Ik vind mezelf niet de moeite waard

 

Als ik ga shoppen koop ik vaak niets voor mezelf. Wanneer ik wel kleding koop, shop ik het liefst alles in de uitverkoop. Als ik online winkel annuleer ik meestal helemaal aan het einde net voordat het moment komt waarop ik moet betalen mijn bestelling, want zo hard nodig heb ik die spullen allemaal niet. Als ik uit eten ga, wat ik liever niet doe, bestel ik het goedkoopste. Ik vind het niet nodig dat andere mensen kadootjes voor mij kopen. Ik geef liever dingen weg aan anderen. Ik vind het zonde om mijn geld uit te geven aan mijzelf. Ik vind mezelf niet de moeite waard.

meisje

Omdat ik mijzelf niet de moeite waard vind, besteed ik ook weinig tijd aan mijzelf. Ik doe liever dingen die nuttig zijn of dingen voor andere mensen. Ik help graag andere mensen, maar mezelf helpen vind ik niet nodig. Dat ben ik niet waard. Ik houd er ook niet van als andere mensen mij helpen of tijd in mij steken. Daar krijg ik zo'n ongemakkelijk gevoeld bij. Ik vind het zonde van hun tijd, ze kunnen beter iets voor henzelf of voor anderen doen. Ik ben het niet waard om geholpen te worden.

Veel tijd aan mijn uiterlijk besteed ik niet. Waarom zou ik? Mijn lichaam moet maar gewoon zijn werk doen. Ik smeer geen crèmes, koop geen parfum en gebruik weinig make-up. Wanneer ik wel iets koop van dit soort producten, dan het liefst gewoon goedkoop. Ik zou me heel ongemakkelijk voelen bij het kopen van een mascara van 40 euro voor mezelf. Dat verdien ik helemaal niet! Uitgebreid koken voor mezelf doe ik ook niet. Iets makkelijks is goed genoeg. Als er mensen op bezoek komen kook ik wel uitgebreid. Zij verdienen het beste.

Ik verdien het niet en ik ben het niet waard omdat ik mijzelf geen interessant persoon vind. Als ik naar mensen om mij heen kijken, dan zij die allemaal zoveel vriendelijker, interessanter, spontaner, knapper en slimmer dan ik. Waarom ik zo geworden ben?

negatief

Hoge eisen
Vroeger als kind vonden mensen ook altijd dat ik het beter kon doen. Het was eigenlijk nooit goed genoeg. Mijn kleding was nooit leuk genoeg, mijn haar zat nooit helemaal perfect en ik had altijd pukkels. Niet alleen mijn omgeving vond vaak dat ik dingen nóg beter kon doen, ook ikzelf stelde hoge eisen. Als ik een 8 haalde voor een toets, maar mijn buurvrouw een 9, dan baalde ik van mijzelf. Mijn klasgenoten waren in mijn ogen altijd knapper, hadden wel een vriendje of waren slimmer of leniger.

Pesten
Ik vond mijzelf niet alleen niet goed genoeg, klasgenoten vonden dit blijkbaar ook, want ik werd gepest. Ik was lelijk, had gekke make-up, rare kleding, was vreemd en ga zo maar door. Meisjes als ik konden geen vriendje hebben. Ik kreeg heel duidelijk mee van de pesters dat ik een waardeloos en raar persoon was. Zo duidelijk dat ik er grotendeels in ging geloven. Misschien was ik wel gewoon stom?

Mislukkingen
Omdat ik zulke hoge eisen aan mezelf stelde, kon ik hier onmogelijk altijd aan voldoen. Hierdoor mislukte er in mijn ogen veel dingen. Dit was voor mij weer een bevestiging dat ik niet goed genoeg was, niet waardevol was. Pas als ik goed presteerde, het onmogelijke presteerde, mocht ik mezelf goed voelen over mezelf. Niet eerder.

Erin gaan geloven
Ik ging mezelf steeds minder waard vinden en hoe meer ik dit tegen mezelf zei, hoe meer ik erin ging geloven. Mijn zelfbeeld was gedaald tot het vriespunt en ik vond mezelf een waardeloos persoon. Iemand die niets verdiende.

