Ik heb een herfstdepressie

 

Vanuit je bed zie je de druppels langs je slaapkamerraam glijden. De kachel is nog niet aan en het is koud in je kamer. Het ziet er buiten nog schemerig uit. Je mist het licht en de zon van de afgelopen maanden. Je moet je winterjas weer uit de kast halen en met tegenzin koude buitenlucht trotseren. Het is weer herfst en tegelijk met het weer is ook jouw stemming omgeslagen van positief en hoopvol naar negatief en hopeloos.

's Morgens vraag je je af waarom je überhaupt je bed uit zou komen. Je hebt geen zin in de dag. Je voelt je depressief en lusteloos. Eigenlijk heb je nergens zin in. Niet in school, werk of mensen. Kan je deze dag niet overslaan? En de volgende? En de volgende? Als het zou kunnen zou je er voor kiezen om net als een zachte, dikke bruine beer een lange winterslaap te houden. Dan kon je wakker worden als het lente was en de zon jouw mondhoeken weer omhoog deed krullen. Maar dat is allemaal niet mogelijk en dus moet je jezelf door deze zware tijd heen weten te vechten.

herfst huisje

Je bent niet de enige die last heeft van deze gevoelens. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 1 miljoen Nederlanders last hebben van seizoensgebonden depressieve klachten. Met name vrouwen tussen 13 en 55 jaar zijn hier extra gevoelig voor.

Hoe kom je deze herfstdepressie te boven en wat is een herfstdepressie eigenlijk?
Wanneer je last hebt van een herfstdepressie/winterdepressie, ookwel een seizoensgebonden depressie genoemd, heb je vaak last van veel van onderstaande symptomen die ook horen bij een 'echte' depressie:

♣ Gevoelens van leegte
♣ Verdrietig gevoel
♣ Problemen met slapen
♣ Erg moe zijn
♣ Weinig energie hebben
♣ Een slecht zelfbeeld
♣ Je hulpeloos voelen
♣ Je veel schuldig voelen
♣ Concentratieproblemen,
♣ Snel geirriteerd zijn
♣ Veel huilen
♣ Je nutteloos voelen
♣ Veel eetlust hebben
♣ Geen behoefte aan sociale contacten
♣ Geen behoefte aan seks
♣ Gevoelens van hopeloosheid

Vanaf de herfst worden de dagen korter en krijgen we minder daglicht tot ons. Dit kan zorgen voor veel van bovenstaande klachten. Hierin speelt het hormoon melatonine waarschijnlijk een rol.

Een herfstdepressie heeft alle kenmerken van een gewone depressie. Maar als het goed is verdwijnt een herfstdepressie wel weer wanneer het lente wordt. Je kan officieel pas spreken van een seizoensgebonden depressie wanneer deze langer dan 2 weken aanhoudt en wanneer deze klachten minimaal 2 jaar achter elkaar in hetzelfde seizoen spelen. Het is raadzaam om met jouw klachten langs de huisarts te gaan wanneer deze langer dan 2 weken aanhouden.

boom

Als behandeling tegen een seizoensgebonden depressie wordt soms lichtherapie aangeraden. Ongeveer 60% van de mensen met een herfstdepressie zegt dat lichttherapie heeft geholpen. Voorwaarde is echter wel dat deze mensen geen "echte" depressie hebben. (bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl)

Maar wat kan je zelf doen om deze negatieve gevoelens tegen te gaan?
Onderstaand een aantal praktische tips doe je kunnen helpen wanneer je last hebt van een herfstdepressie of winterdip:

herfstblaadjeGa naar buiten ♥
Ookal is het guur weer en vliegen de herfstblaadjes je om de oren, ga naar buiten. Het is heel goed voor je stemming om iedere dag minstens een half uur lekker buiten te wandelen of fietsen. Natuurlijk zie je hiertegenop als je je negatief voelt, maar probeer jezelf dan dat duwtje over de drempel te geven en je zult je na de wandeling of fietstocht een stuk beter voelen.

