Ik kan geen keuzes maken

 

Ons leven is een aaneenschakeling van keuzes. In 95 procent van de gevallen sta je hier niet eens zo bewust bij stil. Onbewust kies je op basis van ervaringen, tips van vrienden of kies je iets omdat het 'goed voelt'. De andere 5 procent van de keuzes zijn vaak moeilijker om te maken. Het gaat dan om keuzes die veel invloed zullen hebben op ons leven. We zijn bang het verkeerde te kiezen en dat we er achteraf spijt van krijgen. Hoe maak je nou het beste een keuze? In deze blog zal ik je dat uitleggen.

We kiezen de hele dag door. We kiezen wat we vanavond eten, welke kleren we aantrekken en met welke vrienden we af willen spreken. Zulke keuzes leveren over het algemeen niet zoveel stress op. Vaak komt die stress pas als we voor grotere vraagstukken komen te staan. Voorbeelden hiervan zijn studiekeuzes, keuze voor werk, je woonsituatie, kinderen of een relatie.

keuzestress

Keuzestress is iets waar veel mensen tegenaan lopen. We zijn opgegroeid in welvaart, met ongekende mogelijkheden en met het idee dat het leven ontzettend maakbaar is. Aan de ene kant is dit iets positiefs, omdat je het leven kan zien als een plek vol kansen en mogelijkheden. Tegelijkertijd kan dit enorm veel stress en angst opleveren. Want wat als de keuze tegenvalt? We kunnen niet met zekerheid zeggen wat de gevolgen zullen zijn van een bepaalde keuze en hoe het uit zal gaan pakken. Dit levert stress op.

Bij het maken van een keuze laten we ons vaak leiden door andere mensen. Dit heeft te maken met het begrip conformisme. We hebben de neiging om ons aan te passen aan het gedrag en de opvattingen die heersen in een bepaalde groep (jouw omgeving) met als doel geaccepteerd te worden door hen. De mening van andere mensen vinden we dus blijkbaar enorm belangrijk en heeft veel invloed op ons. Soms zelfs zoveel dat we geneigd zijn onze eigen gedachten en gevoelens weg te cijferen. We maken dan dus een keuze waar we zelf niet eens helemaal achter staan.

Het komt vaak genoeg voor dat we ontevreden zijn met ons leven en de keuzes die we hebben gemaakt. De voldoening die je dacht te krijgen bij het maken van een bepaalde keuze, blijft weg. Je hebt er spijt van en zou willen dat je toch een andere keuze had gemaakt. Je kan er dan proberen wat aan te doen, maar dit is niet altijd even makkelijk. Want wie kan jou garanderen dat het maken van een andere keuze niet net zo slecht zal uitpakken?

Keuzestress kan vermoeiend zijn. Wie weet pieker je je 's nachts suf over wat je nou moet doen. Je raakt sneller geïrriteerd en voelt veel angst en twijfel. Je weet dat je een keuze moet maken om van dat gevoel af te komen, maar hoe maak je nou een goede keuze? Hier zijn een aantal tips die je helpen met omgaan met keuzestress:

♥ Bedenk je dat een keuze meestal niet definitief is
Dit lijkt echter vaak wel zo. Je hebt een keuze gemaakt en het voelt dan alsof deze keuze voor altijd vaststaat. Dit is natuurlijk niet zo. Meestal kan je je besluit nog wel terugdraaien of later iets anders kiezen. Jouw keuze bepaalt niet de rest van jouw leven. Als je bijvoorbeeld de verkeerde studie kiest, dan is dat heel vervelend, maar dat betekent niet dat je daar voor altijd aan vastzit.

Maak een lijstje met voors en tegens
Het kan helpend zijn om een lijstje te maken met alle voors- en tegens van het maken van een keuze. Geef vervolgens ieder argument een cijfer. Op die manier maak je voor jezelf inzichtelijk hoeveel waarde je hecht aan de voor- en nadelen en dit kan weer helpen bij het maken van een keuze.

keuzestress

Luister naar echte, eerlijke mensen
Praat met mensen over jouw keuzestress. Probeer je dan te richten op de mensen die je vertrouwt en die jou door en door kennen. Bij mij zijn dit mijn ouders. Zij kennen mij het allerbeste en kunnen bij vaak goed helpen bij het maken van een keuze. Ik vertrouw op wat zij zeggen. Ik vertrouw hen ook meer dan wat vriendinnen zeggen. Ik weet dat zij het ook allemaal goed bedoelen, maar toch kennen zij mij iets minder goed dan mijn eigen ouders.

Sta stil bij wat jij écht wil
Kiezen is moeilijk als je je te veel laat leiden door wat andere mensen zeggen. Je wil je graag aanpassen aan de rest, maar je loopt jezelf daarmee voorbij. Probeer voor jezelf dus na te gaan wat jij wil en belangrijk vindt. Helpende vragen die je hierbij zou kunnen stellen, zijn als volgt:
♦ Wat vind ik, diep vanbinnen, belangrijk?
♦ Waar wil ik dat het in mijn leven om draait?
♦ Hoe voel ik me het merendeel van de tijd?
♦ Wat voor soort relaties wil ik opbouwen?
♦ Als er een wonder zou gebeuren en alle angst en stress zou weg zijn, hoe zou mijn leven er dan uitzien? Welke dromen zou ik dan najagen?
Schrijf je antwoorden op die vragen ergens op. Zo maak je het voor jezelf concreet en heb je altijd iets om op terug te vallen als je weer voor een belangrijke keuze komt te staan.

Hoe ga jij om met keuzestress? 

Fotografie: Haley

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

eke - Zaterdag 29 april 2017 20:21
heel erg herkenbaar. als het slecht met me gaat, merk ik dat ik zelfs niet kan beslissen over simpele dingen zoals een e-mail versturen of naar een feestje gaan, dat lijken dan ook onmogelijke beslissingen. kan dan soms best wel moeilijk zijn. bedankt voor de blog!
ster - Zaterdag 29 april 2017 20:31
Als je al heel vroeg als kind overal verantwoordelijk was en overal voor aan gekeken werd als er iets mis ging dan denk je wel een paar keer na voor dat je nog een keuze maakt.
Mona - Zaterdag 29 april 2017 20:47
Als je je daar bewust van bent, is dat dan nu niet ook een keuze? Dat je eerst een paar keer nadenkt voordat je een keuze maakt..
Anne - Zondag 30 april 2017 12:07
Als je kunt staan voor je keuze ook al pakt het achteraf niet zo uit als je had gehoopt en gewild, dan heb je een goede keuze gemaakt.
Het leven geeft nu eenmaal geen garanties .Het is niet eens de bedoeling dat je altijd de "goede"keuzes maakt (dat alles zo gaat als jij wilt).
Ik luister naar mijn verstand, maar uiteindelijk naar mijn hart bij moeilijke keuzes.
Natasja - Zondag 30 april 2017 17:53
En wat als je geen kuddedier bent en een nonconformist. Alles wat eigen is aan je zelf authentiek uniek en echt en van binnen uit. Je leven wordt overschaduwd door de omgeving en daar kun je een symbiotische relatie mee krijgen en dan is je identiteit verweven met anderen zonder dat dat je echte identiteit is. Maar wie ben je nu zelf. De reclame en de commercie met onpersoonlijke boodschappen over wat goed is en die je willen beinvloeden.
Misja - Vrijdag 5 juni 2020 19:34
Heel herkenbaar die problemen met keuzes maken, fijn dat ik hier tips kan vinden waar ik wat mee kan doen.