Hoe wij de feestdagen vieren

 

De feestdagen zijn daar. Een periode waar sommige mensen al maanden van te voren naar uitkijken en dagen die anderen liever willen overslaan. Kerst staat bij veel mensen in het teken van gezellig samen zijn, lekker eten en cadeautjes. Maar wat als het helemaal niet gezellig is samen? Of als je een eetstoornis hebt en eten alleen maar stress veroorzaakt? De gedachten dat het gezellig moet zijn, dat je je mooi moet aankleden en dat je er ook nog eens van moet kunnen genieten, kan er juist voor zorgen dat je je nog slechter gaat voelen. In deze blog delen wij hoe wij de feestdagen meestal doorkomen en wat wij fijn en belangrijk vinden.

feestdagen

♥ Hoe Laura de feestdagen viert...
Als kind keek ik weken van te voren uit naar Sinterklaas avond waarop wij altijd verwend werden met een zak vol cadeaus. Dit vond ik natuurlijk geweldig, maar ik hield ook heel erg van de gezelligheid samen met mijn familie. De feestdagen zijn momenten waarop ik het samenzijn met mijn familie heel belangrijk vindt. We hebben inmiddels allemaal ons eigen leven en deze dagen zijn dan extra dierbaar voor me. Dit is nog meer versterkt sinds het overlijden van mijn moeder. De feestdagen brengen ook vaak wel wat stress met zich mee. Zo moeten de planningen van mijn schoonfamilie en mijn eigen familie op elkaar aangepast worden en moeten we nu ook rekening houden met de kinderen van mijn vriend. Als ik kijk naar de afgelopen jaren, breng ik de Kerstdagen de ene dag door met mijn eigen gezin en soms ook met de familie van mijn moeders kant en de andere kerstdag met de familie van mijn vriend. Daar doen we waarschijnlijk ook dit jaar weer een uitgebreide brunch. In mijn eigen gezin doen we meestal een gezellig kerstontbijt, cadeautjes onder de kerstboom en een uitgebreid kerstdiner. Meestal maken we allemaal wat en doet bijvoorbeeld iemand het voorgerecht, een ander het hoofdgerecht en weer iemand anders het toetje. We pakken altijd wel uit met Kerst en kiezen dan voor wat luxer eten.

kerst

Al drie jaar achter elkaar organiseer ik samen met een vriendin en in samenwerking met Greetz een kerstkaartenactie waarbij wij 1.000 kerstkaarten schrijven voor mensen die wij niet kennen. We organiseren schrijfavonden en dit is in de aanloop voor Kerst al heel gezellig. Daarna verspreiden we ze bij bijvoorbeeld bejaardentehuizen, arme wijken en wijken waar veel ouderen wonen. Vorig jaar heb ik samen met mijn vriend met Kerstavond kerstkaarten verspreid, dat was heel bijzonder. We hebben uren door Delft gelopen om kaartjes in de brievenbussen te doen. Sinterklaas vier ik dit jaar samen met mijn vriend en zijn kinderen. Zij geloven allebei nog in Sinterklaas, dus dat is heel leuk. Met oud en nieuw heb ik eigenlijk nooit zoveel gehad. Ik lust geen oliebollen en het aftellen tot 12 uur maakt me zenuwachtig. Vorig jaar heb ik niet zoveel gedaan. Ik vind het helemaal niet erg om die avond gewoon lekker op de bank te hangen. Vroeger vierden we het altijd met onze buren en inmiddels vier ik het sommige jaren met vrienden, andere jaren ga ik naar een feestje of vier ik het gewoon lekker thuis.

kerst

♥ Hoe Nouska de feestdagen viert...
Eigenlijk is iedere feest weer anders, maar ook een beetje hetzelfde. Zo heb ik wel eens eerste kerstdag bij mijn ouders gegeten, samen met mijn broers en hun vriendinnen. Ik had toen geen partner. Toen die relatiebreuk pas kort geleden was, vond ik dat wel even lastig, maar ik deed mijn best om er het beste van te maken. Het jaar daarna was ik er al wat meer aan gewend en had ik er geen moeite mee. Toen ben ik zelfs tweede kerstdag lekker alleen thuis geweest. Ik had toen lekker voor mezelf gekookt en een film gekeken. Heerlijk rustig.

Inmiddels ben ik samen met Sim en daarom is het maar de vraag of alle familieleden elkaar kunnen zien met kerst, of dat we elkaar mislopen door andere schoonfamilies die ook kerst vieren. Er zijn ten slotte maar twee dagen. Dit jaar komt dat voor mij en Sim precies goed uit. We kunnen beide kerstdagen bij een van de families zijn. Vaak doen we daar spelletjes, maken we een wandeling en drinken we gezellig thee. We koken vaak samen of allemaal een gang en eten daarna 'savonds uitgebreid. Ik kan daar inmiddels al een aantal jaren weer heerlijk van genieten, nu ik geen eetstoornis meer heb. 

knor

Oud & Nieuw vind ik nooit zo boeiend. Vroeger ging ik dan stappen. Vaak werd er van zo'n avond veel te veel verwacht, waardoor het niet echt heel speciaal of leuk uitpakte. Nu ben ik meestal met familie of gewoon samen met wat vrienden. We doen dan een spelletje, eten oliebollen, kijken tv en om 00:00u drinken we een glas champagne en proosten we op een nieuw jaar. Ik probeer rond oud & nieuw ook altijd even stil te staan bij wat ik dit jaar goed heb gedaan, wat leuk was en waar ik dankbaar voor ben. Soms schrijf ik ook wat (laagdrempelige) goede voornemens in mijn dagboek. 

