Ik was het dikste meisje van de klas

 

Toen ik 24 jaar geleden geboren werd was ik een flinke baby, ik woog rond de 3800 gram. Op zich niet abnormaal zwaar maar ik groeide flink en was echt een kindje met veel babyvet. Als ik de foto's terugzie dan moet ik er vooral om lachen, het ziet er ergens heel lief uit. Ik was niet dik omdat ik heel veel at of zo, vanaf jongs af aan was ik gewoon al wat zwaarder dan mijn leeftijdsgenootjes. Op de basisschool realiseerde ik me al vrij jong dat ik er anders uitzag dan mijn vriendinnetjes. Een van mijn beste vriendinnen was een dunne spriet en ten opzichte van haar was ik een stuk dikker.

Ook op de klassenfoto's viel het me vaak op dat ik breder was dan de andere kinderen. Toen ik wat bewuster werd van mezelf en mijn lichaam, probeerde ik me dan ook wat meer te verschuilen door achter een ander of schuin te staan, in de hoop dat het minder opviel. Ik schaamde me op hele jonge leeftijd al voor mijn lichaam. Ik herinner me nog goed dat ik een keer bij mijn beste vriendin was waar een andere moeder was die haar oppaskinderen op kwam halen. Die moeder zei toen uit het niets tegen mij dat ik wel wat minder mocht snoepen. Ik kende deze vrouw niet en had haar nog nooit eerder gezien, maar toch besloot ze dit tegen mij, een heel jong meisje, te zeggen.

Die opmerking maakte mij toen erg verdrietig. Ik werd zeker toen heel snel rood en kreeg na haar opmerking dan ook hele rode wangen, alsof ik iets verkeerds had gedaan. Ik schaamde me voor mezelf en voelde me teveel. Nog steeds raakt het me als ik terugdenk aan toen. Ik herinner me exact hoe de setting was en op welke toon ze het zei. Op jonge leeftijd maakt zoiets enorme indruk en ik weet dan ook nog goed dat ik me vanaf dat moment voornam om niet meer te snoepen, omdat dat blijkbaar moest.

Op de basisschool ging ik met een kinderfeestje van een goede vriendin eens naar museum de Heksenwaag in Oudewater. Ik weet nog dat ik hier erg tegenop zag en inmiddels kan ik me niets meer van het feestje herinneren, enkel dat je daar gewogen werd. Het ''leuke'' van de Waag was namelijk dat je op een weegschaal kon staan om te zien of je een heks was. Daarna zou je een certificaat meekrijgen waarop stond of je wel of geen heks was. Ik wilde niet op de weegschaal, want dan zou waarschijnlijk wel duidelijk worden dat ik zwaarder zou zijn dan de andere kinderen. Natuurlijk durfde ik hier niks over te zeggen en deed ik gewoon met alles mee. Ik was net als de andere kinderen geen heks, maar schaamde me ontzettend voor mijn gewicht, dat ook nog eens op het certificaat werd gezet.

Door de jaren heen groeide ik op en in de tweede klas van de middelbare school, moest ik naar de schooldokter. Iedereen in de klas moest hierheen en hier zou je ook gewogen worden. Ik zag daar erg tegenop, uit angst voor mijn gewicht. Ik had een redelijke groeispurt gehad en was niet meer dat hele stevige meisje van toen, maar slank was ik zeker niet. De schooldokter was een lieve vrouw maar zei wel dat ik een beetje op mijn gewicht moest letten. Ik had geen overgewicht, maar mijn groeicurve liet wel zien dat ik telkens net onder die lijn zat. Als het zou blijven zoals het was, dan zou het goed zijn.

