Ik ben een beugelbekkie

 

beugelDe scheve voortanden zitten bij mij in de familie. Mijn twee tantes en vader hebben precies hetzelfde tandje dat naar voren wil en het tandje ernaast wat naar achteren wil. Heel leuk als je tanden besluiten een dansje te doen in je mond, maar van mij hoeft het niet zo. Vanaf een jaar of acht besloot ik dan ook met mijn mond dicht op de schoolfoto te gaan. 

Gelukkig kreeg ik in groep 8 een beugel. Een hele stoere plaatjesbeugel dacht ik, maar nee. Het werd een 'buitenboordmotor' en een 'blok'. Ik kon niet eens normaal mijn eigen naam meer uitspreken en spuugde bij ieder woord dat ik uitbracht. En toch vond ik het de moeite waard. Na bijna een jaar mocht ik over op de plaatjesbeugel, waar ik iedere paar weken leuke gekleurde stiekjes bij uitzocht. De plaatjesbeugel werd een heus mode item! Paarse, roze, groene en zelfs glow-in-the-dark elastiekjes, alles kon!

Helaas hadden mijn tanden een heel ander idee over recht staan en schoven ze langzaam met zijn allen naar voren, zodat ik een overbeet kreeg. Opnieuw werd mijn gebit in de ijzers gezet en een jaar later stond alles weer keurig op een rij. Dacht ik. Niets was minder waar, want toen ik eenmaal 21 jaar later bij een nieuwe orthodontist kwam, bleken mijn tanden te kort! Ja, ik wist ook niet dat het kon, maar daar lag het probleem.

Opnieuw kreeg ik een beugel. Dit keer gelukkig een witte plaatjesbeugel zonder fashionable stiekjes. Mijn tanden werden iets uit het tandvlees getrokken door de beugel en daardoor zou het in de toekomst beter blijven staan. Acht maanden later waren mijn tanden iets langer, maar stonden ze wel recht. Eindelijk! Ik draag tegenwoordig nog wel iedere nacht een bitje, maar dat heb ik er wel voor over. Die beugel careière is achter de rug!

beugel

Beugels doen geweldig werk, ten minste als het in één keer goed gaat. Het doet even pijn, maar dan heb je wel iets. Een recht gebit! Aan de andere kant wil iedereen tegenwoordig wel echt een plasic smile. Mensen nemen facings, zogenaamde hoesjes voor om je tanden, zodat het net lijkt alsof je die Prodent-smile van jezelf hebt. Maar er zijn ook mensen die een spleetje tussen hun tanden weg laten werken met een beugel. Ondertussen zijn er verschillende modellen die de set van een photoshoot betreden met een fixe spleet tussen hun tanden. Denk aan Lara Stone. 

Herken je het, dat je niet durfde te lachen op de foto's? Toen ik echter eenmaal een beugel had, bedacht ik me dat ik beter maar gewoon mijn èchte lach kon laten zien, dan mijn lippen krampachtig op elkaar te houden. Een echte lach met een beugel ziet er mooier uit dan een lach waarbij je iemand hoort denken ''Ik mag niet lachen, dat is lelijk.''

Dus tegen alle beugelbekkies onder ons wil ik zeggen: 

beugel

Die beugel is tijdelijk, en staat bij veel mensen eigenlijk nog best leuk ook! Voor je het weet ben je er vanaf en kijk je naar de foto's uit die tijd terug met een lach! : )

 

Heb jij ook een beugel en wat voor eentje heb jij?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Paula. - Woensdag 7 maart 2012 13:31
Een aantal jaren geleden heb ik een blokbeugel gehad, maar ze hadden een verkeerde beugel geplaatst waardoor hij er (pas na een jaar!) uit is gehaald. Ik moest terugkomen als ik uitgegroeid zou zijn, maar ben nooit meer geweest. Jammer, want ik zou best een beugel 'willen', maar ik heb nergens last van en omdat het niet meer wordt vergoed, doe ik het niet meer.
Rebecca - Woensdag 7 maart 2012 14:40
Nou mijn tanden waren zo erg, dat ik gigantisch BLIJ was toen ik een beugel kreeg. De eerste 2 jaar heb ik hem dan ook zonder problemen gedragen. Maar ja, ik ben nu al 17 en kots het ding ondertussen echt uit.. ik heb hem al vanaf m'n 13e of zoiets. Nou hij zou er over 1.5 week uit mogen, maar dat gaat nu dus ook weer niet door. Ik merk nu toch wel dat als ik lach ik m'n mond dicht houd weer haha. Maar ja..
Tamara - Woensdag 7 maart 2012 15:03
Ik heb 3 beugels gehad. Een blokbeugel, buitenboord en brackets (boven en onder)
Was gelukkig heel jong. 10 kreeg ik de eerste en ik was klaar toen ik net 12 was ;)
Birgit - Woensdag 7 maart 2012 15:37
Mijn laatste beugel is er net gister uitgegaan. Ik begon in de eerste klas met een blokbeugel en ging al snel over op een buitenboordbeugel omdat mijn blok niet hielp. Ook de buitenboordbeugel hielp niet, ik had een grote overbeet, maar dat kon niet anders. Ik kreeg een plaatjesbeugel, na 3 jaar met beugels te hebben gelopen is nu mijn plaatje eruit. Ik heb nog wel wat overbeet maar niet meer zo erg als eerst, en ik ben er zo wel tevreden over. Jammergenoeg kon mijn ondergebit niet omdat dan de overbeet weer terug zou komen.
tubbie - Woensdag 7 maart 2012 18:55
Ik had een blokbeugel in eind groep acht en de eerste xd wat een rotding was dat:P

