Ik haatte gymles

 

Ik kon dagen opzien tegen die ene dag in de week.. gymles. Op de basisschool en middelbare school krijgen alle leerlingen minstens één keer in de week gymles. Veel klasgenootjes van mij keken daar naar uit. Even niet meer aan een tafeltje zitten en naar een docent moeten luisteren maar gewoon lekker bewegen en je energie kwijt kunnen. Voor mij was dat anders. Ik had een hekel aan gym. Altijd al gehad en ik kijk er ook niet met fijne gevoelens op terug.

Ik herinner mij nog goed hoe vaak ik mijn moeder heb gesmeekt om niet te hoeven gymmen. Ik had altijd wel weer een smoes waardoor gymmen toch niet zo handig was. Natuurlijk liet mijn moeder dit niet altijd toe en heb ik vaak genoeg meegedaan aan de gymles. Achteraf ook wel prima hoor, het is helemaal niet goed om daarin elke keer je zin te krijgen. Soms moet je ook gewoon dingen doen waar je tegen op ziet om uiteindelijk te merken dat het toch niet zo erg was maar ook gewoon om sterker en harder te worden wanneer je toch iets doet waar je tegen opziet.

sport
Bron

Angst dat je het niet kan
De reden waarom ik zo'n hekel had aan gym weet ik eigenlijk niet echt. Ik denk dat het in eerste instantie ook gewoon te maken heeft met het simpele feit dat ik gewoon echt niet van sporten hou en er ook helemaal niet goed in ben. Ik denk dat ik destijds ook wel onzeker was want ik was gewoon niet zo goed in basketbal, rugby, hardlopen, etc. Ik wilde daar niet constant mee geconfronteerd worden. Daarnaast zaten er heel wat jongens bij mij in de klas die ontzettend fanatiek waren. Ze wilden altijd winnen en deden daar dan ook alles voor.

Minder veilig
Daarnaast zijn de lessen achter een tafeltje waarbij je luistert naar de docent, stukken tekst leest of opdrachten maakt natuurlijk een stuk veiliger dan een gymles waarbij je je moet inspannen en een stuk meer van jezelf laat zien. Ik ken heel wat mensen en met name meisjes die gymles verschrikkelijk vonden en het het liefste ontweken. Meiden die net als ik opzagen tegen die ene dag dat de gymles op het rooster stond.

Je bekeken voelen
Als je een eetstoornis hebt of onzeker bent over je lichaam, kan gymles ook extra vervelend zijn. Je bent natuurlijk op een andere manier zichtbaar dan wanneer je in een les Nederlands of wiskunde zit. Veel meiden die op een negatieve manier met hun uiterlijk bezig zijn, voelen zich bij de gymles al snel bekeken en dat kan heel vervelend zijn. Je kunt het gevoel hebben dat iedereen naar je kijkt en ook al die vetrolletjes ziet die jij ziet. Hierdoor kan je je heel ongemakkelijk voelen terwijl het waarschijnlijk helemaal niet het geval is dat iedereen zo met jou bezig is.

"Op de middelbare school vond ik gym sowieso het stomste vak. Ik was er niet goed in en voelde me ontzettend onzeker in mijn suffe gymkleding en ten opzichte van mijn sportieve klasgenoten voelde ik me een ontzettende sukkel. In mijn ogen sprongen zij als geoefende springpaarden over de bok terwijl ik halverwege bleef hangen en vervolgens de hele bok meenam en met een doffe klap op de mat neerviel. Achteraf heb ik zoveel blunders meegemaakt dat ik er wel om kan lachen maar op dat moment voelde ik me ontzettend onzeker. Ik vroeg mijn moeder dan ook geregeld om briefjes te schrijven dat ik naar de dokter of tandarts moest zodat ik niet naar de gymles hoefde en op mijn rapport stond ik meestal een krappe 6." - Sandra

Blote armen en benen
Tijdens de gymles draag je natuurlijk andere kleding dan tijdens andere lessen. Dit betekent dat je je ook moet omkleden. Dit kan voor veel meiden al lastig zijn, omdat er geen aparte kleedhokjes zijn en je je omkleed waar je vrouwelijke klasgenoten bij zijn. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om je te kleden bij een gymles, maar toch is het minder veelzijdig dan wanneer je je omkleed voor een normale schooldag. Vestjes, jasjes, etc. worden minder snel gedragen. Dit kan het extra moeilijk voor je maken als je het liefste je hele lichaam bedekt. Natuurlijk zijn er wel mogelijkheden, zoals een lange sportbroek en een shirt met lange mouwen, maar het is dan vaak wel een stuk warmer.