Hoe vriendelijk ze dat ook zei, haar woorden waren opnieuw ontzettend pijnlijk. 'Op mijn gewicht letten' en 'net niet te zwaar' is niet iets wat je als jonge, onzekere tiener wil horen. Ik was eindelijk blij dat ik me niet meer dat dikke meisje van vroeger voelde en hoewel ik heus wel wist dat ik niet was zoals de hele dunne meisjes uit mijn klas, was ik ook zeker niet dik. Ik was nu eenmaal wat voller, wat duidelijk al vanaf mijn geboorte het geval was. Op mijn gewicht letten was moeilijk op een middelbare school waarbij mijn vriendinnen in tussenuren en pauzes naar de supermarkt gingen om van alles te kopen. Ik wilde dat niet omdat ik vond dat ik moest afvallen. Tegelijkertijd wilde ik er net als iedere tiener van die leeftijd bij horen. De strijd die ik hierdoor van binnen voelde maakte me somber en verdrietig. Ik was niet blij met mezelf en hoe jong als ik was, probeerde ik toen al mijn eten waar mogelijk te compenseren. Op school probeerde ik zelfs een aantal keer over te geven omdat ik dacht dat dat heel makkelijk zou gaan. Tegenover de buitenwereld deed ik alsof er niets aan de hand was en of het me niet zoveel kon schelen hoe ik eruit zag. 

Zoals de meesten inmiddels wel zullen wetenn ontwikkelde ik door de jaren heen boulimia. Hoewel dit soort nare ervaringen daar wel mee te maken gehad zullen hebben, was het zeker niet de oorzaak van mijn eetstoornis. Die had natuurlijk met mijn negatieve zelfbeeld en afvallen te maken, maar kwam met name ook voort uit andere problematiek. Toch hebben deze negatieve ervaringen rondom mijn gewicht me wel gevormd. Het zorgde ervoor dat ik als jong meisje me extra bewust werd van mezelf. Ik voelde me altijd teveel en schaamde me voor mezelf en mijn lichaam. Ik had het gevoel dat ik niet goed genoeg was en iets verkeerd deed. Dit was mijn bouw, maar toch was het niet goed, ik was niet goed. 

Terwijl ik deze blog schrijf, prikken de tranen zelfs achter in mijn ogen. Ik vind het ontzettend verdrietig dat ik op zo'n jonge leeftijd al zo negatief dacht over mezelf en mijn lichaam. Dat is niemands schuld, maar ik vind het wel heel naar dat ik daar al die tijd alleen mee heb gelopen. Ik heb nooit aan iemand verteld dat ik onzeker was over mezelf. Ik heb nooit tegen iemand gezegd wat die opmerking van die ene moeder met mij deed en ik heb nooit gezegd dat ik eigenlijk niet naar dat kinderfeestje wilde vanwege die weegschaal. Ik weet niet of het iets had uitgemaakt, maar ik weet wel dat je je heel slecht gaat voelen als je alles maar binnenhoudt, zeker als je nog zo jong bent. 

De afgelopen jaren in therapie heb ik vooral geleerd hoe belangrijk het is om te praten over wat je dwars zit, hoe moeilijk dat ook is en hoe erg je je er ook voor schaamt. Ik ben niet meer het dikste meisje van de klas maar ik voel me vaak nog wel zo en dat zorgt voor een eenzaam gevoel. Als jij je ook zo voelt, dan gun ik je dat je daar niet in je eentje doorheen hoeft te gaan. Kijk om je heen wie je vertrouwt, of wie je in ieder geval zou durven te vertrouwen om hier iets over te delen. Je bent veel te jong om zo verdrietig en onzeker te zijn. 

Fotografie: Demi-Brooke

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Michelle - Donderdag 21 april 2016 13:37
de foto's die jij als kindje hebt van jezelf doen mij erg denken aan foto's van mijzelf op die leeftijd! Ik was ook een "lekker kind" zoals mijn oma's dat altijd zo leuk zeggen!Ben ook nooit een poppetje geweest en na mijn anorexia periode ben ik ook zeker blij dat ik dat niet ben! ik heb mijzelf leren accepteren zoals ik ben en hou mijzelf niet meer bezig met mijn gewicht. Probeer ook te kijken naar de dingen die ik wel mooi vind aan mijzelf zoals mijn kont en ogen haha. Sandra ik zie ook weleens foto's van jou voorbij komen en wil toch zeggen dat ik je een mooie stralende vrouw vind! Je hebt ook gewoon een mooi figuur!

