Hoe wij lief zijn voor onszelf

 

Op het forum en in de chat schrijven we vaak dat het belangrijk is om lief voor jezelf te zijn. Dat kan op heel veel verschillende manieren, het is namelijk voor iedereen anders. Toch betreft het over het algemeen een bepaalde liefdevolle houding naar jezelf toe. Een soort sympathieke, zachte en opbeurende manier om met jezelf om te gaan. Lief zijn voor jezelf betekent dat jij het beste met jezelf voor hebt en jezelf niet bekritiseert, ook al zou je de dingen eigenlijk liever beter of anders zien. Het is accepteren wie je bent en goed voor jezelf zorgen.

Grote kans dat 'lief zijn voor jezelf' nog steeds een beetje vaag klinkt. Het is immers heel persoonlijk en daarom lastig in woorden uit te drukken. Daarom delen wij, van de redactie, in deze blog een aantal dingen die we doen om lief voor onszelf te zijn.

Hoe wij lief zijn voor onszelf

Hoe Daphne lief is voor zichzelf...

♥ Uiteten
Op het gebied van eten en drinken buiten de deur ben ik ongelofelijk lief naar mijzelf. Ik kan echt genieten van uitgebreid uiteten gaan, een koffietje om de hoek of lekker eten bestellen tijdens een brakke dag. Dit zijn echt momenten waar ik naar uitkijk en ook mijzelf spontaan mee verwen. Ik hoef alleen maar te genieten van mijn gezelschap, de omgeving en het eten. Verder hoeft er even helemaal niets. 

UIT ETEN lief voor jezelf zijn

♥ Mijzelf vergeven
Ik vind het soms nog steeds moeilijk om mijzelf te vergeven. Voor zowel kleine als grote fouten. Als ik iets fout heb gedaan en het is eigenlijk allang weer goed, kan ik mijzelf nog heel lang in de weg zitten in mijn hoofd. Ik moet echt ergens overheen stappen en een beetje uit mijn comfortzone om dat bewust los te laten en verder te gaan. Het liefste wat ik op dat moment kan doen is echt tegen mijzelf zeggen dat het oke is en dat ik mijzelf vergeef, puur omdat ook ik verder mag met mijn dag. Omdat ik mijzelf dat dan gun.

♥ Niets doen
Wakker worden en besluiten dat vandaag niets hoeft en alles mag. Ik mag naar buiten, maar ik mag ook lekker onder een dekentje blijven liggen en de hele dag Girlmore Girls kijken. Mijn moeder heeft ooit 'pyjama-dag' in het leven geroepen en hoe ouder ik werd hoe minder vaak daar eigenlijk tijd voor was. Nog steeds zijn mijn dagen altijd super vol gepland, omdat ik er ook zo veel leuke dingen zijn om te doen. Maar af en toe weer een pyjama-dag houden, daar kan ik echt van opladen.

♥ Geld uitgeven aan mijzelf
Ik geef best makkelijk geld uit aan mijzelf, maar dat doe ik altijd heel bewust. Als ik iets zie wat ik graag wil hebben en het blijft in mijn hoofd, zoals een mooie jurk of een nieuwe tas, dan kan ik die ineens op een dag aan mijzelf cadeau doen. Hetzelfde geldt voor fijne producten voor mijn huid of stedentripjes die ik spontaan boek. Ik trakteer mijzelf en anderen graag op leuke spullen en mooie ervaringen.

Hoe Phoi Cai lief is voor zichzelf...

♥ Sauna
Het leven is vaak al druk zat. Naar de sauna gaan voelt als een soort ontsnapping voor me. Het is een plek waar ik even kan ontspannen en niet geconfronteerd hoeft te worden met alle drukte om me heen. Het is een plek waar ik rustig mijn gedachtes door kan nemen en het daarna los kan laten. Het is een plek waar ik niks hoef te doen behalve voor mezelf te zorgen. Een plek waar ik bij kan komen en tot rust kan komen. Waar ik me kan opladen zodat ik met een fijn gevoel richting huis kan gaan. Ik doe het tegenwoordig niet zo vaak meer doordat ik er niet altijd de tijd voor kan vinden. Maar als ik er weer naartoe ga, voelt het echt als een dag waarop ik alles even kan laten rusten.

