Hoe kun je omgaan met roddelen?

 

Achter andermans rug om praten, roddelen over anderen, is iets wat eigenlijk heel erg is, maar toch overal voorkomt. Ik ontken zeker niet dat ik het zelf ook wel eens doe. Het lijkt iets 'natuurlijks' te zijn geworden. Het is een onderdeel van veel gesprekken die we voeren met anderen. Ineens heb je het over iemand anders en het is niet altijd even aardig... Ik ben hier al op heel jonge leeftijd mee geconfronteerd maar tijdens mijn middelbare schoolperiode bereikte het wel zijn hoogtepunt.

Fluisteren
Bron

In deze periode werd er voor mijn gevoel constant over anderen gepraat. Niet alleen door anderen, maar ook door mij. Het werd bijna onderdeel van de dagelijkse gesprekken. Ik denk ook wel dat dit bij de leeftijd hoorde. Iedereen roddelt wel eens, maar ik denk dat het bij pubers toch wel wat meer voorkomt. Je bent meer met elkaar bezig en je wilt alles weten, erbij horen en niks missen. Waarom roddelen mensen eigenlijk? wat is er zo leuk aan om dingen over anderen te bespreken, continu te klagen en informatie te verspreiden waar je eigenlijk niks mee te maken hebt? Waarom moeten wij, mensen, zo nodig slecht praten over anderen?

Waarom roddelen mensen?
Tijdens mijn middelbare school periode, de periode waarin ik ook het meest roddelde, zag ik de ernst er nog niet zo van in. Ik vond het ergens best leuk, leedvermaak ofzo. Heel naar eigenlijk, maar het was gezellig, hield gesprekken op gang en het gebeurde bijna automatisch. Het was niet perse zo dat we spraken over de problemen van anderen, maar wel over wie er nu weer ruzie hadden, wie relaties met elkaar kregen en mijn vriendinnen en ik konden ook wel alles negatief bestempelen in het gedrag van bepaalde personen. Ik denk dat we het ergens ook wel deden, om ons zelf beter te voelen. Door negatief over anderen te praten, verbloem je je eigen tekortkomingen.

Daarnaast is het 'makkelijker' om fouten bij anderen te leggen. Of je dit nou doet om aardig gevonden te worden of om een andere reden, je hoeft dan zelf niet te dealen met jouw aandeel in de situatie. Daarnaast is het algemeen bekend dat mensen die jaloers zijn sneller en vaker roddelen. Het kan een vorm van wraak zijn maar ook van sensatiezucht of aandacht vragen. Want je hebt wel een spannend en nieuw verhaal te vertellen. Veel mensen hangen aan je lippen en willen er alles van horen, want mensen zijn nou eenmaal nieuwsgierig. Maar dit betekent niet dat ze er achter staan dat er over anderen gepraat wordt.

Meisje
Bron

Roddelen doet pijn
Ondanks dat ik zelf vaak wel meepraatte over anderen op de middelbare school, vond ik het altijd wel heel erg als ik er achter kwam dat er over mij gepraat werd. Best gek eigenlijk. Ik deed het zelf ook. Ik merkte al snel dat roddelen pijn doet. Zeker als er over je gepraat wordt door vrienden of vriendinnen die je vertrouwde. Ook in mijn omgeving en verhalen die ik gehoord heb, heb ik gezien dat roddelen enorme schade kan aanrichten. Het kan je zelfbeeld aantasten, je kunt je enorm eenzaam voelen en het vertrouwen in mensen verliezen. Ik heb hierdoor wel een beetje het vertrouwen in anderen verloren maar daarnaast kon ik er ook heel lang mee zitten. Het feit dat anderen zulke dingen over mij zeiden riep vragen op. "Wat zouden ze nog meer zeggen?" "Verandert hierdoor hun beeld over mij?" Ik kon hier toen echt van wakker liggen.

Het omgaan met mensen die veel over anderen praten, kan heel lastig zijn. Misschien ben je bang om er wat van te zeggen omdat je bang bent dat daar weer over gepraat wordt. In dit blog zal ik een aantal punten beschrijven die kunnen helpen bij het omgaan met mensen die praten achter andermans rug om. Deze punten hebben mij erg geholpen en achteraf gezien wou ik dat ik mij er niet zoveel van aan had getrokken en mij niet zo had laten meeslepen. Wel heb ik er enorm veel van geleerd en zie ik steeds meer in hoe 'roddelen' werkelijk in elkaar zit.

» Om wie gaat het?
Wie is de persoon achter degene die roddelt? Is dat een vriend of vriendin, studiegenoot of collega? Mensen roddelen om iets te bereiken. Het kan zijn dat mensen iets over jou zeggen om zelf in beter daglicht te staan of om iets te bereiken. Ze doen dit dan niet met de reden om jou zwart te maken, maar om er zelf iets uit te halen.

