Ik moet zoveel...

 

moeten

Ik moet nog afwassen, ik moet leuk zijn, ik moet mijn moeder helpen, cake naar oma brengen, mijn vriendinnen bellen over zaterdag, nog twee keer fruit eten, gtst kijken, huiswerk maken en mijn vriend bellen hoe het was op zijn werk. En het liefst allemaal vandaag nog. Hoe? Ik weet niet, maar het moet. 

Moet jij ook zoveel van jezelf? Natuurlijk legt de maatschappij je een hoop dingen op die wel moeten gebeuren. Je zult je rekeningen moeten betalen, je verzekering moeten afsluiten en naar school moeten gaan. Als je werkt heb je verplichtingen en ook als je op school zit moet je daar aan geloven. Er zijn een hoop dingen die moeten gebeuren. 

Maar moet jij soms niet een beetje veel teveel van jezelf? Je moet leuk zijn, lief zijn, grappig zijn en attent. Je moet een leuke vriendin zijn, met een vrolijke lag en een zorgzaam woordje overhebben voor iedereen in je omgeving. Je moet goed voor anderen zorgen, aardig en beleefd zijn en ook nog een beetje zelfverzekerd en positief.

Maar door al dat moeten, ontzeg je jezelf een hele hoop dingen. Wie zegt dat jij altijd vrolijk moet zijn? Wie zegt dat jij overal aan moet denken en niets mag vergeten? Wie zegt dat jij nooit mag huilen of boos mag zijn? Wie zegt dat jij perfect moet zijn?

Ik heb zo'n vermoeden dat niemand dat tegen jou zegt, maar je wel verwacht van jezelf dat je er aan voldoet. Mensen verwachten echt niet dat jij altijd maar met je feestneus op loopt. Er wordt echt niet verwacht dat je er altijd maar bent, hoge cijfers haalt en gemotiveerd bent. 

Echter kan het wel zo zijn dat jij die indruk hebt gewekt. De indruk dat het altijd goed met jou gaat, jij de dingen regelt en voor iedereen zorgt. Mensen zijn dan langzamerhand van jou gaan verwachten dat jij het wel regelt. Het kan dan nog best eens lastig zijn dat jij dat niet altijd meer zal doen. De verwachtig is dus onbewust geschept, maar hoe kom je daar vanaf?

Jouw to-do-list is uitgegroeid tot een lijst van eigenschappen en gedragingen die misschien wel helemaal niet bij je passen. Natuurlijk ben je zorgzaam en attent. Maar je vindt het intussen helemaal niet meer leuk om attent te zijn, het komt niet meer vanuit je hart. Omdat je alsmaar dingen moet van jezelf, wordt het een soort gedwongen gedrag waar je niet tegenin mag gaan van jezelf. Je hoort deze dingen nu eenmaal te doen. 

Maar wat als je er niet gelukkig van wordt om elke zondag bij je oma op de stoep te staan? Wat als jij het zelf eigenlijk helemaal niet leuk vindt om iedere woensdag voor je broertje te zorgen?

En wat als jij gewoon soms helemaal niet vrolijk bent? Moet je dan nog steeds?

Wees je er eens bewust van dat je niet alles moet doen, wat je vindt dat je moet doen. Vind jij de dingen die je moet doen eigenlijk wel fijn om te doen? Je bent er zelf ook nog! Pas als jij staat achter de dingen die je doet, zijn ze echt. Doe geen dingen die moeten, maar dingen die je wilt. 

Tip:
Schrijf iedere dag onderaan je dagboekje ''Wat wil ik?'' & ''Wat moet ik?''
Voorbeeld:
Wat wil ik?
Ik wil graag een dagje luieren voor de tv en mijn boek uitlezen, omdat ik moe ben en daar zin in heb.
Wat moet ik?
Ik moet naar mijn vriendinnen, want ik heb hen al een hele tijd niet gezien. 

Onderscheid maken tussen wat je wilt en wat je moet, kan soms erg lastig zijn om te ontdekken. Deze oefening kan je er echter veel inzicht in geven. 
Met de antwoorden kun je twee dingen doen. Je kunt doen wat moet, en je kunt doen wat je wilt. Overweeg wat belangrijk is en hoe belangrijk het is. In dit geval zou een compromis zijn dat je die vriendinnen opbelt en zegt dat je erg moe bent, maar wel afspreekt volgende week donderdag samen iets leuks te gaan doen. Je moet namelijk niets. Doe wat je wilt doen en wat goed is voor jou! 