Fijn dat je jouw inspirerende verhaal wilde delen!
lana - Donderdag 21 april 2016 13:41
laatst was ik buiten aan het sporten/hardlopen met een groepje. toen zei een meneer die ik ook nie tken, nog nooit had gezien: daar mogen wel wat pondjes vanaf ja... werd er ook enorm verdrietig van
-123- - Donderdag 21 april 2016 14:20
Ik heb dat met sport/fitnesz. Je wilt resultaat zien.mensen denken dat als dat meisje of jongen geen sixpack heeft of superdun is, nou dan weet hij niks over voeding of loopt z'n tijd te verkloten voor de sport en heeft geen 'kracht'.maar sommige zijn gewoon zo gebouwd. En ging het niet om de lol ervan???

Btw die wangetjes OMG happen in die appeltjes , echt een dotje :p. Xxx
-123- - Donderdag 21 april 2016 14:21
Altijd goeie posts btw, dat laat zien hoever een opmerking al dan wel niet kan gaan!!!
Tears88 - Donderdag 21 april 2016 15:13
Wauw wat een blog ik kan je gevoel zo voelen van hoe je je voelde toen je zo klein was!
Ik weet dat dit tegen mij ooit 1x gezecht werd toen ik 4 jaar was. Ik had toen alleen een hele dikke winterjas aan met zoon heerlijke dikke zelfgemaakte trui. Ik voelde me zo stom toen. Ben het nog steeds niet vergeten het was Door een jongen van een paar groepen hoger die ik niet eens kende!

Nu heb ik zelf een dochter en met haar 14 maanden kreeg ik de reactie van de ggd dat zij 2 kilo te zwaar is. Ik vond dit zo erg ben huilend thuis gekomen omdat t nog niet zo lang geleden was dat ik zelf hersteld ben van mijn eetstoornis.

Gelukkig is iedereen in mn omgeving t eens dat mijn dohter echt absoluut niet te dik is. Wou er wel een beetje na handelen maar gelukkig sta ik er boven en wil dat mn dochtertje ook gewoon mag en kan genieten! En totaal niet op der gewicht hoeft te Letten etc. Ik weet dat ze voldoende eet zoals t moet niet te veel niet te weinig en daar hou ik me aan vast! :)
Miekio - Donderdag 21 april 2016 15:38
Wat heb je dit mooi geschreven, bedankt.
Ik hoop dat volwassenen ook kunnen leren dat ze dit soort opmerkingen, ook al is het goed bedoeld, of floept het er zo uit, niet moeten maken. En al helemaal niet naar jonge meisjes toe.
Pas als het medisch gezien onverantwoord is om een bepaald gewicht te houden, dat een arts dan iets zegt, maar niemand anders. En dan wel op een hele verantwoorde wijze.

Ik bedoel niet dat iedereen op zijn tenen moet gaan lopen, maar wel dat men gewoon zijn mond moet houden waar niets over wordt gevraagd. En al helemaal naar een gevoelig iemand als een jong kind toe.

Je baby foto's zijn echt te lief, wat een poppetje!
Roosje - Donderdag 21 april 2016 15:47
Ik denk er net zo over als Michelle, herken een heleboel van jouw situatie toendertijd.
Ik was ook een flinke baby en een stevige tiener, zoals anderen me beschreven.
Bedankt voor je verhaal en al je leuke blogs.


Dees - Donderdag 21 april 2016 15:55
Oh wat vreselijk om te lezen.. Ik geef dansles aan meiden van de leeftijd 1.5jr tot 14jr.. En ik heb 1 meisje van 9, wat overgewicht heeft. Ze is er 1 van een tweeling en haar (Twee-eiïge) tweelingzusje is gewoon net een sprietje - net als hun vader!

