): het perfecte rolmodel op weg naar het perfecte moeder-zijn.

Kon je maar zien wat wij allemaal zien: een strijdende vrouw. Een vrouw die valt, een vrouw die opstaat. Ik vind het heel sterk van je dat je ook dit deelt, 'blij' zelfs, want het maakt je gevecht eigenlijk veel meer herkenbaar. "To strive for perfection means to become inhumane" las ik onlangs.

Kon die stomme eetstoornis haar kop maar houden! Ze verziekt jou. Een unieke vechter en al gauw een unieke mama.

Heel veel sterkte en steun, lieve Scarlet.
Britt1988 - Dinsdag 20 november 2018 13:43
Ik was en ben een moeder met een eetstoornis... Ik kreeg een eetstoornis in de tweede zwangerschap en die sloeg door in de derde... nu nog iedere dag het gevecht aan het aan gaan. Een gevecht die vaak niet zichtbaar is maar soms helaas wel en daar baal ik van. Ik wilde er altijd zijn voor mijn kinderen, ze laten zien dat als je iets wilt dat je het dan ook kunt.. en dan kon ik opeens niet eens meer mn bord leegeten. Ik vind t super knap dat je t zo kunt verwoorden, ik herken veel... Ik baal nu nog harder dat ik het mijn kinderen niet heb kunnen besparen. Maar ik ben van mening dat ik iedere dag dat ik wel vecht; iedere dag dat het wel lukt dichter bij mn doel kom. Ik ben al veel sterker dan ik ooit was, weet nu veel meer om te gaan met allerlei verschillende kanten in mij die mee door de eetstoornis duidelijker zijn geworden maar nu mag ie echt vertrekken! Ik wens je en je partner veel geluk met je kleintje... geniet van alle kleine momenten! Laat niets of niemand iets verpesten!
dominique - Dinsdag 20 november 2018 14:03
Wauw sacrelt wat mooi en zeer herkenbaar ik ben ook een moeder met een eetstoornis en ja hetnis niet altijd even makelijk. Maar ik bem er vanovertuigd dat je moeder liefde voor alles gaat. En al heb je als.moeder een k** dag en is je ES eennorm sterk aanwezig dan nog kan je moeder liefde dit eem beetje doorbreken.
Zelf merl ik nu dat ik ook steeds meer jn de gaten hebt waneer de ES aanwezig is dat ik hier dan mee omkan gaan zonder dat mijn zoon er last van heeft. En juist om dan de mama kant dr kracht van moeder zijj in te zetten kan ik de ES opdat moment dat ik mey mijn zoontje ben de mond snoeren. Want echt er is niks sterkers dan een moederliefde voor haar kind. En dat gung ik je/ jullie ook.
Liefs
Sab - Dinsdag 20 november 2018 14:03
Dappere vrouw, bedacht voor deze herkenbare open worden. Jouw 'rolstoel' zegt niks over jouw moederschap. Het feit dat je er zo graag beter mee wil omgaan voor je kleine zegt al genoeg. Wees mild voor jezelf, je vecht zo hard. Ik vind je dapper en een mooi mens!
Sanne - Dinsdag 20 november 2018 14:06
Lieve Scarlet en alle andere mama's, vrouwen en mannen die vechten tegen de eetstoornis demonen.
Wat een krachtige en emotionele blog.
Het is een zwaar gevecht en als moeder vandaag drie kinderen ervaar ik ook dagelijks het gevoel van falen dat ik niet gewoon kan omgaan met eten.
Reminder ' zolang we blijven vechten is er altijd ergens een lichtpuntje al lijkt hij heel ver weg'
imaginary buttons - Dinsdag 20 november 2018 14:13
wow, wat enorm dapper hoe je dit schrijft. Zo puur en eerlijk, dat is eng. Ik kan je niet helpen ben ik bang maar weet dat ik volle vertrouwen in je heb en dat ik jou en Joyce zulke krachtige vrouwen vind. Een echte inspiratie.
heel veel succes en sterkte, maar natuurlijk ook heel veel geluk toegewenst.
xxx
Anoniem - Dinsdag 20 november 2018 14:19
Knap van je Scarlett dat je dit deelt! Super van je!
Phebe - Dinsdag 20 november 2018 14:23
Lieve Scarlet,