Leef niet zoals het hoort of moet. Leef hoe jij het wilt en hoe het goed voelt voor jou!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Me (L) - Vrijdag 10 februari 2012 14:53
Wauw, mooi geschreven! En het komt op het goede moment!!
x
- - Vrijdag 10 februari 2012 14:54
Goed artıkel :)
Mercedes - Vrijdag 10 februari 2012 14:58
Is mooi stukje tekst! En wel heel erg waar.. Voor mijn gevoel.
Ik moet van alles van mezelf, om maar mogelijk aan andermans verwachtingen te voldoen..
Smurf24 - Vrijdag 10 februari 2012 15:00
HEEEEL HERKENBAAR !!!
Ik moet van mezelf ook alles, en waarom, omdat ik bang ben dat is ik iets niet doe, een ander me niet leuk, lief, goed of aardig vind...dus het enige wat ik nu nog MOET leren is, om aan mezelf te gaan denken, en voor mezelf te kiezen..

@ - Vrijdag 10 februari 2012 15:16
Goed stuk!
Paula. - Vrijdag 10 februari 2012 15:37
Goed stuk! Komt op een pérfect moment...
m - Vrijdag 10 februari 2012 15:53
ja in theorie...maar in de praktijk, pfffff, ik ervaar heel veel stress dan altijd. Ik heb het idee, dat je continu getest wordt...of je te breken bent oid en om te weten wat ze aan je hebben, of je evt. een leider bent of een volgeling...wat is je positie in DE groep, het helpt heel erg om mijn eigen dingen idd. te hebben,
door vooral zoveel mogelijk buiten het moeten mijn eigen gang te kunnen gaan!
kreeg een berichtje met deze tekst:...

over dat het dus ook nooit goed lijkt te zijn, wat je ook doet,


Echte vrouwen hebben een buikje čn een kont!
Als je aankomt, wordt er gepraat. Als je afvalt, vermoedt men anorexia.
Als je je mooi kleedt, ben je verwaand. Als je je eenvoudig kleedt, verwaarloos je jezelf.
Als je huilt ben je zwak, maar als je zegt wat je denkt ben je arrogant.
Als je je verzet, ben je een probleemgeval.
Wanneer je besluit eventjes niks te zeggen, laat je over je heen lopen.
Om het even wat je doet, men zal je altijd bekritiseren. Waarom zou je je er druk om maken? Wees trots op jezelf, laat ze maar praten!! I am what I am who I am…take it or leave it!

Sanne - Vrijdag 10 februari 2012 16:05
Whaaaaa, dit ben ik! Zo is het echt precies!
Ik probeer nu ook te doen wat ik wil, en ik ben goed op weg, maar blijft lastig hoor.
Succes iedereen die dit ook herkent
xSanne
t... - Vrijdag 10 februari 2012 16:48
heel goed stuk! (en helaas ook erg herkenbaar... ben ook maar een béétje perfectionistisch:S)
Misty - Vrijdag 10 februari 2012 17:00
Jammer genoeg: heel, heel erg herkenbaar! En het liefst zou ik het veranderen, maar laat dat nou eens heel erg moeilijk zijn..
MChantalle - Vrijdag 10 februari 2012 18:49
Heel erg herkenbaar jammer genoeg...
Die tip voor in het dagboekje ga ik eens uitproberen. :)
Sanne - Vrijdag 10 februari 2012 19:05
Wat een herkenbaar stukje, dit levert altijd zo veel stress op!
Maudje - Vrijdag 10 februari 2012 20:25
Goed stuk, heel herkenbaar en precies op het goede moment!!
Lizzy - Zaterdag 11 februari 2012 00:21
Dit komt op een sterk moment. Ben net in therapie bezig met het uitzoeken naar wat ik wil, omdat ik altijd alles van mezelf moet!

Goeie tip :D
Nouky - Zaterdag 11 februari 2012 07:26
Goed artikel! En ook erg herkenbaar.
C - Zaterdag 11 februari 2012 13:57
Dit is zooo herkenbaar.. Ik moet altijd alles en ik plan zoveel dingen dat ik er echt in stik.. En wanneer het niet lukt raak ik al helemaal gestresst :|
Maerle - Dinsdag 21 oktober 2014 21:05
Ook voor mij is dit enorm herkenbaar! Zo zie je maar dat we niet de enige zijn (gezien het aantal reacties)!