Dat meisje was laatst heel verdrietig bij mij in de les, ze was wéér gepest dat ze te dik was.. Moeder vertelde dat ze al vanaf 2jaar diëtist in en uit was gesleurd, en dat ze er klaar mee was. Haar kind mocht zijn zoals ze was..
Ik hoop vanuit de grond van mijn hart dat dit meisje ook durft te zijn wie ze is, bij mij in de les wel, dat zie ik; ze bloeit elke keer weer op. Maar oh wat gun ik het haar ook daarbuiten gewoon haar eigen ik te mogen zijn...
Honeychild - Donderdag 21 april 2016 16:18
Ik was vroeger nooit echt te zwaar, maar op de basisschool was ik wél de allereerste van alle meisjes in mijn klas die echt 'vormen' kreeg, en dat vond ik verschrikkelijk! Ik voelde me totaal niet op mijn gemak in mijn lichaam, wilde op m'n 11e geen bh aan omdat ik het liefst wilde doen alsof mijn borsten niet bestonden, terwijl ik toen al cup b had, en het liefst droeg ik zo veel mogelijk wijde kleding, maar wél een strak hemdje zodat m'n borsten platgedrukt werden en ze niet zo opvielen... Ik dacht altijd dat mijn eetstoornis niet zoveel met mijn lichaamsbeeld te maken had, maar door therapie ben ik er achter gekomen dat het een stuk dieper zit dan ik dacht en wilde geloven...
Ingrid93 - Donderdag 21 april 2016 16:18
Wat herkenbaar! Ik heb precies hetzelfde meegemaakt en ook het verhaal met de schooldokter is mij helaas bekend. Ik vind het schokkend dat kinderen op zo'n jonge leeftijd zulke opmerkingen krijgen terwijl ze juist zouden moeten meekrijgen dat ze perfect zijn zoals ze zijn! De ene persoon heeft nou eenmaal een andere bouw en is van nature wat voller dan de ander. Ik hoop echt dat hier verandering in komt en dat mensen beseffen wat ze aanrichten wanneer ze dat soort opmerkingen maken.
Bedankt voor deze mooie en oprechte blog Sandra. En je babyfoto's zijn echt heel lief!
eke - Donderdag 21 april 2016 16:22
Wat een prachtige blog, maar tegelijkertijd zo verdrietig en het raakt me omdat het eigenlijk precies op mijn verhaal lijkt. Het voelt nog zo elke dag. Wat gek eigenlijk om het dan zo hier te zien staan. Dank je wel voor de blog! Knap dat je dit zo deelt hoor!
LerenLeven - Donderdag 21 april 2016 17:25
Ik vind echt dat je dit prachtig geschreven hebt. Daar heb ik echt respect voor. Verder is de blog vooral heel herkenbaar.
Maggy - Donderdag 21 april 2016 17:37
Lieve Sandra,

Wederom weer een prachtige blog. Het raakt me heel erg, omdat ik eigenlijk alles herken. En omdat ik meteen heel veel medelijden krijg met jou als kleine meid, ik wou dat iedereen die hier zo jong al mee worstelde, het met elkaar had kunnen delen.

Ik geef nu zangles en pas op op kinderen en ik merk dat wanneer een kindje wat voller is, ik gelijk een soort klik voel en op een bepaalde manier "voorzichtiger" ben. Gewoon om te laten weten dat ik er ben, ook al spreek ik dat niet uit.
*** - Donderdag 21 april 2016 18:54
Wow, Sandra ... Wat knap dat je dit neerschrijft. Kan me voorstellen dat zo'n momenten veel gevoelens teweeg brachten en je je die nu nog steeds herinnerd. En nee dat is idd niet 'de oorzaak' van een eetstoornis. En zo'n situaties vallen natuurlijk niet helemaal te vermijden. Maar zou wel al helpen moest er minder uitspraken gedaan worden over hoe kinderen er uit zien en van jongs af aan al meer nadruk gelegd worden op diversiteit op een positieve manier.
dees - Donderdag 21 april 2016 19:15
Jonge kinderen zijn soms wat molliger. Vooral als ze hun groeispurt nog niet hebben gehad. Zag het ook bij mijn neefje. Naderhand toen hij ouder werd zag hij er gewoon slank uit.
Je moet nooit tegen jonge kinderen zeggen dat ze moeten afvallen, tenzij het gewicht ECHT te hoog is.
Ik had een anorexia op jonge leeftijd o.a. door rotopmerkingen terwijl ik geen overgewicht had.
ik - Donderdag 21 april 2016 21:19
Lieve Sandra,