Herken jij je in bovenstaande? Vind jij jezelf ook niet de moeite waard en vind je het lastig om goed voor jezelf te zorgen? Vind je dat andere mensen meer waard zijn dan jij en vind je het moeilijk om dingen voor jezelf te kopen en tijd aan jezelf te besteden? Ervaar je gevoelens van ongemak wanneer andere mensen tijd in jou steken en je willen helpen? Misschien heb je dan wat aan onderstaande tips en redenen waarom jij wel de moeite waard bent.

waardevol

♥ Evenveel waard
Ieder mens is de moeite waard. Weet je waarom? Omdat jij bestaat. Simpelweg omdat je leeft, ben jij de moeite waard. Iedereen is even waardevol. Er is geen reden waarom jij minder waardevol zou zijn dan een ander mens. Jezelf voortdurend vergelijken met anderen die zogenaamd waardevoller zijn omdat ze in jouw ogen knapper of slimmer zijn is niet eerlijk. Het is subjectief en de waarde van een mens hangt niet af van zijn looks of brains. Luister dus naar je verstand en herinner jezelf en keer op keer aan dat jij even waardevol bent als ieder ander persoon. 

♥ Het levert niets op
Je kunt voortdurend zeggen dat jij niet de moeite waard bent en jezelf daardoor leuke dingen ontnemen, maar wat levert jou dat op? Wat levert het jou op om slecht voor jezelf te zorgen, om jezelf geen mooie kleding te gunnen, om jezelf geen steun en aandacht van anderen te gunnen? Niets toch? waarom het leven negatiever maken dan nodig? Maak er het beste van, je hebt maar één leven gekregen. Live life to the fullest!

♥ Vriendschap moet in balans zijn
In een vriendschap is het belangrijk dat er wordt gegeven en genomen. Het is niet prettig als er altijd 1 persoon is die alleen maar geeft. De ander vindt het ook prettig om te kunnen geven. Een vriendschap kan pas hecht worden als je je beiden kwetsbaar op durft te stellen en beiden geeft én ontvangt. Je bewijst een vriend of vriendin dus geen dienst door altijd maar te zeggen dat jij niet de moeite waard bent en daarom niet hoeft of nodig hebt.

♥ Het verleden is niet de toekomst
Laat jouw verleden niet jouw toekomst bepalen. Natuurlijk is het naar dat je in het verleden gepest bent, maar jij hebt nu de keuze of je dit jouw verdere toekomst laat beïnvloeden. Zoek mensen op die jou wel de moeite waard vinden, die je wel kunt vertrouwen. Stop met jezelf afkraken en boodschappen uit het verleden herhalen.

♥ Maak jezelf de moeite waard
Je kunt je hele leven blijven zeggen dat je niet de moeite waard bent, maar waarom zorg je er in plaats van niet voor dat je wel de moeite waard wordt? Zet positieve stappen vooruit, ga leuke en interessante dingen ondernemen, zorg goed voor jezelf. Juist door tijd in jezelf te steken en dingen te ondernemen kan je je ontwikkelen. Vraag jezelf wel goed af wat nodig is om de moeite waard te zijn en of dit ook goed voor jou is om te bereiken... want:

♥ Waarom zijn vrienden de moeite waard?
Zijn vrienden de moeite waard omdat ze knap, slank, perfect en slim zijn of omdat ze gewoon aardig en spontaan zijn en juist imperfect zijn? Misschien moet je je minder focussen op moeten preseteren en op uiterlijk en meer focussen op een positief mens zijn en écht leven en genieten.

Vind jij jezelf de moeite waard?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Flower - Dinsdag 1 april 2014 13:05
Wel heel herkenbaar dit stuk! Op zich vind ik mezelf wel de moeite waard, maar ik koop niet vaak iets voor mezelf omdat ik mezelf wel de moeite waard vind.
Simba - Dinsdag 1 april 2014 17:04
heel herkenbaar dit!
m - Dinsdag 1 april 2014 17:44
Ik denk dat iedereen zichzelf wel de moeite waard is. Soms durf je dat echter niet te presenteren en zit 'em de clou daarin, want WAT moet je dan presenteren en HOE.
Jillie - Dinsdag 1 april 2014 19:08
Herkenbaar. Ik koop heel vaak iets en breng het dan later toch weer terug. Want 'het is toch niet zo mooi', 'ik heb het niet nodig' (met stip op nummer één) of 'maar als ik aankom, dan pas ik het niet meer, en het zit al zo strak'. Hmm, stom.
Ga er verandering in brengen.
Merel - Dinsdag 1 april 2014 21:54
Heel mooi
Claudia - Vrijdag 4 april 2014 13:17
Idd herkenbaar. Ik koop ook niet vaak iets voor mezelf. Ik wil het eerst verdienen en dan van anderen horen dat ik het verdien. Ik doe dus graag dingen voor mijn man om een soort dankbaarheid af te dwingen in de hoop dat ik iets heb verdiend in de vorm van waardering.
heydeman - Vrijdag 4 april 2014 13:44
dit komt eventjes binnen...
zo herkenbaar!
onlangs kocht ik twee kleedjes voor mezelf...niet in uitverkoop dan nog!!!...enkel omdat ik het opgedrongen werd door twee vriendinnen en ik niet "sterk genoeg was om nee te zeggen". zij namen ze mee naar de kassa -zo kon ik ze niet terughangen- en ik betaalde...
heb er een week van wakker gelegen, paniekaanvallen zelfs!
absurd-zo weet ik wel- maar helaas de realiteit...
Sanne - Vrijdag 4 april 2014 23:14
En dan lees je dit en op het moment waarop tips staan hoe je wel jezelf de moeite waard kan gaan vinden stop je met lezen...

