Hoe werkt Marie Kondo?

 

De laatsten maanden lees je overal blogs en artikelen over Marie Kondo of Konmari, zoals de methode van Marie wordt genoemd. Marie is een vrouw uit Japan die wordt gezien als ‘opruimgoeroe'. Ze helpt mensen om hun leven weer op orde te krijgen en is iemand die heel veel weet van ordenen, opruimen en minimaliseren. Spullen wegdoen en uitkiezen wat je echt belangrijk vindt. Ze helpt mensen hun rommelige huis op te ruimen en vervolgens geeft ze hen ook handvatten om hun huis en kasten netjes te houden. Het boek dat Marie Kondo schreef heet Opgeruimd. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar wel doorgebladerd en ben er erg nieuwsgierig naar. Ik heb er inmiddels ook een hoop over gelezen in blogs en andere plekken op internet en zal kort met je delen wat het is en wat ik er zelf mee doe.

Marie Kondo heeft vooral een aantal handige manieren gevonden waarop je beter kunt opruimen en spullen weg kunt doen. Zo zijn er slimme tips te vinden over hoe je je kleding op moet vouwen, spullen moet ordenenen maar ook waarom je eerst je gehele kast leeg moet halen voordat je de kast opruimt en dat je echt heel wat spullen weg moet doen, omdat je vast niet al je spullen in huis echt nodig hebt. Marie stelt je een vraag bij het uitzoeken van je spullen die je met ja moet kunnen beantwoorden als je het ding wilt houden en dat is; Does it spark joy? Maakt het je gelukkig of blij? Zo, niet dan moet het weg.

Als je op die manier je spullen gaat uitzoeken en opruimen, heb je heel wat vuilniszakken en dozen nodig om de spullen in te stoppen die weg gegooid moeten worden, naar de recycling gaan of die je wilt verkopen. Zo heb ik inmiddels ook hele lading spullen weg gedaan. Ik zal je kort uitleggen in welke volgorde je volgens Marie te werk moet gaan.

Kleding

 1. Tops
 2. Broeken
 3. Hangende items
 4. Sokken
 5. Ondergoed
 6. Tassen
 7. Accessoires
 8. Badpakken/sportkleding
 9. Schoenen

Boeken

Papieren en administratie

Overig

 • Dvd'S
 • Skincare Make-up
 • Accessoires
 • Valuables (pasjes, bonnetjes)
 • Elektrische apparatuur
 • Huishoudelijke items
 • Keukenspullen (kun je ook opdelen in categorieën)
 • Hobby gerelateerde items=

Spullen met emotionele waarde (souvenirs, foto's, kaartjes)

Marie Kondo

Als je opruimt op de Konmari methode is het belangrijk om dat per categorie aan te pakken. Dit zorgt ervoor dat je iedere categorie grondig aanpakt, niets vergeet en deze ook af kunt sluiten als je ermee klaar bent. Het is belangrijk om bijvoorbeeld bij de categorie kleding, al je kleding, schoenen en accessoires op te zoeken en op je bed te gooien. Je kasten zijn dan leeg. Vervolgens ga je onderdeel voor onderdeel te werk. Je houdt het met beide handen vast en stelt jezelf de vraag of je er gelukkig van wordt. Geeft het je een blij gevoel? Niet? Dan bedank je het ding en kan het in de zak voor het goede doel of naar de IJhallen. Wel? Dan vouw je het zorgvuldig op en orden je het netjes in je kast.

Wat bij Marie Kondo ook opvalt is dat zij materialen als ‘levende' dingen ziet. Zo raadt ze je aan om iedere dag je school-, werk- of handtas leeg te ruimen en op een plek op te hangen zodat hij uit kan rusten van het dragen van je spullen. Mij iets te wazig, maar volgens Marie een goede manier om naar je spullen te kijken en opgeruimd te blijven.

Marie vindt het ook belangrijk dat je spullen goed behandelt. Niet enkel omdat je er dan lang me kunt doen, maar ook omdat het volgens haar voor jou en de spullen goed is om het op een waardevolle en dankbare manier mee om te gaan. Bedank dan ook de spullen die je weg doet voor wat ze je hebben opgeleverd en neem afscheid. Je kunt volgens Marie Kondo je leven resetten en opnieuw beginnen, op materieel gebied, maar dit doet ook veel met je psyche. 

Een ander punt van Marie is dat ze vindt dat je spullen zichtbaar moet opbergen. Sokken rol je per twee op, in plaats van dat je ze in elkaar stopt. Je legt je kleding op zo'n manier neer, dat je overzichtelijk kunt zien wat je hebt. Ook kleding hang je op een bepaalde manier op. Zo hang je dikke kledingstukken eerst op, maar hang je je kleding ook van lang naar kort op in je kast. Dit heb ik ook gedaan en ziet er trouwens heel geordend uit. Het geeft inderdaad een overzichtelijk gevoel en dat maakt de aanblik van de kast veel rustiger.

