Ik ben bang voor overgewicht

 

Ik denk dat het voor veel mensen met een eetstoornis is wel herkenbaar is dat je als de dood bent om overgewicht te krijgen. Ik was daar zelf in ieder geval ontzettend bang voor en ik zie het ook vaak op de site terugkomen. De eetstoornis maakte mij wijs dat ik overgewicht zou krijgen als ik de eetstoornis volledig los zou laten. Herstellen van de eetstoornis was hierdoor best lastig.

Rationeel gezien wist ik heus wel dat ik echt niet zomaar overgewicht zou krijgen. Overgewicht zit niet in mijn familie, ik ben van nature slank gebouwd en ik bewoog genoeg. Toch maakte de eetstoornis mij wijs dat ik wel degelijk een risico zou lopen als ik het eten volledig los zou laten. Ik was nu slank, maar ik compenseerde vrijwel alles wat ik at. Als ik dat niet meer zou doen, dan zouden de kilo’s er dus sowieso aanvliegen en zou ik overgewicht krijgen.

ik ben bang voor overgewicht

Naast periodes van afvallen had ik ook periodes waarin ik juist enorm veel eetbuien had. De angst om overgewicht te krijgen was in die periodes nog veel groter. Ik kwam vaak wel iets aan, maar nooit heel drastisch en ik heb ook nooit overgewicht gehad. Mijn gewicht hield ik angstvallig in de gaten. Hoe mijn kleding zat ook. Zodra mijn broek ook maar iets strakker begon te zitten, sloeg de paniek nog eens extra toe.

Iemand vroeg mij ooit ‘Wat is er nou precies zo erg aan overgewicht?’ Ik moest daar toen even over nadenken. Feitelijk gezien wist ik dat mijn leven bij wijze van niet zou stoppen als ik een beetje overgewicht zou hebben. Dat het ongezond was, was geen excuus, want ondergewicht is dat ook niet en dat maakte mij dan weer niks uit.

Ik was bang voor wat mijn omgeving van mij zou vinden als ik overgewicht zou hebben. Ik was bang voor kritische blikken en meningen. Ik was bang dat mensen mij zouden verafschuwen en me een slapjanus zouden vinden. Dat laatste is alles wat ik niet wilde. Ik wilde graag sterk zijn en doorzettingsvermogen uitstralen, maar ik dacht dat me dat dan niet zou lukken.

Ik was bang dat mijn omgeving me continu zou herinneren aan mijn overgewicht. Dat mensen mij niet meer mooi zouden vinden. Dat men mij eerst altijd een soort van bewonderde, omdat ik met periodes heel goed af kon vallen, maar dat mensen me met overgewicht zouden laten vallen en de schuld volledig bij mij zouden leggen. Ik was bang dat de diëtist zelfs spijt zou krijgen van het gewicht dat zij voor mij vast had gesteld, omdat ze me toch ook mooier vond toen ik op randje ondergewicht zat.

Ik was bang niet meer geaccepteerd te worden en dat was wat ik juist zo graag wilde. Als ik niet meer geaccepteerd zou worden door mijn omgeving, hoe moest ik dan ooit nog leren leven met mezelf? Ik was bang voor overgewicht, omdat dat mij kwetsbaar zou maken. Voor zowel mijn omgeving was ik dan een makkelijk doelwit, maar ook voor mezelf.

Als ik geen overgewicht heb, dan kan ik mezelf na die ene zak chips nog wel geruststellen en zeggen dat ik dat best kan hebben, omdat ik slank ben. Net als een keer hagelslag op mijn brood, want ja, ik ben niet te dik. Op die manier kan ik tegen de eetstoornis ingaan, maar als ik wel overgewicht heb, dan heeft de eetstoornis haar gelijk gekregen. Ik kan mezelf dan niet meer geruststellen.