ik vind mezelf waardeloos en verdien deze tips niet eens...

Maar wel zo vreselijk herkenbaar
X
S. - Zaterdag 5 april 2014 08:41
Jeetje dit is echt heel herkenbaar.
Ik wéét ergens wel dat ik de moeite waard ben. En ik weet ook dat anderen mij waarderen, en me gewoon een leuk persoon vinden en goed gezelschap etc.
Maar dat staat recht tegen over hoe ik zelf over mezelf denk. Ik heb niet veel, en weinig mooie kleding omdat ik mezelf meestal te lelijk vind en daardoor mezelf altijd maar onopvallend kleed in saaie basics. En als ik bv een dag de deur niet uit hoef loop ik de hele dag in mijn kloffie, want waarom zou ik me dan 'mooi' maken voor mezelf?
Ik kook idd ook vaak maar iets makkelijks voor mezelf. .want waarom al die moeite doen? Terwijl als ik eters krijg trek ik alles uit de kast en heb ik (onhaalbaar) hoge eisen.
En als ik bezoek krijg ga ik vooraf alles grondig schoonmaken want dan moet het perfect zijn enz.
Anyway heel herkenbaar, goed geschreven!!

Summer - Zaterdag 5 april 2014 14:47
Heel herkenbaar dit :o
T - Woensdag 25 juni 2014 20:24
Ik vind me zelf ook niet mooi en aardig ik vind me juist slecht en lelijk maar anderen .mensen en mijn moeder zeggen juist dat ik mooi en aardig ben . maar ik vind mezelf niet de moeite waard ik weet niet waroom ik besta ik koop wel dingen voor mij zelf maar dan zeg ik tegen me zelf dat niet mij de moeite waard is dus ik weet niet wat ik moet doen ik heb zelf weleens gedacht aan zelfmoord ik vind mij de slechte en mijn moeder vader familie zijn allemaal aardig behalf ik wat heft de wereld aan mij ik heb wel een besteming astronaut maar dat gaat toch niet lukken dus heb ik niet echt een bestemming maar ik heb wel heel erg aardigen vrienden maar 3 ervan gaan dit jaar all weg naar de middelbaarden school
1 - Vrijdag 19 december 2014 10:34
ik heb vaak ruzie en daarna voel ik me KUT ik heb heel vaak ruzie met mijn moeder ik voel me dan netzo als het tweede plaatje.....
Bertus - Zondag 23 april 2017 02:42
En hoe is dat nu 2,5 jaar later? Nog steeds diezelfde ruzies?
Pieter - Dinsdag 16 augustus 2016 19:53
Ik vind mezelf ook de moeite niet waard, alleen haalde ik zesjes en vond ik dat niet genoeg, maar ik zal wel nooit goed genoeg zijn. Op een gegeven moment krijg ik gewoon BEWIJS DAT IK niet goed genoeg ben. Bij vrouwen kan ik nooit iets goed doen. Nooit. Ik haat mezelf best wel erg. Ik voel me erg eenzaam, maar dat is de bedoeling. Op een gegeven moment went al die geestelijke pijn. Daarna krijg je nog zo'n fase dat je allerlei ongelukken krijgt. Dat is grappig vindt men. Voor de verdere rest klopt het allemaal. Bij de tips ben ik gestopt met lezen. Ze denken alleen maar aan geld en eigen dingen. Nee, dan liever single. Laat me die fout nooit maken.
Bertus - Zondag 23 april 2017 02:32
Letterlijk zegt "de moeite waard" niet zoveel. En er is ook wat voor te zeggen om jezelf niet op de borst te slaan en geweldig te vinden alleen maar omdat je bestaat. Alsof dat zo'n prestatie is.
Sarah - Dinsdag 4 december 2018 17:34
Voor iedereen die dit nu nog leest:

