Hoe reizen je leven verrijkt

 

Reizen, op vakantie gaan, een vreemd land bezoeken.. het is voor veel mensen een momentje om er even tussenuit te zijn en tot rust te komen. Ik kan er ook ontzettend naar uitkijken om op vakantie te gaan en nieuwe plekken te ontdekken. Reizen is niet alleen heel fijn en goed voor de ontspanning maar het kan ons leven ook echt verrijken. Het is soms een hele uitgave maar je kunt er ontzettend veel uithalen. Momenten, ervaringen en een bijdrage aan je ontwikkeling en dat is onbetaalbaar.

Als ik nu terug kijk op de afgelopen 26 jaar, heb ik toch al heel wat van de wereld gezien. Ik heb nog geen wereldreizen gemaakt in mijn leven en vroeger gingen wij vaak naar Frankrijk met het gezin, maar inmiddels heb ik toch al heel wat plekken mogen bewonderen.

Suriname

Zo ben ik naast verschillende plekken in Frankrijk ook in bijvoorbeeld Engeland, Turkije, Portugal, Griekenland, Marokko, Italië, Spanje, Aruba, Curacao, Bonaire, Suriname en New York geweest. Er zijn daarnaast ook nog heel veel plekken die ik nog wil bezoeken. Zo wil ik graag een reis maken naar Indonesië omdat mijn moeder hier vroeger heen is geweest en er erg enthousiast over was. Daarnaast lijkt het mij geweldig om naar Australië te gaan maar er zijn nog zoveel plekken die mij de moeite waard lijken. Elke reis levert mij iets moois op en overal hou ik herinneringen en nieuwe ervaringen aan over.

♥ Kennis maken met een andere cultuur
Reizen zorgt er voor dat je kennis maakt met een ander land, een andere cultuur. Je komt even in een andere omgeving wat soms een totaal andere wereld is. Of je nou vlak over de grens reist of dat je naar de andere kant van de wereld gaat, je zal altijd (kleine) verschillen merken met de wereld die wij in Nederland kennen, onze vertrouwde omgeving. Dit kan heel spannend zijn en zorgen voor onvoorspelbare situaties en ervaringen maar tegelijkertijd is dit ook iets moois. We mogen dankbaar zijn dat we kennis mogen maken met dingen die anders zijn, mensen die in een andere cultuur leven en de dingen die we hiervan mogen leren. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de invloeden van andere landen in Nederland, dan denk ik dat we er alleen maar 'rijker' van zijn geworden. Het is een verrijking van onze algemene kennis maar we kunnen er ook als persoon door groeien. Wij leren meer over onszelf door te leven in een andere cultuur en om te gaan met mensen die anders leven dan wij. Wij nemen dingen over waar wij ons goed bij voelen en waarvan wij denken dat het ons leven mooier kan maken.

♥ Leer de wereld om je heen beter begrijpen
Door te reizen, maak je kennis met de wereld om je heen. De mensen die ook in onze wereld leven maar qua cultuur bijvoorbeeld ver afstaan van hetgeen wat wij kennen. Zoals ik net al aangaf is het goed en verrijkend om andere culturen te leren kennen. Door andere landen te bezoeken kun je de wereld om je heen ook beter leren begrijpen. Je krijgt bijvoorbeeld een beter beeld bij dingen die je op het nieuws of in films ziet, je kunt geloven bijvoorbeeld leren begrijpen en je leert meer over wat er speelt in de wereld. Het kan je normen en waarden beïnvloeden en je kunt je meer betrokken gaan voelen bij andere mensen.

marrakech

♥ Ontspanning, genieten, nadenken over het leven
Een reis kan een break zijn in het drukke leven en kan het perfecte moment zijn om echt te ontspannen. Daarnaast kan het ook voor veel plezier zorgen waardoor je lichaam vanzelf een soort gelukshormoon aanmaakt. Een reis kan er ook voor zorgen dat je de ruimte neemt om na te denken over het leven en wat je wilt en belangrijk vindt. Soms hoef je hier niet eens actief over na te denken maar komen deze inzichten vanzelf. Wanneer je even niet weet wat je met je leven wilt, als je bijvoorbeeld op een kruispunt staat als het gaat om studie keuze of iets anders, dan kan reizen soms helpen. Veel mensen maken dan ook een lange reis op het moment dat ze klaar zijn met de middelbare school of een opleiding.

♥ No place like home
Ondanks dat ik het lang niet altijd leuk vind om thuis te komen na een vakantie, ga ik uiteindelijk mijn eigen plekje wel weer heel erg waarderen. Toen ik terug kwam uit Suriname, waar ik maar twee weken geweest was maar waar ik wel veel familie voor het eerst heb ontmoet, viel ik echt in een soort gat. Ik wilde helemaal niet thuis zijn en werd er echt een beetje somber van. Uiteindelijk was ik toch ook weer blij om thuis te zijn. In mijn vertrouwde omgeving, met de mensen om wie ik geef en mijn eigen spullen en bed!

♥ Je leert flexibel zijn
Reizen dwingt je eigenlijk ertoe om flexibel te zijn en soms los te laten. Je kan niet altijd alles voorspellen en dingen lopen nou eenmaal anders dan je verwacht. Dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen houvast hebt of dingen kunt sturen, maar loslaten is ook belangrijk en zal ook tot op zekere hoogte wel moeten. Je leert anders met dingen om te gaan en je aan te passen aan de situatie . Ook ga je hierdoor waarschijnlijk in zien dat je het op meer plekken naar je zin kunt hebben, als je dat niet al deed.