Met tranen in m'n ogen en een brok ik m'n keel lees ik je blog, wat een herkenbaarheid. Ook ik wil een moeder zijn zonder eetstoornis, kunnen voeden en opvoeden zonder dat voeden van mezelf in de weg staat. Ik vind het een mooi streven, een mooie motivatie en ik hoop alleen maar dat het je lukt dat vast te houden en los te kunnen laten alles wat je belemmerd om dat te kunnen bereiken. Ik wens je veel kracht toe en liefde voor jezelf, je bent een prachtig mens en doet ZO je best. Met al deze eerlijkheid over je struggles bén je een inspiratie en ik hoop dat die druk om aan alle verwachtingen te voldoen een beetje minder mag worden zodat je in je kracht komt. Je bent een kanjer

veel liefs Phebe
Elin - Dinsdag 20 november 2018 14:40
Lieve lieve Scarlet,

Je bent zo'n mooi mens. Van binnen en van buiten. Door je blog heen lees ik de hele strenge stem die voor alsnog vast wilt houden aan die principes.
Gun jezelf om het anders te kunnen doen. Samen met Joyce hebben jullie heus wel genoeg liefde voor kleine Herman.
Al voelt dat misschien niet zo.
De allerbeste mama's zijn niet perfect. En durven dit ook te laten zien.
Jij kunt dit! Jij gaat dit doen! En de liefde brengt je waar je zijn moet ❤
Succes en geniet van de laatste maand!
X
egel - Dinsdag 20 november 2018 14:42
Ik wil ook geen moeder-met-een-eetstoornis zijn...
en toch is het zo...
Anna - Dinsdag 20 november 2018 14:48
Scarlet, wow. Gewoon wow, zo goed geschreven.
Het raakt mij, ondanks dat ik geen eetstoornis heb en nog maar 21 ben dus kinderen krijgen nog ver van mij afstaat. Maar het deel van 'race tegen de klok' herken ik wel. Niet mijn biologische klok, niet de drang om snel te herstellen maar de race tegen de klok van de verwachtingen van de maatschappij. Op tijd een baan vinden, studeren en alles doen wat bij het leven hoort 'nu ik nog jong ben'. Ja ik heb een goede bijbaan, zit in het derde jaar van mijn studie, heb leuke vrienden en weet waar mijn passie ligt. Maar toch heb ik het idee dat ik achterloop of dingen mis.
Sanne - Dinsdag 20 november 2018 15:31
Wat een gevecht...
Ik lees het, herken het (deels) nu ik ook moeder word. Al jaren ben ik hersteld, maar nu moet ik dat ineens gaan bewijzen net een veranderend lichaam. Kan ik het wel? Kan ik een kind opvoeden zonder zorgen over eten?
Nog vier weken Scarlet, en als het dan nog niet helemaal gelukt is, geef jezelf wat tijd! Want die kleibe smurf is de eerste maanden toch niet bewust van wat je eet ;-) misschien geeft een klein beetje ruimte voor jezelf je ook wat rust.
Hamster - Dinsdag 20 november 2018 15:41
Wat een dappere, open en eerlijke blog Scarlet! Jij mooie, lieve dappere vrouw! Ik begrijp je gevoel heel erg goed en ik zou hetzelfde wensen, maar helaas ben ik tóch een moeder met een eetstoornis geworden. Toen ik zwanger was, leek ik hersteld te zijn, zelfs waren dit de enige maanden dat ik tevreden en zelfs trots (!) kon zijn op mijn lichaam. Helaas is de eetstoornis er terug ingeslopen en duurt mijn terugval nu al weer ruim anderhalf jaar.
Dus ook als je nu zou herstellen voordat Herman geboren wordt, je hebt nooit de garantie dat je geen moeder met eetstoornis wordt... Maar jou (een heel klein beetje) kennende, zul je ook dan alles op alles zetten om (weer) te herstellen en daarmee zul je een krachtig voorbeeld zijn voor jullie zoon!!
Succes!!
Jente - Dinsdag 20 november 2018 15:59
Liefste Scarlet,

Wat ongelofelijk dapper dat je je strijd hier deelt. Het lijkt me heel moeilijk wat je nu moet doorstaan. Je wilt de beste zijn voor je kindje straks en dat lijkt zo ver weg en moeilijk. Je schrijft zelf over controle die je wilt loslaten, maar tegelijk wil je binnen 1 maand je eetstoornis kwijt zijn. Nogmaals, ik ben absoluut geen professional, maar wat als je probeert je gedachtes te accepteren? Want vaak is het zo, hoe harder je tegen (eetstoornis)gedachten vecht, hoe harder ze ook terug komen. Ik snap ontzettend goed dat je geen moeder met een eetstoornis wil zijn. En juist daarom is het misschien goed voor jezelf om er minder druk achter te zetten. Proberen je gedachtes te accepteren. Want juist door een datum op te stellen voor jezelf kan je extra angstig worden als je ziet hoe die datum dichterbij komt. Lieve Scarlet, jij bent niet je eetstoornis. Maar juist door er keihard tegen te vechten geef je het misschien aandacht die het niet verdiend. Wees mild voor jezelf, dat verdien je. En onthoud dat niemand perfect is, dat kun je juist heel mooi leren aan je kindje.