» Rationaliseren
Bedenk goed dat roddelen meer zegt over degene die het doet, dan over degene over wie geroddeld wordt. De dingen die gezegd worden zijn subjectief. Roddelen wordt bijvoorbeeld gedaan om zichzelf beter te voelen, fouten te verdoezelen, jaloezie, etc. Het komt vaak voort vanuit onzekerheid. Terwijl je dit vaak niet van buitenaf ziet. Het zegt meer over hem of haar dan over jou. Want als ze toevallig niks over jou te zeggen hebben, is er wel een ander slachtoffer. Vertrouw er ook op dat roddelen vaak zo doorzichtig is, dat degene tegen wie gepraat wordt dit misschien ook wel inziet. Roddels worden echt niet direct door iedereen als waarheid gezien.

Lachende meisjes
Bron

» Laat het los
Misschien klinkt het heel makkelijk, maar dit is wel waar je uiteindelijk naar toe moet. In sommige gevallen kun je wat doen tegen roddelen, soms helpt confronteren of er over praten, maar soms blijven mensen dit gewoon doen. Omdat het een gewoonte is, omdat ze er zelf vrolijk van worden of minder onzeker. Je kunt mensen niet altijd veranderen, maar je kunt wel zelf bepalen hoe jij er mee omgaat. Het leven is te kort om je zorgen te maken over wat andere mensen zeggen of denken. Je mag je best even rot voelen maar laat het erna gaan. Het is niet perse de waarheid wat zij zeggen en dan nog, over iedereen wordt gepraat. Je bent echt niet de enige en uiteindelijk ligt het gebrek bij hen en niet bij jou. Maak jezelf niet onnodig gek.

» Confronteren
Wanneer er geroddeld wordt waar jij bij bent en je vindt dit niet fijn, kun je hier wat van zeggen. Je hebt het recht om je standpunt duidelijk te maken. Wanneer je achteraf merkt dat er over je geroddeld is, is het goed om hier wat van te zeggen. Zeker wanneer deze gedachte en het nare gevoel je blijven achtervolgen. Met confronteren laat je merken dat je er van op de hoogte bent en dat je de controle hebt. Laat ze niet over je heen lopen. Vind een rustig moment om dit te bespreken en vertel vooral wat het met jou doet. Hou het bij jezelf.

» Richt je op positieve dingen ♥
Roddelen brengt negativiteit en het zuigt energie. Dit is niet wat je wil toch? Richt je op de leuke en positieve dingen. Er zijn heel veel mensen die roddelen ook vervelend en pijnlijk vinden. Zoek de positieve dingen en mensen op. Je kunt ook leuke gesprekken hebben over andere dingen. Neem afstand van 'vrienden' die constant op deze manier bezig zijn met anderen en ga nieuwe contacten aan, richt je op vriendschappen waarin je elkaar steunt en de mooie dingen in het leven.

Quote

» Leer ervan
Ervaringen met roddelen zijn niet leuk, maar kunnen je leven ergens wel verrijken. Je leert er van, je wordt er sterker van, je kunt leren om voor jezelf op te komen en confrontaties aan te gaan. Pak deze kans, haal er uit wat er in zit en leer hoe jij om kan gaan met dit soort lastige situaties. Dit kun je gebruiken in de toekomst bij soortgelijke situaties. Roddelen is namelijk overal en zullen wij allemaal ons hele leven meemaken. Daarnaast kun je deze leermomentjes vast ook goed gebruiken in andere situaties.

Laat je niet gek maken. Roddelen gaat niet over jou. Het gaat over onzekerheden, jaloezie, onwetendheid en gebreken die niet aan jouw kant liggen. Bedenk dat je beter en meer bent dan dat. Meer bent dan alle verhalen die verteld worden en sta erboven. Dit betekent niet dat je je er niet rot over mag voelen, maar beperk deze tijd. Het is het niet waard. Mij hebben de bovenstaande dingen in ieder geval heel erg geholpen. Ik hoop dat jullie er ook wat aan hebben.

Nog een klein dingetje...
Wanneer je in een omgeving bent waar veel geroddeld wordt, of wanneer je heel onzeker bent en continu aan jezelf twijfelt, kan het ook voorkomen dat je denkt dat er over je gepraat wordt terwijl dit niet zo hoeft te zijn. Alle blikken en gesmoes, het gelach wat stopt als je langsloopt en het gefluister tussen meiden onderling, kan voor jou een aanwijzing zijn om te denken dat ze over jou praten. Dit hoeft niet zo te zijn. Probeer je er bewust van te worden dat jij dat invult maar helemaal niet zeker weet.

Hoe ga jij om met mensen die roddelen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Paula - Zaterdag 15 maart 2014 13:35
Heel naar als mensen roddelen, tegelijkertijd ook verleidelijk
mira - Zaterdag 15 maart 2014 14:21
wanneer ik de neiging heb naar over een ander te praten, ontdek ik vaak dat ik die ander naar beneden wil halen omdat ik zelf op dat moment erg onzeker ben...
Esrarengiz - Zaterdag 15 maart 2014 15:01
Ik ben blij dat je aankaart dat roddelen niet goed is. Social media en de pers kondigen nog wel eens aan dat het gezond en goed is, maar daar ben ik het niet mee eens.
Het is veel beter dat je iets eerlijk verteld aan een persoon dan achterom zijn rug praatjes rond te strooien. Waarom? Omdat het pijnlijker is om het via anderen te horen.
Rebeccaa - Zaterdag 15 maart 2014 17:20
Ik ben door een roddel mijn hele vriendengroep kwijt geraakt op de middelbare school, dat zegt misschien nog wel meer over die groep, maar toch.

