Ik moet dun zijn, want...

 

ik moet dun zijnAls de dag van gisteren herinner ik mij het moment waarop ik mij voor het eerst écht bewust werd van mijn lichaam. Ik was 13 jaar, we hadden een carwash op school en ik zat in mijn bikini op het schoolplein. Een meisje dat ik niet zo goed kende zei tegen mij: 'als je zo zit heb je vetrollen'. Ik keek vol verbazing naar beneden, naar mijn buik en zag de bedoelde plooien. Ik was een sporter, dus mijn lichaam was altijd een middel om te sporten geweest. Nooit iets wat wel of niet 'mooi' was.  Maar door de manier waarop het meisje dit zei, ging ik op een andere manier naar mijn lichaam kijken. 'Ik moet dun zijn'. Als een bliksemflits bij heldere hemel kwam de overtuiging binnen.

Op dat moment was de reden waarom ik dun moest zijn, dat ik erbij wilde horen: wilde voldoen aan De Eisen Van De Middelbare School. 'Ik moet dun zijn, want dan word ik geaccepteerd'. In de loop van de jaren veranderden mijn redenen. Ik moet dun zijn, want dan vind ik mijzelf mooier. Ik moet dun zijn, want dan vinden jongens mij aantrekkelijker. Ik moet dun zijn, want dan heb ik controle. Ik moet dun zijn, want dan hoef ik niet volwassen te zijn. Ik moet dun zijn want, want, want....

We hebben allemaal onze redenen. Maar als ik iets heb geleerd van mijn eetstoornis dan is het wel dat ALLE variaties van 'ik moet dun zijn, want...' NIET KLOPPEN. Lees hier een aantal redenen om dun te zijn. Ik ga ze onderuit halen.

Ik moet dun zijn, want...

hey youals ik dan in de spiegel kijk, voel ik mij beter over wat ik zie.
Als je niet blij bent met jezelf, als je geen liefde voor je lichaam op kan brengen, kun je doorgaan tot je een ons weegt, maar tevreden ben je nooit. Geen getal op de weegschaal zal verlichting brengen. Op een gegeven moment betekent die weegschaal niks meer. Want het is een verslaving. Het gaat niet om de buitenkant, het gaat niet om die ene vetrol, om je gewicht. Het gaat om iets van binnen. Een sterke, innerlijke overtuiging dat jij niet goed genoeg bent. Die overtuiging moet veranderen, niet je gewicht. Als dat verandert, als je van jezelf leert houden, kun je van jezelf houden op elk gewicht.

dan zullen mensen mij leuker vinden en krijg ik meer vrienden.
Iedereen die jouw vriend(in) wil zijn vanwege je uiterlijk is het niet waard om je vriend(in) te zijn. Mensen die echt van je houden, houden van je om wie je bent, niet om hoe je eruit ziet. Je gaat met mensen om omdat ze je blij maken, omdat je goed met ze kunt praten, lachen en leuke dingen kunt doen, omdat ze naar je luisteren en je inspireren. Dát zijn vriendschap-kwaliteiten. Niet dunne benen, bottige armen, een platte buik en een ingevallen kaaklijn.

Daarbij komt: als je een eetstoornis hebt, ben je no fun. Tijdens mijn eetstoornis verwaarloosde ik mijn vrienden, omdat mijn eetstoornis alle tijd en aandacht opeiste. Ik kon mij niet meer concentreren op gesprekken en nergens meer enthousiast van worden. Leuk, zo'n magere vriendin! NOT...

niks smaakt zo goed als dun zijn voelt.
Nothing tastes as good as thin feels. Een motto van Kate Moss. Toen ik in therapie zat had ik een eigen motto. Als ik van therapie naar de bus liep, herhaalde ik bij elke stap: 'Ik word niet gelukkig van dun zijn, ik word niet gelukkig van dun zijn'. Want, mijn hemel, wat was ik ongelukkig toen ik op mijn dunst was. Ik kon niet naar school, ik kon niet werken, ik zag nauwelijks vrienden, ik kon niet op mezelf wonen, ik werd nergens blij van, ik haatte mijn lijf, ik kon nergens van genieten: alles voelde leeg, kaal en grijs. Er voelt niks goed aan eenzaamheid, calorieën tellen, dwanghandelingen, bewegingsdrang en depressief zijn. Een eetstoornis is allesverwoestend.

