Ik kots mezelf uit

 

Het is een sombere herfstdag in 2012. Ik voel me, net als op heel veel andere dagen, behoorlijk slecht. Gisteravond nam ik me voor om op tijd op te staan en dingen te ondernemen. Ik zou de stad in gaan, hardlopen, mijn kamer schoonmaken en gezond eten. Vandaag zou een productieve dag worden zodat ik me tegen het einde van de dag voldaan zou voelen. Inmiddels is het half 3 's middags. Ik zit nog steeds in mijn pyjama. Het enige waar ik trots op ben is dat ik vandaag nog niets gegeten heb, maar zelfs daar twijfel ik over omdat ik ook wel weet dat dat niet de manier is.


Bron

Mijn dagen zien er vaak zo uit. Ik neem me voor van alles te gaan doen maar uiteindelijk komt er niets van terecht. Ik lig alleen maar in bed en kom er pas uit als ik niet meer lekker lig of echt heel nodig naar de wc moet. Vervolgens voel ik me rot omdat ik het idee heb dat het nutteloos is om nog iets te gaan ondernemen zo tegen het einde van de middag. Ik haat hoe ik ben en hoe ik doe maar het lukt me niet om dit patroon te doorbreken. Als ik in de spiegel kijk, zet mijn sombere gevoel zich om in boosheid naar mezelf. Ik haat mezelf en ik haat mezelf nog meer omdat ik niks doe om dit alles beter te maken.

Eigenlijk zou ik moeten douchen maar zelfs dat kan ik niet opbrengen. Gek genoeg lukt het me dan wel om naar de supermarkt te lopen. Ik realiseer me dat ook op het moment dat ik het doe. Ik kan amper uit bed komen en heb niet de puf om normaal en gezond te eten, maar half uitgehongerd naar de winkel gaan om eten te halen, lukt me wel. Toch kan ik het op dat moment niet veranderen. Ik heb ontzettende honger en voel me rot. Ik koop allerlei eetbuivoedsel en slenter weer naar huis om het vervolgens in een rap tempo op te eten. Eigenlijk heb ik niet eens zin meer in dit hele ritueel maar als ik nadenk over hoe erg ik mezelf haat en van mezelf walg, dan loop ik automatisch naar de wc en geef ik over.

Samen met het eten, kots ik ook mezelf uit. Ik vind mezelf te dik en ik denk dat ik een gebrek aan discipline heb. Ik walg van mezelf, mijn leven en hoe het me niet lukt om dit allemaal te veranderen. Elke keer dat ik mijn vinger opnieuw in mijn keel steek, hoop ik dat er iets minder van mij over blijft. Iets minder ellende, iets minder mij. Nadien voel ik me even opgelucht. Het lege gevoel voelt fijn en ik voel me sterk. Dit kan ik wel. 

Als ik 's nachts in bed lig, komt er telkens maagzuur omhoog. Ook gaat mijn hart als een gek tekeer. Dat sterke gevoel van eerder verdwijnt en ik raak in paniek. Dit is ook niet wat ik wil en ik besluit het morgen echt anders te doen. Helaas verloopt morgen natuurlijk precies hetzelfde en overmorgen ook. Ik kots mezelf uit, opnieuw en opnieuw en opnieuw. 


Bron

Dit patroon heeft heel lang voortgeduurd voordat het me lukte het te doorbreken. Ik probeerde het eerder op verschillende manieren door anders te gaan eten, afleiding te zoeken of dingen te gaan ondernemen met vrienden. Toch zakte ik na verloop van tijd altijd weer terug omdat ik nooit iets deed aan de oorzaken. Het uitkotsen van jezelf -letterlijk- los je immers niet op door wat afleiding te zoeken of goed te gaan eten, want daar zit het probleem niet. Het probleem zat 'm in mijn gebrek aan zelfwaardering en extreem lage zelfbeeld. Ik vond mezelf niets waard en was ontzettend streng voor mezelf. Zo streng, dat ik mezelf altijd teleurstelde en hierdoor vaak boos op mezelf was. 

Jaren van therapie gingen voorbij waarin ik leerde hoe deze patronen zijn ontstaan en hoe ik dit stapje voor stapje om kon buigen. Dat ging niet vanzelf en is nog steeds niet altijd makkelijk, maar het zorgde wel voor een opening om zelfhaat om te zetten in het, in de eerste plaats, verdragen van mezelf, vervolgens accepteren van mezelf en daarna langzaamaan houden van mezelf. Dat is een lang proces waar je misschien wel je hele leven mee bezig blijft. 