♥ Hoe Sandra de feestdagen viert...
Ik heb de feestdagen nooit echt leuk gevonden omdat ik altijd een beeld had van hoe het zou moeten zijn. In de praktijk was het bij mij thuis alles behalve dat. Hierdoor voelde ik me vaak verdrietig en was ik jaloers op vriendinnen die Kerst uitgebreid vierden met hun families. Nu ik wat ouder ben, kan ik het wat beter relativeren. Hoewel alles nog steeds niet vanzelf gaat, hecht ik er nu een stuk minder waarde aan. Bovendien zie ik nu dat bijvoorbeeld Kerst voor bijna niemand is zoals je het ziet in van die kerstfilms.  

Door het nu wat minder belangrijk te vinden, kan ik de feestdagen gelukkig meer waarderen. Op één van de Kerstdagen komen mijn moeder en zus waarschijnlijk langs. We kopen meestal wat cadeautjes voor elkaar en maken, als het goed weer is, een grote wandeling. 's Avonds eten we samen en kletsen we over van alles. De andere Kerstdag ga ik met mijn zus meestal naar mijn opa en oma. Die vinden het altijd heel erg leuk en fijn als we langskomen waardoor ik het automatisch ook leuk vind. Mijn oma heeft altijd lekkere dingetjes in huis en zorgt ervoor dat je je op je gemak voelt. 

Met Oud&Nieuw ben ik standaard moe en vind ik het bijna zwaar om tot middernacht op te blijven, haha. Dit jaar vier ik het met een aantal goede vrienden en vriendinnen, gewoon bij iemand thuis. We gaan waarschijnlijk spelletjes doen en oliebollen eten. Niets bijzonders, maar wel gezellig. Voorheen wilde ik graag rond middernacht weer thuis zijn in verband met de hond, maar ik heb gemerkt dat zij helemaal niet bang is voor het vuurwerk, dus dit jaar neem ik haar gewoon mee. 

♥ Hoe Scarlet de feestdagen viert...
Ik vind de feestdagen altijd best een heel gedoe. Het voelt niet zo spontaan, alles moet ruim van tevoren gepland en het moét gezellig zijn, anders is het echt foute boel. Ik word daar altijd een beetje zenuwachtig van. Ik zou liever gewoon op een andere dag met familie ergens wat eten of gezellig met elkaar thuis zijn. Dat voelt gewoon allemaal wat echter en losser. Vorig jaar had ik niet zo'n toffe kerst. Er speelden allerlei nare dingen en tóch moest ik dan leuk en gezellig Kerst vieren. Dat voelde eenzaam. Gelukkig is het dit jaar een stuk anders en ga ik er gewoon van genieten. 

Kerst is daarnaast een beetje ingewikkeld omdat mijn vriendin en ik beiden gescheiden ouders hebben. Met elkaar samen Kerst vieren is niet echt een goede optie. Voor vier mensen heb je dus maar twee kerstdagen. Dat is onhandig. Daarbij woont onze hele familie kris kras door het land, wat betekent dat we flink veel moeten reizen om iedereen te bereiken. We gaan meestal op een andere dag, ergens voor of na de Kerstdagen naar mijn vader in Zeeland. Op eerste of tweede Kerstdag gaan we dan naar de moeder van mijn Vriendin en mijn moeder. Soms gaan we dan uit eten, soms maken we allemaal zelf iets en nemen we wat mee. We wandelen tussendoor altijd lekker veel met de hond, liefst in de sneeuw, dat geeft toch een beetje extra dat kerstgevoel.

oliebollen halen met de hond

Met Oud & Nieuw zijn mijn vriendin en ik meestal samen. Ik haal dan overdag samen met Sjors oliebollen in de stad. Vorig jaar zijn we een stuk gaan rijden. Toen zijn we ergens vanaf een mooi plekje gaan kijken naar het vuurwerk. Rond 00:00 uur zijn we altijd thuis, ook omdat dit prettiger is voor de hond en kat. We kijken naar een confenrence, eten oliebollen en hapjes en toasten om 12 uur op een fijn nieuwe jaar. Dan bellen we familie en gaan we lekker slapen. Niets bijzonders eigenlijk. Ik zou het wel leuk vinden om Kerst en Oud & Nieuw een keer in het buitenland te vieren, Curaçao ofzo, dat lijkt me wel fijn.

Namens het team van Proud2Bme wensen we jullie hele positieve, gezonde en liefdevolle kerstdagen toe. Wees aardig voor jezelf, gun jezelf gezelligheid en iets lekkers te eten ♥ Dat ben Jîj waard, écht ♥

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

britneyangel - Zondag 25 december 2016 10:57
jullie ook hele fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2017
AnaMan - Zondag 25 december 2016 10:57
Iedereen hele fijne feestdagen!!! Gun jezelf wat lekkers en wat leuks; je hebt het écht verdiend!!!!!

En voor wie het toch tegenvalt of zelfs naar is; je bent niet alleen! Kop op; het is maar voor even!!! Je kan het aan!!!!!!
Erna - Zondag 25 december 2016 11:13
Fijne feestdagen allemaal!
Er zijn altijd wel mooie momenten ook als je het een moeilijke tijd vindt.
Meestal wanneer je ze niet verwacht. Laat de kerst jou vinden!

Black Tiger - Zondag 25 december 2016 12:38
super leuk om te lezen! Fijne kerst en een gezond 2017!
Anoniem - Zondag 25 december 2016 13:40
Erg leuk om te zien!
Wat is Knor toch een prachtig engeltje.
Fijne feestdagen en een heel mooi 2017!
Cristina6 - Zondag 25 december 2016 20:04
Heel gezellige en leuke blog! :-) Dank je wel om dit te delen!
Zalig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar 2017!!