Wat raakt je blog mij... niet omdat ik het onderwerp direct herken, maar wel omdat ik voel hoe heel erg verdrietig en eenzaam jij (en met jouw vele andere kinderen die hetzelfde meema(a)k(t)en) was... Wat ik wel herken is het binnenhouden van emoties en dat is inderdaad vroeg of laat funest. Wat GOED van je dat je nu wel open en eerlijk jezelf kunt uiten.. belangrijk! Je kunt dat zelfs zó goed; dat je ons als lezers raakt.. we 'voelen' je gevoelens van toen! Compliment Sandra!
Ronja - Donderdag 21 april 2016 21:49
Ik voelde me net als jij.
Bedankt voor het delen
Liefs
Birdy - Donderdag 21 april 2016 22:04
Sandra, ik heb echt respect voor je openheid en puurheid in je blogs. Sommige dingen herken ik, andere niet, maar altijd vind ik dat je de dingen eerlijk en mooi omschrijft.

Ik vind het heel verdrietig om te lezen dat je als jong kindje je zo bewust was van je gewicht. En sorry hoor, wat een stom wijf van die opmerking van dat snoepen. Laat ze zich lekker met zichzelf bemoeien.
En ik vind je echt een drolletje op de foto's, zo lief!!
L - Donderdag 21 april 2016 22:36
Dankjewel voor je verhaal. Het is bijna gelijk aan mijn verhaal als kind rondom mijn lijf en gewicht. Ook ik had die schaamte daarvoor al zo ontzettend jong. En nog steeds helaas en nog erger... En die arts in de tweede, daar zag ik al maanden van te voren tegenop. Terwijl ik toen nog niet eens een eetstoornis had.
appelmoesje - Donderdag 21 april 2016 23:20
Wat mooi geschreven en wat een schattige foto's. Je bent echt een mooie en sterke persoon!
Nicole2810 - Vrijdag 22 april 2016 00:55
Heel herkenbaar, vooral de schooldokter. Heeft naar mijn idee een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van mijn eetstoornis..
xLaura - Vrijdag 22 april 2016 06:56
Heel herkenbaar ook. Ook ik was de dikste van de klas, van de familie; en dat werd er maar vaak genoeg ingewreven. Op school was ik heel verlegen, zei ik nooit wat, en als ook maar iemand wat over of tegen mij zei kreeg ik een enorm rood hoofd. Helemaal als het over mij gewicht was, zoals wel vaker. Ook de gymlessen waren vreselijk. Ik, het dikste meisje, werd al-tijd laatste gekozen, dat deed me ontzettend veel pijn. Deze lessen probeerde ik dan ook zo veel mogelijk te skippen. Ik was misschien dan ook het grootste meisje van de klas, maar alsnog dik.
Ook de schooldokter vond ik vreselijk, toen we daar moesten wegen kregen we een papiertje mee wat we thuis moesten afgeven. Ik heb dit papiertje weggegooid en tegen mijn moeder zei ik een ander, veel lager gewicht, dan wat ik werkelijk woog. Puur uit schaamte.
En ik had een hele lieve oma vroeger, maar één ding deed ze niet zo handig.. Mijn broer en zus prijzen om alles wat ze goed konden en deden. Zo waren ze slimmer dan ik, hadden ze meer vriendjes dan ik, leken ze meer op haar kant van de familie, en hadden ze een doopnaam met haar naam er in (voor haar ontzettend belangrijk). Tegen mij zei ze dat ik wel wat minder moest snoepen omdat ik wel wat dik was, en op school kon ik er volgens haar ook niet veel aan doen dat ik niet zulke goede rapporten had. Ik deed vast wel mijn best.
Ik was zo onzeker dat ik iedere avond voor het slapen ging bidden, en daar één wens deed: Ik wensde om dun te zijn zodat anderen mij ook leuk zouden vinden. Uiteindelijk is die wens iets te serieus genomen.. ;)
Elly - Vrijdag 22 april 2016 14:02
Moet een vreselijke jeugd geweest zijn met al die nare opmerkingen. Heb zelf ook door dit soort opmerkingen boulimia ontwikkeld. Ik at veel en braakte het er weer uit, ook laxeerpillen werden voor mij een handig hulpje om af te vallen.
Helaas doet dit meer slechte dingen met je lichaam dan goede dingen. Je valt af ja, maar als je ooit stopt met laxeren, omdat je bloed in je ontlasting hebt, dan zijn je darmen al verpest.
Nu ik al een aantal jaar niet meer laxeer, doen mijn darmen hun werk niet goed meer.
Mensen zouden eens beter moeten nadenken, eer ze hun grote mond opentrekken tegen kinderen en dan vooral tegen tieners over hun gewicht.
C - Vrijdag 22 april 2016 19:39
Gôh, ik lees dit verhaal en denk: " ws ben ik een hele generatie ouder (52jr😏) maar bij mij ging het exact zo".
Mollige baby , stevige peuter, als kind altijd wat dikkig. Ook IK ken veel situaties waar ik gedetailleerde herinneringen heb aan schaamte voor m'n gewicht.