gymles
Bron

Douchen na gym
Wat ik ook altijd zo verschrikkelijk vond, is het douchen na de gymles. Toen ik van basisschool wisselde, was dat ineens verplicht. Ik vond dat heel eng en wilde het eigenlijk niet. De gymles was aan het einde van de dag en ik kon net zo goed thuis douchen. Daarnaast zweette ik helemaal niet snel dus ik vond het ook een beetje onnodig, zeker omdat ik er zoveel moeite mee had. Als ik achteraf terug kijk, denk ik dat ik het gewoon net zo spannend vond als veel andere meiden. Er waren ook een aantal meisjes uit mijn klas die niet hoefden te douchen. Uiteindelijk heeft mijn moeder met mijn juf afgesproken dat ik dat niet hoefde, gelukkig!

"Schoolgym vond ik altijd erg leuk. Ik hield van voetballen, basketballen en hardlopen. Toen ik een eetstoornis kreeg werd dit anders. Ik voelde mij onzeker als ik sommige dingen niet zo goed kon, zoals salto’s of de radslag. Ook vond ik het omkleden in de kleedkamers heel erg ongemakkelijk. Niet alleen vanwege het omkleden, maar ook de drukte vond ik niet fijn. Iedereen was druk aan het praten en ondertussen moest ik ook nog eens opschieten en mezelf klaarmaken voor de gymles. De gesprekken gingen ook vaak over uiterlijk, vrouwendingen of jongens en dat vond ik heel erg ongemakkelijk. 

Ik vergeleek mezelf tijdens het omkleden met de lichamen van anderen en hield mijn buik in, omdat ik dacht dat anderen mijn buik anders dik zouden vinden. Ik voelde me niet mooi genoeg en schaamde me voor mijn lijf. Douchen deed ik niet, ik spoot wel wat meer deodorant op. En ook in mijn gymkleding voelde ik mij niet fijn. Je moest goed je benen scheren, anders zeiden anderen er iets van zeggen. Tijdens gym op de middelbare school keek iedereen heel erg naar elkaar. En dan die strakke legging om mijn bovenbenen. Ik vond gym ongemakkelijk en gênant en verzon dan ook allerlei redenen om er onderuit te komen of op de bank te kunnen zitten zodat niemand naar mijn drillende benen hoefde te kijken." - Nouska

Als laatste gekozen worden
Een ander ding wat veel mensen denk ik herkennen is dat je bij gym op school vaak in groepen wordt opgedeeld. Er zijn dan een aantal leerlingen die om beurten hun groepsleden mogen kiezen. Ik denk dat er bij veel leerlingen een angst bestaat om als laatste gekozen te worden. Al snel denken mensen dan dat ze niet aardig gevonden worden, dat ze niet goed zijn, dat anderen boven hun verkozen worden, etc. Dat is best confronterend. Zeker als je in de basis- en middelbare school periode zit waarin je wellicht al onzekere periodes doormaakt.

"Gym vond ik één van de leukste vakken van de week. Ik keek daar echt naar uit. Ik was dol op de ringen, op de bok, trampoline, hardlopen, softbal en hockey. Het enigste wat ik minder leuk vond was het teams samenstellen. Ik voelde me heel minderwaardig als ik als één van de laatste werd gekozen. Het interesseerde me verder vrij weinig wat ik droeg en me druk maken over mijn lichaam deed ik in die tijd ook nog helemaal niet." - Scarlet

Voor sommigen leuk, voor anderen minder fijn... maar gymles hoort er nou eenmaal bij. Tijdens de basisschool en middelbare school periode is dit een verplicht vak voor alle leerlingen. Het is dan ook belangrijk om er maar het beste van te maken. Ik heb dit gedaan door het te zien als momentjes van quality time met mijn vriendinnen, ondanks dat ik dat liever op een bankje in de pauze deed.... Probeer het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken door bijvoorbeeld kleding te dragen waar jij je goed in voelt. Daarnaast is het misschien ook wel een uitdaging. Stel jezelf een doel en wees trots als er weer een les op zit. 