Sindsdien vind ik roddelen ook niet zo leuk meer haha.
Hieperdepiep - Zaterdag 15 maart 2014 20:11
Ik moet eerlijk bekennen dat ik het best wel moeilijk vind om hiermee te stoppen. Misschien heeft het inderdaad wel veel met mijn onzekerheid te maken.
Als ik mensen niet mag moet ik er misschien maar gewoon niet meer mee omgaan, dan hoef ik me ook niet meer zo te ergeren aan anderen, maar ik vind het soms best lastig, omdat mensen dan van die hele leuke en hele neppe kanten hebben.
sindy - Zaterdag 15 maart 2014 21:05
Ik roddel ontzettend veel; alleen ik zeg altijd aardige dingen over mensen :).
X - Zaterdag 15 maart 2014 22:00
Ik vind roddelen tot op zekere hoogte wel oké en normaal, het hoort er een beetje bij en het schept ook een band tussen de mensen die roddelen. Ik vind het ook niet zo erg als er over mij geroddeld wordt. Je hebt ook wel mensen over wie nooit geroddeld wordt, die zijn of heel saai of heel respectabel.
m - Zaterdag 15 maart 2014 23:26
Roddelen is juist helemaal niet negatief. We checken bij die ander wat hij of zij nou vindt van de situatie om daarmee zelf te kijken hoe je in de situatie staat en om met een andere of vernieuwende blik naar die persoon te kijken. We houden onszelf ook een spiegel voor. Je vergelijkt je met die persoon. Hoe staat hij of zij in het leven en hoe sta jij dat? Ik snap overigens niet dat dit niet ter sprake komt bij een studie toegepaste psychologie.
m - Zaterdag 15 maart 2014 23:27
Dus je moet ook eigenlijk geen waarde hechten aan wat anderen over je roddelen, je moet er anders naar kijken, dat is de uitdaging voor jou. Soms roddelen mensen ook over je, omdat ze jaloers zijn of om te checken of je onderuit te praten bent, om te checken wederom, of ze aan jou een leider hebben, en mensen willen nu eenmaal graag geleid worden.
frambooooooos - Zaterdag 15 maart 2014 23:35
Heel herkenbaar dat je zelf invult dat mensen over jou roddelen wanneer je langs loopt. Fijn om hierover herkenning te lezen ook al wens ik het niemand toe ;)
Me - Zondag 16 maart 2014 09:36
Ik denk altijd maar zo. Het zegt meer over diegene die roddelt dan over mij.
bloem - Vrijdag 25 juli 2014 11:02
Als er kwaadaardig geroddeld wordt zonder de persoon in kwestie te spreken over de roddel.... is dit heel verdrietig. Diegene waar over wordt geroddeld komt er toch wel achter, voelt het aan. En dat in de tijd van kanjertrainingen op scholen...

Roddelen veroorzaakt een isolement. En als je roddelt over iemand kun je nooit meer een oprecht contact hebben met diegene waarover wordt geroddeld. Nu heb ik het over echte verhalen die kant noch wal raken, soms heeft diegene waarover wordt geroddeld het moeilijk (gehad) en diegene kan zichzelf niet verdedigen. Oneerlijk..


Sofia - Zondag 24 augustus 2014 14:51
Ik heb echt spijt, ik had iets gezegt over een meisje die ik niet ken en die weet dat nu..
Someone - Dinsdag 26 augustus 2014 17:03
Over mij wordt geroddeld maar de mensen die erover praten weten de halve waarheid niet. Een 'goede' kennis weet dat,maar wil niet zeggen wie het is. Volgens hem ken ik er 1 persoon van.

Ook een tip hoe je daar alsnog achter kan komen?
Anna - Maandag 15 september 2014 16:05
Ik roddel nooit, en als mensen gaan roddelen waar ik bij was, heb ik er altijd wat van gezegd en gevraagd of ze wilden stoppen. Geef het goede voorbeeld, want het is niet normaal. Die mensen zijn gewoon onzeker en moeten een ander naar beneden halen om zich goed te voelen. Hoe triest ben je dan? werk aan jezelf, verbeter je zelfbeeld door aan je innerlijk te werken. Het uiterlijk zal toch vergaan, wat heb je dan nog over? juist, je innerlijk.
normaal - Zondag 9 november 2014 13:13
Ik ken er een paar die als een zg nette Christenen door het leven gaan
Dat zijn ze in mijn ogen niet meer .
Wat ze durven te zeggen over mij , ongelooflijk !!
Anna - Zondag 9 november 2014 21:16
Ik vind het toch moeilijk als je weet dat erover je gepraat word ,en raar aangekeken.
Dat diegene doet alsof er niks aan de hand is.Om dan ook normaal met haar een gesprek te voeren...[wat zij heel goed kan zonder schuldgevoel]
Farah. - Dinsdag 9 december 2014 10:53
tip Als mensen over je roddelen weetje meteen wie je ''vrienden' zijn. En je komt op de hoogte van jezelf. Je moet je nooit zo druk maken wat mensen zeggen lijd gewoon lekker je eigen leven
Raymond - Dinsdag 9 december 2014 11:02
vind ik ook Farah
Mari - Zaterdag 27 december 2014 00:36
Punt is: hoe kom je er achter of er over je geroddeld wordt?
Met alleen vermoedens kom je daar natuurlijk niet achter en men komt je heus niet bekennen dat ze over je roddelen.
Het zijn bijna altijd negatieve verhalen over zaken die maar half verteld worden, halve waarheden dus. Zonder de andere kant van het verhaal te horen worden ze geslikt als zoete koek. Zo gaat dat met roddels. Roddelaars zijn nogal onzekere mensen zonder veel empathie die hun oordeel snel klaar hebben. Mensen die doorgaans de balk in hun eigen ogen niet (willen) zien.

