Hoe zeg ik een afspraak af?

 

Afspraken afzeggen, om wat voor reden dan ook, is meestal niet leuk. Vroeger vond ik het zó moeilijk om een afspraak af te zeggen, dat ik het ontweek. Ik was veel te bang voor een negatieve reactie en liet daarom maar helemaal niets van me horen. Ik verwijderde mailtjes en smsjes zonder ze te lezen en nam mijn telefoon liever niet op. Ik wist wel dat dit ook geen goede oplossing was, maar wist niet zo goed hoe ik anders een afspraak af kon zeggen. Alles leek verkeerd in mijn ogen.

Shit, een dubbele afspraak
Zonder mijn agenda zou ik mijn eigen hoofd nog vergeten. Ik draag hem bijna altijd bij me en schrijf er alles in op. Toch wil het nog wel eens gebeuren dat ik per ongeluk een dubbele afspraak maak. Dit gebeurt vaak wanneer ik iets te enthousiast ja heb gezegd, of iets 'later wel even' in mijn agenda zal schrijven. Tja, dan komt het er natuurlijk nooit meer van. Zit je dan, met je dubbele afspraak. Wat nu? Zelf vind ik dit één van de makkelijkste dingen om af te zeggen. Ik kijk naar wat op dat moment het meest belangrijk is en wat er makkelijk verzet zou kunnen worden. Op basis daarvan maak ik eigenlijk mijn keuze. Een dubbele afspraak overkomt de besten. Als je direct nadat je het meldt een nieuwe afspraak inplant, heb jij je goede intenties laten zien en is het meteen opgelost. 

Mijn hoofd staat er niet naar
Je hebt al een tijdje geleden afgesproken met een vriendin, maar als het eenmaal zover is, staat je hoofd er totaal niet naar. Je voelt je verdrietig, moe en wilt liever onder een dekentje op de bank kruipen. Hoe zeg je die afspraak nu af? Mijn advies: vertel het gewoon. Vertel gewoon dat je je even helemaal niet zo fijn voelt. Jouw vriendin zal dit misschien jammer vinden, maar het heus wel begrijpen. Ik maak ook wel eens mee dat een vriendin van me afzegt omdat ze een zware dag heeft gehad en zich niet goed voelt. Dit vind ik dan ook jammer, maar ik neem het haar niet kwalijk. Als ze het eerlijk aan mij uitlegt, dan begrijp ik haar en wens ik haar beste toe.

Als je een zakelijke afspraak, afspraak met je psycholoog, afspraak op school of een andere belangrijke afspraak hebt die lastig is om te verzetten, kan het soms beter zijn om je er even toe te zetten. Dit is een afweging die je zelf moet maken. Mijn ervaring is dat - hoewel het soms veel energie kan kosten - ik uiteindelijk toch blij ben dat ik die afspraak achter de rug heb. Hetzelfde geldt overigens voor een afspraak met een vriend of vriendin; daar kan ik me soms juist beter van voelen. Maar nogmaals, weeg zelf af hoe belangrijk je iets vindt en of het je goed zou doen. Weet dat afzeggen in ieder geval mág. En dat als je je écht niet fijn voelt, je niet een masker op hoeft te zetten. Desnoods houd je het kort en ga je iets eerder weg. Of ben je vandaag gewoon iets stiller. Dat is oké.

Ik wil of durf er niet over te praten
Als je ergens mee zit waar je niet zo goed over durft te praten, kan ik me voorstellen dat het lastiger is om een afspraak af te zeggen. Je wilt het misschien wel uitleggen, maar je durft het niet of je bent er nog niet klaar voor. Dat kan gebeuren. Hoe je dat uitlegt? Precies zoals het is. Je kan vertellen dat je ergens mee zit, maar dat je er (nog) niet over kan of wilt praten. Bij iets onpersoonlijkere of formelere afspraken kan je aangeven dat er privé omstandigheden zijn. Je bent niet verplicht om iemand alles te vertellen, maar het is wel zo netjes om even contact op te nemen en te vertellen dat er iets aan de hand is. Dan weet de ander ook waar hij aan toe is, dus dat is voor de ander ook alleen maar fijn.

Er is een noodgeval
Hetzelfde geldt voor een noodgeval. Op zo'n moment heb je misschien helemaal geen tijd of behoefte om het allemaal uit te leggen. Geef aan dat er een noodgeval is. Dan kan je er later altijd nog op terugkomen. Als je dat zou willen.

Mijn goudvis wordt begraven
Eerder is eerlijk, ik verzin ook wel eens een little white lie als iets me even niet uitkomt. Niet zo netjes, dat weet ik, maar soms denk ik dat dat voor de ander ook gewoon het fijnst is. Het is niet iets dat ik zou aanmoedigen om te doen. Doe het ook zeker niet vaak. Als ik met een smoesje kom, staat dat meestal niet heel ver af van de werkelijkheid. Die flinke hoofdpijn of last van m'n buik kan best kloppen als ik eigenlijk een kater heb, bijvoorbeeld. Wel leef ik daarna met de consequentie dat ik me er niet helemaal chill bij voel. Ervaring leert uiteindelijk toch wel dat eerlijk zijn echt het beste voelt en dat mensen daar vaak ook heel goed op reageren. Doe het dus liever zoals ik in de bovenstaande kopjes beschreef. Een ander kan het misschien wel jammer vinden, maar zo is het leven ook gewoon. Als je het uitlegt, zal de ander dat begrijpen. Daar doe je voor de ander, maar ook voor jezelf, uiteindelijk toch het beste aan.

Vind jij het lastig om afspraken af te zeggen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Kikkie - Woensdag 27 mei 2020 23:30
Herkenbaar afspraken afzeggen vind ik erg moeilijk.
Nou moet ik zeggen dat ik wel merk dat de Coronatijd me hier wel wat in heeft laten zien; ook dat andere mensen best rekening met elkaar willen houden omdat de maatregelen telkens veranderen. Niemand weet meer hoe zijn/haar werkweek er evt volgende week uitziet. Daar probeer ik wel van te leren.
Selia - Donderdag 28 mei 2020 07:07
Dankje dankjewel dankjewel voor deze waardevolle blog Irene. Ik heb altijd de intentie om afspraken na te komen, en wil bijv heel graag bellen/appen/afspreken, maar mentaal ben ik zo'n zooitje dat ik vaak afhaak. Dit geeft me zo'n schuldgevoel! Fijn om deze blog dan even te lezen ♥