Gelukkig nu al anderhalf jaar een blokjesbeugel ^^ die er over twee week eindelijk uitmag ^^
Myrthe - Woensdag 7 maart 2012 19:59
Ik heb bijna vier jaar non-stop met slotjes rondgelopen. Inmiddels heb ik iedere nacht zo'n doorzicht bitje (dat ik nog wel eens vergeet.. ^^) Het staat nu bij mij hélemaal recht, maar dat had ik nooit verwacht. Het heeft even geduurd, maar het is het zeker waard! (:
mya - Woensdag 7 maart 2012 20:00
ik had een buitenboort beugel en slotjes en nu zo'N doorzichtige die ik alleen 2 keer in de week elke avon in moet :)
korinaa - Donderdag 8 maart 2012 13:28
phoee,

ik was nog maar 7 jaar toen was ik al klaar met wisselen van mn melk gebit, en kreeg ik mn eerste blokjes beugel.
toen ik 9 jaar was kreeg ik een buitenboordbeugel en mocht mijn onderbeugel er uit die ik na school moest gaan dragen dus van 4 tot 8 uur sochtends ongeveer..
toen ik 10 was kwamen ze erachter dat het niet echt veel hielp dus kreeg ik onder weer blokjes op mijn tanden en kreeg ik elastiekjes! ik moest 6 elastiekjes in mn mond, een mond vol dus! vreselijk, 1tje moest ik in een vierkantje weet ik nog wel, ik kon geen kant meer op..
toen ik 12 was mocht ik hem er eindelijk uit!
en kreeg ik een losse beugel die in mn gehemelte zat, toen ik 16 was mocht ik hem er uit, maar een week van te voren viel en had ik mn kaak uit de kom waardoor mijn tanden allemaal weer naar achteren waren verschoven kortom, ik kon weer overnieuw, ik ben inmiddels 18.. en heb vorige week samen met de ortho besloten dat we er maar mee stoppen!

kortom veel en lang een beugel gehad!
danii - Donderdag 8 maart 2012 18:37
heb nu al 6!!! jaar een beugel :(
-- - Vrijdag 9 maart 2012 15:02
eerst een buiteboord beugel waarvan ze zeiden dat ik die 10 maanden moest, maar omdat ik in het ziekenhuis lag droeg ik hem echt 24/7 waardoor ik na 4 en halve maand over mocht stappen op de plaatjesbeugel..
ik heb eigenlijk een soort vampiertanden en moet mijn hoektanden nog wisselen.
Maudje - Zaterdag 10 maart 2012 21:23
Ik heb slotjes, maar ik loop 6 maanden voor op schema!!
Maar ik baal er wel van, want nu kan ik niet meer goed bugel (blaasinstrument) spelen, dus ik hoop dat ze er snel uit mogen voor mijn muziek carričre!
Domiii - Vrijdag 16 maart 2012 08:11
ik moet nog:p achja als je dit leest denk je ook... kheb medelijden
miriam - Woensdag 23 mei 2012 19:09
ik was 10 jaar en kreeg een buiten beugel en een binnenbeugel wat ik uit kon doen om het schoon te maken,
ik ben nu 31 jaar en moet weer een beugel en daarbaal ik van. ik krijg een plaatjes beugel voor mijn ondertanden en die moet ik anderhalf jaar dragen
6 junnie 2012 gaat het gebeuren
faya - Zondag 4 januari 2015 11:56
Ik heb 4,5 jaar een beugel gehad. ik had een enorme overbite.. ik begon met een soort stangetje bij mijn ondertanden. toen een stangetje in mijn gehemelte omdat ik anders geen buiten boord beugel kon.. toen een buitenboord beugel en toen slotjes. Ik vond t soms echt super irritant maar het resultaat mag er zijn! Ik heb nu een jaar geen beugel meer en ik vind mijn gebit echt veel mooier geworden!
Anoniem - Donderdag 6 februari 2020 15:15
Ik heb nu 1 dag een beugel en ik zie nu al spleetjes ontstaan, hoort dat?