Ik kan niks weggooien

 

Eigenlijk heb ik mijn hele leven al moeite gehad met knopen doorhakken om dingen weg te gooien. Ik weet nog dat ik vroeger een rood zwembroekje had die ik heel leuk vond. Ik was echt nog heel jong en ik was met mijn moeder kleding aan het uitzoeken. Maar dat broekje mocht niet weg!! Ook toen ik het niet meer paste. Het zou mij niks verbazen als het nog steeds ergens in een doos ligt. Zo ging het toen ik jong was met veel meer en dit werd versterkt toen ik op een kleedje spullen ging verkopen en erna vreselijk veel spijt had.

Tegelijkertijd verkoop ik wel veel kleding en gaat het verkopen nu zonder moeite of een naar gevoel. Ik geef ook veel weg en dan is het ook leuk om vriendinnen te zien met mijn kleding of spullen. Daarnaast heb ik ook bij sommige dingen echt geen moeite om het weg te gooien maar bij andere dingen dan weer wel. Waarom is het zo moeilijk om afstand te doen van dingen die je toch niet meer gebruikt en die eigenlijk alleen maar in de weg liggen? Dat heeft verschillende redenen.

Kamer
Bron

* Emotionele waarde
Veel spullen krijgen in de loop van de tijd een emotionele waarde. Dit is bijvoorbeeld zo bij kinderkleding of bij iets wat je op een bepaalde gelegenheid hebt aangehad. Op gegeven moment kan dit heel ver gaan. Zelfs het jurkje wat je aan had toen je voor het eerst je huidige vriend ontmoette kan iets zijn wat je met moeite weg doet. Of iets wat je hebt gekregen van een dierbaar persoon terwijl je het eigenlijk niet mooi vindt. Producten zijn maar producten, maar aan de andere kant brengt het ook veel herinneringen met zich mee. De keuze om het weg te gooien kan aanvoelen alsof je je herinnering weggooit.

* Moeite hebben met loslaten
Daarnaast denk ik ook wel dat het bij mij ook te maken heeft met loslaten. Ik vind het heel moeilijk om dingen los te laten waar ik mij aan heb gehecht. Ook omdat ik denk dat ik het misschien nog wel een keer nodig heb of dat ik het zonde vind.

* Moeilijk knopen doorhakken
Moeite hebben met knopen doorhakken is denk ik wel iets wat te maken heeft met je persoonlijkheid. Constant overwegen of je het nog nodig gaat hebben of dat je het nog ergens anders voor kunt gebruiken. Daarnaast kan er eeuwige twijfel ontstaan want je vindt het misschien zonde of je hebt het cadeau gekregen en wat als diegene er achter komt dat je het hebt weggegooid? Streng tegen jezelf zijn is hierin heel belangrijk. Sommige dingen zijn gewoon overbodig en waarschijnlijk mis je het niet eens.

* Creatief zijn
Bij dingen als lege potjes van creme etc. denk ik altijd: "hee dat is handig voor dat en dat". Ik denk altijd direct in wat ik nog kan doen met bepaalde dingen die bijvoorbeeld op zijn. Ik vind het leuk om dingen te recyclen maar het komt ook regelmatig voor dat ik denk: "Okee dat doosje of potje was perfect geweest voor dit!" En dan heb ik het al weggegooid. Ik vind het dus leuk om dingen een tweede leven te geven maar dit is qua ruimte niet echt handig.

* Luiheid
Dingen weggooien en opruimen betekent vaak ook dat je er tijd voor moet nemen. Ik denk dat het niet weggooien van dingen ook wel te maken heeft met luiheid. Zeker bij mij. Ik vind het echt zonde om mijn tijd te besteden aan opruimen, gewoon omdat ik het echt niet leuk vind. Maar tegelijkertijd weet ik ook wel dat ik mij wel goed voel als ik een opgeruimd huis heb. Het zorgt voor rust in je hoofd en een fijne leefomgeving.