dan heb ik controle.
Wat kan de wereld overweldigend voelen. Er komt zoveel op je af. Verantwoordelijkheden, verwachtingen, eisen. We moeten presteren, regelen, niet teleurstellen, goed zijn. Het is zo veel wat we allemaal moeten, dat het kan voelen alsof je er geen controle meer over hebt. Niet-eten is dan een manier om het gevoel te krijgen dat je tenminste nog érgens controle over hebt. Namelijk over wat je in je lichaam stopt en hoe je lijf eruit ziet. Controle? Nee: schijncontrole. Want afvallen is een verslaving. Het neemt joú over. Ik kon niet meer stoppen, ik moést afvallen. Inclusief een grote lijst met Verboden Voedsel, allerlei Regeltjes en Rituelen rondom eten en eindeloos veel dwang. Je verliest juist controle.

dan hoef ik niet volwassen te worden.
Angst om volwassen te worden, om de verantwoordelijkheden van het leven aan te gaan, komt veel voor bij meisjes en vrouwen met anorexia. En ik moet zeggen dat ik het een realistische angst vind. Want wat komt er veel op je af in de Grote Boze Wereld: zoveel mogelijkheden om te falen... Maar ik zie het als volgt. Als je het aangaat, mislukt iets af en toe, als je het niet aangaat, sta je sowieso met lege handen. Dus waarom de gok niet gewoon wagen? Volwassen worden moeten we allemaal, daar kom je niet onderuit. En als je het wel uit de weg gaat, maak je sowieso geen kans op een gelukkig leven. Dus probeer een beetje te vertrouwen en er het beste van te maken.

meisje eten
Foto:https://www.flickr.com/photos/salsaboy/

Tot slot...Hoe wil je herinnerd worden?
Moet je je voorstellen dat op je Grote Lijst Met Prestaties, aan het einde van je leven, staat: 'Ze kon heel goed afvallen. Ze was zo mager. Ze had het laagste gewicht.' Dat is toch niet hoe je herinnerd wil worden? Bij mij komt er in elk geval omhoog 'ja, hoor eens, ik kan veel meer. Ik ben veel meer dan dat!' Ik wil herinnerd worden als iemand die anderen hielp, die liefde kon geven en ontvangen, die goed kon luisteren, die wijze dingen zei en schreef, die iets heeft betekend voor andere mensen en de wereld. Ik wil herinnerd worden om mijn empathie, hobby's, intelligentie, waarden, normen, integriteit, vertrouwen, moed, wilskracht, passie en liefde voor anderen.

Ik wil gezond zijn, want....

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

alies - Zondag 25 maart 2012 14:00
ik wel wel zo herinnerd worden want er is niks anders goed en nee dat is niet verzonnen dat is echt zo want mn ouders zeggen het ook.
WJW - Zondag 25 maart 2012 14:03
Ik wil herinnerd en gezien worden als wie ik echt ben.
Spontaan,grappig,gek en wijs

En inderdaad niet als het meisje met een eetstoornis..

Goed geschreven! Zet mij zeker aan het denken
anoniem - Zondag 25 maart 2012 14:07
@ alies: Wie zegt dat jouw ouders gelijk hebben? Waarschijnlijk zijn ze jouw eetstoornis zat, niet jou. Dat zijn twee heel verschillende dingen.

Goed stuk verder!
Curedeva - Zondag 25 maart 2012 14:29
Mooi stuk.
Koffie - Zondag 25 maart 2012 15:39
Heel goed geschreven, dat zet me echt aan het denken. Ik heb denk ik mss zelfs zin in een ijsje met dit mooie weer =D
sophia-lauren - Zondag 25 maart 2012 16:39
Karianne...en dat heb je, , empathie, inleviingsvermogen, intelligentie, waarden ,normen ,integriteit, wilskracht, passie en liefde voor anderen, dat lees ik in de goede posts,helderende helpende stukken/ blogs die je schrijft ,deelt, en post, en ook tussen de regels door weet ik zeker al lezende dat je dat hebt! Allemaal stuk voor suk! YOU CAN BE ABSOLUTELY P R O U D !!! ook hiervoor enorm bedankt voor deze helpende steunde blog!
WeakFlower - Zondag 25 maart 2012 16:44
Wauw.
Maar ik wil dun zijn, want dan ben ik gezonder.
En nee, die is niet onderuit te halen.
Overgewicht is ongezond (= .