Dikke knuffel
Mariska - Dinsdag 20 november 2018 16:01
Lieve Scarlet, mooi mens.... Wens je veel liefde en moed toe. Je inpireeert, jouw worsteling met jouw imperfecties.... Een écht mens....dankjewel voor het delen. Liefs X
joya - Dinsdag 20 november 2018 16:05
Lieve scarlet, prachtig mens, ik gun jullie, ik gun je, ik gun je het🍀💕🍀💕🍀💕
Joy - Dinsdag 20 november 2018 16:09
Ik huil met je mee..
Sowieso - Dinsdag 20 november 2018 16:14
Tijd is zoiets moeilijk in herstel... enerzijds is het niet goed jezelf de druk op te leggen om tegen een bepaalde datum een bepaalde stap of zelfs je volledig herstel bereikt te hebben. Anderzijds dat niet doen ook weer het ideale excuus om alles een beetje vooruit te schuiven... nu nog even niet, ik kan het nog niet, straks misschien, dit gaat te snel, ik heb meer tijd nodig... heel dubbel allemaal.

Heel moedig dat je je zo bloot geeft, Scarlet, en geloof me, met of zonder eetstoornis, niemand is de perfecte moeder. Dat je het zo graag zonder eetstoornis wilt, toont gewoon al dat je het beste wilt voor jullie kindje en dat is zeker genoeg!

Veel liefs!
Prue - Dinsdag 20 november 2018 16:16
Hoe sterk is de eetstoornis dat de strijd, zelfs met zo'n prachtige motivatie, zo zwaar kan zijn.

Ik gun je ook wat mildheid naar jezelf. Ieder moment is een nieuwe kans.
Denorah__x - Dinsdag 20 november 2018 16:32
Ik heb echt zoveel bewondering voor je!

Je komt er wel lieve Scarlett!!

❤️❤️
Lau - Dinsdag 20 november 2018 16:41
wauw Scarlet! Geen woorden voor deze mooie blog. Wat een moeilijke strijd, maar wat ben je sterk en dapper! Ga ervoor, je kunt dit! Ik heb ontzettend veel bewondering voor je en alle vertrouwen dat het goed gaat komen.
Je hoeft niet perfect te zijn, ook niet als moeder. Deze strijdlustigheid laat al zien hoe een goede moeder je zult zijn. Wat een bewondering heb ik daarvoor.
Ga zo door! Je komt er wel kanjer X
T - Dinsdag 20 november 2018 16:44
Ik hoop dat je, ondanks je doel, jezelf niet teveel druk op hoeft te leggen. Geef jezelf de tijd, om écht en goed te herstellen. Je bent krachtig en inspirerend, en wat mag jouw kind dankbaar zijn met zo'n moeder😘
Miran. - Dinsdag 20 november 2018 17:17
Oh lieve lieve Scarlet...

Wat een oordelen over jezelf.. en aan de andere kant zo enorm herkenbaar. Ik word dan geen moeder maar binnenkort voor de eerste keer tante. En ook ik heb een eetstoornis.

Ik volg jou en Joyce al zo lang en ik vind jullie zo puur, eerlijk en mooi! Er gaat zoveel liefde vanuit jullie vlogs voor jullie toekomstige kindje.. wat een geluk heeft hij!
Je zult je leven lang aan jezelf blijven werken. Elke dag leer je weer iets nieuws. Ik geloof in je Scar!!

Liefs
Sofieke - Dinsdag 20 november 2018 17:40
Liefste Scarlet, ik zou heel blij zijn met jou als mamma X
xMaya - Dinsdag 20 november 2018 17:42
Je bent sowieso waardevol als mens en zal dit ook zijn als moeder, met of zonder eetstoornis!
Liefje - Dinsdag 20 november 2018 17:53
Ik denk dat je juist, door hoe hard je nu vecht, je kind mee kan geven wat doorzettingsvermogen, moed, het aangaan van je angsten, dealen met problemen is. Je kiest niet wat er op je bordje komt, dat geld echt voor iedereen en ook voor elke ouder. Wel hoe je er mee omgaat en man, dat doe je met zoveel kracht! Daar kan een kind misschien nog wel meer van leren op persoonlijk gebied dan van een mama doe alles maar altijd voor de wind lijkt te gaan.
Eva - Dinsdag 20 november 2018 17:56
♥♥♥♥
Ezthur - Dinsdag 20 november 2018 18:10
Lieve Scarlet

In negen maanden kan een kindje groeien
Maar kun je jezelf niet dwingen om te herstellen .
Vanaf het moment dat jullie zoontje geboren is zal de focus op gewicht en eten liggen Hij is .... pond!!!!! Borst of flesvoeding , zoveel cc