♥ Ontdek je mogelijkheden
Door te reizen kun je zelf ook nieuwe mogelijkheden en kansen zien. Want er zijn voor jou talloze mogelijkheden om je leven zo in te vullen zoals jij dat wilt.

Op welke manier verrijkt reizen jouw leven?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

L - Donderdag 28 mei 2015 19:15
Ik heb echt serieus Fernweh, ik HAAT het in om te beginnen mijn woonplaats en wil het liefst altijd weglopen en voel me het fijnst als ik ergens anders ben en daarbij ook het veiligst. En als ik terug kom, ben ik al chagrijnig onderweg.

Enig probleem; geld. Lopend en fietsend kom je niet snel ver en ik wil een degelijke verblijf plaats, eten en ook dingen doen en/of zien op plaats van bestemming.
:) - Donderdag 28 mei 2015 19:16
Komt deze blog even op het perfecte moment.. Volgende week een week naar het buitenland met school en o wat ben ik zenuwachtigšŸ™ˆGeen vast ritme qua eten, geen veilige producten. Maar wel een kans op nieuwe dingen uit te proberen, flexibel te zijn en boven alles te genieten. Dit gedoe lekker in Nederland laten en even een break. Zelf ben ik ook gek op reizen, ik ben ook zeker van plan om volgend jaar na het halev van mijn diploma lekker op reis te gaan :)
Maan - Donderdag 28 mei 2015 19:19
Ik ben dan altijd 'in het moment'. Allemaal nieuwe prikkels en geen tijd om na te denken, want alles is nieuw en vraagt om je aandacht in het NU. Dat vind ik er fijn aan. (Mits het wel een warm land is.)

Roeline - Donderdag 28 mei 2015 19:27
Ik ben geen reiziger! Met vakantie/wintersport/werkvakantie wel in de volgende landen geweest: Frankrijk vaker, Duitsland vaker, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, Roemeniƫ, Tunesiƫ, Belgiƫ, dat was het geloof ik wel. Nu met ons dochtertje blijven we lekker in Nederland, makkelijk en dichtbij, totaal geen behoefte om verder te gaan! En trouwens, Zuid-Limburg is een stukje buitenland in eigen land!
Sindy - Donderdag 28 mei 2015 21:29
Je kunt wel de hele wereld afreizen met oogkleppen op en alleen verblijven in een resort dan werkt dat echt niet zo verrijkend. Juist in je eigen omgeving kun je ook een hele hoop nieuwe culturen tegen komen en flexibel zijn daarvoor hoef je echt niet op reis. Neemt niet weg dat reizen en vakantie vieren in een andere omgeving super ontspannend en leuk is.
leuk - Donderdag 28 mei 2015 22:12
Ik ben ook in suriname en curacao geweest en newyork amerika canada indonesie en thailand, singapre, marokko en heel europa en het zijn allemaal aanraders ! Volgend maand vertrek ik naar Cuba wat ik wel spannend vind maar super leuk land en oude cultuur , dus ben benieuwd . Reizen is leuk maar ook spannend want je weet nooit wat er komen gaat maar dat maakt het ook weer leuk en een uitdaging.
leuk - Donderdag 28 mei 2015 22:13
Suriname is echt mijn lievelingsland de mensen en cultuur is echt zo chill ! NO SPANG
leuk - Donderdag 28 mei 2015 22:15
Vooral de binnenlanden van SU is een beleving
Maanmeisje - Vrijdag 29 mei 2015 02:07
Ik wil dolgraag reizen, op vakantie. Het is lang geleden dat ik dat heb gedaan. Er is echter veel wat me tegenhoudt om het te doen. Gebrek aan geld, geen gezelschap, sociale angst enz. Erg jammer!
dancer! - Vrijdag 29 mei 2015 07:41
Ik heb door mijn danscarriere al zoveel van de wereld mogen zien terwijl ik nog heel jong ben! Ik ben echt ontzettend dankbaar hiervoor! Ik waardeer de natuur, andere culturen en het ontmoeten van nieuwe mensen heel erg en vind dit door mijn positieve reiservaringen ook erg belangrijk! Ik ben nu een paar weken terug van een geweldige reis naar Georgiƫ en ik heb nog steeds heimwee haha!
Ingrid - Vrijdag 29 mei 2015 13:06
Deze zomer 3 weken Frankrijk, heerlijk land vind ik dat. Vroeger gingen we altijd met onze ouders naar Roemeniƫ, daar komtmijn moeder vandaan. Dat staat op mijn lijstje om met mijn gezinnetje te doen, En Indonesiƫ, de roots van mijn partner liggen daar! Portugal of Griekenland zou ik ook heel graag heen willen, Spanje en Turkije ben ik een paar geweest ook fijn! Ik hou van andere culturen, talen, eten in het buitenland en van warmte!
r19 - Maandag 1 juni 2015 17:59
reizen verrijkt mijn leven omdat ik er heel erg van geniet en er helemaal in weg kan dromen! wanneer ik op reis ga kom ik eigenlijk in een positieve gelukswereld terecht waar ik uitermate aan het genieten ben :)