* Alles leuk vinden
Wanneer je heel veel leuk vindt, kan het ook lastig zijn om dingen weg te doen. Want waarom zou je het weg doen als je het zo leuk vindt? Dan is het belangrijk om prioriteiten te stellen en selectief te zijn, want je kan nooit alles gebruiken en het zorgt alleen maar voor chaos.

* Eerder spijt gekregen
Wanneer je eerder spijt hebt gehad van dat je iets hebt weggedaan, kan het later moeilijker zijn om dingen weg te doen uit angst dat je er weer spijt van krijgt.

Boeken
Bron

Één op de 14 Nederlanders is een hoarder. Dit betekent dat je een problematische verzamelaar bent en dat je je omringt met spullen. Hier zijn ook veel programma's over gemaakt en vaak zie je ook dat dit aardig uit de hand loopt en dat het soms zelfs gevaarlijk is. Zo erg is het bij mij gelukkig niet. Ik kan wel opruimen en gooi heus weleens iets weg en ik geef ook veel weg, maar ik bewaar denk ik ook wel overbodig veel.

Wel heb ik inmiddels ook voordelen gezien van dingen weggooien. Dit heeft mij ook wel geholpen om veel kritischer te zijn en hier toch aan te beginnen. Kun jij ook moeilijk dingen weggooien? Dan heb je misschien iets aan de onderstaande tips.

♥ Stel jezelf kritische vragen
Van sommige dingen weet ik niet eens dat ik ze heb en als ik het zie dan denk ik: Ohja! En verder niks. Dit soort dingen kunnen eigenlijk weg. Het ligt in de weg op momenten dat je het ziet en anders mis je het niet eens. Stel jezelf kritische vragen als je twijfelt om iets weg te gooien. Zoals: "Zou ik dit echt missen?" "Wat levert dit mij over 2 jaar op?" "Waarom zou ik het bewaren?" etc. Ook bij dingen met een emotionele waarde kun je jezelf zulke vragen stellen, maar ook: "Kan ik op een andere manier deze herinnering behouden?"

♥ Maak foto's
Soms is het object bewaren niet nodig om een herinnering vast te houden. Je kunt bijvoorbeeld niet altijd meubelstukken bewaren die bijvoorbeeld uit de familie komen. Soms kun je dit niet kwijt in huis of staat het niet bij je interieur. Maar ook bij andere dingen kan dit het geval zijn. Wat kan helpen, is het maken van foto's. Maak een foto voordat je het weg doet en maak bijvoorbeeld een mapje waar je dit soort dingen in bewaard. Het neemt een stuk minder ruimte in beslag en je hoeft er toch niet helemaal afscheid van te nemen.

♥ Het zorgt voor overzicht
Als je heel veel bewaart, kan het zijn dat je het overzicht verliest. Je weet niet meer wat je nog hebt, omdat je zoveel hebt! Dat heb ik ook wel.. dan denk ik dat ik dat shirtje heb weggegooid en een paar weken later kom ik het weer tegen in mijn kast. Het kan ook gewoon vervelend zijn omdat al je leuke dingen worden overschaduwd door alles wat je eigenlijk niet meer draagt maar wat je niet kan/wil weggooien. Wanneer ik wel overzicht heb, zorgt dit voor rust in mijn hoofd en kan ik beter nadenken en keuzes maken. Ik heb gemerkt dat dit heel fijn is. Daarom heb ik laatst ook mijn kledingkast voor de zoveelste keer helemaal leeggehaald. Sommige dingen heb ik al maanden niet gedragen en dan kan ik nu ook wel steeds beter beslissen om het weg te doen. Ik heb veel kledingpakketten met kleding en accessoires samengesteld en verkocht via internet.

Spullen die ik echt heel graag wilde bewaren i.v.m. emotionele waarde, heb ik in één grote doos gedaan. Vol is vol dus ik zal dan toch selectief moeten zijn.

♥ Stel prioriteiten waardoor je keuzes maakt
Soms mag je best een beetje streng zijn voor jezelf als het gaat om ruimte maken en dingen weggooien. Zeker wanneer je bijvoorbeeld uit huis gaat of gaat verhuizen is dit belangrijk. Je wilt geen onnodige dozen met troep in je nieuwe huis hebben.

