Ik voel me geremd

 

Als een rups in een cocon die ernaar verlangt om een vlinder te zijn die zijn vleugels uitslaat en vliegt in vrijheid. Zo voel ik mij. Ik voel me gevangen, bekneld, geremd. Ik voel me niet vrij in mijn zijn. Onzeker en beperkt in mijn beweging. Ik voel me een radeloos wezen met vleugels als streven.

Toen ik klein was, moest ik vaak mee naar familiefeestjes. Op die feestjes was er veel muziek en er werd volop gedanst. Familieleden probeerden mij de dansvloer op te slepen, maar ik wilde niet, of misschien kan ik beter zeggen: ik durfde niet. Ik was bang om te dansen. Bang om mijzelf te laten gaan. Bang om voor schut te staan. Ondanks deze angst, ging ik rond mijn tiende op jazzballet. Soepelheid was ver te zoeken, ik danste mee als een houten hark, maar ik deed het wel.

vrij

Op school zat deze geremdheid erg in de weg tijdens de gymles. Vrij rennen, vrij spelen, vrij sporten, vrij bewegen, dat durfde ik niet. Hierdoor kwam ik stuntelig over en was ik vaak degene die als laatst op het bankje achterbleef als er teamleden werden gekozen. In zwemmen was ik echter een ster. In het zwembad voelde ik mij als een vis in het water. Het liefst zwom ik naar de bodem, ver van de mensen vandaan, want mensen, die vond ik een beetje eng...

Ik was heel verlegen, en dat ben ik nog steeds. Ik ben geen makkelijke prater. Ik lijk gesloten, maar schriftelijk kan ik een boek zijn dat opent en woorden die ik niet uit durf te spreken, toch uitdrukking geven. De mate waarin ik mij bij iemand op mijn gemak voel, speelt natuurlijk ook mee. Hoe beter ik mij bij iemand voel, hoe makkelijker het wordt om uit mijn schulp te kruipen en mijzelf te laten zien, maar mijn verlegenheid zal niet gauw helemaal verdwijnen.

vrij

Op school was muziekles niet favoriet. We moesten regelmatig zingen en praten vormde vaak een obstakel, maar zingen al helemaal. Daarom bewoog ik mijn lippen en deed ik alsof ik meezong. Als ik thuis was, zong ik de liedjes die ik op school leerde wel. In mijn eentje was het niet eng. Ik liet de woorden vloeien, ik stal de show zonder publiek, en als mijn klasgenoten dat hadden gezien, hadden ze versteld gestaan!

Mijn emoties toon ik ook niet makkelijk in het bijzijn van anderen. Ik ben zeker geen koud persoon en er is veel dat mij raakt. Als ik alleen ben, kan ik huilen alsof er geen eind aan zal komen, maar als er iemand bij is, blokkeer ik gewoon. Ik slik de brok in mijn keel weg of ik begin te lachen, omdat ik zo zenuwachtig ben, terwijl het huilen mij eigenlijk nader staat. Over lachen gesproken: een harde schaterlach zal je niet gauw van mij horen. Hoe grappig ik iets ook vind, ik gniffel eerder zachtjes.

vrij

Ik zou willen dat ik de vrije kant die ook in mij zit, aan de wereld zou durven tonen. Dat ik kan dansen als ik daar zin in heb, zonder te denken aan wat anderen van mijn moves zullen vinden. Dat ik kan laten zien dat ik heus niet zo stuntelig ben als ik vaak overkom. Dat ik vaker spontaan een praatje kan maken en de verhalen die ik schrijf, ook mondeling kan vertellen. Dat ik kan zingen uit volle borst, al zijn er tig mensen om mij heen. Dat ik mijn tranen ook in gezelschap de vrije loop kan laten en echt kan lachen. Echt kan leven. Dat ik niet langer die rem voel, die schaamte, die angst, maar vleugels ...

Als je hier iets in herkent, wil ik vooral tegen je zeggen dat ik hoop dat je meer vrijheid zal krijgen. Dat je jezelf meer zal durven laten zien, gewoon zoals je bent, zonder allerlei remmingen en belemmeringen die je tegenhouden om jezelf te zijn. Dat is nergens voor nodig, want jij mag gezien worden en jij verdient het om vrij te zijn en de mooie kleuren op jouw vleugels te tonen. Vlieg maar ...