Niet alleen je eten maar ook jezelf uitspugen kan tijdelijk verlichting bieden. Het kan opluchten om even leeg te zijn en letterlijk alles eruit te gooien, of dit nu eten is, je emoties of jezelf. Op de lange termijn ontwikkel je er echter enkel meer problemen mee en los je er helemaal niets mee op. Je beschadigt jezelf en je lichaam en doet niets aan de oorzaken die eraan ten grondslag liggen. Probeer bij jezelf na te gaan wat maakt dat je de behoefte voelt om over te geven en dáár iets aan te doen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Laura J - Zondag 10 april 2016 13:16
Zo herkenbaar dit. Mooi geschreven Sandra.
Robijntje - Zondag 10 april 2016 13:19
Wauw..
Odette - Zondag 10 april 2016 13:40
Mooi en kwetsbaar geschreven Sandra, herkenbaar ook.
Laura - Zondag 10 april 2016 14:15
Dank je Sandra voor de moed die je hebt om dit allemaal te kunnen verwoorden. Je brengt me ontzettend veel steun hiermee. Het wordt dringend tijd dat jullie blogs allemaal worden samengebundeld in een boek ;-)
@laura - Zondag 10 april 2016 14:53
Ik ook voor dat idee!!
Fenna1993 - Zondag 10 april 2016 15:09
Heel herkenbaar, en precies dit gebeurd er bij mij vandaag.
Ellatje - Zondag 10 april 2016 15:38
Zoo herkenbaar
Lotje9 - Zondag 10 april 2016 17:14
@laura Ja! goed idee! Een boek met de beste/meest helpende blogs allertijden :) Lijkt me super.
swaggerspower - Zondag 10 april 2016 17:25
Herkenbaar
bloemen_meisje - Zondag 10 april 2016 17:58
@Lotje: Laura
Dan ben ik een van die mensen die dat helpende boek wel wil. Proud biedt zoveel mooie blogs... Niet zo zeer altijd helpend, want ik heb dan wel een eetprobleem, maar kots mijn eten niet uit (wel ooit pogingen toe gedaan)... En gebruik ook geen laxeermiddelen meer...
Nicole2810 - Zondag 10 april 2016 18:58
Heel herkenbaar..
Ingrid - Zondag 10 april 2016 19:09
Heel mooi en openhartig geschreven, je kwetsbaarheid raakt me diep, maar ook je kracht om dit alles om te gaan buigen, te vechten.... Ik denk zelf vaak..... ik kots eigenlijk mezelf uit, mijn emoties, mijn verleden, dat kan toch ook anders? Het lege en minderwaardige gevoel gaan niet weg op die manier. Dank je voor dit inspirerende en ook troostende verhaal xxx
mayra - Zondag 10 april 2016 20:57
heel herkenbaar deze blog.. mooi geschreven!
Tammy - Zondag 10 april 2016 21:34
Heel herkenbaar! Ontzettend mooi en kwetsbaar geschreven!
Anoniem - Zondag 10 april 2016 23:35
Dapper dat je je zo kwetsbaar opstelt, dat raakt me. Vaak herken ik veel in je blogs en nu ook, maar wat nu vooral blijft hangen is de kwetsbaarheid, wat me aanmoedigt om zelf ook bedt wat opener te mogen zijn en me niet te hoeven schamen.
Aniek - Maandag 11 april 2016 10:21
Hele mooie blog, het is precies zoals het is.
Sanne - Maandag 11 april 2016 13:42
Wauw herkenbaar. Het is gelukkig al jaren geleden dat mijn dagen bestonden uit overgeven, maar herken de strijd om het te laten stoppen heel erg. Eerst zoek je op allerlei manieren afleiding en probeer je allerlei andere dingen onder controle te houden ( goed slapen etc), maar de kern van het probleem blijft over inderdaad.. De sleutel ligt bij jezelf en jezelf accepteren.
Heel mooi geschreven. En knap dat je zelf na jaren dit hardnekkige patroon hebt doorbroken.
Caroline - Vrijdag 15 april 2016 17:52
Zo zien ook mijn dagen eruit, wat dapper dat je jezelf uit dit patroon hebt weten te verlossen, dat is mij tot op heden nog niet gelukt. Ik heb nog steeds erg veel moeite om mezelf te accepteren en waarderen met al mijn tekortkomingen, lief en vriendelijk zijn naar anderen is zoveel makkelijker dan naar mijzelf....