♥ Tweedehands winkel of ontwikkelingsland
Het doet mij altijd wel goed als ik weet dat mijn spullen op een goede plek terecht komen. Het voelt altijd wel fijn om mijn spullen af te leveren bij een goede doelen winkel of om het in een container te doen voor arme landen.

meisje
Bron

♥ Vraag iemand om je te helpen
Wanneer je samen met iemand gaat opruimen en keuzes gaat maken om dingen te houden of weg te gooien, kan dit veel makkelijker zijn. Er is namelijk een objectief persoon bij die op een andere manier er naar kan kijken en jou kritische vragen kan stellen.

♥ Geef jezelf bedenktijd
Wanneer het gaat om random spullen die je niet weg kunt gooien, kan het goed zijn om jezelf bijvoorbeeld een maand of twee maanden 'bedenktijd' te geven. Als je het dan nog niet hebt aangetrokken of gebruikt, doe je het weg.

Heb jij moeite om dingen weg te gooien of heb jij een tip?

 

Gerelateerde blogposts

10
APR
Verzamelingen
35

Reacties

Metafoor - Zaterdag 31 januari 2015 10:15
Heel herkenbaar! Weggooien is niet mijn sterkte kant. Gelukkig heb ik eens in de zoveel tijd een opruimbui, waar ik dan ook gebruik van maak!
Leuk artikel!
anoniem - Zaterdag 31 januari 2015 11:05
Leuk blog zelf heb ik altijd spijt en denk ik ook weleens dat het zielig is voor dat t shirt of bakje
Lya - Zondag 4 juni 2017 09:21
Ik vind het ook altijd zielig voor mijn spulletjes, jij bent de eerste die er ook zo over denkt, wat ben ik blij dat er ook iemand is die het zelfde denk als ik.

Groetjes van Lya
Rowena - Dinsdag 18 juli 2017 09:28
Ook voor mij heel herkenbaar, haha!
-xx - Zaterdag 31 januari 2015 11:18
Ik had vroeger ook moeite met weggooien maar tegenwoordig gaat het juist heel makkelijk!
Suus - Dinsdag 23 augustus 2022 09:25
Hoe komt het dat het nu makkelijker gaat ?
Emily - Zaterdag 31 januari 2015 11:39
Ik ben er altijd heel makkelijk in geweest, in dingen weggooien.
S. - Zaterdag 31 januari 2015 13:22
Heel herkenbaar! Maar nu word ik gek van alle troep en wil ik het liefst alles weggooien. Dat is ook wat overdreven, maar ik ben wel flink aan het opruimen geslagen. En eigenlijk vind ik dat heel fijn.
S. - Zaterdag 31 januari 2015 13:29
- O en de tip gaf ik al bij een eerdere blog: beoordeel de dingen niet op wat weg mag, maar op wat mag blijven, omdat het mooi of nuttig is, of gebruikt wordt.
- Dingen die je bewaart ''voor het geval dat' of voor later: vaak komt dat moment niet, zeker niet als je er al jaren niets mee gedaan hebt.
Maanmeisje - Zaterdag 31 januari 2015 14:25
Herkenbaar!
XOXO - Zaterdag 31 januari 2015 17:36
Handige blog. Bij sommige spullen heb ik dit ook
Petra - Zaterdag 31 januari 2015 19:46
Ik heb moeite om dingen weg te gooien. Ongeveer een keer per jaar ruim ik mijn huisje met m'n moeder op. We bepalen dan samen wat mag blijven, naar zolder of weg kan.
LittleJ - Zondag 1 februari 2015 00:48
@anoniem