En zal het stemmetje blijven praten in je hoofd .
Maar zal de focus vooral op jullie mannetje liggen.
Blijf goed zorgen voor jezelf ...
en een mama met een eetstoornis is ook een mama
Een lieve
Een goeie
Een verzorgende

Een mama met het hart op de goede plaats

Echt
Geloof me

Ik ben er zelf namelijk ook één
Al 32 jaar

Alle liefs meissie 💋
Katinka - Dinsdag 20 november 2018 18:16
Ik heb zoveel bewondering voor je, en ik weet zeker dat je zoontje van geluk mag spreken met jou als moeder, met of zonder eetstoornis. Om wie je bent, om je enorme kracht, vechtlust en doorzettingsvermogen en je warmte en liefde.

Ik hoop dat je genoeg steun krijgt, je hoeft niet alleen maar te geven.
Co - Dinsdag 20 november 2018 18:19
Poeh hee. Heftig! Die kronkel in onze kop kan ons nog regelmatig in de leuren nemen. Eetstoornis of niet. Dank voor het delen van jouw leven, kronkel, twijfel en moed.
Daan - Dinsdag 20 november 2018 18:47
Ik hoop dat je ook een beetje hebt kunnen genieten van de zwangerschap en niet alleen maar gevochten hebt... ❤️
Denise - Dinsdag 20 november 2018 19:10
Damn Scarlet,

Onwijs goede blog. Ik voel je struggle gewoon.

Geef jezelf de tijd. Herstel gaat met vallen en opstaan. You can do this.
Mirjam - Dinsdag 20 november 2018 19:15
Prachtig geschreven! Herkenbaar op sommige vlakken al ben ik nog geen moeder en ook nog geen moeder in wording. Wel gaat het tijdens mijn therapie er regelmatig over. Hoe wil je dat het er dan uitziet? Je wilt het goede voorbeeld geven aan je kinderen. Een collega van mij is een moeder met/zonder eetstoornis. Ze is er al heel lang geleden voor behandeld en het gaat goed. Maar zodra er hele moeilijke dingen zijn, kan het weer de hoek om komen. Haar kinderen hebben het super goed. En ik denk dat je als moeder altijd jezelf een soort van wegcijfert en je kind letterlijk "opvoed" en dus "voed" met alles wat je ik je hebt en jij hebt alles in je. Maar je mag jezelf tegelijkertijd niet wegcijferen want dan kan je je kind niet goed "voeden" met alle kracht die je hebt. Jij kunt dit. Misschien juist wel extra goed als je moeder hebt. Als het echt is, als je het letterlijk ziet wat je in handen hebt en waar je het ook voor doet. Heel mooi en inspirerend geschreven!
peaches - Dinsdag 20 november 2018 20:13
Jouw eerlijkheid helpt mij echt heel erg. Laat jouw 'voorbeeldfunctie' geen belemmering worden. Liefs en sterkte x
Hanneke - Dinsdag 20 november 2018 21:15
Je kunt het!
X
Liesbeth - Dinsdag 20 november 2018 21:18
Lieve Scarlet, wat kan Ik me vinden in je eenzame gevecht.Je verhaal, je woorden, het raakte me. Zoveel herkenning. Dit gevecht heb ik ook gehad toen ik zelf moeder werd.En gewonnen, maar helemaal verlost ervan ben ik nog nooit geweest. Tot op de dag van vandaag,maar het leven is er wel mooier van geworden! Heel veel sterkte lief mens!!! Liefs mij
Miauw - Dinsdag 20 november 2018 21:22
Lieve Scarlet,
100x liever een moeder met een eetstoornis, dan een moeder die er niet is. 100 x liever een moeder met problemen, dan een moeder die je links laat liggen. 100x liever een moeder die echt is, dan een moeder met een masker.
Je strijd is begrijpelijk, maar je bent een mooi mens. Een mooie moeder zul je, wat mij betreft, dan ook zijn. Met al je kleuren,
Laura - Dinsdag 20 november 2018 21:24
Een dubbel gevoel hierbij Scarlet. Eenerzijds compassie en angsten dat dit me op een dag ook overkomt en anderzijds de frustratie bij het lezen dat je externe hulp van derden (bv. psycholoog,therapeutische behandeling,..) afschrijft voor jezelf en niet oppikt.

Heel jammer want deze zijner juist om je in deze strijd te helpen. Aan jou de keuze om deze aan te grijpen en hier uI te geraken. De vraag is: wil je dat echt? durf je dat echt? voor je kind en scarlet of voor jezelf? Je draait in een cirkel.
mijnblogeva - Dinsdag 20 november 2018 21:26
lieve Scarlet,

Realistisch gezien is je eetstoornis in een maand niet verdwenen. Hoe dan ook zal je een moeder MET eetstoornis zijn. De vraag is alleen hoe jij daar tegenaan kijkt. Neem je het jezelf kwalijk, voed jij de zelfhaat en je eigen teleurstelling? Dan zal je kindje daar zeker iets van meekrijgen. Maar ik weet zeker dat als jij lief voor jezelf zal zijn en op een rustig maar vastberaden tempo hersteld, dat je kindje nooit last zal hebben van jouw eetstoornis.

