Ik mis m'n behandeling

 

Soms schaam ik me er een beetje voor. Ik ben bang dat mensen het niet zullen begrijpen. Ik begrijp het zelf niet eens altijd. Natuurlijk ben ik blij dat ik niet meer naar een psycholoog of naar de dagbehandeling hoef, maar soms, als ik een wat mindere dag heb, mis ik het een beetje.

Het hebben van een eetstoornis is alles behalve leuk. M'n hele leven lag stil en ik voelde me onwijs rot. Ik ben heel blij en dankbaar dat ik nu al zo'n tijd hersteld ben. Ik ben absoluut niet bang om nog een terugval te krijgen. Nee, een eetstoornis kan ik me niet meer voorstellen en ik verlang er ook niet naar. Toch zijn er bepaalde dingen die ik mis uit die tijd. Namelijk mijn behandeling.

Hiermee wil ik nou ook weer niet zeggen dat m'n behandeling altijd leuk was. Je zit daar niet zonder reden en het was vaak zwaar. Vechten tegen een eetstoornis is een moeilijke strijd en therapie was vaak erg confronterend. Toch heb ik ook wel goede herinneringen aan mijn behandeling. Het was fijn om met m'n psycholoog te kunnen praten en ik kon het goed vinden met mijn groepsgenootjes. We maakten lol en steunden elkaar. Mijn behandeling was een groot en belangrijk onderdeel van mijn herstel en dus van mijn leven. Niet iets wat ik snel zal vergeten.

Misschien dat ik de waardering daarom nog steeds zo sterk kan voelen en wanneer ik terug denk aan die tijd is het niet enkel negatief. Er werd voor me gezorgd, ik voelde me bijzonder en ik was beschermd van de grote boze wereld. Ik hoefde eventjes niet meer mee te doen aan de dingen die ik zo lastig vond. Mijn behandeling was mijn veilige wereldje en ik leefde er naartoe van dag tot dag. Op deze plek kon ik echt even tijd aan mezelf besteden zonder dat ik het gevoel had aan andere verwachtingen te hoeven voldoen. 

Herstellen gaat met ups en down. Wanneer het goed ging voelde ik me ook goed, maar wanneer het slecht ging voelde ik me verschrikkelijk. Ik baalde er stevig van dat ik niet verder kon met school, niet kon genieten van de leuke dingen die mijn vrienden deden, mijn sport niet kon beoefenen, mensen zich zorgen maakten en alle andere nadelen van moeten herstellen van mijn eetstoornis. Nee, het was helemaal geen leuke tijd. Dat is waarom het zo'n gek gevoel is. Je moet toch juist blij zijn dat je niet meer naar therapie hoeft?! Het zijn gemengde en ingewikkelde gevoelens, maar ze zijn er en ik vind niet dat ik ze hoef te ontkennen, maar het betekent ook niet dat ik er verder nog iets mee moet.

Mijn herinneringen niet enkel negatief, maar soms juist positief. Deze gevoelens mogen er zijn, dat is oké. Toch zou ik nooit terug willen naar die tijd. Zoals bij alles in het leven zal je goede en slechte herinneringen aan bepaalde dingen overhouden. Dat mag je voelen, daar hoef je je niet voor te schamen. Het klinkt misschien super raar, maar ik koester sommige momenten van mijn behandeling en ik ben dankbaar voor wat ik heb mogen ontvangen en hoeveel ik heb mogen leren. 

Ik ben erg blij dat ik alweer zo'n tijd kan meedraaien in de echte wereld, maar dit betekent niet dat ik nooit iets lastig vind. Ik loop nog best wel eens tegen dingen aan en heb verlangens die niet altijd vervuld kunnen worden. Zo is het leven, maar het leven nu is ook vol kansen, mogelijkheden, plezier en liefde waar geen ruimte voor was toen ik nog een eetstoornis had. Dat zou ik nergens voor in willen ruilen, maar toch zou het ook niet eerlijk zijn als ik zou zeggen dat m'n behandeling soms fijn en veilig voelde. Een eetstoornis heb je immers niet voor niks. Natuurlijk is het te complex om slechts één reden aan te wijzen, maar een behoefde naar liefde en veiligheid speelden voor mij zeker mee.

Gelukkig kan ik nu veel beter vragen naar en aanvoelen wat ik werkelijk nodig heb. Ik kan omgaan met tegenslagen en verder kijken dan een vervelend moment. Wanneer ik nu toe ben aan een stukje zelfontwikkeling en liefde maak ik die tijd voor mezelf. Ik kan op vakantie gaan, kletsen met m'n vrienden, sporten omdat ik het leuk vind, uithuilen bij m'n moeder, een momentje voor mezelf nemen. Allemaal dingen waar eerst geen ruimte voor was, omdat die eetstoornis me zo in de weg zat.

Ik heb geen therapie meer nodig, het is niet langer mijn veilige haven. Natuurlijk is het altijd fijn als er iemand is die voor je zorgt, maar het is nog veel fijner dat ik nu voor mezelf kan zorgen en ook voor iemand anders. Er zijn zo veel meer redenen om van een eetstoornis te herstellen, dan om een eetstoornis te behouden. Ik ben en blij dankbaar dat ik dat heb mogen leren, maar nu is de tijd van de eetstoornis voorbij en is het de tijd om werkelijk te groeien in wat ik doe en wie ik ben en allemaal nieuwe, mooie herinneringen te maken waar ik geen dubbele gevoelens aan over hoef te houden. Ik kan nu oprecht genieten en liefde geven en ontvangen.