Haha, zooo herkenbaar! Vind het ook altijd zielig, al helemaal bij.mijn knuffels van vroeger. Alsif het levende dingen zijn die je pijn of verdriet doet door ze weg te gooien. Het slaat eigenlijk nergens op, maar o wat is dat soms een naar gevoel...
Lya - Zondag 4 juni 2017 09:29
Ik heb dat ook, ik ben blij dat er nog meer mensen zijn die het ook zielig vinden om iets weg te gooien, ik dacht dat ik de enigste was die zo denkt.
Ik vind het zo moeilijk en pijnlijk om spulletjes waar je gehecht aan ben weg te gooien.
Groetjes van Lya.
Ingrid - Zondag 1 februari 2015 08:26
Ik word er steeds iets beter in, ik ben blij met de kringloop en de voedselbank, daar breng ik altijd alles heen. Dan voelt het gewoon goed. Vooral spullen van mijn zoontje vind ik moeilijk om weg te doen en met name knuffels hahaha, alsof ze je aankijken en zeggen stop mij niet in die tas johhhhh.
Prue - Woensdag 4 februari 2015 15:19
Ik heb nog steeds een jurkje uit mijn opname-tijd... Ik pas het al lang niet meer (en dat is maar goed ook), maar wegdoen kan ik het niet.
Moonlight - Maandag 26 oktober 2015 11:42
ik vind het ook super moeilijk. zeker bij dingen die ik als cadeau gekregen heb, en andere emotionele dingen. de tip van het foto maken ga ik zeker uitproberen! wat me ook wel helpt, vooral dan als ik twijfel of ik het ooit toch misschien niet zou kunnen gebruiken, mezelf de vraag stellen of het iets is dat ik op dat moment dan niet kan kopen. oké, dan kost het wel geld, maar eigenlijk heb ik het nog maar zelden meegemaakt dat ik iets heb moeten kopen wat ik ervoor heb weggedaan.
paula - Donderdag 10 december 2015 20:39
....zucht..... zo herkenbaar.
Ik ben nu aan het opruimen en wordt er gek en emotioneel van.
Ik snap mijzelf niet dat ik het zo verrekte moeilijk vind. Ik kan mij daar ook heel boos en machteloos bij voelen.
Terwijl ik zo verlang naar een overzichtelijk leven.
Lijstte - Dinsdag 26 april 2016 14:54
Wil zo graag opruimen en kleding wegdoen... Kan niet dus echt niet, loop al uren naar boven en beneden en verplaats terwijl ik weet... gewoon wegdoen... Word er zo triest van, kom dus tot niets, terwijl het moet!,
Lya - Zondag 4 juni 2017 09:39
De meeste berichtjes die ik lees zijn zo herkenbaar voor mij.
Ik krijg over een paar maanden een renovatie in mijn huis en wat ik al die jaren heb uitgesteld moet nu gebeuren, het grote struikelblok in mijn leven "OPRUIMEN".
Ik sta werkelijk jankend voor mijn kasten en ik weet dat het moet gebeuren, maar ik kan het niet.
Ik kan mijn haren wel uit mijn kop trekken van ellende, want ik wil het wel, maar ik kan het niet.
Ik ben aan alles gehecht, kan er geen afstand van doen, o wat is dit toch een ellende.

Anoniem12345 - Zondag 15 april 2018 09:06
Goed artikel. Heel herkenbaar. Het is lastig als je aan teveel dingen "gehecht" bent, terwijl het maar spullen zijn en je ze eigenlijk wil wegdoen. Het kan ook helpen als een vriendin/familielid mee helpt die zelf er heel anders tegenaan kijkt. Of een opruimcoach die gespecialiseerd is in hoarden, als het echt heel erg is.
An - Donderdag 9 augustus 2018 13:41
O mensen zo ontzettend herkenbaar dit. Zit met zoveel spullen in huis en weet niet waar ik ermee naar toe moet... kringloopwinkel heeft al heel wat en ook goede doelen.... marktplaats en dat soort dingen verkoopt bijna niet of is teveel werk en dan heb ik ook nog die emotionele spullen van vroeger en de kinderen. . ... maar ik MOET ruimen, want merk dat mijn gezondheid eronder lijdt (overspannen en stress enzo) Herkennen jullie dit ook? Pff wat zoiets niet teweeg kan brengen.....