herfstblaadjeMaak afspraken ♥
Waarschijnlijk heb je de neiging om jezelf terug te trekken in je huis. Dat voelt prettig en veilig, maar helpt je niet. Probeer iedere dag in ieder geval 1 afspraak te hebben waarbij je contact moet aangaan met andere mensen. Liefst buiten de deur, maar als je dat echt niet lukt, nodig dan iemand bij jou thuis uit of voer een lang telefoongesprek. Contact met anderen kan je, hoe lastig ook, uit die negatieve stemming trekken.

herfstblaadjeStructuur ♥
Heel belangrijk is om voor jezelf een goede dagstructuur vast te houden. Ga op tijd naar bed en sta 's morgens niet te laat op. Ookal heb je een dag vrij of hoef je nergens heen, probeer op tijd op te staan. Zorg ook wat betreft het eten voor structuur: Drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes. Heb je moeite met bijvoorbeeld voor jezelf koken, haal dan meerdere kant en klaar maaltijden en/of spreek met iemand af om samen te koken.

herfstblaadjeEen opgeruimd hoofd ♥
Opruimen, vaak heb je er geen zin in, maar als je het eenmaal hebt gedaan voel je jezelf ook direct een stuk opgeruimder. Ga voor een grote schoonmaak! Hersorteer spullen, gooi dingen weg, verkoop spulletjes op marktplaats en geef dingen weg.

herfstblaadjeMaak gezellig ♥
Een fijn en gezellig huis zorgt ook voor een betere stemming. Dus na het ordenen en opruimen van je huis of kamer, is het tijd om het op te leuken. Haal kaarsen in huis, een warme deken voor op de bank, wat fluffy kussentjes en ga zo maar door. Maak je huis helemaal herfst- en winterproof.

herfstblaadjeVerwen jezelf
Je kunt jezelf verwennen door je huis gezellig te maken, maar ook door andere spulletjes voor jezelf te kopen en goed voor je lichaam te zorgen. Ga naar de supermarkt en koop een aantal luxe & lekkere theesoorten. Haal gezellige koekjes in huis voor bij de thee. Koop een aantal fijne tijdschriften en neem iets heerlijk ruikends voor onder de douche of in bad mee. Allemaal eenvoudige dingen die het leven net wat aangenamer kunnen maken voor je.

herfstblaadjeGa wat leuks doen ♥
Ook in de herst en winter zijn er allerlei leuke dingen die je kunt doen. Zo zijn er diverse vintage markten, er zijn kermissen, leuke festivals, fijne films in de bios en ga zo maar door. Ook kan je natuurlijk een keer naar onze Proud2Meet komen. De eerstvolgende Proud2meet is vrijdag 18 oktober en daar gaat het, hoe toevallig, ook over depressiviteit en een sombere stemming!

herfstblaadjeCreatief bezig zijn ♥
Wanneer het buiten koud en nat is kan het heerlijk zijn om binnen creatief bezig te zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan één van de volgende creabea bezigheden:

Verandert jouw stemming naarmate het winter wordt?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

PluiS - Vrijdag 11 oktober 2013 19:54
Aaah, ik houd juist ontzettend van de herfst! Winter wat minder, maar ik ben helemaal niet zo dol op de zomer. Rare mensen moeten er zijn he! ;)
merel - Vrijdag 11 oktober 2013 20:47
mooie bladeren by the way....
S - Vrijdag 11 oktober 2013 21:40
Ja, mijn stemming verandert, maar wel de goede kant op! Vond het vandaag heel gezellig. Regen op m'n dak en tegen 't raam, lampjes aan, kaarsen aan... Heerlijk!
Het hoeft van mij niet elke dag zo te regenen, dat nu ook weer niet.
HH - Vrijdag 11 oktober 2013 22:22
Ik ben ook zo blij! Eindelijk weer echt wat kouder .. dikke winterjas .. heerlijk kachel aan, kop koffie! Regen! Kan ik altijd zo lekker van slapen :-)
kruidkoek - Vrijdag 11 oktober 2013 22:25
ik voel me juist beter tijdens de herfst en de winter, hahaha ik hou van koud weer, regen en sneeuw. ik haat de zomer juist.