We can't rush thing, we want to last forever xxxx Eva

PS: jullie zijn toppers
blub - Dinsdag 20 november 2018 21:40
ik heb de reacties niet gelezen scarlet te moe op het moment

maar een goede moeder zijn is zoveel meer dan alleen een eetstoornis hebben.

de beste basis van een goede moeder kunnen zijn is liefde kunnen geven. dat heeft niets te maken met wel of niet een eetstoornis hebben
Doep - Dinsdag 20 november 2018 22:19
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Anke - Dinsdag 20 november 2018 22:32
Wow lieve Scarlet, deze komt binnen..
Superveel respect voor jou, en het gaat je lukken, hoe dan ook! ❤️💪 Sterkte Xx
Esmé - Dinsdag 20 november 2018 22:38
Scarlet,

Je bent een mooi mens❤ Vergeet dat niet! En ik heb ontzettend veel bewondering voor dat je jezelf zo kwetsbaar durft neer te zetten.
Geloof me, het komt goed!❤ Het heeft tijd nodig, maar je komt er wel!

Heel veel liefs❤
Myrthe - Dinsdag 20 november 2018 22:41
Lieve Scarlet,
Jij bent straks moeder van jullie kleine man.
Een moeder met heel veel liefde voor haar vrouw, haar zoon en voor haar zelf.

De liefde die jij jouw gezin geeft is zoveel belangrijker dan de stempel van een eetstoornis.

Soms gaat het even niet zoals jij het plant, maar vergeet wat je al bereikt hebt.
Je bent een topper!

Jettie - Dinsdag 20 november 2018 22:47
Wat mooi en kwetsbaar hoe je schrijft. Dank je voor het delen Scarlet . Ik geloof in jou en jullie. Liefs
Golden - Dinsdag 20 november 2018 22:56
Lieve Scarlet,

Wat een kwetsbaar verhaal en wat heb je het mooi verwoord. Het lijkt me ontzettend benauwend dat je jezelf een soort deadline hebt gesteld, waardoor je herstel een race tegen de klok is geworden. Ik kan me voorstellen dat dat voor nog meer druk en angst heeft gezorgd, bovenop het idee dat je een voorbeeldfunctie hebt door je werk.
Ik hoop dat het de komende tijd lukt om deze hoge verwachtingen van jezelf en van je herstel langzaam los te laten. Ik hoop ook dat deze angsten je niet tegenhouden om in de komende periode zo veel mogelijk te genieten van alle prachtige, bijzondere en spannende dingen die zullen gebeuren. Want dat gun ik je. ❤️

Veel liefs en geluk,
Golden
ginie - Dinsdag 20 november 2018 23:14
Wauw Scarlett was mooi beschreven. Je bent al zo ver gekomen de rest gaat je ook lukken.

Herken welnveel van je gedachtes over een moeder willen zijn zoomdet eetstoornis. Ben zelf onlangs traject gestart om alleen staande moeder te worden. Ja en toen vielen ze over mijn gewicht, (heb eerst BED gehad en later boulimia maar wel nog steeds overgewicht) wordt maar huis gestuurd met ga maar eerst afvallen. Gelukkig sta ik redelijk stevig maar ja de stillen strijd dr strijd in me hoofd draaide overuren. Nog steeds af en toe en ben ik in afwachting van hoe nu verder. Maar inderdaad de wens om moeder te worden zonder eetstoornis is groot, al denk jk dat er altijd wel een stukje zal blijven.
👊🏻💪🏻🙏🏻💕
noah - Dinsdag 20 november 2018 23:31
Lieve Scarlet,
ik zou je zoveel willen zeggen, zoveel helpende woorden. Maar soms is de strijd dusdanis dat woorden niet kunnen helpen. Woorden kunnen niets doen. Niet geruststellen, niet troosten. Niks.

Maar toch... Het is dapper dat je dit deelt, je streven is goed. Je hoeft niet zo streng te zijn voor jezelf. Het is niet nodig. Het heeft geen zin. Ik hoop dat je je - ondanks alles - bovenal verheugt op het moederschap. Het is je gegund.

Je hebt de strijd nog niet verloren. Je hebt pas verloren als je opgeeft (maar ik begrijp je gevoel wel).

Ik wens je alle goeds.
Liesle - Dinsdag 20 november 2018 23:40
Ik reageer niet vaak op blogs...