Ikzelf ben een loner, ik hoor dus niet bij roddelkliekjes en dat maakt mij kwetsbaar voor roddels. Ook omdat ik een nogal excentriek leventje lijd zonder me druk te maken over "hoe het heurt". Genoeg materie voor de kliek om over te kwetteren en te kakelen.
Nogal zielig tijdverdrijf, boeit me niks.
aniso - Dinsdag 27 januari 2015 14:39
Zo onzeker zijn de mensen die roddelen over ander mensen
Marit ❤ - Zaterdag 7 maart 2015 18:00
Een hele goeie vriend van mij fietste laatst op met mn beste vriendinnen. Naja...ik weet niet als je ze wel beste vriendinnen kan noemen. Mn vriendinnen hadden over mij gepraat dat ze me niet mochten en dat ik minder van make-up enzo houd. (Terwijl ik gewoon make-up draag en het leuk vind! ) Dat ze daar geen raad mee wisten zeg maar. Gelukkig had die goeie vriend het tegen mij gezegt. Ik vind het vreselijk! Roddelen doet echt pijn. Maar ik weet er wel een beetje mee om tegaan. Ik schrok me rot toen ik het hoorde! Ik moest gewoon even huilen. Had het niet verwacht van hun en dat vind ik het aller ergste.
Anja - Donderdag 19 maart 2015 15:29
Mijn buurvrouw met wie ik al niet zo'n goed contact had heeft mijn vriend 'afgepakt' ( natuurlijk was het ook de keuze van mijn ex-vriend om naar haar toe te gaan) en ze verteld nu roddels over mij in de buurt. Namelijk dat ik borderline heb. Dit is waar. Ik kan eigenlijk de buurt niet meer in. Mensen kijken naar mij en zeggen me geen gedag en kijken ook demonstatief de ander kant op als ik langs loop. Ik groet wel. Dan is dat tenminste positief. Maar het doet me vreselijk veel pijn. Ik heb niet gevraagd om mijn stoornis.
Robert De Gruiter - Dinsdag 31 maart 2015 12:01
Als er bijv. een verhaal wordt verteld over een situatie, gebeurtenis, een vakantie
o.i.d. dan gaan de meeste mensen gretig aan de lippen v/d verteller hangen....
Zelden is diegene, over wie de roddel gaat er dan bij, en kan zich NIET verdedigen.
Je zou je dus altijd moeten afvragen of de roddel wel klopt!!!
Als de situatie echt om een oplossing vraagt (dit speelt bijv. in een vrienden- of
vriendinnengroep), dan is de oplossing: bespreek het met allen er bij en zeker in
aanwezigheid v/d beroddelde (wat een NAAR WOORD)..
Eigenlijk zou je moeten zeggen: Ik hoef 't niet te weten, want hij/zij is er niet bij..

