Hoe wij nu voor onszelf zorgen

 

De kans is groot dat je veel voorbij hebt zien komen als het gaat over zelfzorg. Het klinkt vaak simpel en vanzelfsprekend, maar dat is het lang niet altijd. Zelfzorg is een proces waarin je jezelf leert kennen, grenzen over moet en vooral veel moet herhalen, om die zelfzorg uiteindelijk echt 'van jou' te maken. Zelfzorg is altijd in beweging. Dat wat jij nodig hebt en voor jezelf kunt doen staat niet vast en is niet altijd hetzelfde, ook voor ons niet. Ook wij zijn daarin soms zoekende. In deze blog staan we stil bij wat ons nu, op dit moment, het meeste helpt. Wat is eigenlijk, in de huidige tijd, voor ons de fijnste manier om voor onszelf te zorgen? 


Daphne | Terug naar de basis

Wat betreft zelfzorg word ik in deze periode echt weer teruggeworpen op de basis. Het is een periode waarin ik veel thuiswerk, er heftig nieuws op me afkomt en mijn dagelijks leven eigenlijk enorm veranderd is. Ik merk gaandeweg dat ik van mezelf nodig heb om alle fundamentele dingen heel bewust, met aandacht, aan te pakken. Eigenlijk tot in detail. Alles dat gaat over de basisdingen - zoals slapen, eten en bewegen - heb ik opnieuw onder de loep genomen. Vaker het beddengoed verschonen en elke dag helemaal opmaken, zodat de kamer rust uitstraalt. Door mijn eigen buurt wandelen zonder afgeleid te worden door mijn telefoon. Langer in de keuken staan om uitgebreid aandacht te besteden aan het avondeten en veel nieuwe recepten uitproberen. En waar ik dat voorheen vrij gedachteloos, gehaast of helemaal niet deed, plan ik nu tijd in om mijn gezicht helemaal schoon te maken en te verzorgen. 

Op dit moment is de basis - mijn huis, mijn lichaam en mijn omgeving - alles waar ik extra op aangewezen ben. Ik merk dat ik daar opnieuw alle aandacht voor nodig heb en dat het me helpt om ook die aandacht, zorg en liefde te geven. Die liefde zit hem dus soms in uitgebreid koken en mezelf met aandacht te voeden. Die liefde zit hem in het huis extra gezellig maken met bloemen en kaarsen, ook als er niemand langskomt. Die liefde zit hem soms in een middag lang een boek lezen, zoals ik dat misschien normaal alleen op vakantie zou doen. 

Irene | Echt naar mijn gevoel luisteren 

Het lijkt heel vanzelfsprekend - en het is ook iets waarvan ik dacht dat ik het al een hele tijd goed deed - maar blijkbaar kan je altijd, overal, nog meer in ontwikkelen. Ik luister de laatste tijd veel meer naar hoe ik me voel. Ik denk dat door de coronamaatregelen, en het noodgedwongen stapje terug, daar ook veel meer ruimte voor is gekomen voor mij persoonlijk. Ik probeer echt te doen wat ik zelf leuk vind, heb minder last van 'fear of missing out' of mezelf moeten bewijzen aan een ander op bijvoorbeeld sociale media. Als ik merk dat ik me niet goed kan concentreren omdat m'n vriend ook veel thuis is, geef ik hem een grote glimlach en een kus, waarna ik zelf in een andere kamer ga werken zonder me daarover opgelaten te voelen. Als ik wel behoefte heb aan contact, app ik een vriendin om even naar het strand te gaan of één op één af te spreken. Ik weet dat ik daarom kan en mag vragen. Ik bekijk dat echt per dag en probeer dicht bij mezelf te blijven en me gewoon oké te voelen bij wat ik ook nodig heb in een situatie. 

Ook merk ik dat ik voor mezelf zorg als ik aardig ben tegen anderen. Een glimlach op straat, een compliment naar een vrienden of een vreemde op het internet. 'Goedemorgen' zeggen tegen de buren en tijd maken om te knuffelen met mijn vriend. Ik kan soms best opgefokt raken van discussies en weet dat ik (te) snel mijn mening klaar kan hebben. Daar bewust van zijn en een stapje terug in doen, werkt goed voor mijn gemoedstoestand. Horen wat een ander te zeggen heeft, openstaan voor een ander geluid of juist iets van me af kunnen laten glijden, richten op het positieve of juist even afstand nemen. Het biedt licht en ruimte. Dat is fijn voor een ander, maar bovenal ook echt fijn voor mezelf. En ik vind dat niet altijd makkelijk, maar ik probeer er wel mijn best voor te doen om zo goed voor mezelf en elkaar te zorgen. Ook accepteren dat ik daarin niet perfect ben, maar wel goede intenties heb, is voor mij waardevol en gezond om niet te vergeten. 

Lonneke | Helemaal uitpakken

De laatste tijd merk ik dat ik, zeker wanneer ik me niet helemaal top voel, wat meer wil 'uitpakken'. Ik heb het een lange tijd best lastig gevonden om iets voor mezelf te doen, puur wanneer ik zelf het doel ben. Ik wilde namelijk het doel niet zijn, ik was gewend een middel te zijn. Al eerder schreef ik dat ik het lastig vond om geld aan mezelf uit te geven. Ik wilde niets aan mezelf uitgeven, puur omdat ik ervan overtuigd was dat ik het niet waard was om te genieten. Mede door therapie heb ik in kunnen zien dat ik, juist wanneer ik niet goed in me vel zit, ik mezelf wat liefde mag geven. Vaak zijn dit juist de momenten die voorheen in het teken van zelfdestructie stonden. 

Voor mij kan dit dus betekenen: een gezichtsmasker, eten wat ik echt lekker vind en waar ik behoefte aan heb, de Sims spelen of juist een boswandeling maken. Het kan en mag allemaal. Soms vind ik het nog wel eens lastig aanvoelen wat ik bij welk moment in kan zetten, maar meestal ga ik af op hetgeen waar ik de minste weerstand bij voel. 

Nu wil ik hiermee niet zeggen dat ik altijd uitpak. Soms kan iets kleins ook zoveel verschil maken. Een warme kop thee of even helemaal niets. Gewoon naar buiten kijken en de wereld observeren kan me al een stuk rustiger maken. Het is dus echt per dag en per moment verschillend hoe zelfzorg er voor mij uitziet en welke vorm het aanneemt. En ik denk dat deze behoefte erkennen en het accepteren dat dit verschillend kan zijn, is denk ik voor mij juist het beste stukje zelfzorg.

Hoe zorg jij in deze tijd goed voor jezelf?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Saskia - Maandag 1 maart 2021 20:50
Ik denk een combinatie van terug naar de basis, bewust worden van wat op dit moment het beste voor mij is en genietmomentjes voor mezelf creëren de manier is om goed voor mezelf te zorgen, zeker in deze tijd.