Maar deze heeft me geraakt. Ook jij komt hierdoor lieve Scarlet, stapje voor stapje.

Waarom leg je voor jezelf de druk zo hoog? Je hebt echt nog niet verloren, nog zoveel tijd. Wat meer tijd nodig hebben is oké, echt! Geef jezelf de liefde die je verdient, net zoals dat kleine mannetje alle liefde gaat krijgen van jou (&Joyce).

Eet jezelf niet op maar geef jezelf energie,
En vooral,
Blijf jezelf... Je bent perfect zoals je bent ♥
Nathalie - Woensdag 21 november 2018 00:24
Zo herkenbaar. Deze blog raakt mij enorm.
Ik ben 25 en mijn vriend en ik willen in de toekomst graag kinderen. Maar precies met deze struggles zit ik ook.
Weet dat iedere moeder wel iets heeft en dat jij zo veel te bieden hebt! Jij en joyce worden beide top mama’s! 😘
Wendy H - Woensdag 21 november 2018 07:02
Je bent een prachtmens én ik weet zeker dat je een goede moeder zal zijn.
Rose - Woensdag 21 november 2018 07:40
Blijf onthouden dat je VOORAL herstelt voor jezelf hè! Peper in je reet en gaan met die banaan!!
Odette - Woensdag 21 november 2018 09:20
Mooi en kwetsbaar geschreven, Scarlet. Ik hoop dat je de mildheid naar jezelf een beetje zult kunnen vinden, ook rondom je herstel. Jouw kindje boft met een moeder die zo hard haar best doet om gezond te worden. Juist het omgaan met het feit dat er geen tijdlijn op herstel te plakken valt, is óók herstel!
Liefs
egel - Woensdag 21 november 2018 09:49
Misschien kan je het relativeren als jullie kindje er is.
Kan het wondertje je helpen om de ES losser te laten en samen bij te komen. Jij en de baby.
Mirjam - Woensdag 21 november 2018 10:00
Lieverd, blijf voor ogen houden dat moeder het goede voorbeeld mag en kan geven door te eten, voldoende, ook moeders zelf! Sterkte
ps heel herkenbaar hoor!
Voed je kindje , maar tevens, levenslang ook jouw eigen innerlijk kindje,( wat je toch altijd ook blijven zal van binnen)
Heel veel Liefde wens ik jou en jullie, xxxz
Miku - Woensdag 21 november 2018 10:16
Wat een mooie, eerlijke en herkenbare blog! Ik herken je gevoelens helemaal.
Mijn kindjes zijn inmiddels al 5 en bijna 3 en ik merkte dat hoewel ik dacht eetstoornis vrij aan mijn moederschap te beginnen, dat toch niet waar bleek. Soms heb ik het moeilijk... en dan? Ik heb gekozen dat te laten zien en ze te vertellen dat dat okey is, net zoals het voor hun okey is om zich eens niet goed te voelen. Dan knuffelen we en gaan we door! Ik zie mijn struggles nu als een kans te laten zien aan mijn kinderen dat ik niet opgeef. Elke dag weer ga ik het gevecht aan; soms win ik, soms de eetstoornis. Maar opgeven doe ik niet en ik hoop dat mijn kinderen dat ook niet zullen doen bij hun eigen problemen.
Ik hoop dat jou dit ook zal lukken Scarlet. Je hoeft niet volledig genezen te zijn (al hoop je daar natuurlijk altijd op) als je maar niet opgeeft en niet vergeet te genieten! Ik gun jou en Joyce een heel fijn moederschap. Wees sterk voor je kind door niet op te geven, niet door te eisen dat je al genezen bent. Veel liefs!
Pepper - Woensdag 21 november 2018 12:05
Herkenbaar... mijn teller staat op 3 maanden en 25 dagen. Intussen gaat de (onzichtbare) strijd gewoon verder.