Marian - Woensdag 27 mei 2015 20:53
Vandaag erachter gekomen dat mijn hele vriendengroep die ook nog altijd bij op mijn werk in een café restaurant flink over mij geroddeld hebben negatief. Nu ben ik 33 jaar maar doet toch nog zoveel pijn. Ik moet ze nu heel vaak zien terwijl het contact vandaag gestopt is en dat omdat de jongen erbij mij niet kan hebben en de hele groep achter hem staan.
Voel me echt rot, wou dat dat over ging
elsje - Donderdag 28 mei 2015 12:46
Hallo..eerste keer dat ik dit doe maar heb 2"vriendinnen" gehad waarvoor ik alles deed om hen te helpen en heb dan ook tweemaal een mes in mijn rug gekregen doordat zij zowel in de hele gemeente als school van onze kinderen,letterlijk alles wat ik zei tegen hen...tegen mij hebbenbgebruikt en rond te strooien zodat mijn zelfvertrouwen een serieuze deuk heeft gekregen. Weet niet goed hoe te reageren...tips?
James - Dinsdag 21 juli 2015 01:03
Roddelen is hier gewoon een nationaal sport geworden. oud klein man of vrouw iedereen doet mee. Fysiek geweld is verboden dus gaan mensen verbaal geweld gebruiken om hun eigen frustraties weg te werken. Zielige figuurtjes eigenlijk.
Jan - Zondag 13 september 2015 13:02
Ben nu wederom het slachtoffer. Heb laatst een fout gemaakt en verraden door een collega. Hij roddelt ( hoor ik achteraf ) negatief over mij. Zijn ook enkele meelopers die ineens goede maatjes zijn met hem. Ikzelf wordt overgeslagen en genegeerd. Voel me al een tijdje een buitenstaander. Is niet prettig. Zit helaas in een vaste groep. Moet ik een vertrouwens persoon inschakelen? Kan zo niet meer goed functioneren..... Thuis ben ik ook nogal opgefokt. Dit moet stoppen, maar hoe? Wie kan mij hierbij helpen?
Anoniem - Vrijdag 23 oktober 2015 09:03
Ik herken Jan zijn verhaal. Verschrikkelijk. Ik ga maandag naar mijn verantwoordelijke gaan. Ik wil terug kunnen slapen. Hopelijk kan jij dat ook.
Marcel - Vrijdag 13 november 2015 00:22
Roddelen gebeurt altijd en overal, waarom? Het voelt goed, lucht op? Om de eigen tekortkomingen te verdoezelen? Om maar een gespreksonderwerp te hebben? Men heeft zelf geen boeiend leven? Sensatiezucht? Om het groepsgevoel te vergroten? (Wij tegen hunnie, zeg maar). Daarnaast is het lastig; wanneer gaat 'praten over iemand' over in 'roddelen over iemand' ? Lastig de scheidslijn te bepalen..
L - Maandag 7 december 2015 22:53
Mensen roddelen over mij en mijn vriend. Ze verzinnen verhalen en kraken foto's af achter mijn rug om. In mijn gezicht doen ze allemaal alsof er niks gebeurt is en ik hun vriendin ben.
Het doet erg pijn om dit te horen, het liefst zou ik er iets van zeggen maar ik heb belooft te doen alsof ik het niet weet. Ik zit er erg mee.. Iemand een tip voor mij?
(Ik weet dat dit waar is want ik heb schermafdrukken gezien)
e. - Dinsdag 5 januari 2016 22:26
Een goede vriendin heeft een roddel over mij ver spreid en wil het maar niet toegeven ik hoor het inmiddels van 24 mensen en inclusief de mensen die er bij waren waren al de10 de keer !!!
anoniem - Maandag 21 maart 2016 18:20
nooit meer roddelenik ga lievr naar walibi duin rell was een nacht merrie
Anoniem - Dinsdag 29 maart 2016 23:25
Mensen zeggen van alles over je dingen waarvan je geen flauw idee hebt waar ze het over hebben ik lach me dood hoe mensen er zo veel werk in steken. Dit laat alleen maar zien hoe geïnteresseerd zij in jouw zijn. Maar het aller belangrijkste is dat jij weet hoe het zit je moet je er pas wat van aantrekken als de roddels waar zijn en dan nog sta jij in alle recht te doen en laten wat jij wil (wel netjes houden en niet te ver gaan)
anoniem - Donderdag 28 april 2016 19:04
de ouders van mijn ex, 2 volwassen vrouwen, roddelen over mij. Allebei rond de 50 jaar en hun zoontje doet ook mee. Die zit bij mij op school en volgens de hele school heb ik anorexia, wil ik mezelf vermoorden en ga ik zitten janken als ik me zin niet krijg..allemaal door die jongen en zn ouders :( die jongen zat gwn in mn shirt te graaien toen die ouders dr bij waren en tegen hem zeiden ze niks....toen ik zei dat ie stoppen moest en normaal moest doen, kreeg IK weer gezeur!
Frank de Jong - Dinsdag 17 mei 2016 22:00
"Wanneer iemand je naar beneden probeert te halen, dan betekend dit niks anders dan dat je dus boven die persoon staat!"

