Ik ben meer dan alleen lichaam

 

objectificatieIn de moderne maatschappij bestaat het idee dat vrouwen dun moeten zijn. De media, fashion-, beauty- en filmindustrie hebben er decennia over gedaan de wereld hiervan te overtuigen. Veel vrouwen doen er alles aan om aan het onrealistische schoonheidsideaal te voldoen. Velen laten hun zelfvertrouwen afhangen van hun uiterlijk. Je eigenwaarde laten bepalen door fysieke schoonheid en seksuele aantrekkingskracht heet objectificatie. Bij objectificatie wordt een mens gezien en behandeld als object of 'voorwerp', in plaats van een individu.

Bij zelfobjectificatie neem je jezelf vooral waar vanuit het perspectief van anderen. De mening van anderen over schoonheid beinvloedt dan sterk de manier waarop iemand naar zichzelf kijkt. Het beeld dat in de maatschappij bestaat over schoonheid is daarom heel belangrijk. Als het schoonheidsideaal 'dun' is, wordt dat de eis aan jezelf.

Maar het kan ook zijn dat je niet jezelf objectificeert, maar dat ánderen aan objectificatie doen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij seksuele intimidatie op werk, school of straat. Iemand wordt behandeld als lustobject, in plaats van als mens. Een vrouw wordt dan slechts een 'ding' met borsten en billen, in plaats van een individu met gevoelens, gedachten, kwaliteiten en verlangens.

more than just a body

Objectificatie wordt hierdoor een bron van discriminatie, seksuele intimidatie, ongelijkheid en fysiek en seksueel geweld. Vrouwen die hun eigenwaarde laten afhangen van hoe ze eruit zien, in plaats van wie ze zijn en wat ze kunnen, hebben sneller last van allerlei psychische problemen. Voorbeelden zijn extreem diëten, overmatig bewegen, onzekerheid, negatief zelfbeeld, schaamte, angst en depressie.

Er is zelfs een onderzoek geweest waarin naar voren kwam dat (zelf)objectificatie ervoor zorgt dat je dommer wordt dan je bent. Als vrouwen de nadruk legden op hun uiterlijk of iemand anders behandelde hun als object, werden hun cognitieve vermogen minder!

Meer dan genoeg redenen dus om los te komen van deze manier van naar jezelf kijken. En om anderen jou op deze manier te laten behandelen. Maar hoe pak je dat nu aan? De manier waarop je naar jezelf kijkt, is vaak een ingeslopen patroon. Het is een manier die je al jaren toepast. Het zal dus niet gemakkelijk zijn om dat beeld te veranderen. Maar het is niet onmogelijk.objectify

1. Maak je er boos om!
Je bent toch meer dan alleen een lichaam? Meer dan het getal op de weegschaal, de labels in je spijkerbroek en je cupmaten? Je bent een mens met gedachten, gevoelens, ideeën, wensen, kwaliteiten, vermogens, idealen, dromen, angsten en verlangens. Je laat je toch niet reduceren tot een object? Een voorwerp zonder inhoud? Je bent meer dan dat Je bent een vrouw!

2. Onderzoek die inhoud
Wat zijn die gedachten, gevoelens, verlangens, idealen, dromen, etc., die jou 'jij' maken. Wat maakt jou uniek? Wat maakt jou tot een individu, los van allerlei uiterlijke kenmerken. Dus niet 'ik heb blond haar' of 'ik heb maat xx', maar 'ik hou van schrijven/luisteren/muziek maken/voetballen'.

3. Giet het in een vorm
Doe iets creatiefs met die kwaliteiten, eigenschappen, voorkeuren, wensen en trekjes die kenmerkend zijn voor jou. Misschien wil je het gewoon opschrijven. Maar je kunt ook een mindmap maken of een collage. Bij een mindmap zet je een woord in het midden van een groot papier. Daaromheen schrijf je alle zinnetjes en woorden die bij jou horen. Voor een collage gebruik je plaatjes, foto's, stukjes tekst en woorden die iets voor jou betekenen. Je plakt alles op een groot papier en eventueel maak je het geheel af met verf of krijt.

4. Herinner jezelf aan de inhoud
In wat voor vorm je jouw 'inhoud' ook gooit, zorg dat het jou inspireert. Dat het een resultaat wordt waar je regelmatig naar kan kijken. Op die manier kun je jezelf blijven herinneren aan die inhoud. Aan het feit dat je je eigenwaarde niet hoeft af te laten hangen van je uiterlijk. Dat je een hele lading andere kwaliteiten en eigenschappen hebt die jou tot een volwaardig mens maken.

inside and out

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

crissy - Maandag 7 mei 2012 21:05
omg dit is awesome! echt mooi geschreven en ga er wel proberen wat mee te doen! bedankt!
sophia-lauren - Dinsdag 8 mei 2012 05:15
Dank je wel voor waardevolle proud2live, blog. Doet me denken aan een proud2day die jullie ook eens gepost hebben, die sluit hier wel op aan denk ik: who i am is not what i look like.
konijntje - Dinsdag 8 mei 2012 11:00
Karianne, Mijn comlpmenten voor jouw goede blog's. Je bent een grote aanwinst voor proud2beme, vind ik. Ook dit is weer een heel herkenbaar geschreven stuk. Jij weet fijnloos de gevoele snaar te raken, en verder te kijken dan wel/niet eten etc. Jouw blogs gaan over MEER, meer dan dat. Vooral over gedachte's, gevoelens. Heel knap!
Lianne - Dinsdag 8 mei 2012 11:47
so true!
Blonde - Dinsdag 8 mei 2012 14:08
Dames, sta op. We leven nog altijd in een samenleving waarin een vrouw als minder waard gezien wordt als een man. WIJ zijn diegenen die dat moeten en kunnen veranderen.

Als je me niet gelooft, leg me dan uit waarom mannen veel minder geobjectiveerd worden, waarom vrouwen minder verdienen, waarom Nederland in arbeidsuren een van de laagste arbeidsparticipaties van vrouwen heeft, waarom typische 'vrouwen' beroepen minder status hebben... en waarom een van oudsher mannenberoep (zoals arts) minder status heeft nu het een gemengd/overwegend vrouwenberoep heeft.
Sann* - Zondag 2 december 2012 14:15
Een college maken met allemaal plaatjes waar JIJ blij van wordt, helpt echt. Dat jouw dromen, verlangens enz. uitbeeldt.
K - Zondag 2 december 2012 15:23
Wat een onzin, objectificatie is iets heel anders dan alleen een lichaam zijn. Ik ben geen dualist!
Resy - Dinsdag 28 mei 2013 23:33
Toevallig heb ik laatst college gehad over vrouwenobjectivering. Dit zette me aan het denken, ik vond het een beangstigend probleem. Maar ik merk dat ik er zelf ook door beïnvloed wordt; ik ben te veel met mijn uiterlijk bezig. Deze geweldige teksten helpen me realistischer nadenken! Dankjewel!!