Laten we samen vechten, Scarlet! x
ann - Woensdag 21 november 2018 15:27
Ik ben wat dubbel. Ik vind het een mooie kwetsbare blog, dat is de ene kant. En je hebt wel eerder geschreven dat je kwetsbaar opstellen juist heel moeilijk is.
Tegelijkertijd vraag ik me ook af - en ik neem aan dat je dat zelf ook al vaker hebt besproken: waarom lukt het niet om te praten bij de psychiater? Lukt het je wel om aan het probleem eronder (dus waarom je die controle etc zo nodig hebt) te werken?
Maarehm... sterkte!
Romy - Woensdag 21 november 2018 16:30
Ik vind dit herkenbaar. Ik ben zelf net moeder geworden, en heb een ENORME terugval gehad, direct na de bevalling. Vond en vind het zo heftig allemaal. Ik herken me heel erg in deze blog. Sommige dames zeggen: mijn kind heeft me gered van mijn eetstoornis. Bij mij werkte het helaas averechts, mijn kind heeft me bijna de dood ingejaagd (verkeerd verwoord, maar wellicht begrijpt men het hier). Ik hou zielsveel van haar, maar ik moet ook elke dag opstaan, zorgen én vechten als moeder. Veel sterkte, en geluk voor straks!
Romy - Woensdag 21 november 2018 16:30
Ik vind dit herkenbaar. Ik ben zelf net moeder geworden, en heb een ENORME terugval gehad, direct na de bevalling. Vond en vind het zo heftig allemaal. Ik herken me heel erg in deze blog. Sommige dames zeggen: mijn kind heeft me gered van mijn eetstoornis. Bij mij werkte het helaas averechts, mijn kind heeft me bijna de dood ingejaagd (verkeerd verwoord, maar wellicht begrijpt men het hier). Ik hou zielsveel van haar, maar ik moet ook elke dag opstaan, zorgen én vechten als moeder. Veel sterkte, en geluk voor straks!
*** - Woensdag 21 november 2018 18:53
Lieve Scarlet,

Wat ontzettend dapper van je dat je je zo kwetsbaar durft op te stellen (en hiermee ongetwijfeld heel wat andere mensen helpt). Ik lees zoveel motivatie in je bericht, zoveel goede wil en toekomstdromen. En ik hoop dat je mild bent voor jezelf. Het moet vreselijk frustrerend zijn maar jij hebt hier niet voor gekozen. Die eetstoornis kan gewoon erg geniepig en hard zijn. De angst soms zo hoog. Maar dat jij niet opgeeft zal maken dat je die moeder zonder eetstoornis zal worden. Net zoals je kindje tijd nodig heeft om te groeien en leren, heb jij dat nodig. Zoiets kan je niet forceren. Je kan het enkel ondersteunen. En ik ben er zeker van dat de rol van moeder die van 'eetstoornispatiënt' zal overwinnen.
mandy - Woensdag 21 november 2018 20:31
Scarlet wat ben jij enorm hard voor jezelf. Niemand is een perfecte moeder en ook al ben je nog zo goed hersteld....iedere moeder neemt nu eenmaal haar eigen rugzak mee om daar je kindje vervolgens vaak onbewust mee te belasten :)
Het gaat erom dat je oprecht bent voor een kind en de dingen eerlijk verwoord op zijn of haar niveau. Niks ergers voor een kind dan een moeder die doet alsof....
Kiezel - Donderdag 22 november 2018 09:00
Heel veel sterkte💜 met of zonder eetstoornis, ik geloof dat jij een goede moeder wordt💜💜
Maan - Donderdag 22 november 2018 09:45
Lieve Scarlet,

Wat een oprechte blog heb je geschreven. Knap dat je je gevoelens en gedachtes hier durft te delen.

De blog roept bij mij één vraag op. Je geeft namelijk een keer heel helder aan wat je wél wil in plaats van wat je niet wil: “ik wil met volle overgave kunnen voeden en opvoeden.” Ik heb het idee dat je je heel erg richt op het wegkrijgen van iets negatiefs. Daarom vraag ik me af of het niet veel fijner zou zijn om je te richten op iets positiefs. Te richten op wat heb je wél nodig hebt om vol overgave te kunnen voeden en opvoeden (i.p.v. wat je niet nodig hebt). Ben benieuwd hoe jij hier zelf over denkt.

Sterkte!
Hey :) - Donderdag 22 november 2018 10:54
♥ Zet door Scarlet! Je bent al zo goed op weg! :)
b - Donderdag 22 november 2018 13:11
lieve scarlet, we denken aan je en we wensen je echt het beste toe ♥ het is je zo gegund
Ann - Donderdag 22 november 2018 14:12
Liefste Scarlett,
Wat ben je eerlijk en oprecht! Tijdens de wekelijkse vlogs had ik al een vermoeden dat de eetstoornis nog aanwezig was/is omdat ik zelf natuurlijk hiermee ook al tientallen jaren worstel, zie ik herkenbare gewoontes. Ik ben een moeder mét een eetstoornis, maar ik ben wel een hele lieve moeder die als een leeuwin over haar kinderen waakt (woorden van mijn echtgenoot haha....). Ik had denk ik wel meer genoten van hun kindertijd want een eetstoornis kost nou eenmaal heel veel tijd. Ik weet zeker dat jij jullie kindje alle liefde kan geven ondanks die kut eetstoornis en dat je de kracht vindt om deze opzij te zetten, want een nieuw leven geeft je echt kracht! Heel veel liefs van Ann
PS: het is te allen tijden, sorry ik ben een taalpurist haha...
Evemary - Donderdag 22 november 2018 20:39
Wat heb je dit mooi verwoord. Herkenbaar ook!
Je bent niet daar waar je al had willen zijn, maar wat ben je al ver gekomen. En ik heb er ontzettend veel bewondering voor hoe je jouw ervaringen deelt en mij verder helpen in het proces naar herstel waar ik zelf mee bezig ben. Misschien ervaar je het niet zo, maar ik lees kracht in jouw kwetsbaarheid. Hopelijk gaan de zorgen en de strengheid wat naar de achtergrond, zodat er ruimte komt om te genieten van wat er is. Veel succes!
S - Zaterdag 24 november 2018 22:18
Hoop dat je er gauw los van komt. Mijn kind is uithuisgeplaatst nadat er zorgen kwamen om mijn ernstig ondergewicht. En dat was nog niet eens door willen afvallen maar van stress en anorexie. Zorg ervoor dat je sterk wordt en je jezelf de baas bent, voor jezelf kunt denken en voor 3 kunt denken, altijd.
M. - Zondag 25 november 2018 00:39
Hoi Scarlet,

