Ik at soep voor twee personen

 

Mijn vriend bestudeert het lege pak soep dat ik nog op het aanrecht heb laten staan. ‘Weet je wel dat dit een verpakking is voor twee personen?’ Zegt hij glimlachend. Verrast kijk ik op. Heel even schrik ik, maar ik herstel me snel. ‘Weet je dat wel zeker?’ Vraag ik vol ongeloof. ‘Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit genoeg is voor twee...’

Vlak daarvoor had ik tijdens het werken een flinke kom soep met een aantal broodjes als avondeten gegeten. Het was inderdaad een grote, volle kom geweest, maar ik vond het lekker en had er geen moeite mee om dat in een keer op te eten. Zonder nadenken had ik die hele zak in een pan gegooid en opgewarmd. Geen haar op mijn hoofd die bedacht dat dit misschien voor meer dan 1 persoon kon zijn. 'Lekker makkelijk', is geloof ik alles wat ik wel gedacht heb. Tijdens mijn eetstoornis was ik er gewend aan geraakt om elke verpakking nauwkeurig te onderzoeken. Toen had ik echt wel geweten dat die verpakking voor twee personen was bedoeld. Nu let ik er niet meer op. Het maakt me eigenlijk ook niks uit. Toch schrok ik even toen mijn vriend dit hardop uitsprak. 

‘Heb ik echt voor twee gegeten?’ ...schoot er door mijn hoofd.

Als ik realistisch nadenk, kan ik dit makkelijk weerleggen. Misschien was dit inderdaad een portie voor twee, maar nog steeds denk ik oprecht dat dit voor twee personen wel aan de weinige kant is. En zelfs als dat niet zo is, doet dat me ook niet veel. Voor mij was het op dat moment wat ik nodig had en waar ik behoefte aan had. Dat vind ik oké.

soep

Ook al vind ik het ergens fijn om te merken dat ik nu wel naar mijn lichaam en diens behoeften kan luisteren, toch kan ik soms ook nog wel van dit soort gedachtes schrikken. Ik heb geleerd dat deze gedachtes geen helpende gedachtes zijn en dat ik beter naar mijn gezonde ik kan luisteren. Op dit soort momenten ben ik mij extra bewust van het feit dat het ooit ook anders is geweest. Wat ik eerder al zei, jaren geleden was zo’n situatie echt niet snel voorgevallen. Toen had ik namelijk precies geweten wat en hoeveel er in zo’n pak zat. No way dat ik toen voor twee personen zou eten, ook al had ik er nog zo’n behoefte aan.

Stiekem was ik een beetje benieuwd of deze informatie effect op mij zou hebben. Zou ik (on)bewust bijvoorbeeld iets minder eten gedurende die avond? Ik weet zeker dat als mij dit jaren geleden gebeurd was, ik hier wel last van zou hebben gehad. Eenmaal terug aan het werk is deze gedachte mij ontglipt. Later die avond kreeg ik zoals, zoals gewoonlijk een beetje trek. Automatisch liep ik naar de keuken. Bij het opentrekken van het keukenkastje schoot die gedachte weer door mijn hoofd. Ik glimlachte, terwijl mijn hand naar een rol koekjes zocht.Het besef dat ik hier nu zo anders in ben vind ik soms lastig. Ik vind het treurig als ik mij bedenk hoe erg ik hiermee geworsteld heb in het verleden. Toch kan ik ook onwijs trots zijn als ik kijk waar ik nu ben en hoe het nu met me gaat. Ik sta niet meer uren in een supermarkt te drentelen voor de vakken. Ik raak niet meer in paniek wanneer ‘mijn’ product er niet meer is. Ik pak wat ik lekker vind en waar ik zin in heb en ik ben weer weg. Zonder paniekaanval. Zonder tranen. Zonder haast, maar wel met alles wat ik nodig heb.

Voor mij is het nu heel normaal om te eten naar behoefte, ook al houdt dat soms in dat ik 'te veel' eet. Ik heb geleerd dat dit echt geen kwaad kan, en dat mijn lichaam hier ook echt om kan vragen. 

Durf jij al te kiezen waar je echt zin in hebt?