xx
Fleurtje - Zondag 25 maart 2012 17:01
Op dit moment wil ik wel herinnert worden als iemand wie dun is en wie goed kan afvallen...
Fayee - Zondag 25 maart 2012 17:43
Herkenbaar ''ik moet dun zijn...'' ik kan het nog niet loslaten, maar het zet me, wederom, wel aan tt denken.
xchanel - Zondag 25 maart 2012 17:45
ik wil herinnerd worden als een meisje dat echt geluk uitstraalt, niet als een meisje met lege, doffe ogen van onzekerheid en ongelukkigheid, kapot door een eetstoornis.
JustMeXx - Zondag 25 maart 2012 19:26
Fleurtje: Iedereen met anorexia kan goed afvallen, daar is echt niets bijzonders aan. En ondertussen ben je een last voor je omgeving, kan je geen goede vriendin zijn, kan je je niet inzetten voor goede doelen. Kortom: ben je geen meerwaarde voor de wereld.
Lincy - Zondag 25 maart 2012 19:37
Ik vind het echt super mooi wat hier staat. De meeste mensen die naar deze site komen hebben een eetstoornis, maar dat heb ik nu niet, integendeel zelfs, want ik heb overgewicht. Maar ik ben wel ongelukkig over men lichaam en ik wil gewoon zo graag een mooi slank meisje zijn. Ik ben nu 13 jaar en ben al men hele leven wat zwaarder, misschien niet dik, maar toch... Als ik dit lees weet ik waarom ik geen mager poppetje ben...
N. - Zondag 25 maart 2012 20:10
@ Alies: tijd om beter te gaan zoeken naar iets waar je ook goed in bent. Geen enkel mens heeft maar 1 iets waar ie goed in is.

@ WeakFlower: een gezond gewicht hebben is niet dun, maar gezond. Dun is ondergewicht. Als het goed is streef je dus naar een gezond gewicht en niet naar dun zijn.

Mooi stuk!
Maartje - Zondag 25 maart 2012 20:30
Heel mooi geschreven meis! En alle andere reacties die zeggen dat ze dun willen zijn, zo herinnert willen worden en er trots op zijn: diep in jullie hart weten jullie écht wel dat jullie beter willen worden. Nu lijkt het misschien alsof het aankomen gelukkig worden tegenhoudt, maar zodra je op gewicht komt ga je weer voelen en pas dįn zul je weer echte blijdschap voelen!
Lotte - Zondag 25 maart 2012 20:32
En je kan natuurlijk ook slank/ dun zijn met een gezond gewicht, door gezond en voldoende te eten.
loessi - Zondag 25 maart 2012 21:20
Prachtig stuk Karianne, heel erg waardevol! Jij bent echt een aanwinst voor proud!

Verder, heel herkenbaar bovenstaande tekst...
- Zondag 25 maart 2012 23:00
@WeakFlower: ondergewicht is niet gezond, daar gaat het natuurlijk om!
amanda - Zondag 25 maart 2012 23:01
zo herkenbaar suc6 lief meisje xx
- Zondag 25 maart 2012 23:02
Zo wil ik niet herinnert worden, maar op dit moment vind ik het nog heel moeilijk om te accepteren dat ik aan moet komen.
me x - Maandag 26 maart 2012 15:56
zo mooi geschreven!
zet mij zeker aan het denken..

xx.
G - Dinsdag 27 maart 2012 16:22
Heel herkenbaar,
Ik heb al 8 jaar een ES, en ik begin het nu zat te worden dat mensen steeds bij mij denken van dat meisje met anorexia. Als ik mensen tegen kom van vroeger gaan ze ook eerst oordelen over mijn lichaam.
"je bent gelukkig geen botje meer"
'er kan nog wel wat bij"
"Hoe gaat het eten"
"Gaat het eten nog goed"

Daar word ik zat van. Ik krijg die opmerkingen constant. Ik heb daar geen zin in. Ik ben geen ES.