LIEF ZIJN

♥ Uitgebreid koken of bakken
Het zal geen verrassing zijn als ik zeg dat ik dol ben op lekker eten. Ik vind het bijna bizar om dit te kunnen zeggen, maar lekker eten maakt me echt gelukkig. Wanneer ik een uitgebreid ontbijtje voor mezelf klaar maak of de tijd neem voor een uitgebreid avondmaaltje... Wanneer ik de tijd vind om wat lekkers te bakken waardoor de woonkamer ruikt naar versgebakken taart...  Het zijn momenten waarop ik even kan genieten. Ik probeer zulke momenten regelmatig te creëren omdat ik weet dat ik er gelukkig van wordt. Waarom zou ik dat dan niet doen?

♥ Tijd voor mezelf vrijmaken
Tijd voor mezelf is op dit moment vrij zeldzaam. Overdag ben ik druk met Romy en in de avond heb ik werk ik van alles bij, als ik niet hoef te werken. Tijd voor mezelf is er niet veel, maar als ik lief voor mezelf wil zijn moet ik dit wel pakken. Al is het een uurtje waarbij ik op de bank kan ploffen zonder verplichtingen. 

Hoe Ginger lief is voor zichzelf...

♥ Lekker en uitgebreid koken
In mijn drukke leven zijn rustmomenten heel erg belangrijk. In deze drukke tijden heb ik niet altijd tijd om echt uitgebreid voor mijzelf te koken. Mijn assortiment aan studenten maaltjes is erg groot en ik ben een kei in een volledige maaltijd koken in tien minuten. Echter, om lief te zijn voor mijzelf, kan ik mijzelf verwennen met een heerlijke maaltijd en uitgebreid te koken. Het liefst heb ik dan ook nog tijd om lekker boodschappen te doen en een vriendin uit te nodigen. 

GINGER

♥ Accepteren
Als ik even niet oplet kan ik heel streng voor mijzelf zijn en veel van mijzelf verwachten. Het toverwoord hierbij voor mij is acceptatie. Accepteren dat het niet allemaal perfect hoeft te zijn maar dat een beetje minder ook goed is. Mij heeft het heel erg geholpen dit letterlijk uit te spreken naar mijzelf en naar anderen. Dit is in het begin lastig maar daarna had ik er zelf ook minder moeite mee. 

♥ Warmte
Als ik in het weekend thuis kom en het is 's nachts kouder dan een graad of tien dan maakt mijn moeder altijd een kruik voor mij om mee naar bed te nemen. Dit voelt optimaal als lief zijn voor mijzelf. Vroeger vond ik het lastig om goed voor mijzelf te zorgen en koos ik er vaak voor mij te koud aan te kleden of geen warmer vest mee te nemen. Op dit moment is dat het thema om lief te zijn voor mijzelf. Warmte is belangrijk en daarmee ga ik mij fijner voelen. Het was niet voor niets dat ik mij in Zuid Afrika ook zo op mijn plek voelde onder de Afrikaanse zon. 

Hoe Irene lief is voor zichzelf...

♥ Slapen
Ik ben niet iemand die van nature weinig slaap nodig heeft. Toch maak ik weleens korte nichtjes, omdat ik het druk heb of gewoon nog leuke dingen wil doen. Op gegeven moment merk ik dan toch dat ik behoorlijk moe kan worden en dan is het voor mij echt belangrijk dat ik mezelf een goede nachtrust gun. Vroeger vond ik het nog best wel eens lastig om vroeg naar bed te gaan, omdat ik dacht dat m'n vrienden dan allemaal leuke dingen zonder mij zouden doen en dat ze me dan saai zouden vinden. Bovendien vond ik mezelf maar een luilak als ik uitsliep of niks deed. Nu vind ik het heerlijk om de vrijdagavond lekker alleen thuis te besteden, vroeg m'n bed in te duiken en dan ook nog eens lekker uit te slapen. Dit is voor mij echt een manier om voor mezelf te zorgen.