Generatie op generatie is gewicht bij sommige mensen een mega belangrijk thema.

Waarom? Het draait niet om gewicht in het leven maar om 'de mens'.

Ik wil je succes wensen. Groet
mia - Zaterdag 23 april 2016 17:28
Ik ben 12 en zit nu in groep acht, vorig jaar dacht ik zelfs om aan ano te beginnen, zo dik vond ik mezelf ik ben1.54 en weeg 47 kg, valt wel mee maar wordt er enorm mee gepest. Bedankt voor het delen van je verhaal, nu weet ik dat ik niet alleen ben
Jasper - Woensdag 13 juli 2016 18:51
Ik ben nu 160 erg klein voor mijn leeftijd (13) en ik weeg enorm veel 83.8 kilo en als ik tijdens gym ga omkleden doe ik nooit mijn hemd uit omdat ik me zo schaam als dat geluk is ga inrennen maar normaal gaan mijn borsten ( ik ben een man waarom ik ze heb weet ik niet) erg heen en weer maar uit wanhoop draag ik de bh van een bikini ( ongeveer kubmaat b) maar ik zoek nog een oplossing in mijn buik niet onder mijn t shirt vandaan te laten komen heeft iemand daar een oplossing voor? Alvast bedankt
Petra - Vrijdag 15 juli 2016 11:23
Hoi Jasper,
Ik wil graag reageren op je vraag.
Ik heb een behoorlijke blubberbuik.
En ik heb dezelfde ervaringen met rennen als hij.
Daarom heb ik een soort van corset laten maken.
En dat helpt enorm.

Groeten Petra 14 jaar.

Jeanique - Donderdag 5 januari 2017 22:56
Hoi Sandra ik vind je heel schattig als baby en ik vind dat ik te dik ben, ik ben slank gebouwd maar toch ben ik dik ik weeg 41 kg en il ben 1,60 m. Ik ben 13 jaar denken jullie ook dat er van mij wat af moet?
Grtz Jeanique 13 jr
D. - Dinsdag 10 januari 2017 10:40
Oh god, ik had precies datzelfde in Oudewater! Het vriendinnetje dat dat feestje gaf was zelf ontzettend slank en atletisch en ik was echt een propje... ik herinner mij niks van die dag, alleen die verschrikkelijke weegschaal. Ergens fijn om te lezen dat jij dit ook zo hebt ervaren... het was zo beschamend. Ik ben er daarna ook nooit meer geweest.

En Sandra... je bent prachtig. En altijd al geweest, als ik zo je foto's zie. Maar ik weet hoeveel pijn een opmerking kan doen.