Met een gezond gewicht wist ik al niet hoe ik met mezelf moest leven. Hoe zou ik mezelf dan staande moeten houden als ik overgewicht zou hebben? Wat blijft er dan nog van mijn eigenwaarde over? Helemaal niks en dat was juist waar ik zo bang voor was.

ik ben bang voor overgewicht

Toen ik beter ben gaan worden, moest ik vertrouwen op wat de hulpverleners en mijn omgeving allemaal tegen mij zeiden. Ik moest vertrouwen dat zij het beste met mij voor hadden. Ik moest vertrouwen op hun woorden dat ik echt echt echt niet dik zou worden van een gezond, normaal eetpatroon. Ik moest vertrouwen op dat de diëtist mij niet vet wilde mesten (overgewicht is ook niet gezond) en tot slot moest ik vertrouwen op het voedingsschema en vertrouwen op mijn lichaam. Dat was eng, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan.

Ik moest ook leren dat ik meer ben dan mijn gewicht. Mijn gewicht bepaalt niet hoe leuk, grappig, aardig en slim ik ben. Al zou ik zwaarder zijn dan nu; ik ben wie ik ben. Ik weet dat ik slim, aardig, lief en een echte doorzetter ben. Ik weet wat ik allemaal te bieden heb en ik weet daarom ook dat andere mensen mij toch wel leuk blijven vinden en me niet direct laten vallen als ik wat aankom. Gewicht is slechts een getal en jij bent meer dan dat.

Fotografie: Lauren Rushing

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Woensdag 2 januari 2019 19:06
Ik ben sinds en na mijn herstel nog flink aangekomen tot ver boven mijn streefgewicht. Waarschijn ook door medicatie maar waar het ook door komt, het maakt niet uit. Ik ben op eetstoornis gebied weer gezond! En mijn gewicht ook zelfs al is dat veel hoger dan ik ooit had gedacht. En oprecht maakt het me niks uit. Ik ben niet mijn gewicht en niemand in mijn omgeving is geïnteresseerd in het getal op de weegschaal of mijn kledingkast. Wel in mij en hoe het met me gaat!

Geloof me, ergens in je herstel ga je zo veel gezonder denken over gewicht!
Sab - Woensdag 2 januari 2019 20:16
Ik heb een verleden met zwaar overgewicht,.... inmiddels naar ondergewicht... dus 'je krijgt niet zomaar overgewicht' is voor mij totaal ongeloofwaardig en doodeng :-/
Ik wil nooit meer terug in dat lijf, elk mm vet die ik voel maakt mij volledig in paniek.
Het is gewoon zo dat de maatschappij anders met je omgaat bij overgewicht. Dun zijn is voor mij gewoon makkelijker.
Een gezond voedingspatroon gaat mij zoveel kgs opleveren. Ik weet niet of ik daar ooit klaar voor ben.
x - Woensdag 2 januari 2019 20:24
Ook hier overgewicht na een geschiedenis met anorexia.. Mijn grootste nachtmerrie is waar aan het worden en het is elke dag een hel :(
L. - Woensdag 2 januari 2019 20:36
Wauw mooie blog! Super dat je je gewicht hebt leren loslaten en bent gaan kijken naar wie je nog meer bent i.p.v te focussen op dat ene getalletje! Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe je hebt leren omgaan/hoe je omgaat met dat je lichaam veranderd (voller wordt) en het controleren van je lichaam en bv hoe strak je kleding zit?
Mart-h-e - Woensdag 2 januari 2019 20:51
Een lange tijd heb ik vastgehouden aan de eetstoornis, onder invloed van alle angsten. Angst om dikker te worden en vooral de sociale implicaties die gewichtstoename zou hebben. Vermoeiend hoor!