LIEF ZIJN

♥ Schoonmaakfeestje
Een schoon en opgeruimd huis doet me altijd goed, maar ik zal eerlijk toegeven dat ik het opruimen en schoonmaken zelf niet zo leuk vind om te doen en er ook vaak geen zin in heb. Ik laat de boel dan best weleens verslonzen voordat ik op gegeven moment als een soort schoonmaakorkaan door m'n huis heen raas. Om het dan extra leuk voor mezelf te maken schenk ik 's avonds een glas wijn in, zet ik een bakje chips of nootjes neer en doe ik de muziek aan om er gewoon een schoonmaak- en opruimfeestje van te maken. Dat maakt alles toch een stuk minder zwaar!

♥ Niet vergelijken
Vergelijken is iets dat ik ontzettend veel deed toen ik een eetstoornis had en worstelde met een laag zelfbeeld en die vergelijking was eigenlijk nooit positief. Ik zag alleen maar de dingen in anderen die ik beter vond dan bij mezelf. Hiermee haalde ik mezelf onwijs naar beneden. Niet echt eerlijk om te doen, het maken van zo'n negatieve vergelijking. Is vergelijken überhaupt wel eerlijk? We zijn immers zo anders. Ik kan best tevreden zijn met mezelf als ik mezelf niet vergelijk met anderen. Natuurlijk zal er altijd wel iemand zijn die je mooier vind of die succesvoller ergens in is, maar dat maakt mij geen minder mens! Ik ben blij met mijn leven en gelukkig in de dingen die ik doe. Dat is wat telt.

Hoe Lotte lief is voor zichzelf...

♥ Tijd voor mezelf vrijmaken
Ik merk dat ik het nodig heb om af en toe tijd voor mezelf vrij te maken. Soms lijkt de tijd zo snel te gaan en dan heb ik een momentje van rust nodig om tot mezelf te komen. Even leven in het nu en niet telkens van afspraak naar afspraak vliegen. Het betekent dat ik soms klusjes uit moet stellen of niet altijd overal bij kan zijn. Dat is aan de ene kant jammer, maar ik merk wel dat ik er veel positieve energie van krijg. Wat ik doe in de tijd voor mezelf varieert heel erg, soms is het een creatieve hobby, soms is het wat lezen op de bank of in de tuin. Lekker even geen verplichtingen.

♥ Mezelf afvragen wat ik wil
Soms vind ik het best moeilijk om te onderscheiden wat ik wil en wat er van me verwacht wordt. Nou ja, wat ik denk dat anderen van me verwachten. Vaak weet ik feitelijk niet wat anderen van me verwachten en vul ik zelf maar wat in. Ik merk dat ik veel gelukkiger word als ik vaker kies voor mezelf en mijn tijd stop in dingen die ik echt belangrijk of leuk vind. Voor jezelf kiezen is voor mij dus ook een vorm van lief voor jezelf zijn. Het betekent dat je soms eens wat vaker 'nee' moet zeggen en dat is niet altijd leuk, maar wel heel gezond.

♥ Imperfectie
De dingen kunnen nou eenmaal niet altijd precies gaan zoals je eigenlijk zou willen. Zelf ben ik diep van binnen een enorme perfectionist die alles het liefst tot in de puntjes regelt, maar dat is toch echt niet mogelijk. Het is de kunst om je daarbij neer te leggen en te accepteren dat goed meestal echt goed genoeg is. Voor mij betekent het focussen op het doen in plaats van op het eindresultaat. Als ik bijvoorbeeld een creatieve hobby beoefen probeer ik altijd zo veel mogelijk te genieten van het moment zelf. Het eindresultaat mag er altijd wezen, ook als het eigenlijk 'mislukt' is. Imperfectie is veel leuker dan perfectie.

