Iedereen moet mij leuk vinden

 

Vroeger was ik veel bezig met wat anderen van mij zouden vinden. Ik wilde aardig gevonden worden door iedereen en alles goed doen. Daardoor legde ik een enorme druk op mijzelf omdat ik besefte dat iedereen iets anders leuk vindt. Daardoor bleef ik schakelen en kon ik op heel veel momenten ook niet echt mezelf zijn. Ik wilde anderen niet teleurstellen en iedere keer weer de beste versie van mijzelf zijn. Achteraf besefte ik dat ik helemaal niet de beste versie van mijzelf was, omdat ik me anders voordeed dan dat ik was in de hoop geaccepteerd te worden. Ik was mijzelf niet en op gegeven moment lukte het mij ook steeds minder om echt onderscheid te maken in wie ik daadwerkelijk was en wie ik wilde zijn waardoor ik me anders voordeed.

Helaas hebben veel mensen de behoefte om door iedereen geaccepteerd te worden en is dit ook iets waar we ons naar gaan gedragen. We maken ons regelmatig druk over wat anderen van ons vinden en hopen met het veranderen van ons gedrag, de gedachten van anderen te kunnen beïnvloeden. Hier hebben wij echter maar beperkte invloed op en daarnaast is het een onmogelijke opgave om er voor te zorgen dat iedereen je aardig vindt. Ik heb in de loop der jaren geleerd te accepteren dat niet iedereen mij aardig zal vinden en dat is ook oke. Ik heb namelijk ook geleerd om de acceptatie meer bij mijzelf te zoeken en mij veel minder aan te trekken van de mening van anderen.

meisje

Inmiddels vind ik het vooral belangrijk dat de mensen in mijn omgeving me accepteren zoals ik ben en dat ik mezelf kan zijn, want uiteindelijk ben je dan het leukste en het meest echt. Dat laatste merk ik zelf heel erg bij andere mensen. Ik kan het zeker niet met iedereen goed vinden en ik merk het snel als iemand zich anders voordoet. Ik vind dit zo jammer omdat ik enerzijds mijzelf zie van jaren geleden en ik het de ander dan zo gun om gewoon zichzelf te kunnen zijn. Ik denk namelijk dat echt jezelf zijn zonder je aan te trekken wat anderen van je vinden, je echt een leuker mens maken. Ik vind het zelf fijn om te weten wat ik aan een ander heb en om iemand te zien zoals hij/zij echt is, inclusief de mindere eigenschappen die iedereen heeft.

Je iets aantrekken van wat anderen vinden, heeft echter ook een positieve kant. We hebben elkaar nodig om te overleven en daarnaast helpt het ons ook verder in het leven. Het is alleen belangrijk hier een grens in te kennen en toch jezelf te kunnen zijn zonder dat de gedachte aan wat anderen van je zouden vinden je belemmert. Er zit een groot verschil in het geven om wat anderen denken en het je erdoor te laten domineren. Dat is soms best lastig en daarom deel ik hieronder wat tips die mij hebben geholpen.

- Het is onmogelijk dat iedereen je leuk vindt
Zoals ik al eerder schreef, is het praktisch onmogelijk dat iedereen je leuk vindt. Als je vriendelijk bent naar anderen en als duidelijk blijkt dat je een goed hart hebt, zullen mensen je misschien wel eerder aardig vinden, maar je kan nooit iedereen tevreden stellen. Andere mensen hebben ook zo hun eigen behoeften en zijn misschien op zoek naar heel andere personen in hun leven. Dit kan best frustrerend zijn en aan de andere kant kan het je ook geruststellen dat dit niet alleen voor jou geldt, maar voor iedereen. Het is voor mij altijd wel een helpende gedachte geweest dat ik nooit iedereen tevreden kan stellen en dat ik dan maar beter gewoon mijzelf kan zijn omdat ik dan ook echt gewaardeerd wordt door mensen die dat wel doen, om wie ik echt ben. Dat geeft veel vertrouwen, al is dat ergens ook spannend omdat de afwijzingen die je dan krijgt ook gebaseerd zijn op hoe jij echt bent en niet op hoe je je voordoet.