Altijd maar die bevestiging van buitenaf; zo instabiel om op zo een basis te leven. Langzamerhand ben ik gaan loslaten en mezelf beginnen te bevrijden van angsten. Een tijdje heb ik -zonder het te weten, overgewicht gehad. En ook in die periode waren er lieve mensen in mijn omgeving met wie ik leuke maar ook minder fijne dingen kon delen. Het gaat om de energie, veerkracht en uitstraling van een persoon. P.S. overgewicht volgens de BMI geeft geen vorm aan visueel te zwaar zijn...
- - Woensdag 2 januari 2019 21:07
Heel mooi geschreven! Wel verdrietig, ook om te lezen dat je dacht dat mensen je bewonderden omdat je zo goed kon afvallen. Ik krijg er echt een naar gevoel van dat je zo op zoek bent naar waardering en (zelf)acceptatie op zon destructieve manier die je ook nog eens niets oplevert. Ik heb zelf geen eetstoornis maar een vriendin van mij wel. Ik waardeer haar om een boel dingen, maar allerminst omdat ze zo (eng) dun is of zo ‘goed’ kan afvallen. Ik vind het vreselijk om te zien hoe ze zichzelf kapot maakt en zich vanuit haar eetstoornis soms gedraagd dat zorgt juist voor afstand.
marleen - Woensdag 2 januari 2019 21:39
ik ben van overgewicht naar ondergewicht naar normaal gewicht gegaan.
Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik voor anderen 'meer geaccepteerd' werd doordat ik afviel. Vrienden lieten me vallen of zeiden rechtstreeks 'ik durf je geen knuffel meer te geven want ik ben bang dat je breekt'
Voor mij werkte het ook niet als mensen me probeerden te overtuigen dat ik 'niet zomaar weer overgewicht zou krijgen'. Want ALLE volwassen vrouwen in mijn familie -langs de kant van mijn moeder- hebben het wel. Mijn moeder heeft een gastric bypass gehad, mijn tante een liposuctie, mijn zus heeft het overwogen, ...
Wat mij het meest heeft geholpen is het omgaan met mensen die zich niets aantrekken van mijn gewicht. Vooral kinderen, en mensen met een beperking, aan wie je heel duidelijk kon zien dat ze blij waren om me te zien (anderen verstoppen het meestal wat beter, jammer genoeg)
En ook: gewoon rond kijken bij mijn vrienden en me realiseren dat ik in die vrouwen met overgewicht zooo veel mooie dingen kon zien... als ik dat kon kunnen andere mensen dat ook bij mij
Lost girl - Woensdag 2 januari 2019 22:11
Wat er mis is met overgewicht? Nou dat alles waar jij bang voor was in het echte leven ook echt gebeurd. Het is niet om iedereen met ondergewicht of normaal gewicht nu bang te maken. Maar precies dat is waar ik en veel mensen met overgewicht dagelijks mee te maken krijgen. De omgeving die je afkeurt, lelijk vindt, niet verder kijkt dan je dikke lichaam waar je zelf wel voor gezorgd zal hebben omdat je geen doorzettingsvermogen hebt, ongevraagde adviezen en meningen. Je bent kwetsbaar en inderdaad een makkelijk doelwit voor spot en vernederende blikken. Ik kan mezelf niet geruststellen na een uitschieter van een zak chips of taartje. Ik ben namelijk al obees en elke hap is een zonde. Ontspannen eten betekend aankomen, nog meer pijn en nog minder acceptatie door de maatschappij.
Heel vervelend om te horen misschien maar voor veel mensen is dit de werkelijkheid. Tis maar goed dat ik heel bang ben om nog dikker te worden.
marleen - Woensdag 2 januari 2019 22:42
Hoi Lost girl

ik denk dat jij, zonder het slecht te bedoelen, misschien ook te veel aan dat overgewicht toewijst.
Ik herken de ervaring die je beschrijft van toen ik overgewicht had . MAAR
Ook met (ernstig) ondergewicht werd ik door mensen herleid tot mijn lichaam en keken mensen niet verder dan het getal. Ook met ondergewicht was het van 'je doet het jezelf aan'. Ook met ondergewicht werd ik afgekeurd, werd me verweten geen doorzettingsvermogen te hebben, kreeg ik ongevraagde adviezen en meningen, werd er met mij gespot en werd ik nagekeken en uitgescholden.
En ook met gezond gewicht, na van ondergewicht te komen, kreeg ik van andere (eetgestoorde?) mensen rondom me kritiek, afwijzing, etc te slikken.