"Ga nooit in de verdediging, als er niks is wat je hoeft te verdedigen."
Joy - Woensdag 19 september 2018 18:06
Tja.. zo ontzettend herkenbaar alle verhalen.
Over mij roddelen..loopt al als een rode draad door mijn leven. Toen ik jong was had ik schijt aan iedereen. Ze lullen maar een eind weg!
De beste manier is om hier boven te staan?
Hoe doe je dat als iedereen je nakijkt....door wat anders klakkeloos aannemen en of verergeren? Niet om je heen kijken, niet op letten?
Ik wil liever vluchten..nieuwe start maken en niet meer terug kijken.
Dan heet vluchtgedrag... Ik weet het..je moet voor niemand vluchten. Maar op dit moment lijkt me dat fantastisch!
Maar dan hoeven ze ook nooit meer bij me aan te kloppen.
Nanon Boulanger - Vrijdag 27 mei 2016 17:29
Ik kom er nu na een verzuimperiode achter dat er een aantal verhalen de ronde gaan over waarom ik me ziek heb gemeld. Terwijl er een hele andere reden is dan wat er achter mijn rug om wordt beweerd. Ik vind het heel naar als berichten via via en achter je rug om gaan. Ik ben ook geen heilige, maar als er iets is wat mensen van iemand beweren vraag ik toch even bij die persoon of het klopt wat ik in de wandelgangen heb gehoord. Verhalen via via gaan hun eigen leven leiden en er zijn helaas nog genoeg mensen die het geloven.
Anoniem - Zaterdag 25 juni 2016 09:57
Herken helaas een hoop van wat hier op het blog staat. Ook dergelijke ervaringen jammer genoeg opgedaan. Vaak ook omdat ik of te goed van vertrouwen was, me zelf te kwetsbaar opstelde of een ander in bescherming nam wat uiteindelijk ten koste ging van me zelf. Een Italiaans spreekwoord verwoordt het mooi: Chi pecora si fa, il lupo si mangia, wat zo ongeveer betekent: wie zich als een lammetje te kwetsbaar opstelt, wordt door de wolf opgegeten. Ik moet ook meer van me afbijten in plaats van me maar koest te houden om de lieve schijnvrede te bewaren..... Mijn nieuwe credo is dan ook Don't mess with me!
Payback bitches - Maandag 11 juli 2016 01:09
Gwn laten praten geloof me.
Ze zijn zielige figuurtjes.
Who cares - Zondag 14 augustus 2016 03:03
Roddelaars zijn inderdaad mensen die geen eigen verhaal hebben en met name graag hun image willen upgraden door de minpunten van een ander aan te halen. Beetje zielig, maar het lijkt nogal succesvol omdat er men omgeven wordt door een hoop mensen die ook geen verhaal hebben.
Ik haat roddelende mensen - Zondag 11 september 2016 08:21
Er wordt over mij geroddeld door klote wijven die mij niet eens kennen. Dat gebeurt bij de bus, ik zit dan in de bus en dan staan er 2 meiden die mij kennen van gewoon zien in de bus verder kennen ze me niet dan zie ik dat ze mij aankijken dan praten ze met elkaar en kijken weer naar mij en lachen me uit en God weet waarom. ik vindt dit heel erg en dit is laster! Ik ervaar het echt als een aanslag op mijn systeem. Zelf roddel ik helemaal niet ben ook totaal niet jaloers op anderen. Roddelen is heel slecht, het is oorlog voeren want die energie gaat wel rond en dat is geen prettige energie.

Het zijn verschillende stelletjes die over mij roddelen en uitlachen. Het zijn turkse wijven en marokaanse wijven.

Hoe kan ik er boven staan of me er niks van aantrekken als ik het keer op keer voor mijn neus zie gebeuren?

Een paar heb ik er mee geconfronteerd maar ze liegen keihard dat ze niet over me roddelen, dus dan doen ze ook nog of ik gek ben. Godeverdomme ik wordt hier stapel gek van...Je wordt op deze manier tot waanzin gedreven totdat de bom ontploft en ik/men weet niet wat doet.
Het meest erge is ik weet niet wat ze roddelen maar het feit dat ze me niet eens kennen en het zijn wijven van ergens in de 18 of zo en ik ben 44 en ik zie er altijd wel goed uit maar je kan hen toch niet met mij vergelijken...
N - Maandag 3 oktober 2016 21:54
Ik wil graag 2 dingen kwijt.

Ten eerste een advies aan alle mensen over wie negatief gepraat en geroddeld wordt.
De enige manier om hiermee te dealen is hierboven staan. Trek het je niet persoonlijk aan. Immers het zegt meer over hun gedrag dan over jou als persoon. Ga er niet over malen en denk er zo min mogelijk aan. Het heeft toch geen zin om je aandacht erin te stoppen. Het kost toch alleen maar energie en dat is toch zonde?
Zorg voor positieve gedachten en ga om met positieve mensen, ontwikkel jezelf en maak jezelf krachtig dmv o a affirmaties.

Ten tweede wil ik ook kwijt dat er ook over mij geroddeld wordt, in de wijk waar ik woon. Ik ben een leuke dame om te zien, maar zelf hecht ik geen waarde aan uiterlijk. Daarnaast ben ik geen groepsmens. Ik roddel niet graag over andere mensen en oordeel ook niet over andere mensen, ik hou me dus ook afzijdig van de mensen bij mij in de wijk, omdat zij zich vooral bezig houden met anderen in negatieve zin. Hierdoor val ik dus op omdat ik dus anders ben dan hen.
Er wordt gefluisterd dat ik gek ben, schizofreen, een slet ben etc.
Maar ik heb maar geaccepteerd dat er geroddeld wordt en trek het me niet meer aan.
Ik heb wel wat beters te doen
Mijn dochter - Vrijdag 4 november 2016 14:54
Wil eff zeggen dat er een dom wijf is die stookt tegen mijn dochter ze zegt zo veel gemene onzin verhalen ze probeert onze relatie moeder dochter uit elkaar te trekken. .Hoe zielig ben je dan
wolfje - Woensdag 18 januari 2017 18:56
Ik heb er ook weleens last van.
Maar dan herinner ik me: Ze komen wel als ze iets kwijt willen.

Helaas zijn veel mensen gewoon dom: Ze weten het verschil tussen Goed en Fout niet eens, doen mensen bewust of onbewust steeds kwaad en denken dan mensen te kunnen zwartmaken.
Of ze weten het wel en denken dan dat het slim is een dubbele agenda erop na te houden.
Allemaal BULLSHIT.