En dan staan er zomaar 74 reacties onder je bericht. Liefdevolle reacties, stevige reacties. Meningen, soms, en veel goedbedoelde woorden. Ik vraag me af hoe het met voor jou is dat allemaal te lezen. Schaamteloos eerlijk zijn en toch zoveel alleen te dragen. Reacties, maar geen gesprek. Eenrichtingsverkeer van mensen die denken je genoeg te kennen om je te adviseren, motiveren, bekritiseren.

Voelt het begrepen? Voelt het alleen?

Ik gun je een Samen. Het maakt niet uit wie of waar, maar: mensen die de echte jij zien. Die je écht kunnen adviseren, omdat ze weten van de vele kanten en de oneindige nuances. Die je echt kunnen motiveren en je soms liefdevol helpen om het hele plaatje te blijven zien. Jezelf in al je harde kwetsbaarheid, in al je moedige kracht. Het mag allemaal naast elkaar bestaan.

Hoop dat je enigszins oké bent. En zo niet, dat je ergens terecht kunt. Dat er ergens een plek is waar jij gezien wordt voor wie jij ten diepste bent.

Take care. I wish you well!
Marleen - Zondag 25 november 2018 14:33
Beste Scarlet,

Met of zonder eetstoornis, je bent een mooi mens die mens mag zijn. Je bent keihhard bezig om je eetstoornis weg te krijgen maar ga er alsjeblieft geen tijdsbestek aan vast zetten. Als er druk is bereik je het tegenovergestelde. Dat is ook een soort van loslaten. Het zal jou, je kleine en Joyce tengoede komen. Wees niet zo streng voor jezelf, probeer lief te zijn en jezelf de tijd te gunnen. Wellicht zit er onder de eetstoornis een probleem wat je nog niet eerder achter bent gekomen? Ook als dat niet zo is, je hebt je eetstoornis voor iets nodig. Blijf in gesprek, blijf er voor gaan, maar met mededogen voor jezelf en zonder druk.
m - Zondag 25 november 2018 20:51
Ik vind het heel heftig om te lezen dat hier meer vrouwen zijn met een kind én eetstoornis. Zijn de meesten van ons niet hier, omdat we zelf een gare opvoeding hebben gehad? Omdat ouders met psychische klachten funest zijn voor een kindje? Ik ben zelf moeder, meer dan 10 jaar anorexia gehad, maar pas aan kinderen begonnen toen het helemaal over was. En nu mijn kindje er is kan ik me niet voorstellen dat ik me ooit zou laten verleiden door die es. Want, het gaat nu niet langer om mij, het gaat om een kind. Het valt me op dat bijna niemand hier écht in het belang van het kind denkt. Misschien dat al die 'lieve" reacties dit allemaal in stand houden en zelfs voeden.. Misschien deze baan uberhaupt wel. Sorry, het spijt me, maar als moeder zeg ik: schouders eronder en kappen met die onzin nu. Ik weet dat het niet makkelijk is, heb maandenlang in een kliniek gezeten vroeger, maar het gaat om een kind. Desnoods een andere baan zoeken zodat je deze wereld achter je kunt laten. Dat lijkt me op een gegeven moment sowieso wel zo gezond.
. Belle - Dinsdag 27 november 2018 10:02
Hier ben ik het heel erg mee eens. Een moeder kiest ervoor een kind te krijgen, een kind heeft geen enkele keuze! Het is de verantwoordelijk van de moeder om zelf stabiel te zijn.
sl - Maandag 26 november 2018 20:45
Sterke vrouw! Je komt er wel. Ik vind je geweldig en inspirerend. Zorg goed voor jezelf, je kindje en je vriendin!