Fotografie: Daria Shevtsova

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

eenzaam-bloempje - Vrijdag 2 november 2018 19:58
Is helemaal niet gek dat je zo zak soep voor 1 persoon te gebruiken
Dat doe ik zelf ook.
Maan - Vrijdag 2 november 2018 21:03
Ja :)
Iris - Vrijdag 2 november 2018 21:14
Ja. Eet zo´n zak vaak met 2 pistoletjes of 2 á 3 witte bolletjes.
- - Vrijdag 2 november 2018 22:06
Niet elke soep is ook een hoofdgerecht en bedoelt voor diner toch? Van de ene neem ik sneller een kopje en bij de ander eet ik er wat bij en een grotere portie, zeker voor diner. Volgens mij bij soep zegt die hoeveelheid niet super veel. In restauranten krijg je toch ook soep als voorgerecht soms en daar teer je dan toch ook niet de rest van de avond op? Even mijn nuchtere niet-eetstoornisblik. Snap wel dat het verwarrend kan zijn op het moment dat eten en calorien een angst zijn!
Lost girl - Zaterdag 3 november 2018 00:06
Denk dat het niet zo zeer gaat over of een hoeveelheid soep voldoende is voor een of meerdere personen. Het gaat om de vrijheid die je blijkbaar heel bewust kan ervaren als je miet meer in je eetstoornis gevangen zit. Het klinkt heel fijn zoals je het omschrijft. Op het moment dat ik mezelf toe sta om te eten wat ik wil ben ik de hele dag misselijk van alle suikers, vetten en cola. Ik kan mezelf daar niet vrij in laten want er zit geen rem op. En ik ben ook heel bang dat ik die rem nooit ga vinden. Mijn lichaam en hoofd geven niet de juiste signalen af om op tijd te stoppen met eten. En eten met veel vet en suikers vind ik gewoon lekkerder dan groente en fruit. I
anillen93 - Zaterdag 3 november 2018 10:31
Mijn vader zei altijd: 1 keer plas en keer poep en weg is de soep...! Gek hoe je soms druk kan maken om iets kleins. Ik zelf was op een gegeven moment zelfs bang voor een besje...
Ingrid - Zaterdag 3 november 2018 11:11
Voor 1 persoon vindt ik het zeker kunnen hoor, doe ik ook weleens,zeker als het voor de avond is als hoofdmaaltijd. Je voelt zelf wat je behoefte is toch?
b - Zaterdag 3 november 2018 11:58
die 1 persoons porties zijn ook belachelijk, zo rekenen ze 15 gram jam voor 1 boterham, ik kan dat nog niet eens op een beschuit of rijstwafeltje smeren, dat is echt veel te weinig, je doet minimaal het dubbele er op
gewoon lekker eten naar je behoefte en niet op de porties van het pak letten
ano - Zaterdag 3 november 2018 12:13
Het punt van deze blog is niet de portie sope, maar ik wil hier wel even mijn mening over kwijt.

Wat is ene portie? Voor wie is deze bedoelt? Groot/klein persoon, sporter/kantoorbaan, dik/dun, …? En wat voor gerecht is het, deze keer soep, soep eet je nooit als maaltijd alleen, tenzij het een voorgerecht is waar de hoofdmaaltijd op volgt. Dus wat is die ene portie dan? Vaak is dat een verkooptruc en helemaal geen richtlijn! als er 2 porties in een pak zitten zal het meer lijken en sneller verkopen dan wanneer ze 1 portie op het pak zouden schrijven. Dan passen fabrikanten maar al te graag hun portiegrote hieraan aan. Als jij deze soep als maaltijd at met brood dan is het hele pak echt niet overdreven veel en gewoon goed, immers is het gewoon groente he ;) helemaal geen zorgen om maken en je lichaam zelf de portie laten bepalen in de plaats dan de fabrikanten die gewoon hun product aantrekkelijker willen maken om te verkopen.
Manon - Vrijdag 16 november 2018 17:56
Die zakken eet ik ook vaak; zit inderdaad maar een kom vol in, en eigenlijk is dat voor een goede, volledige (avond)maaltijd niet eens voldoende zijn. Ik eet er ook altijd iets van brood ofzo bij. Kan dat nu ook ‘gewoon’ weer. Dus kan me het gevoel heel goed voorstellen, maar je bent niet de enige. 😉
Manon