Vind jij gym leuk?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Hoopsa - Zondag 15 mei 2016 13:17
oh wauw zo herkenbaar dit! Op de Basisschool was ik er helemaal niet zo mee bezig. Toen ik in groep 8 van school wisselde werd douchen na gym verplicht. Verschrikkelijk vondt ik dat. Rond die tijd is mijn eetstoornis begonnen. Een keer heb ik gedouched maar vond dat zo enorm vershrikkelijk dat ik daarna enkel mijn haar en handdoek nat maakte en zei dat ik gedouched had. Met mij uiteindelijk veel meiden.
Op de middelbare school vondt ik gym al helemaal verschrikkelijk en deed ik zo vaak mogelijk alsof ik ziek was of migraine had...
Anoniem - Zondag 15 mei 2016 13:19
Op de basisschool werd ik erg gepest, omdat ik dik was en niet snel genoeg kon rennen, mijn leraar deed hieraan mee, hierdoor blokkeerde ik helemaal in de les, op de dag van gym, ging ik niet naar school.
Gevolg onwettige afwezigheden, geen punten voor gym, maar een nog slechter zelfbeeld.
10 jaar later, ben ik nog steeds bang voor sport.
Charlotte - Zondag 15 mei 2016 13:29
Wat mij uiteindelijk heel erg heeft geholpen, is dat ik mijn gymleraar verteld heb over mijn eetstoornis. Dat was doodeng, maar ik vond het heel helpend dat hij wist waar mijn zenuwachtige en teruggetrokken gedrag vandaan kwam. Daarbij kon ik met hem afspreken dat ik de onderdelen die ik ècht niet trok (piepjestest, cooperloop etc) niet mee hoefde te doen.
M. - Zondag 15 mei 2016 13:30
Heel herkenbaar. De hele week had ik stress vanwege gymles. Vooral omdat ik dingen niet kon en niet durfde. Later ook vanwege gezien worden en geen energie hebben vanwege het rommelen met eten. Een verschrikkelijke tijd als ik het achteraf bekijk.
S. - Zondag 15 mei 2016 13:53
Vreselijk, gym. Onderbouw ging nog wel.. totdat ik een eetstoornis ontwikkelde. In de bovenbouw waren er ook mensen die heel erg op me letten en soms ook opmerkingen maakten dat ik mager was etc. Heel ongemakkelijk.
Maar sowieso vond ik zo'n gymles maar onhandig en hectisch. Geen fatsoenlijke pauze, zeker als we buiten gingen gymmen, alles moest snel om maar op tijd te zijn, gymkleding die je moest meeslepen, nah.
Lotje9 - Zondag 15 mei 2016 13:56
Gymles... nachtmerries kreeg ik ervan. Ik was de sukkel van de klas (en nee, niet alleen in mijn hoofd), werd altijd als laatste gekozen, en soms werd er zelfs ruzie gemaakt omdat niemand met mij samen wilde in een team. Daar kwam nog bij dat ik me dik voelde en dacht dat iedereen steeds naar me keek. Slechte combinatie. In één woord: vreselijk.
Gelukkig ben ik er vanaf. Heb in januari m'n laatste les gehad. Geweldig, nooit meer gym! (mits ik slaag voor m'n examens natuurlijk...)
May - Zondag 15 mei 2016 13:58
Heel herkenbaar, ben blij dat ik daarvan af ben eerlijk gezegd!
Anna Sophie - Zondag 15 mei 2016 14:11
Ik vond de gymles juist altijd het meest geweldige vak van de schooldag. Vooral op de basisschool heb ik goede herinneringen op gedaan. Ik vond gym zelfs zo leuk dat ik nu bijna afgestudeerd ben en vanaf september zelf gymlessen mag geven (het liefste op de basisschool).
Leanne - Zondag 15 mei 2016 14:33
Ik vind gym echt verschrikkelijk! Vooral bal spellen. Als ze zien dat ik bij hun in het team zit beginnen ze al te zuchten en met hun ogen te draaien. Daarna krijg ik toch nooit de bal en iedereen die aan de kant zit, zit boos te roepen:'oooh doe nou iets, zij doet echt nooit iets hé' ik zit de hele gymles af te tellen.😩
Gelukkig hebben we maandag (morgen) vrij, dus geen gym deze week😊
Lana - Zondag 15 mei 2016 14:42
Ja, vooral dat laatste gekozen worden. Al was ik niet eens zo slecht in gym, ik was gewoon het minst populaire meisje van de klas. En iedere week weer opnieuw mochten twee mensen uit de klas zelf groepen maken. Iedere week weer opnieuw als laatste gekozen worden. Van te voren al weten 'daar gaan we weer', en ja hoor, weer als laatste. Onder andere hierdoor is mijn zelfvertrouwen erg omlaag gegaan.