Herken jij jezelf hierin?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Zaterdag 27 januari 2018 14:29
Jazeker, therapie is mijn veilige haven. De plek waar ik voor heel even mezelf snap. Ik heb al jaren therapie in allerlei vormen en maten en het altijd weer iets om naar uit te kijken. Ik snap ook wel dat hier een gevaar van hospitalisatie in zit, maar het is voor mij nodig om mijn weken door te komen.
J - Zaterdag 27 januari 2018 15:14
Ik herken dit ook Irene! Mijn groepsbehandeling is inmiddels al bijna 2 jaar geleden, maar er zijn nog steeds dagen dat ik mijn therapeuten, mijn groepsgenoten, de therapieën en gewoon dat gevoel van 'een warm bad' mis!
A. - Zaterdag 27 januari 2018 15:20
Ik herken het zeker. Juist van de week dacht ik nog na over dat ik mijn therapeut zo mis. Die vertrouwensband, die veiligheid, dat mis ik enorm. Dat verlangen probeer ik wel op een andere manier te vervullen, maar helemaal hetzelfde zal het natuurlijk nooit zijn.
S - Zaterdag 27 januari 2018 15:39
Mis zelfs therapeuten van 10 jaar geleden aardige mannen en keek echt naar ze op ook wel veel strijd met ze gehad maar gelukkig kan ik via LinkedIn vinden hoe ze er nu uitzien omdat ik hem mis
Jildou - Zaterdag 27 januari 2018 16:24
Ontzettend herkenbaar :-)
LeRose - Zaterdag 27 januari 2018 16:24
Ik heb juist nu het idee dat de behandeling wereld schijn was en dat de behandelaars aardig deden omdat het hun werk was. Maar niet dat ze mij nou een leuke patiënt vonden. Dus de gezelligheid is dan ook even schijn in mijn ogen op dit moment.
Terwijl ik van mezelf wel weet dat ik niet de moeilijkste was.
xxxm - Zaterdag 27 januari 2018 18:34
Mijn therapie is nu elke 2 weken in plaats van elke week.. en dat vind ik al 'jammer'. Ik zit er nu al tegenop wanneer de therapie afgelopen is. Ik vind het altijd fijn om erheen te gaan en ik voel me erna altijd beter dan ervoor.
cynthia - Zaterdag 27 januari 2018 19:07
Dappere en eerlijke blog alweer! Bedankt meiss x
Vlien - Zaterdag 27 januari 2018 20:13
Zeker herkenbaar! Ik miste het ook toen therapie werd afgebouwd en verlangde ik terug naar wekelijkse sessies. Nu heb ik na een tijdje weer tijdelijk extra therapie nodig omdat het even niet goed gaat. Dat voelde eerst ook wel weer veilig en vertrouwd, maar waar ik nu toch het meeste naar verlang is dat ik weer kan afbouwen en op mezelf kan vertrouwen, mezelf kan geven wat ik nodig heb met steun van mensen in mijn omgeving die om mij geven en niet van de therapeuten.
D - Zaterdag 27 januari 2018 21:21
Het bewijs dat er WEL iemand voor je kan zorgen.
D - Zaterdag 27 januari 2018 21:51
Maar wil je je hele leven afhankelijk zijn? Ik weet niet hoe realistisch dat is en verwacht ook niet dat dat prettig is. Je kunt niet je hele leven in therapie zijn en bovendien gaat het in therapie ook niet over al je verantwoordelijkheden uit handen geven. Ik hoop dat je deze hoop los kunt laten, omdat ik het ergens verdrietig vind. Het is toch veel fijner om vertrouwen in jezelf te verkrijgen? Je bent veel sterker dan je denkt!
D - Zaterdag 27 januari 2018 22:23
Ik zeg niets van dit alles, ik zeg alleen maar dat er WEL iemand voor je kan zorgen.
britneyangel - Zondag 28 januari 2018 10:25
jazeker! toen ik niet meer bij me psycholoog kwam miste ik haar heel erg en ik vond dat wel erg lastig , ik wilde ook van dat gevoel gevoel af
M - Zondag 28 januari 2018 11:33
Toen mijn dagbehandeling stopte miste ik dat heel erg! Ik pikte mijn hbo opleiding weer op en kwam weer in de "boze buitenwereld" terecht. Waar moest ik nu heen met al mijn gevoelens? En mijn gedachten? Op moeilijke momenten verlangde ik naar een dagje therapie, zodat ik dit kon vertellen en bij creatief kon opschrijven of tekenen. De wereld ging zo snel!
Toch moet ik er nu niet meer aan denken! Ik geniet van mijn werk, heb lieve collega's en ga om de twee weken naar mijn therapeut, daar heb ik heel veel aan. Heel lang heb ik dit niet kunnen zeggen maar: Ik ben trots op de stappen die ik gezet heb.
Ik - Vrijdag 2 februari 2018 22:42
Ontzettend herkenbaar! Zelfs na een paar jaar heb ik
Nog periodes dat ik het ergens mis, hoe gek dat ook klinkt.