Ik heb niet genoeg groente gegeten

 

"Wat zullen we vanavond eten?", vraag ik aan mijn vriendinnen. Al de hele dag maak ik me er druk om en ik wil nu gewoon duidelijkheid. Het gewoon vragen, dat mag en kan opluchten. Helaas lucht het helemaal niet op. "Laten we gewoon een frietje halen bij de snackbar, lekker en makkelijk," oppert iemand. Daar is de rest het wel mee eens. Ik krijg het er benauwd van, maar durf er ook niet echt iets van te zeggen, zij willen dit immers graag en dan kom ik weer met mijn moeilijke eetstoornis. Ik voel me tot last, maar ik vind het ook lastig. Vanochtend had ik havermout met fruit en ik heb in de middag boterhammen gegeten. Mijn tussendoortjes waren liga's en koeken, dus wat nu? Nu eet ik helemaal geen groenten vandaag?!

Ben je ook zo kritisch als je niet genoeg kcal of koolhydraten hebt gegeten?

Herkenbaar? Je hebt al de hele dag geen groenten gegeten en dan willen de mensen met wie je samen eet in de avond, ook nog eens iets eten als pasta, pizza of patat. Gerechten waar ook weer geen tot nauwelijks groentes in zitten en dat bezorgt je een hoop stress. Dat is ongezond, dat is slecht, nu ga ik dik worden. Je bent enorm kritisch op jezelf en je eetpatroon, je wilt het gewoon heel erg graag goed doen en je bent bang dat dit alles gaat verpesten.


bron foto

Maar ben je ook zo kritisch als je niet genoeg koolhydraten of vetten hebt gegeten? Of als je op een dag te weinig calorieën binnen hebt gekregen? Als het antwoord 'nee' is, wat maakt dan dat verschil? Ook dit zijn voedingsstoffen die je nodig hebt. Ook dit is energie die je nodig hebt. Wanneer je worstelt met een eetstoornis, kan het goed zijn dat deze hier aan het woord is. Minder calorieën, minder vet of minder koolhydraten voelt veiliger, maar waarom? En is dat echt zo?

Je eten op één dag definieert niet jouw gezondheid

Ja, groente is gezond, maar je kan niet op alleen groente leven. Je hebt ook voldoende energie, vetten, koolhydraten en vezels nodig. Nee, als je alleen maar patat eet, is dat niet gezond, maar als je alleen maar sla eet, is dat ook niet gezond. Het gaat veel meer om het geheel! Om een balans en verscheidenheid aan verschillende voedingstoffen, vitamines, mineralen en voldoende energie. Een totaalplaatje. 

Over dat totaalplaatje gesproken, het is niet zo dat je elke dag precies aan dat totaalplaatje moet voldoen. Dat elke dag precíes in balans moet zijn. Dat je nooit iets meer of iets minder mag, want dan zou je het verpesten. Wat je op één losse dag eet, definieert niet jouw gezondheid of voedingspatroon. Dat gaat veel meer over een gemiddelde van dagen, weken, maanden. Elke dag kan een beetje anders zijn en dat is helemaal oké. Vandaag frietjes, morgen weer bloemkool. Of nu een weekje vakantie en veel patat, pizza en ijs eten, volgende week weer in je oude ritme met groente, aardappels en vlees. 

Eetstoornisherstel gaat ook over weer durven eten

Toen ik samen met oud-redactielid Hannah een video maakte over de basiseetlijst, behandelden we ook de vraag waarom je nou die suikerrijke tussendoortjes moet eten. Waarom moet je een koek en waarom kan je niet net zo goed een handje nootjes nemen. Daar wist de diëtist wel antwoord op. Ja, in principe kan je ook net zo goed een handje nootjes nemen of crackers met hummus en wortels. Dat is ook gezond en daar kan je prima voldoende kcal en voedingsstoffen uithalen.

Maar het gaat bij eetstoornisherstel niet enkel daarom. Herstellen van een eetstoornis gaat niet enkel om je lichaam voeden, maar om het vrij worden in je gedachten, om het vrij worden in kiezen waar jij echt zin in hebt. Om geen angst meer te hebben voor bepaalde producten en bepaalde keuzes echt te kunnen maken vanuit jouzelf, in plaats van vanuit de eetstoornis. Om te eten waar je op dat moment zin in hebt. Om geen paniek te krijgen wanneer het een keertje niet anders kan of wanneer je op een feestje bent. 

Natuurlijk kan je in theorie prima voor altijd taart en koek laten staan. Voor je lichaam is dat geen probleem, maar hoe is dat voor je hoofd? Hoeveel angst krijg je van een dagje uit of samen ergens eten? Krijg je last van eetbuidrang, omdat je niet aan je behoeftes voldoet? Eetstoornisherstel kent vele aspecten en gaat uiteindelijk niet eens over eten, maar het behalen van food freedom is iets ontzettend waardevols. Genieten van eten zonder schuldgevoelens, obsessies en angst. En toch goed voor je lichaam zorgen. Want taart of koek is ook niet slecht, als je daaromheen maar genoeg vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt, verdeelt over dat grote plaatje.

Lees ook eens de blog: 'Veilige keuzes maken tijdens herstel

Je gezondheid is meer dan je voeding

Wat dat betreft gaat je gezondheid ook over zo veel meer dan je voeding. Gezondheid gaat ook over slaap, stress, je sociale leven, rust, beweging, plezier, voldoende drinken, je omgeving en nog zo veel meer. Gezondheid gaat over je vrij voelen, over genieten, over plezier maken. Dat hangt allemaal niet af van een dagje wel of geen broccoli eten. Dat hangt allemaal niet af van een perfecte balans. Dus staar je niet te blind op alles perfect doen, want daarmee kan je juist zoveel tenietdoen en zo vast komen te zitten. Als alles perfect moet, kan je zo veel verkeerd doen. En dat terwijl het al sneller goed is dan je misschien denkt.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Famke - Vrijdag 15 april 2022 14:22
Oh zo herkenbaar. Ik moet trouwens wel zeggen dat ik nu beter eet, mezelf wat lekkers gun dan toen mijn eetstoornis begon, waar ik toen bijna niet at en elke dag op de weegschaal stond.