Toen de leraar op mijn stage precies hetzelfde deed, (hij liet leerlingen ook zelf groepen maken) en ik doorhad dat elke week hetzelfde meisje als laatste werd gekozen, heb ik dit bij hem aangekaart. Het was hem inderdaad niet opgevallen en hij vond het goed dat ik er wat van had gezegd: vanaf toen ging hij leerlingen niet meer zelf laten kiezen! Dat is dus ook een tip, vaak hebben leraren niks door dat altijd dezelfde als laatste worden gekozen, dus mocht er in je klas iemand zitten die altijd de pineut is, kun je dit misschien ook melden bij je leraar, zodat hij er de volgende keer rekening mee kan houden.
Bey - Zondag 15 mei 2016 15:06
In het begin, vond ik gym altijd zo onwijs leuk! Ik had leuke vriendinnen, en was altijd fanatiek bezig met jaaa kom dit en dat doen en rennen en springen en saltos en alles. ik vond et echt super leuk! Op den duur, werd het steeds zwaarder om me beter voor te doen, dan ik eigenlijk was. en was ik heel erg bang. Ik zonderde me steeds meer af, verzon smoesjes, liep weg, of ik maakte zelf briefjes of deed alsof er iets met mijn voet was. Of iets dergelijks. Ik zat vaak op een bankje, met echt de wil om mee te doen! ik vond het naar. Maar de angst, de onzekerheid was te groot. Ik durfde niet meer, ik kon ook geen korte mouwtjes dragen, wat verplicht was bij ons. Dus de smoesjes waren een uitkomst!

Ik bleef zitten, en vond gym toen helemaal niet meer fijn. Het omkleden, et bekeken worden, het gepest worden om hoe ik er uit zag, deed mij pijn. Niemand die me begreep, grapjes werden er gemaakt over zelfbeschadiging. terwijl ik daar mee te maken had, wat niemand wist.
Hierdoor, om 1 van deze redenen. ook mijn school niet gehaald, want gym was een vak dat verplicht een voldoende moest zijn. Ik voelde me erg gefaald.
RosieV - Zondag 15 mei 2016 15:06
Heerlijk die opmerking van Sandra met het verhaal van de bok. Dat heb ik ook zovaaaaaak gehad, ik ben echt geen ster in gym. Had er een rot hekel aan, en in de 3-4e klas op een andere middelbare school werd ik zo gepest dat ik spijbelde bij elke gymles dat ik vervangende opdrachten moest maken, niet echt als straf maar omdat ze wisten dat de reden van spijbelen was omdat je bij gymlessen het makkelijkst iemand kan pesten.