Dus wie roddelt nu over wie??
Ik over hen ;)
ronja - Vrijdag 31 maart 2017 19:02
ik vind het verschrikkelijk om te roddelen en dat er over mij word geroddeld eerder ben ik heel erg gepest. daarom vind ik het altijd heel vervelend als er word geroddeld.
zelf zit ik op paardrijden waar ik het normaal gesproken heel leuk vind. maar ondertussen als ik rijd of bezig ben, zijn er een paar meiden die de hele tijd over mij zitten te roddelen als ik bijvoorbeeld iets verkeerd doe of als ik bij voor beeld niet kan komen denken ze dat ik me aan stel of zo... als ik daar weg ga voel ik me atijd van: zo... even denken heb ik ook nog wat verkeerd gedaan? en als ik dan "denk" dat ik wat verkeerds gedaan heb kan ik me daar een heel poos heel naar om voelen
ik ben vaak ook heel onzeker om me zelf... maar ja... ik moet er het beste van maken en proberen er niets van aan te trekken, maar toch is dat verekte moeilijk!
merveline - Maandag 3 april 2017 13:50
een vriendin van me is zomaar boos op mij en me andere vriendin. we vinden het allebei onzin en raar dat ze boos is. als we vragen waarom ze boos wilt ze niet reageren en toen hebben mijn vriendin en ik besloten om niet tegen haar te praten. een paar dagen later besloot me vriendin om aan haar te vragen of ze nog sorry gaat zeggen maar ze negeerde haar. en nu verwacht zij dat wij ''sorry'' tegen haar gaan zeggen ,maar wij zijn niet van plan om dat te doen. en dan vind ik dat je eigenlijk wel mag roddelen want zij wilt niet met ons praten.
Frank de Jong - Woensdag 6 juni 2018 22:40
Volgens mij klopt er iets niet aan wat je verteld.

"... zomaar boos geworden op jullie"
Dat bestaat niet. Er is altijd een reden voor. Misschien heeft ze iets gehoord.
Iets wat jullie over haar gezegd hebben? Of een roddel door iemand anders verteld over jullie?

Ze zegt niet waarom ze boos is, dus praten jullie even niet tegen haar.
Draai het eens om: JIJ bent boos op iemand en ineens praat die persoon niet meer tegen je.
Alleen maar omdat jij miet wil zeggen waarom je boos bent? Zou jij dan denken van: "Nou blijf dan maar altijd weg"?

Daarna aan haar vragen of ze nog sorry gaat zeggen. Ze negeert je vriendin.
Wacht even: Er is iets waarom ze boos geworden is op jullie.
Dus ze denkt dat IETS de schuld van jullie is. Waarom zou ZIJ dan sorry tegen JULLIE moeten zeggen

Ze zou verwachten dat jullie sorry tegen haar gaan zeggen. Dit willen jullie niet doen.
Wanneer jullie niet meer met haar praten, dan kun je dat dus niet van haar weten.
Misschien heb je dit van iemand anders gehoord, maar wie zegt dat dit waar is?

Jij vindt dat je over haar mag roddelen, omdat ze niet met jullie wil praten.
NEE, ze wil (nog) niet zeggen waarom ze BOOS is. JULLIE hebben besloten om niet meer tegen haar te praten.
Dit is een probleem tussen jullie 3-en (2 tegen 1) en dan los je dat met z'n 3-en zelf op.
Er bestaat geen enkele geldige reden om over iemand te gaan roddelen.

Ik zei in het begin dat er iets niet klopt aan je verhaal. Weet je wat ik denk dat er gebeurt is?
Òf jullie 2-en òf je vriendin òf jij hebben iets over haar gezegd waar iemand anders over is gaan roddelen ZONDER dat jullie dit wisten.
Dit heeft ze te horen gekregen en is daarom boos geworden op jullie. Toen zijn jullie gestopt om met haar te praten, wat ze als bevestiging heeft gezien dat jullie over haar hebben geroddeld. Daardoor zal ze dus absoluut niet sorry gaan zeggen tegen jullie en zal ze eerder het andersom verwachten.
Inmiddels zijn jullie erachter gekomen dat er door iets wat jullie over haar gezegd hebben,dit nu als roddel rond gaat.
Jij hebt hier spijt van gekregen, en nu probeer je voor jezelf een verhaal te bedenken zodat je hopelijk een geldig excuus hebt voor dit alles.
Mi - Donderdag 1 juni 2017 16:03
Ik roddel zelf vaak over 2 meisjes en 1 jongen in mijn klas die ik niet mag en ze roddelen volgens mij ook over mij ik heb steeds een schuldgevoel als ik over iemand praat maar toch doe ik het steeds misschien omdat ik onzeker ben. Die meisjes vroegen aan mij of ik over hun roddelde en toen loog ik en zei dat ik het niet deed. Is dit heel slecht en erg of niet?
Anoniem - Vrijdag 11 augustus 2017 15:52
Er wordt over mij ook altijd heel vaak geroddeld en ik snap nooit wat ik verkeerd heb gedaan, waardoor ze de behoefte hebben om dat te doen. Ben vroeger ook best veel gepest en dat ze het nu gewoon weer doen is vreselijk. Vind het ook totaal noet leuk. Aan de ene kant denk ik wel dat hun misschien jaloers zijn of dat ze mij als een soort bedreiging zien, maar het is zo kwetsend en helemaal als je niks verkeerds hebt gedaan. Vraag me nu de hele tijd af of ik iets verkeerds doe, dat ze daarom over mij praten?
A. Noniem - Dinsdag 15 augustus 2017 10:12
Roddelen, het blijft een naar iets.