Ik denk dat we met zijn allen wel een beetje behoefte hebben aan rust en overzicht nu onze levens, de wereld online en de maatschappij allemaal zoveel van ons vragen. Het gaat ook over een stukje mindfulness, downshiften en minimalisme. Bewust omgaan met wat je hebt, stilstaan in een drukke wereld. Ademhalen en rust vinden. Iets dat veel mensen, incluis mij, aanspreekt. In mijn drukke hoofd is het al chaotisch genoeg. De rust in mijn leven op het gebied van tijdsindeling, relaties, werk en ook op materialistisch gebied is dan erg belangrijk. De methode van Marie Kondo kun je goed gebruiken om beter te leren opruimen, maar ik denk wel dat je hierin niet te extreem te werk moet gaan. De methode is een fijne richtlijn die mij helpt het minimalisme in mijn leven te introduceren, maar zo strikt als Marie Kondo het adviseert, dat zou niets voor mij zijn.

Ik ben benieuwd of jij al had gehoord over Marie Kondo, of je het boek hebt gelezen en of jou het aanspreekt!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Stella - Woensdag 9 september 2015 19:31
Ik vind 'pruimgoeroe' de leukste typo ooit.
Nouska - Woensdag 9 september 2015 20:06
Haha, Stella. Ik vind het zelf ook een van mijn betere, haha.

Heb t aangepast ;)
Iris - Woensdag 9 september 2015 21:21
I love de konmari manier, het werkt echt perfect voor mij. En volg ook het kanaal in 't artikel.
AnaMan - Woensdag 9 september 2015 22:33
Leuk en aardig als je teveel rommel hebt, maar mensen zeggen niet voor niets al oneindig lang "Wie wat bewaard, die heeft wat!".

En ga nou niet zeggen dat dat onnodig of hebberig is, want dat betekent juist dat je ook heel veel hebt om te geven aan iemand die iets nodig heeft. En je vrienden en kennissen blij maken lijkt me een goed iets. Beter dan bijdragen aan de afvalbergen die in de moderne wegwerpmaatschappij zo gigantisch snel groeien!!!
Robin - Donderdag 10 september 2015 06:23
Wat ook helpt: niet zoveel kopen.
Liil - Donderdag 10 september 2015 08:19
eens met anaman en robin ;')
ik hou wel van het idee van minimaliseren, maar soms wat bewaren heeft ook zo zn voordelen. daarbij vind ik hoe zij met bv haar tassen omgaat (elke avond leegmaken en bedanken en dan s ochtends weer inpakken) voor alledag toch een beetje teveel gedoe ;p net als de sokken die niet meer opgerold mogen worden.
dusja, vind het ergens wel interessant maar ben niet geheel overtuigd
S. - Donderdag 10 september 2015 09:36
Volgens mij, maar dat weet ik niet meer zeker, zegt ze ook dat je de spullen die je niet meer wilt houden aan anderen/kringloop etc. kunt geven. En je hoeft ook niet alles weg te doen, maar wel de spullen die je niet gebruikt of kapot zijn of zo. Ik zou niet weten waarom ik bijv. een riem zou bewaren die ik al tien jaar niet gebruik en die alleen ruimte inneemt, én die anderen in m'n omgeving ook niet hoeven.

Ik was al begonnen met opruimen/weggooien voordat ik haar boek las, maar het heeft zeker geholpen. Ik heb zoveel zooi weggegooid waar ik al jaren niet naar gekeken had, dingen die al jaren plaats opeisten maar waar ik niets meer mee deed, miskopen, noem maar op. Geen flauw idee waarom ik dat allemaal bewaarde. Dat opvouwgedoe heb ik nog niet gedaan, dat komt nog wel. Of niet. En elk dag m'n tas leeghalen vind ik ook onzin.

Het (minimalisme) gaat natuurlijk niet alleen om het weggooien, maar juist ook dat je niet dingen koopt omdat je er toevallig langsloopt of zo, dat je niet elk jaar een nieuwe mobiel neemt, gewoon omdat dat kan terwijl je oude het nog goed doet.

Ik ruim nu elke avond m'n kamer op; dat wat ik die dag gebruikt heb leg ik op de vaste plekken terug. Paar minuutjes werk, maar m'n kamer wordt nu nooit meer een zooitje. En als het toch eens vrij rommelig is, is het met een kwartiertje weer opgeruimd. Vroeger kon ik dan gerust een paar uur aan de slag omdat er zoveel troep lag.

''Probleem'' van dit is dat je overal zooi/dingen die weg kunnen blijft zien. :P Zo heb ik nog behoorlijk wat boeken die ik al 100 jaar heb maar nog nooit gelezen (en ook niet voornemens dat te doen), boeken die ik niet goed vond, of die ik ook op m'n ereader heb... Maar ik vrees dat ik binnenkort toch een berg naar de kringloop breng, ben ik daar ook maar van af, want hier staan ze alleen stof te vangen.
Anne - Vrijdag 11 september 2015 06:40
Ik vind het wel fijn om dingen ordelijk te hebben en zo'n systeem is wel handig als hulpmiddel,maar als je er te veel mee bezig bent blijft je toch heel druk met je spulletjes ,vind ik.
Minder kopen en alleen wat je echt nodig hebt helpt ook .