Maar daarvoor kon ik inderdaad wel over mijn blunders lachen, zoals een glij beweging maken over de bok, dat je over z'n touw tussen twee palen via een trampoline moet springen niet zo hoog komt en tegen het tauw op knalt. Jaja geweldig clown Rosie.
Anne-Maria - Zondag 15 mei 2016 15:06
Afschuwelijk vond ik het, gym. Ik heb het nooit leuk gevonden. Ik ben altijd heel onzeker geweest en was heel bang om mezelf te laten zien en te laten horen. Bij gym moest dat natuurlijk juist wel. Ik was heel bang om dingen fout te doen, was er heilig van overtuigd dat ik meer dan heel slecht was in gym, kneus eerste klas. Ik werd dan ook bijna altijd als laatste gekozen bij het maken van groepen. Dat bevestigde. Op de middelbare school mocht ik niet meegymmen van mijn ouders, omdat ze niet wilden dat ik meedeed met gemengd gym, dus jongens en meiden door elkaar, toen ik groter werd. Hoeveel hekel ik ook aan dit vak had, nu was ik helemaal het mikpunt. Ik denk dat dat niet-meedoen bijna nog erger was dan het constant falen tijdens de lessen. Later, op het MBO en daarna op de PABO deed ik wel mee; mijn ouders wisten van niets. Diezelfde angst om het fout te doen, had mij nog in de greep. Ik kon er niets van. Later bleek dat ik geen diepte kan zien. Mijn ouders hadden dit nooit verteld. Een klein gegeven, maar het had me veel narigheid kunnen besparen.
RosieV - Zondag 15 mei 2016 15:07
En ik werd inderdaad altijd als laatste gekozen wan ja, zwakke schakel.
*** - Zondag 15 mei 2016 15:15
Ik haatte gym! En dat is dan nog een understatement :-p
Vooral omdat we altijd moesten lopen of voetballen. Komaan, er zijn nog zoveel andere sporten! En daarnaast ook omwille van de redenen die hier worden aangehaald. Plus het feit dat ik toen echt niet goed voor mijn lichaam zorgde maar toch moest meedoen met gym. Met af en toe eens een kwade opmerking van de leerkracht 'dat ik dan maar wat meer moest eten'. Niet zo tactisch en eigenlijk helemaal niet verantwoord als ik er nu op terugkijk.
Miekio - Zondag 15 mei 2016 15:22
Douchen na gym was dan wel verplicht, ik vond dat onzin en douchtte direct erna gewoon thuis. Er werd wel eens wat over gezegd, maar dat soort dingen accepteerde ik gewoon niet.
Ik had in die tijd geen eetstoornis, maar vond "verplicht" douchen niet normaal als ik dat niet wilde. Als er nou verschillende hokjes waren, maar ik ging echt niet samen met andere meiden die ik alleen als klasgenoot zie haast kont aan kont naast elkaar douchen.
Ik had geen problemen met naakt, ik ging wel eens met vriendinnen naar de sauna of tijdens logeren zag je elkaar ook wel, dat was geen probleem. Maar dat zijn vriendinnen én eigen keuze.

Nu ik al jaren volwassen ben, en ook geen eetstoornis meer heb, moet ik er toch ook niet aan denken om met mijn collegae samen met 50 cm afstand te douchen?