Nu eet ik wel op gevoel, mezelf wat lekkers gunnen, sta niet meer op de weegschaal... alhoewel ik soms nog wel angst heb en mezelf de ene dag dikker vind dan de andere dag..

Maar.... toch heb ik nog steeds mijn eigen regels en patroon. Ontbijt, lunch en diner eet ik altijd gezond, en echt veel fruit op een dag. Gerust 4 stukken, soms meer. Als ik dan tussendoor koek eet of savonds laat wat lekkers, dan heb ik het gevoel dat ik toch redelijk gezond eet. Maar als ik bijvoorbeeld weet dat ik savonds bij iemand ga eten, en iets ongezonds eet, zorg ik er wel voor dat ik van te voren al mijn stukken fruit heb gehad en gezonde lunch. En zo is dat met meer dingen... als ik 1 dag alleen maar ongezond heb gegeten en niet aan mijn fruit toe ben gekomen, dan voel ik mij zo slecht... en dit is met meer dingen zo...

Waar het eten nu beter gaat dan voorheen heb ik weer mijn eigen regels en patroon ontwikkeld...
Sanne - Vrijdag 15 april 2022 16:57
Hier heb ik heel erg last van!
Saar - Vrijdag 15 april 2022 18:49
Ik eet nu weer best goed, maar dit soort dingen blijven moeilijk. Ik vind dit stuk zo moeilijk los te laten..... er ontstaat dan echt een enorme error in mijn hoofd....
Saar - Vrijdag 15 april 2022 20:45
Het lastige is ookd dat ik dan weet dat het niet nodig is, zoals je ook in de blog beschrijft. Maar ik raak toch in paniek....
F - Vrijdag 15 april 2022 22:23
En toch schiet ik meteen wel in de stress bij dit artikel. Groente is voor mij toch wel een veel belangrijker voedingsmiddel dan koolhydraten en vetten, die heel sneaky in veel produkten zitten waarvan je het niet direct zou denken.
Irene - Team Proud2Bme - Zaterdag 16 april 2022 08:12
Groente is ook belangrijk! Maar als je het een dagje niet eet of een weekje wat minder, is dat niet meteen heel erg en doet het al helemaal niet iets af aan jouw waarde als mens

Misschien is het zo dat vetten en koolhydraten in meer producten zitten dan groenten - lastige stelling, in groentes zitten ook vetten en koolhydraten natuurlijk, maar ik begrijp wat je wilt zeggen - , maar wanneer je een restrictieve eetstoornis hebt of veel producten hebt waar je bang voor bent, kan je daar toch te weinig van binnen krijgen. Zeker vetten was wel iets dat ik destijds echt heel erg ontweek. En dat is denk ik ook wat meer het punt dat ik wilde maken, bij die groepen kan veel meer angst verscholen zitten dan bij groentes. Al wist dat ik een dagje of week minder vetten binnen zou krijgen, voelde dat juist wel veilig.

Maar dat zal misschien ook voor iedereen anders zijn, iedere eetstoornis is immers anders en dat kan ik natuurlijk niet voor jou invullen. Dus als dat kopje voor jou minder van toepassing is dan de andere kopjes, kan dat.

Verder is het absoluut goed en belangrijk om groente te eten! Mijn ervaring is echter dat ik daar vanuit mijn eetstoornis heel erg zwart wit in kon denken en dat ik dus ook mijn eigenwaarde er vanaf liet hangen. Dat is echt niet nodig. Het is geen pleidooi om minder groente te eten. Als jij graag en veel groente eet - en voor de rest ook voldoende - is dat natuurlijk prima, maar die enorme angst die erbij kan komen kijken en het strenge oordelen over jezelf als het een dagje anders is, die hoop ik een beetje te kunnen verminderen.

Hopelijk kan deze reactie wat stress bij je kunnen weghalen hierover en heb ik mezelf wat beter kunnen uitleggen. :)
Inez - Zaterdag 16 april 2022 11:37
Mooi artikel! En heel herkenbaar.
Het lukt me steeds meer om minder zwartwit te denken of in 'gezond en ongezond'.
De mantra: 'Gezondheid gaat ook over jezelf vrij voelen en plezier maken' helpt mij hierbij.

Echter triggeren uitspraken in mijn omgeving en/of media mij nog wel. Er wordt vaak gepraat over gezond en ongezond. 'Ik heb vandaag ongezond gegeten.'
Of rtl nieuws die met een artikel over paaseieren komt (aantal kcal.) Dat soort dingen blijft moeilijk.
anne - Zaterdag 16 april 2022 17:11
Wat is een goede manier om van dit soort stress af te komen? Want tegen mezelf zeggen dat een dag geen groente niet uitmaakt, haalt niet de paniek weg die ik steeds ervaar....
C - Zondag 17 april 2022 12:24
Het kan helpen om het regelmatig te oefenen en dan langzaam te ervaren dat doemscenario’s niet uitkomen. Hoe langer je het vermijdt, hoe enger het wordt. Als je in behandeling bent, kan je eventueel ook vooraf bijvoorbeeld samen met je behandelaar uitschrijven welke rampscenario’s je denkt dat er gaan gebeuren en dan daarna checken of dat is uitgekomen.
britneyangel - Zondag 17 april 2022 11:46
fijne en intressante blog!