Ik ben niet arrogant, ik ben onzeker

 

"Ik ben niet arrogant, ik ben onzeker". Dit is iets wat voor mij vroeger wel op ging. Als ik voor mijn gevoel gewoon normaal keek, werd ik direct bestempeld als een arrogant meisje.. terwijl ik van mijzelf wist dat ik alles was behalve arrogant. Onzeker zijn en arrogantie wordt vaak door elkaar gehaald, terwijl het eigenlijk heel erg van elkaar verschilt. Wel is het zo dat uit onzekerheid soms arrogantie voortkomt. Het is dan een soort masker, een soort houding waarin je denkt te laten zien dat je heel zelfverzekerd bent. Dit kan dan soms voor anderen arrogant overkomen.

Vroeger snapte ik nooit dat mensen mij arrogant vonden. Ik was alles behalve dat, ik was namelijk best wel onzeker. Ik keek op tegen oudere meiden die er naar mijn idee veel leuker uitzagen en die ook veel beter leken te zijn in alles. Via via hoorde ik weleens dat mensen mij arrogant vonden.. waarom dan? Wat maakt dat iemand een arrogante uitstraling kan hebben terwijl er een groot gevoel van onzekerheid onder ligt?

meisjes
Bron

♥ Houding
De houding zegt heel veel over hoe iemand zich voelt, alleen wordt dit lang niet altijd opgevat zoals het is. Een ineengedoken houding of juist een houding waarmee iemand zich juist op de voorgrond plaatst, kan opgevat worden als onzekerheid maar zeker ook als arrogantie. Een grote mond hoeft niet altijd te betekenen dat diegene zo vol is van zichzelf, het allerliefste non-stop in de spotlights staat en zichzelf belangrijker vindt dan anderen. Soms is het een manier om om te gaan met onzekere gevoelens, het is een houding die niet overeenkomt met het gevoel en wat anders opgevat kan worden. Soms heb je zelf niet in de gaten wat je uitstraalt want dit gaat grotendeels automatisch en dan kan het vreemd aanvoelen als je anders behandeld wordt dan je zou verwachten en dat mensen dingen niet zien waarvan jij denkt dat het overduidelijk is.

♥ Gezichtsuitdrukking
Wat natuurlijk nauw samenhangt met de houding maar waar niet altijd direct aan gedacht wordt, is je gezichtsuitdrukking. Ook daarmee kan je onbedoeld arrogantie uitstralen. Een blik of geen glimlach wanneer het wel gepast zou zijn, is dan vaak al genoeg om het label 'arrogant' opgeplakt te krijgen. Uit onzekerheid kun je misschien net even te lang voor je uit staren, net even te lang naar iemand anders kijken met een neutrale blik. Dit kan voortkomen uit onzekerheid, bewondering, etc. maar het kan voor anderen overkomen als 'jezelf beter voelen' dan anderen. Super vreemd eigenlijk he, dat iets wat totaal het tegenovergestelde kan zijn zo kan overkomen.

♥ Weinig lachen
Ik denk dat mijn gezichtsuitdrukking vrij neutraal is maar dat ik daardoor soms arrogant over kan komen. Ik heb geen standaard lach op mijn gezicht. Wel denk ik dat weinig lachen een grote rol speelt bij het arrogant overkomen terwijl daar onzekerheid onder ligt. Dit is dus ook iets waar je je bewust van kunt worden en waar je op een vrij simpele manier iets aan kunt veranderen.

♥ Niet toegankelijk, gereserveerdheid
Onzekerheid kan zorgen voor een gereserveerde houding. Je wilt mensen misschien niet te dichtbij laten omdat ze je dan kunnen kwetsen daardoor kan het zijn dat je bijvoorbeeld persoonlijke dingen niet deelt, dat je je echte emoties en gevoelens niet laat zien. Ook kan het voorkomen dat je jezelf niet kunt zijn omdat je bang bent voor het oordeel van anderen of om afgewezen te worden. Dit alles zorgt ervoor dat je gereserveerd overkomt en niet of moeilijk toegankelijk bent voor anderen. Anderen zullen dan misschien minder moeite doen om met jou in contact te komen of zullen misschien minder snel interesse tonen omdat ze misschien wel denken dat jij daar niet voor open staat.

meisje
Bron

♥ Weinig interesse tonen
Onzekerheid kan ook veroorzaken dat jij moeite hebt met contact zoeken met anderen. Je bent misschien bang om iemand aan te spreken, misschien weet je niet zo goed wat je moet zeggen, heb je het idee dat diegene daar niet op zit te wachten, je bent bang om afgewezen te worden, iets doms te zeggen, etc. Er zijn talloze redenen waarom je dat misschien eng vindt om interesse te tonen in anderen en dit betekent lang niet altijd dat het je niks interesseert. Dit soort echter wel voor een andere benadering. Als het overkomt dat je geen interesse hebt in andere mensen, kan dit als vervelend en arrogant opgevat worden.

Het bovenstaande omschrijft hoe onzekerheid over kan komen als arrogantie en dat hier verschillende dingen een rol bij spelen. Arrogantie roept helaas een hele andere reactie en benadering op dan onzekerheid. Vaak is deze benadering in strijd met wat je eigenlijk nodig hebt, namelijk liefde, aandacht en het gevoel van waardering. Doordat er vaak anders gereageerd wordt dan hoe je dat het liefste zou willen, kun je in een vicieuze cirkel terecht komen. Zo kun je bijvoorbeeld arrogantie uitstralen doordat je eigenlijk onzeker bent waardoor je niet toegankelijk lijkt voor anderen. Dit kan als gevolg hebben dat anderen geen toenadering zoeken wat weer tot gevolg kan hebben dat jij het idee hebt dat niemand je leuk vindt en hier kun je nog onzekerder van worden. Best ingewikkeld allemaal, maar dit is wel hoe het regelmatig werkt.