Ik vind het maar vreemd. Juist in de puberteit eerglijk gezegd.
L - Zondag 15 mei 2016 15:31
Altijd als laatste gekozen worden... :''(
Esje - Zondag 15 mei 2016 15:46
Ik werd alleen als eerste gekozen bij trefbal omdat ik zo goed was in ontwijken...
swaggerspower - Zondag 15 mei 2016 16:05
Met gym vond ik nooit erg maar sinds mijn lichaam vol met littekens zit vind ik het vreselijk vooral het omkleden...en de vreselijke opmerking :volgens mij moet je een beetje aankomen uggghhh
Leyla - Zondag 15 mei 2016 16:56
Echt ontzettend herkenbaar, ik vond gym vreselijk ik had zo veel spanning en stress erdoor dat ik in de ochtend al begon over te geven.
Gelukkig heb ik het laatste jaar van de middelbare school vrijstelling gekregen vanwege mijn eetstoornis. Nog steeds doe ik niet mee aan sportactiviteiten op het MBO vanwege de nare herinneringen.
Doe maar niet - Zondag 15 mei 2016 17:07
Ik mocht nooit gymen vanwege mijn te lage gewicht.
Iris - Zondag 15 mei 2016 17:47
Ik haatte gym. Werd op de basis en middelbare school altijd al laatste gekozen. Was nog nog behoorlijk motorisch onhandig.
Witpen2 - Zondag 15 mei 2016 17:52
Leuk die stukjes ervaringen er tussen !
swaggerspower - Zondag 15 mei 2016 20:21
Maar ik vind dit echt leuk geschreven!!
Robin - Zondag 15 mei 2016 22:03
Ik haatte het ook. Om alle genoemde redenen. Terwijl ik verder toch heel sportief ben. Ik had ook helemaal geen energie meer voor gym omdat ik al een uur naar school moest fietsen.
Lost girl - Zondag 15 mei 2016 22:11
Nou die vetrolletjes die zag ik niet alleen zelf hoor, de rest van de school zag ze ook, haha. Altijd minstens twee keer zo zwaar als mijn klasgenootjes dus zeg maar gewoon enorm dik. Geen wonder dat iedereen eronder uit wilde komen om mij in het team te krijgen. Aan opmerkingen en scheldwoorden geen gebrek want ja zo in je té strakke gympakje zie je er wel "heel ranzig" uit. Nee, ik kan niet zeggen dat ik gym zo leuk vond. En had al helemaal een hekel aan wedstrijdjes want als er werd verloren was ik de schuldige.
Op de middelbare school was ik gelukkig zo vaak ziek of opgenomen dat ik een vrijstelling kreeg. Geen gedoe met vernederingen, littekens verbergen, altijd de slechtste zijn. Nooit meer gym dus voor mij. Heerlijk!
britneyangel - Maandag 16 mei 2016 09:45
ik had ook een hekel aan gym! basketbal vond ik wel leuk!
Nicole - Maandag 16 mei 2016 13:03
Ik heb gym altijd wel leuk gevonden. Ik ben erg sportief en heb jaren aan turnen, dansen, paardrijden en wedstrijdzwemmen gedaan. Nadat ik met veel van deze sporten moest stoppen en zelfs een tijd niet paard heb mogen rijden voelde ik me een stuk minder sportief en gezien we met gym veel balsporten doen, waar ik dus juist niet goed in ben, vind ik dat erg lastig en doe ik tegenwoordig bijna niet meer mee.
Femke - Maandag 16 mei 2016 16:19
Bij ons is het gelukkig inmiddels 'verboden' om twee leerlingen teams te laten kiezen precies om deze redenen. Gelukkig want ik vind gym echt verschrikkelijk en ben ook niet echt goed in de sporten die we daar doen.
anoniem - Maandag 16 mei 2016 17:21
zo blij dat ik niet meer op school zit. Al was het alleen maar om de gymles...
Femke - Maandag 16 mei 2016 20:55
Oh ik vind gym ook echt vreselijk!!
Ik had 3 januari en dan een paar maanden een knie blessure waardoor ik niet mee hoefde te doen waar ik echt geluk mee had. (Buiten het geslenter net die krukken.)
nu helaas weer 3 uur in de week. En dan ook nog buiten..
hopelijk snel weer vakantie haha.
Daisy Stroo - Maandag 29 mei 2017 22:40
Ik heb echt een bloedhekel aan gym. Ik heb heel weinig zelfvertrouwen en ben daardoor erg verlegen. Op de een of andere manier wordt ik altijd heel snel boos ik vind dat echt heel naar aan mezelf. Aan teamsporten heb ik de grootste hekel een paar jongens uit de klas lopen altijd tegen me te zeiken als ik niks doe maar ook als ik wel iets doe. Ik ben altijd bang wat mensen van me vinden terwijl ik zelf best tevreden ben met Hoe ik eruit zie. Ik kan er niet goed tegen als er iemand boos op me is. Vaak als dat wel zo is voel ik mezelf een domme ezel. Ook als mijn naam in de klas genoemd wordt zak ik liever Door de grond ik heb altijd even nodig om te bedenken wat het antwoord is. Alle jongens zijn ook bloed fanatiek. Hoe kan ik gym voor mezelf iets verdraagzamer maken.
Harel Vijfsteler - Vrijdag 8 juni 2018 10:50
Beste Daisy,
Heb je vrienden? Of zitten die niet bij je bij gym? Vrienden maken gym een stuk verdraagzamer. Samen kan je lol maken.
DOEEI
Harel Vijfsteler - Vrijdag 8 juni 2018 10:50
Beste Daisy,
Heb je vrienden? Of zitten die niet bij je bij gym? Vrienden maken gym een stuk verdraagzamer. Samen kan je lol maken.
DOEEI
Hadjul - Zondag 5 april 2020 09:57
Ik heb zo'n hekel aan gym. Na gym voel ik me verschrikkelijk, omdat ik altijd haat reacties krijg en omdat ik niet goed adem kan halen.
Doordat we gym hebben haat bijna iedereen mij, behalve mijn vriendinnen. Vandaag (eigelijk veel ieder) moet ik één van de gymchallege inleveren, maar ik kan er geen 1.... :(