Om maar te zeggen, er zijn heel veel soorten van bodyshaming, niet alleen maar fatshaming. En ze zijn allemaal even fout. Ik begrijp heel goed dat je eetstoornis dit aangrijpt maar probeer jezelf een keer uit te dagen om het wat minder zwart wit te zien...
Lost girl - Donderdag 3 januari 2019 07:09
Hey Marleen,

Dankjewel voor je reactie.
Ik denk ook zeker dat het “andersom” ook zo werkt. Net als dat je in een rolstoel zit of een ander opvallend of afwijkend lichamelijk kenmerk hebt. Het geeft sommige mensen nou eenmaal een soort voldoening om hier hun afkeer tegen duidelijk te maken of te denken dat ze je moeten veranderen. Terwijl jij gewoon goed bent zoals je bent. Je hebt alleen lichamelijke ongemakken of kiest ervoor een opvallend uiterlijk aan te meten gewoon omdat dat jouw smaak is.
Wat mij denk ik doet reageren na een blog als deze is de “geruststelling” van dat de angst die je kan voelen richting het krijgen van overgewicht als je je gewicht aan herstellen bent vanuit ondergewicht of je eetstoornis los probeert te laten. Ik heb uit interesse de vraag ook wel eens gesteld wat er dan zo verschrikkelijk is aan (een beetje) overgewicht. Meestal kwam daar dan uit dat mensen zich dan vies en lelijk zouden vinden en niet met zichzelf zouden kunnen leven. Een beetje wat in de blog ook beschreven wordt. Wat er hierboven ook omschreven wordt zijn de angsten voor reacties van de omgeving. En daarvan is mijn ervaring dat die angsten realiteit kunnen worden omdat mensen nog steeds afgerekend kunnen worden op hun uiterlijk, zowel onder/overgewicht, beperking noem maar op.
Ik ben benieuwd of de blog ook vanuit de ervaring geschreven kan worden zoals jij ( Marleen) die hebt. Angst voor ondergewicht om dezelfde redenen die jij uitlegt en dus voor ons allebei gelden. Of speelt die angst veel minder en word het verkrijgen van een lager dan gezond gewicht nog steeds stiekem als sterk gezien en gevoelt?

Goed, een heel verhaal. Maar je berichtje zette me even aan het denken.
Groetjes en een goedemorgen iedereen!
marleen - Donderdag 3 januari 2019 17:28
Hoi Lost Girl
toch even nog hierop reageren
"Ik ben benieuwd of de blog ook vanuit de ervaring geschreven kan worden zoals jij ( Marleen) die hebt. Angst voor ondergewicht om dezelfde redenen die jij uitlegt en dus voor ons allebei gelden. Of speelt die angst veel minder en word het verkrijgen van een lager dan gezond gewicht nog steeds stiekem als sterk gezien en gevoelt? "