Wat kun je er aan doen?
Wanneer je je hierin herkent en merkt dat je anders overkomt dan hoe je je voelt, kun je je afvragen wat dit voor gevolgen voor jou kan hebben. Betekent dit dat je anderen afhoudt? Dat je niet toegankelijk bent? Dat je iets anders uitstraalt en daarmee iets anders bereikt dan je zou willen? Ik denk dat het goed is om te bedenken wat je wil. Als je zelfverzekerder wil overkomen, hoeft dat niet direct arrogant te zijn. Sterker nog, daar moet je juist mee oppassen. Je bewust worden van je houding is een eerste stap. Het kan helpen om hier over te praten met vriendinnen, je ouders, een ander familielid of bijvoorbeeld een leraar op school of een psycholoog / begeleider. Verder is lachen vaak een heel goed middel om van dat 'arrogante imago' af te komen. Dit maakt je ook direct toegankelijker.

Natuurlijk is het ook goed om aan je zelfbeeld te werken. Door die onzekerheid aan te pakken en te onderzoeken waarom je je zo voelt, verandert je uitstraling ook direct en zal dit ook beter bij je passen.

Herken jij jezelf hierin en hoe ga je hiermee om?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maartje - Dinsdag 2 februari 2016 19:22
Ja ik herken mezelf hier echt in. Ik krijg vaak de opmerking dat ik niet zo arrogant moet kijken. Terwijl ik juist heel onzeker ben. Ik kijk soms wel eens angstig en sommige mensen verwarren dat met arrogantie denk ik. Ik vind het moeilijk dat je dan zomaar onterecht word bestempeld.
daisey - Dinsdag 2 februari 2016 19:35
jup , hier ook.
wat kijk je boos ?
eigenlijk ben ik gewoon heel verdrietig en bezig met eten.
Rosalie - Vrijdag 28 juni 2019 14:46
Jaaa, ik ook!
-x- - Dinsdag 2 februari 2016 20:28
Heel herkenbaar dit. Mijn omgeving vind me vaak arrogant kijken als ik in gedachte ben of serieus over iets aan het nadenken ben.
Me - Dinsdag 2 februari 2016 20:32
Het is een heel herkenbaar stukje! Sommige meiden uit mijn klas zeggen wel vaak dat ik heel arrogant kijk. En na verloop van tijd zeiden sommige meiden dat ik gewoon arrogant bén geworden. Wat dus eigenlijk niet zo is...
JenniferRS - Dinsdag 2 februari 2016 20:53
Same here.
De vraag, ben je boos?
En dat terwijl ik dan helemaal niet boos ben en me soms zelfs goed voel op die momenten.
Heel verwarrend, want meestal ben ik na zo'n vraag best geirriteerd...
mire - Dinsdag 2 februari 2016 21:03
ik was depressief, op mijn werk wisten ze het niet. Ik werd als arrogant veroordeeld. Dat heeft me toen beschadigd. Ik vertelde hun dat ik juist onzeker was... later nam ik ontslag. Nog steeds ben ik bang dat ik dus als arrogant wordt gezien en krijg ik flashbacks van die collega die dat tegen me zei. Dus pas op met wat je tegen anderen zegt...het kan echt beschadigen. Dit neem ik zelf ook ter harte hor, dit bedoel ik dus niet..arrogant.:-)
Star* - Dinsdag 2 februari 2016 21:46
hihi is vroeger ook eens tegen mij gezegd, terwijl ik juist super onzeker stond te zijn
Flower~ - Dinsdag 2 februari 2016 22:38
Ik word vaak genoeg arrogant genoemt, en ja, ik ben ook onzeker. Maar zelfs na dit stukje snap ik niet waarom mensen mij arrogant noemen.

That's just not me..
Lost girl - Woensdag 3 februari 2016 00:42
Zo grappig. Ik zeg altijd:"ik ben niet arrogant, ik ben gewoon de beste". Als we dat nou in ons hoofd prenten allemaal. Neem je talenten serieus.
RosieV - Woensdag 3 februari 2016 09:03
Gereserveerd, kil, gezichtsuitdrukking, weinig lachen.

Ik moet toegeven bij sommige mensen doe ik dat ook wel expres.
Soort van overlevingsmechanisme, irritaties of een andere reden.
Weinig lachen kan soms uit onzekerheid komen, maar over het algemeen lach ik gewoon niet zoveel.
EE. - Woensdag 3 februari 2016 14:31
Ik heb juist het tegenovergestelde. Van onzekerheid ga ik lachen. Ik heb echt een hekel aan die glimlach van mij die ik niet kan onderdrukken op momenten dat ik het helemaal niet wil. Maar de andere kant, een arrogante uitstraling hebben, lijkt me ook erg vervelend.
Jessica K. - Donderdag 4 februari 2016 19:21
Mij werd vroeger vaak gevraagd of ik boos was. Terwijl ik naar mijn idee gewoon neutraal keek....
sam - Vrijdag 5 februari 2016 17:24
wat een gelijksoortig iets is: verteld worden dat je egoistisch bent en denkt dat jij de enige bent die alles goed doet terwijl je juist het gevoel hebt dat je helemaal niks kan...
vrolijk meisje - Vrijdag 6 mei 2016 15:05
ik snap het niet zo goed ...