Voel jij je vrij of geremd?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

D. - Maandag 31 augustus 2015 12:23
Zo herkenbaar... ik voel mij alsof ik altijd leef met de handrem er op. Het gaat gewoon allemaal niet vanzelf, niet vloeiend, overal ligt een blokkade voor. Ik kan schriftelijk perfect duidelijk maken wat ik bedoel, maar ik krijg het mijn mond niet uit. Op papier ben ik een heel ander persoon, maar diegene zit wel vanbinnen. Die ben ik ook. Mensen zien het alleen bijna niet. Het is zo frustrerend... ik hoop ook ooit wat losser te worden.
Lotte - Maandag 31 augustus 2015 12:33
Goed geschreven Bernice, en echt herkenbaar. Ik ben ook echt erg bang om me zo in het openbaar te laten zien - vrij bewegen/sporten, zwemmen, zingen, ook in het openbaar mijn mening geven vind ik erg eng en daarom leef ik liever 'in mijn hoofd' dan in het openbaar. Heb je dat laatste schilderij zelf gemaakt? Echt heel mooi met al die kleuren.
Anne-Maria - Maandag 31 augustus 2015 13:10
Fijn dat je dit deelt, Bernice. Zo herkenbaar, zoals ik steeds zoveel herken van jou bij mij. Lieve meid, je mag er zijn, helemaal. Vlieg maar!
Diana - Maandag 31 augustus 2015 13:34
Wooww. ..hier herken ik mezelf. Zou bijna denken dat het over mezelf gaat.

Heel goed geschreven.
marlousenrick - Maandag 31 augustus 2015 13:47
Helaas heel herkenbaar , mooi geschreven!
M. - Maandag 31 augustus 2015 13:55
Ook hier herkenbaar. Wel ondertussen wat meer 'vrijer' geworden, maar het blijft een ding.
L - Maandag 31 augustus 2015 13:56
Wauw, heel herkenbaar!

Zeker de stukjes over school en familie, ja ik ben aanwezig en dat laat ik duidelijk merken. Maar mezelf laten zien wat ik echt leuk vind, dat deed ik nooit.
jazzenballet - Maandag 31 augustus 2015 14:12
Hey Bernice, wat schrijf je toch mooi! En het is echt heel herkenbaar! Ik laat mezelf niet vrij.
Bo - Maandag 31 augustus 2015 16:10
Dit stuk is heel erg herkenbaar voor mij. Toch weer een stukje herkenning. Bedankt!!
x - Maandag 31 augustus 2015 17:19
voor mij ook heel herkenbaar
Aniek - Maandag 31 augustus 2015 19:50
Heel herkenbaar! Ik hoop dat jij je ook steeds vrijer mag voelen Bernice! Je lijkt me een te mooi en leuk mens om je te verstoppen.
Maanmeisje (Bernice) - Maandag 31 augustus 2015 22:18
Bedankt voor de lieve reacties!

@Lotte: Nee, ik heb het niet zelf gemaakt.
ikkuh - Dinsdag 1 september 2015 00:31
Voor mij ook super herkenbaar!Erg duidelijk en mooi geschreven!
Sanne - Dinsdag 1 september 2015 09:59
Ik herken dit zeker ook.
Maar niet iedereen hoeft extravert te zijn.In deze maatschappijlijkt het bijna alsof het als een afwijking wordt gezien om introvert te zijn,maar zo is het echt niet.
Stille mensen hebben juist hun eigen kwaliteiten ,het is een kracht ,geen zwakte.
Natuurlijk hoeft niemand zichzelf te verstoppen en je kan ook leren om jezelf wat meer te laten zien,maar je hoeft ook niet tegen je natuur in te gaan en van jezelf te verwachten dat je zo moet zijn als je meest open vrienden.Dat is gewoon niet nodig,zij kunnen zichzelf immers ook niet veranderen .Maanmeisje (Bernice) - Dinsdag 1 september 2015 12:27
@Sanne: Daar geef ik je helemaal gelijk in hoor :-).
meisje - Dinsdag 1 september 2015 16:30
Heel herkenbaar! Super mooi geschreven. Ik ken het gevoel helemaal ik ben zelf ook zo.
Lynn - Woensdag 2 september 2015 10:48
Ik had dit zelf kunnen schrijven. Dit is precies hoe ik me voel.. Helaas.. :(
L. - Woensdag 2 september 2015 23:34
Ik ben ook heel ingetogen. Maar op een gegeven moment heb ik me er wel overheen gezet door gewoon heel veel te doen. Echt doen doen doen. Het was doodeng, en in het begin heb ik me heel vaak onzeker en ongemakkelijk gevoeld. Dan kwam ik thuis en was ik altijd bang dat iedereen me vreemd vond, of dan ging ik zo snel mogelijk naar huis na evenementen.
Uiteindelijk heb ik hier wel meer door leren genieten, ookal moest ik hiervoor wel wat oefenen omdat ik wat had in te halen. Het duurt soms wat langer voor ik me ergens op mijn gemak voel.

Ik ben het ook met Sanne eens, dat het in deze maatschappij bijna een afwijking lijkt om introvert te zijn, terwijl stille mensen ook hun kwaliteiten hebben. Ik denk bijvoorbeeld dat je er daardoor wel veel meer van kan genieten om alleen te zijn, maar ik merk toch wel dat het fijner is om soms gewoon mee te kunnen doen, omdat je je in het leven nu eenmaal heel veel in sociale situaties bevindt.