Ik vind het een moeilijke omdat voor mij dat lager gewicht zeker niet meer gezien wordt als sterker, maar ik ben ook van nature niet dun. De 'angst voor thinshaming' is voor mij dus ergens een beschermende factor, die er voor zorgt dat ik blijf eten en niet te hard terugval (of tijdig ingrijp/laat ingrijpen). Ik zou het wel interessant vinden om een keer te lezen over iemand die van nature dun is en die meer eet dan waar ze zich goed bij voelt, uit schrik om uitgelachen te worden. Alleen denk ik, als je zo'n verhaal post op deze site, dat je meteen een hele horde mensen over je heen krijgt die zelf een normaal setpunt hebben en die dan beginnen te roepen van 'je bent niet genezen, je hebt (nog steeds) een eetstoornis, ...' want iedereen met ondergewicht-en-een- heel-aanwezige-eetstoornis maakt zichzelf graag wijs dat dat het normale gewicht is dat bij hem of haar past...
blub - Donderdag 3 januari 2019 06:55
Hmmm ik denk een goed bedoeld blog maar bij mij schiet tie in t verkeerde keelgat... ik ben van ondergewicht naar obese gegaan. Niet dat ik daar wat aan kon doenn. Maar omdat mijn lichaam zo in de war is door mijn es. Maar t gevolg ? Ik word wel dagelijks beoordeeld op mijn overgewicht. Het lui zij ongediciplineerd. Sluit me aan bij lost girl haar reactie. En ook dat jevreactie krijgt zou je dat taartje wel doen? Terwijl je al 2 jaar geen taart op hevt... dus tja voor t gros zal dit een fijn blog zijn. Maar een (klein) deel van de mensen zal wel dat óvergewicht hebben. Jammer van dit blog. Juist jullie nu meer aandacht voor óvergewicht willen geven
Maxaa - Donderdag 3 januari 2019 09:14
ik ben superbang om overgewicht (terug) te krijgen als ik losser met eten om zou gaan. ik heb van mezelf geen slanke bouw en kan dit alleen behouden door super eetgestoord gedrag.
mijn ouders voeden mijn angst helaas, vooral op de momenten dat ik juist probeer de boodschap van deze blog mezelf wijs te maken. ik volg insta accounts over bodypositivy en anti-fatshaming, herstelinspiratie etc. ik kijk documentaires en tv-programma's over deze topics, juist om mezelf te 'bewijzen' dat je écht gelukkig kunt zijn, ook met een maatje meer. maar als ik dit aan mijn ouders vertel (in de hoop dat ze trots op me zijn dat ik mn best doe om los te breken uit mijn eetstoornis gedachten dat ik mezelf alleen zou kunnen accepteren als ik ondergewicht heb), zeggen zij dingen als 'je kunt onmogelijk gelukkig zijn als je dik bent.' als persoon ben ik het daar niet mee eens, maar mijn eetstoornis bedankt ze vriendelijke en gaat me aan de haal...
Hoi - Donderdag 3 januari 2019 09:23
Ook ik had ernstige anorexia gevolgd door eetbuien en flink overgewicht... ik vond die eetbuien in die tijd toen verschrikkelijk maar ze zijn ook vanzelf weer overgegaan en ik denk dat dat heeft gezord voor volledig herstel.
Natuurlijk heeft dat heel veel tijd nodig gehad en geduld.
Je hebt door je anorexia jezelf zoveel ontzegt dat het smacht naar eten en je moet jezelf daaraan over geven uiteindelijk word het beter.... op dit moment ben ik eetstoornis vrij en verlies automatisch gewicht zonder dat ik ermee bezig ben.
Ingrid - Donderdag 3 januari 2019 15:10
Als ik de controle los laat wordt ik mollig of erger dik, deze angst beheerst nog steeds mijn leven. Ik compenseer veel en voel me niet echt happy, toch ga ik zo maar door in de hoop dat ik me op een dag goed en veilig genoeg zal voelen. Mooi geschreven deze blog..
Kirsten - Vrijdag 4 januari 2019 14:52
Ruim 2 jaar geleden een gastric bypass gehad dus van ruim overgewicht naar onder gewicht en zit nu aan de ondergrens van gezond gewicht..sinds vorig jaar in therapie bij de kliniek..probeer nu wel wat meer momenten te genieten van "slechte"dingen maar het blijft soms een strijd om die stem in mijn hoofd niet te laten winnen maar we houden ons sterk hoe lastig het soms ook is..
marleen - Vrijdag 4 januari 2019 17:42
Misschien kan je al stoppen met het 'slechte' dingen te noemen? Elke keer als je dat doet versterk je je eetstoornis