Daarnaast word je er ook niet gelukkig van als mensen met je om willen gaan als je mooi bent. Heb dat genoeg meegemaakt, alleen ik ben meer dan het in hen ogen knappe meisje met mooie grote ogen. Ik haat het ook als mensen mij op mijn uiterlijk beoordelen..
Af en toe heb ik dan ook de behoefte om een grijze muis te zijn, en niet iemand met dat opvallende uiterlijk
elies - Dinsdag 22 mei 2012 12:30
mooi geschrevenn
ThattGirl - Zondag 27 mei 2012 21:58
Ik snap wat je hiermee wilt zeggen
en echt heel goed geschreven hoor!
en ik vind het knap dat je nu zo denkt ik ben nu ook op weg en hoop dat ik uiteindelijk dit ook allemaal kan zeggen! ( dat het onzin is)

xxx
maaike - Zaterdag 15 september 2012 19:52
dank je wel ik ben goed zoals ik ben ik moet alleen wat minder snoepen ;)
Jochem - Maandag 29 oktober 2012 19:16
Ik ben 12 jaar en ik word al 7 jaar er mee gepest om dat ik zwaarlijvig ben en omdat ik dyscaculie heb ik wil in de zomer ook mee zwemmen zonder t-shirt aan. Ik heb wel een vaste vriendin maar voor haar durf ik mijn buik niet te laten zien. Help me en jou verhaal horen. Doei
iemand die een meisje is - Maandag 10 juni 2013 19:42
hoe ik wil herinnerd worden
als een mooi dun meisje niet zoals ik nu ben ik vind het maar lelijk
Aoniem. - Zaterdag 13 juli 2013 18:56
Ik wil dun zijn, jij liep op je 13e nog in je bikini rond...
Ik draag nooit maar ook nooit een bikini, ik schaam me voor mij lichaam.
Iemand die een eerstoornis heeft wil ik ook niet zijn, maar ik WIL afvallen.
Ik wil net zon mooi lichaam hebben als de andere kinderen uit mijn klas.
Hoe ik het ook probeer het lukt me niet!
Ik blijf maar snoepen!
Ik ben 1.57 en weeg 60 kilo!
Dat is gewoon te zwaar, maar hoe ik kan afvallen weer god niet eens.
Ik word soms boos dat ik heel hard in mijn buik knijp,
En ook realiseer ik niet dat ik te dik ben,
Soms denk ik dit snoepje ja geen kwaad
Dan heb ik er uiteindelijk 10 op...
Ik word dan ng bozer als ik in de spiegel kijk.
Vooral als ik een strakke spijkerbroek aan heb.
IK WORD HIER GEK VAN :"(!!!
sarah - Zondag 14 februari 2021 22:47
ik ben x* en ik weeg x*. ik zie elke dag mijn vet rollen dus ik draag hel grote maten kleren om mijn vet rollen en mijn ze zien en dat is waarom ik zo schaam voor mijn lichaam

*zie huisregels
Aoniem. - Zaterdag 13 juli 2013 18:58
Boeie, ik ben 1.50 en weeg Xx
Het boeit me niks het is mijn lichaam en ja,
ik ben nog nooit gepest omdat mensen me leuk vinden HOE ik ben.
anoniem - Vrijdag 2 mei 2014 20:56
ik wil gewoon afvallen
kijk jij durf nog rond te lopen in een bikini
ik durf nog geneens meer te zwemmem ik word gek vanmezelf
en nee ik word niet gepest
maar ik mij klas zijn mensjes die veellichter wegen en ik wil de lichtste zijn !!!!!
ik wil gewoon dun zijn mooi enknap
net zoals zovee mensen
weet je ik had eerst een bff die is best zwaarlijfig vond ik toen
maar nu verschrikkelijk dik mens
daarom is het me bff niet meer
heel veel mesnen proberen mij te helpen het lukt ze nooit want ik doe mij eigen zin en ik word gek van die verhalen die zulke mensje zoals jij erop plaatsen van oo ik had het eerst ook enz.. je ben nu hoop ik voor je wel dunner dan eerst duss je hebje doel bereikt en nu ga je zeiken dat andere het nie mogen doen omdat het slecht voor ze is STIK !!! o ja wil je weten hoe VERSCHRIKKELIJK DIK IK BEN !!!! ik ben 1,69 lang en ik weeg ** maar ik ga door tot de ** hoppa dan heb ik iedereeen verslaan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
meisje - Dinsdag 17 maart 2015 19:44
Iedereen vind me de ene keer dik de andere keer dun maar ik wil altojd dun zijn maar vind het moeilijkom te beginnen met afvallen hebben jullie tips?
Beemo - Dinsdag 12 december 2017 17:06
Deze blog helpt mij zo ontzettend om mijn gedachten om te draaien op dit moment! Ik kan weer rationaliseren en het helpt om een ander perspectief te kunnen zien, het gezonde perspectief. Dat kreeg ik de hele dag niet voor elkaar. Hoewel de blog oud is, bedankt voor het schrijven!