Hoe Scarlet lief is voor zichzelf...

Ik ben stiekem een beetje allergisch voor de uitdrukking lief voor jezelf zijn. Ik weet niet, ik krijg er de kriebels van, al zie ik het belang er absoluut van in. Ik zeg liever "mild zijn voor jezelf" misschien omdat dit me ooit is aangeraden door een psycholoog die ik nogal hoog had staan. Mild vind ik meer passen bij me, omdat het past bij streng zijn voor mezelf, wat ik (bijna) altijd ben. Ik probeer met regelmaat milder voor mijzelf te zijn. Wellicht is de volgende stap, lief zijn voor mijzelf ;) Hoe ik mild ben voor mijzelf? Ik zal hieronder enkele voorbeelden noemen.

♥ Borrelmomentjes en lekker koken
Een paar keer per week maak ik tijd om gezellig voordat ik lekker ga koken wat met mijn vriendin te borrelen. Gewoon met iets fris of een wijntje en wat nootjes. Even niets moeten, een momentje van rust en lekkers.

koken en borrelen lief voor jezelf

♥ Nog even blijven liggen
In het weekend nog even blijven liggen vind ik niet altijd makkelijk. Dat voelt lui en ik moet nog zoveel doen. Nu probeer ik mezelf dat toch met enige regelmaat toe te staan. Gewoon nog even een half uurtje of uurtje chillen in bed.

♥ Soms gewoon even nee zeggen
De afgelopen periode was enorm druk. Een boek schrijven, twee websites onderhouden, een hond, zwanger proberen te worden en een huis netjes houden. Ik wilde overal JA tegen zeggen, geen kansen missen en niemand teleurstellen. Dat zorgt voor extreem veel druk en stress. Hierdoor ben ik met regelmaat vaker nee gaan zeggen. Gewoon om mezelf wat te ontzien.

♥ Wandelen omdat het mag
Een tijd terug moest ik van mezelf per se bepaalde lange wandelingen maken. Ik ben hierin nu veel milder naar mezelf toe geworden. Dit betekent kortere afstanden, rustiger wandelen en meer genieten van een wandeling.

lief voor jezelf 

 ♥ Ik heb mijn best gedaan
Ik kan soms enorm boos op mijzelf zijn als ik iets niet goed (genoeg) heb gedaan of verkeerd heb aangepakt. Daar kan ik dan nog dagen over malen. Ik probeer hierin steeds wat milder voor mijzelf te zijn. Ik weet dat ik het meeste wat ik doe, doe met goede bedoelingen. Dit pakt niet altijd goed uit en soms pak ik iets verkeerd aan. Soms doe ik ook gewoonweg niet goed. Ik blijf het lastig vinden, maar ik probeer hier nu vaker met meer mededogen en begrip naar te kijken waardoor ik mezelf ook makkelijker dingen kan vergeven. Niemand kan alles perfect doen, ook ik niet.

Hoe ben jij lief voor jezelf?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Dragonfly - Woensdag 25 juli 2018 19:53
Nog aan het leren om dat te kunnen, maar zit nu de kids op bed zijn heerlijk met m'n beentjes omhoog serie te kijken, ipv de was aan te zetten. Dat kan morgen ochtend ook wel :).