Ik heb hetzelfde meegemaakt. Nu nog steeds eigenlijk, maar minder.
Ik hou van jullie allemaal, meer dan van mezelf. Ik wil dat jullie een briefje pakken en dit volgende opschrijven;
- Ik ben het wel waard.
- Ik ben knap
- Ik ben slim
- ( Schrijf bijvoorbeeld wat aardige insta comments over )
- Enz..

Ga zo door tot je 10 dingen hebt. Ook al geloof je ze niet, vertrouw me en schrijf ze op. Kijk in de spiegel en bestudeer jezelf goed. Kijk net zolang tot dat je iets ziet waarvan je zegt: 'Hmm.. Dat is wel oké..' Ogen bijvoorbeeld? Wimpers? Nagels? Benen? Lippen? Tanden? Schrijf dat ook op je blaadje samen met iets waar je helemaal niet tevreden voor bent.
(V.b: Ik hou van mijn neus! / Mijn heupen zijn mooi gevormd. )
Lees dit blaadje 3x door voor je gaat slapen en als je wakker wordt. Herhaal dit voor een week. Plak dan het briefje op je spiegel en schrijf een nieuwe. Het mag hetzelfde zijn, je mag ook andere dingen opschrijven. Blijf dit weer voor jezelf herhalen voor weer een week. Herhaal dit briefjes trucje voor een maand. Pak dan je eerste briefje er weer bij en ga weer voor de spiegel staan. Geloof je het briefje? Of liegt hij nog steed tegen je? Liegt het briefje tegen je, gooi hem dan weg. Gelooft je het briefje, hou hem dan op je spiegel geplakt. Ga zo door naar de andere briefjes. Hoeveel heb je er over gehouden? 0? 1? 4?

Begin de volgende maand weer helemaal opnieuw. Hoeveel hou je er dan over? Meer of minder dan de vorige maand? Ga in beide gevallen door. Maak bijvoorbeeld briefjes met cijfers waar je trots op bent.

Is je spiegel al vol geplakt? Geloof je de briefjes nu eindelijk?
Remember: It takes time. Als je de eerste 2 maanden nog steeds geen enkel briefje op je spiegel hebt laten zitten, wilt dat niet zeggen dat er nooit 1 gaat zitten. Wees trots op jezelf wanneer je briefjes hebt laten hangen. Als je problemen hebt, gooi ze. Ik ken niemand van jullie, maar ik hoop dat jullie het gelukigste leven van iedereen leven. Dat jullie je dromen kunnen waar maken. Ik hou van jullie, stuk voor stuk, en ik ben ZEKER niet de enige ♥
puts - Maandag 17 juni 2019 08:39
ook ik herken dit, 56 jaar oud en opnieuw onzeker over mezelf. ik gun mezelf die vakantie niet die ik zo graag zou willen nemen, vind het snel zonde van het geld. Maar ook ik werk hier hard voor, denk ik dan. En toch doe ik het niet, balen en zonde. Daarin tegen geniet ik van kleine dingen die ik zie. De zon die mij laat stralen , de kleine vogels die in onze tuin komen en de hond die om een aai komt. en toch zou ik meer aan mezelf moeten denken.
Ik wil gewoon de dingen doen die voor anderen zo normaal lijken te gaan.
depri - Woensdag 15 januari 2020 18:46
Fijn dit soort fora, dan weet ik dat ik niet de enige ben... Ik wil zo ontzettend graag geloven dat het waar is dat ik de moeite ben. En ik kan best wel wat pluspunten van mijzelf opnoemen, maar ik geloof ze niet. Ik durf gewoon niet te accepteren dat ik de moeite waard kan zijn. Ben 19 en zit nu in mijn tweede depressie. Ik vraag mij af waarom ik nog moeite doe voor het leven. En waarom het leven de moeite nog doet voor mij...
Maar ik durf niet dood want dat vind ik eng en doet pijn. Maar alles in het universum voelt alsof het tegen mij is. En ik haat dat, ik haat mijn leven, ik haat mijzelf. Vooral dat ik mij zo aanstel...
Wel heel tof om te horen dat ik niet alleen ben, dankjulliewel!