Roddelaars vermijden veelal iedere vorm van confrontatie om een betrokken persoon zelf eens aan te spreken. Zij zijn veelal enorm onzeker en niet voldoende assertief onderlegd om een confrontatie mét dialoog aan te kunnen gaan.

Zelf zet ik in verdachte situaties een valletje om te 'screenen'. Helaas onlangs nog. Voelde aan mijn water dat er al even -door een voor mij toen nog dierbaar persoon- geroddeld werd. Vast door diens eigen enorme onzekerheid en jaloezie. Eigenlijk best triest en verdrietig.
Deze persoon had mij op de social al ontvriend met daarbij een ware block kado gedaan. Kon dus niets meer zien en vice versa. Bewust iets gepost wachtende waanneer het bij de desbetreffende persoon terecht kwam. En zowaar, bingo. Maar waarom heeft die persoon screenshot gemaakt en doorgestuurd? Juist, omdat er voor die tijd al geroddeld werd.

Zowel de roddelaar als het doorgeefluik én aanverwanten worden per direct op afstand gehouden welke van mij weinig credits en goodwill meer zullen krijgen. Leuk doen in je aanwezigheid en vervolgens met dolken gooien? Nee, blijf maar fijn uit mijn space.

Ergste is, ik houd mijn mond hier niet meer over naar mijn netwerk dus heb ik mij verlaagd naar hun niveau (met wel een stuk meer klasse). De circel is rond.

Mensen voelen zich vaak niet voor niets aangesproken, dan huist er al wat op een kerfstok. Bij mij hoort de aan te spreken persoon het doorgaans zélf waarna de kous af is, er geen energie aan roddelen verspild word en misstanden uit de weg geruimd zijn.
Hanne - Woensdag 12 december 2018 19:41
Ik word ook geroddeld vind het echt lastig. Ik probeer me in te houden. Maar het lukt niet 😶
Hanne - Woensdag 12 december 2018 19:47
Ik word ook geroddeld vind het echt lastig. Ik probeer me in te houden. Maar het lukt niet 😶
Hanne - Donderdag 13 december 2018 16:31
Ik word ook geroddeld vind het echt lastig. Ik probeer me in te houden. Maar het lukt niet 😶
Maartje - Woensdag 9 januari 2019 21:22
Bij mij in de klas word veel geroddeld ik vroeg of we het over iets anders konden hebben en toen werden ze boos direct daarna gingen 2 meiden met elkaar kletsen en het was op een fluister toon 2 dagen geleden zei ik ook iets tegen hun dat was niet over roddelen maar over iets anders en toen deden ze achter mijn rug met hun hand het teken van bla bla bla ik ben heel blij dat dit bestaat want hier heb ik wat tips
H - Maandag 28 januari 2019 23:50
Het doet vooral pijn als je erachter komt dat je “vriendinnen” over je roddelen met dingen die nergens op slaan.
Gonnie - Dinsdag 27 augustus 2019 17:18
Ik hou er niet van over anderen te praten en doe het alleen als het nodig is. Wat ik daarmee bedoel is het volgende. Soms heeft roddelen een functie. Laat ik een voorbeeld geven. Een nieuwe kennis praatte over een ander dat die gierig zou zijn. Tijdje later tijdens een etentje zei ze tegen mij (toen iedereen uit het zicht was) of ik haar voor het etentje wilde lenen, want ze was haar creditkaart vergeten. Ze deed het op een manier waar ik vrij misselijk van werd zo van: als jij me niet leent kan ik helemaal niet mee doen met het etentje. Heel zacht en heel meelijwekkend. Ik zeg oké voor deze keer dan. Ik zou het voor het weekend terug krijgen. Niet dus. Na het weekend kreeg ik een berichtje dat ik het voor dinsdag terug zou krijgen. Dinsdag nog niks en woensdag heb ik haar gemaild: ik wil dat je nu het geld terugstort en erbij gezet dat ik al zo´n voorgevoel had dat ze dit zou gaan doen. Kreeg het toen gelijk gestort. Nu hoorde ik van andere over haar ook weer dingen waarbij ze zelf heel erg op de centen bleek te zijn I(overigens heeft ze een goed baan hoor en betalen deed ze altijd gewoon met haar pinpas zag ik later) Toen ik dus hoorde van anderen hoe ze zelf bij anderen doet was het voor mij een teken dat ik het toch goed aangevoeld had bij haar. Roddelen kan dus soms best nuttig zijn.