Vind hier zeker inspiratie in! Dankjullie wel
joya - Woensdag 25 juli 2018 20:26
Goed zo meid, pak je rust! Knuffel šŸ’•
Nikki98x - Woensdag 25 juli 2018 21:41
Wat een fijne blog! Brengt ook meteen zo'n fijn gevoel, zo'n fijne sfeer mn huiskamertje in. Ik ben ook hard mijn best aan het doen milder te zijn. En ik moet zeggen, ik maak vorderingen, en dat doet zo veel goeds. Deze blog sluit er fijn bij aan!
Prue - Donderdag 26 juli 2018 10:08
Als ik het druk heb, verplichte dingen afwisselen met leuke dingen; kopje thee of koffie, whatsappen met vriendin, bij het boodschappen doen een kledingwinkel binnenlopen - meestal niet eens om iets te kopen, maar om van mooie dingen en kleuren te genieten.
I. - Donderdag 26 juli 2018 10:27
Wat een fijne en helpende blog!
Mylene - Donderdag 26 juli 2018 10:29
hele fijne blog, dankjulliewel.
ik vind het heel lastig om lief/liever voor mezelf te zijn. wat ik vooral van jullie heb geleerd is om alles rondom herstel op te delen in haalbare stappen. dus misschien is milder een goeie tussenstap :)
misschien een beetje lullig, maar dit is de afgelopen tijd mijn eerste stap geworden om liever/milder voor mezelf te zijn: ik heb twee tandpasta's. een simpele en eentje die ietsje duurder is, maar die ik vooral qua (na)smaak veeeeel fijner vind. ik struggle heel erg met eetbuien/braken, en ik heb de lekkere tandpasta gekocht met de intentie om die te mogen gebruiken op dagen waarop ik geen eetbui heb gehad als laagdrempelige beloning. helaas 'moet' ik het grootste gedeelte van de week nog mijn tanden poetsen met de saaiere tandpasta, maar des te fijner is het als ik wel met mijn fijne tandpasta kan poetsen.
na het lezen van deze blog ga ik denk ik proberen om mezelf vaker die lekkere tandpasta te gunnen. als de mijn lekkere tube op is, niet meer een nieuwe kopen misschien?
L - Donderdag 26 juli 2018 16:56
Af en toe neem ik echt de tijd voor mijn lichaam! Dan neem ik eerst een warme douche, daarna smeer ik mij in met bodylotion en onder de douche gebruik ik vaak een haasmasker, soms smeer ik op m'n gezicht een maskertje en daarna voel ik me altijd rozig en ga ik het liefst netflixen op bed. Dat zijn echt verwenmomenten voor mij. Verder is spelen met de hond bij mij hetgene wat mij gegarandeerd gelukkig maakt. Ik woon niet meer thuis (waar de hond is) maar ik probeer zo vaak mogelijk langs te gaan eigenlijk vooral voor de hond haha. Als ik met hem wandel ben ik altijd intens blij.
priscilla - Donderdag 26 juli 2018 21:10
@Lotte:" Soms vind ik het best moeilijk om te onderscheiden wat ik wil en wat er van me verwacht wordt. Nou ja, wat ik denk dat anderen van me verwachten ".

Dit is voor mij zo herkenbaar. Ik zit in therapie en dat is dus de Focus waar ik 20 weken aan ga werken, heb je tips?
Maria - Vrijdag 27 juli 2018 09:51
Negatieve mensen aan de kant gegooid; mensen die kleinerend en vervelend deden.
Nu ik een financiƫle meevaller heb, geef ik dat vooral uit aan m'n gezondheid en om mezelf te verwennen. Schoonheidsspecialiste, darmreinigingskuurtje, hapje bij La Place. Verder proberen het moeten los te laten. Heb niet altijd de puf voor het huishouden maar dat moet maar even wachten en af en toe een beetje.
jisoo - Vrijdag 27 juli 2018 12:35
ik vind dat ook hoor, lief zijn voor jezelf is inderdaad: LEKKER ETEN, ik kan daar ook weer zo van genieten, heerlijk, dan kan ik echt opladen
verder lekker in bed liggen, serie kijken maar vooral een boek lezen, dat ontspant me

en als je de term 'lief zijn voor jezelf' kun je ook gebruiken 'zacht zijn' (ipv altijd zo hard voor jezelf zijn)