groentetuin - Vrijdag 11 oktober 2013 23:39
hier heb ik dus laat van, tot 1 uur in bed beetje op de laptop. ik had al geen structuur en doel , maar in de zomer kun je nog makkelijk gaan wnadelen of fietsen. nu voel ik me echt heeel alleen :(
Love-to-be-proud - Vrijdag 11 oktober 2013 23:58
Ook ik vind de herfst helemaal niet erg, sterker nog het is een goede rede om vaak te relaxen en lekker binnen jezelf een beetje verwennen! Ook veel fijner om te slapen als het buiten regent of waait, kan je extra genieten van je warme bedje :)
Violindustrial - Zaterdag 12 oktober 2013 02:20
Pfoeh,,, ik heb het er altijd wel moeilijk mee ja. Nu ook nu ik in behandeling ben voor mijn eetstoornis. Maaarjaaa positief blijven!!
Violindustrial - Zaterdag 12 oktober 2013 02:20
Pfoeh,,, ik heb het er altijd wel moeilijk mee ja. Nu ook nu ik in behandeling ben voor mijn eetstoornis. Maaarjaaa positief blijven!!
Violindustrial - Zaterdag 12 oktober 2013 02:20
Pfoeh,,, ik heb het er altijd wel moeilijk mee ja. Nu ook nu ik in behandeling ben voor mijn eetstoornis. Maaarjaaa positief blijven!!
Violindustrial - Zaterdag 12 oktober 2013 02:20
Oeps! Hahah kut IPad
Lexii - Zaterdag 12 oktober 2013 08:21
Pareltjes duiken... vanochtend al de eerste opgedoken. Werd gisteren al een beetje moedeloos van het druipweer. En vanochtend stond ik in de keuken en werd ik aangenaam verrast door een ontzettend mooie lucht. Zon nog niet op, maar wel prachtig helderroze strepen nog in de donkere bewolkte lucht.

Verder: konijnen knuffelen of ermee dansen (ja echt, die van mij dansen met me mee!), een stukje hardlopen en allemaal (hopelijk haalbare) doelen op hardloopniveau de komende tijd zoals halve marathon A'dam, halve marathon Egmond (help!), wandelevenementen als Fjoertoer Egmond, naar de bios (ga zometeen een cinevillepas aanschaffen, voor 19 euro/mnd onbeperkt naar de film!).

Ik kom deze winter wel door, geloof ik ;-)
michelle - Zaterdag 12 oktober 2013 10:25
Ik vind het heerlijk om buiten te lopen rond een uur of 6/7 met mijn hond en dan de geur van stampotten te ruiken, koude winterlucht te voelen en overal de lichten binnen aan te zien en mensen gezellig bij elkaar op de bank te zien zitten. Kan ik echt van genieten.
Flower - Zaterdag 12 oktober 2013 10:34
Alleen de beginnende kou gaat mij in de herfst erg tegenstaan
Maar de herfst en winter hebben ook iets knus.
Liadan - Zaterdag 12 oktober 2013 11:00
Eens met kruidkoek.
Freek - Zaterdag 12 oktober 2013 13:29
zolang de zon maar schijnt vind ik de herfst en winter geen probleem. gaat nog leuk worden straks hier in Zweden met -20 en 6 zon uren.
eliseeexx - Maandag 14 oktober 2013 23:12
afgelopen maanden toen het al vroeg koud was voelde ik ook al een winterdip/hefstdip komen en dat terwijl ik van de herfst hou. Ik ben leuke dingen gaan doen en mezelf veel rust gunnen en nu is het al stukken minder šŸ’—
Liv. - Donderdag 10 oktober 2019 20:38
Die tips kan ik helaas wel gebruiken. Januari-april lijkt altijd een eeuwigheid te duren en er gebeurd zo weinig die koude maanden.