- Jezelf zijn maakt inspirerender, gelukkiger en geeft meer persoonlijkheid
Ik vind mensen die echt zichzelf zijn en zich niet anders voordoen vaak heel inspirerend en ik kan daar enorme bewondering voor hebben. Ze laten zich niet meer leiden door wat anderen van hun denken en accepteren zichzelf. Ik heb zelf dit proces ook steeds meer doorgemaakt en waardeer het extra in anderen als ze zichzelf zijn. Ik heb gemerkt dat het mij veel meer persoonlijkheid heeft gegeven en dat ik me zekerder en gelukkiger voel over en met mezelf.

- Mensen zijn meer met zichzelf bezig dan met jou
Ondanks dat we soms denken dat mensen heel erg op ons letten en veel met ons bezig zijn, komt dit beeld lang niet altijd overeen met de realiteit. Mensen zijn over het algemeen namelijk veel meer bezig met zichzelf, dan met ons. Net als dat jij waarschijnlijk meer bezig bent met de gedachten van andere mensen over jou, dan met hoe jij over anderen denkt.

meisje

- Je hebt geen controle over wat anderen denken
Mensen zullen misschien wat van je vinden, iets over je denken en niet iedereen zal je aardig vinden en dat is iets wat we nooit helemaal kunnen controleren. We hebben geen controle over de gedachten van andere mensen en gelukkig maar, want dit zou een enorme opgave zijn om dat zo veel mogelijk te beïnvloeden. Dan ben je nog meer bezig met anderen dan met jezelf en dit is echter wel wat veel mensen proberen, terwijl het uiteindelijk helemaal niet mogelijk is. Er zullen altijd mensen zijn die je niet zo aardig vinden of waarmee het minder klikt, hoe goed jij ook je best doet. Er zullen altijd mensen zijn die je onterecht veroordelen, maar dat zegt uiteindelijk meer over hen dan over jou. Je hebt daar geen invloed op, maar wel op hoe je hier zelf mee om wil gaan.

- Wat is het ergste wat er kan gebeuren?
Ik denk dat het belangrijk is jezelf af te vragen waarom je wat anderen denken zo belangrijk vindt en wat het ergste is wat er kan gebeuren als dat niet zo zou zijn. Ik denk namelijk dat dat geen dingen zijn die je wel kan vermijden als je je anders voor doet. Als jij je namelijk altijd maar zou aanpassen aan anderen, zijn er ook weer mensen die daar iets van vinden en dat maakt ook dat het nooit kan dat iedereen je altijd maar aardig vindt.

- Ontdek je eigen visie en persoon
Wanneer we veel aandacht hechten aan de mening van anderen, wordt onze eigen mening op gegeven moment minder belangrijk en hier ga je op den duur niet gelukkiger door worden. Neem de tijd om te ontdekken hoe jij in het leven staat, wat jij wil en wat ervoor zorgt dat jij bent wie je bent. Jouw mening is in jouw leven het aller belangrijkste.

- Je mag fouten maken
Als je je zo'n zorgen maakt over wat anderen van je denken, is het waarschijnlijk dat je ook enorm hoge eigen aan jezelf stelt en dat je het moeilijk vindt om fouten te maken. Iedereen maakt weleens fouten, dat is menselijk en dat maakt dat we leren.

Het belangrijk vinden wat anderen van je vinden is in principe dus niet erg en zelfs heel menselijk. Ik denk dat bijna iedereen dit wel in bepaalde mate belangrijk vindt, maar het is belangrijk dat het binnen bepaalde proporties blijft. Ik ben benieuwd naar hoe dit voor jou is en wat jou helpt om je hier wat minder van aan te trekken.

Fotografie: Romain Toornier

Hoe is dit voor jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

cynthia - Zaterdag 29 september 2018 19:13
Is idd nt haalbaar!
Mickey - Zaterdag 29 september 2018 20:53
Momenteel is dit een van de belangrijkste dingen die ik door therapie geleerd heb. Doordat ik andere wil pleasen heb ik mezelf altijd tekort gedaan, nooit geleerd hoe ik grenzen moet stellen en daar loop ik nu tegenaan. Veel angst ontwikkeld doordat ik altijd leuk gevonden wil worden.

Maya - Zaterdag 29 september 2018 21:20
Toen ik de titel las dacht ik meteen: Dat is niet haalbaar.