Hoe kan ik mijzelf mooier vinden?

 

Het is voor mij misschien wel één van de grootste thema’s geweest tijdens mijn eetstoornis, mijn herstel en nu eigenlijk nog steeds; mijn lichaamsbeeld. Het is iets dat mij altijd het meest in de weg heeft gezeten en tegelijkertijd is er weinig waar je zo vaak mee geconfronteerd wordt als met je eigen lichaam. Ik was streng, het was nooit goed genoeg en ik kon er niet van genieten. Zonde, want ik zal mijn hele leven iets met dit lichaam moeten.

Hoe kan ik mijzelf mooier gaan vinden? Vaak heb ik mijzelf deze vraag gesteld. Huilend voor de spiegel en met mijn handen in het haar. Nog steeds is het iets waar ik mee bezig ben, minder intensief als voorheen, maar het blijft iets wat ik kan verbeteren en waar ik mijzelf in kan blijven ontwikkelen. Ik heb dus ook nog geen kant-en-klaar antwoord op deze vraag, ik heb zelf ook de formule nog niet gevonden. Wel heb ik onderweg wat tips verzameld die mij een heel eind op weg hebben geholpen.

Wat mij de afgelopen jaren het meest is opgevallen is natuurlijk dat het ongelofelijk zwaar is om niet van je eigen lichaam te houden, maar dat de zoektocht naar meer liefde en compassie voor je lichaam echt veel goeds met zich meebrengt. Op een positieve manier bezig zijn met jezelf daarin te ontwikkelen geeft een heel ander gevoel dan bezig zijn met jezelf te veroordelen en af te keuren. Dat betekent niet dat het elke dag goed gaat, soms moet je misschien accepteren dat je het even niet voelt en dat er nog veel winst te behalen is. Wanneer zelfs die dagen oké zijn en je kunt aanvaarden dat die dagen erbij horen, ben je al stappen vooruit aan het zetten.

Praat lief tegen jezelf

Ja, dit klinkt behoorlijk knullig he, dat vind ik zelf ook. Toch probeer ik dit elke dag te doen en het werkt echt! Uiteindelijk heeft de relatie met je lichaam denk ik ook veel te maken met hoe je met jezelf omgaat en dus ook met hoe je tegen jezelf praat. Er zijn genoeg dagen waarbij ik mij lelijk voel of niet lekker in mijn vel zit. Dat is eigenlijk al vervelend genoeg, het laatste wat ik dan nodig heb is iemand die dan ook nog eens onaardig doet. Juist dan moet ik opkomen voor mijzelf en tegenover die kritische stem gaan staan. Hoe verleidelijk het soms ook is, want het voelt soms makkelijker om mee te gaan in die negatieve spiraal naar beneden, het helpt altijd meer om dan iets vriendelijker te zijn tegen mijzelf. Ik hoef echt niet van de daken te schreeuwen hoe mooi ik ben, want dat ga ik zelf dan ook niet geloven, maar er is altijd iets liefs te zeggen. Er is altijd iets wat wel mooi is, iets wat alleen jij hebt en jou uniek maakt. Die mooie ogen of die sprekende lach zijn vandaag niet verdwenen. Dat jij het even niet ziet of niet voelt, maakt niet dat het weg is. Dat beseffen en benoemen kan op zo'n dag een verschil maken.

“Nou lieve schat, misschien vind je zelf niet dat je de schoonheidsprijs wint vandaag, maar hier staat toch echt nog steeds een leuke meid.” Met deze zin begin ik bijvoorbeeld wel eens de dagen dat het wat minder gaat. Gewoon hardop, en ja, dat voelt soms gek. Toch helpt het om iemand dat te horen zeggen, misschien juist omdat ik die iemand ben. Ik zal het met mijzelf moeten redden vandaag en ik ben de enige die iets van die relatie kan maken. De vonken hoeven er niet af te spatten vandaag, maar het kan ook gewoon oké zijn.

Omring jezelf met positiviteit

Hoe leuker mijn omgeving werd, hoe leuker ik mijzelf ook vond. Misschien heb je zelf ook allang gemerkt hoe veel invloed de mensen om je heen kunnen hebben. Van sommige mensen kun je je juist onzekerder gaan voelen, of dat nu mensen zijn in je omgeving of bijvoorbeeld de social media kanalen die je volgt. Niet omdat zij iets verkeerds doen, maar omdat het iets aanwakkert bij jou dat je onzeker kan maken. Dat hoeft niemands schuld te zijn, maar is wel belangrijk om op te merken. Alles wat jou dat gevoel geeft, heb je namelijk niet nodig in je leven. Tegelijkertijd zijn er misschien mensen of platforms waar je wel blij van wordt. Mensen, vrienden of posts waar je energie van krijgt en die iets positiefs bijdragen aan jouw leven. Niet omdat dat altijd blije-eieren zijn, maar omdat het oprecht is en jou stimuleert op welke manier dan ook.

Jezelf omringen met deze positieve mensen heeft direct invloed op je leven en hoe je je voelt over jezelf. Hoe ouder ik word hoe meer ik merk dat vrouwen, meisjes, jongens en mannen elkaar juist kunnen stimuleren. We hebben allemaal imperfecties en we zijn allemaal ontzettend mooi. Dat is bijzonder en dat is iets om te vieren, dat vieren kun je denk ik het beste met fijne mensen om je heen. Mensen waarbij jij jezelf kunt zijn en die jou waarderen om wie jij bent. Als je in een omgeving bent waar dat gevoel heerst, trek je elkaar denk ik alleen maar mee naar boven. Waar je mee omgaat, daar raak je mee besmet, zei mijn moeder altijd. Daar geloof ik ook in. Dat wat je om heen verzameld, is ook hoe je je van binnen kunt gaan voelen. Dat kun je doorvoeren in elk aspect in je leven. Van de mensen waar je mee afspreekt of mee optut voor een feestje, tot de mensen die je volgt op Instagram of Facebook. Geeft het jou een goed gevoel over jezelf en positieve energie? Dan vooral houden!

Voedt je gezondheid

Uiteindelijk is een positiever gevoel over je lichaam iets wat tijd nodig heeft. Het heeft tijd nodig om te groeien en om sterker te worden. Soms voelde het ook echt als een kwestie van die tijd zo goed mogelijk benutten, die tijd zo goed mogelijk indelen om uiteindelijk dat doel te bereiken. Om uiteindelijk mijzelf te kunnen accepteren en zelfs blij te worden van mijn lichaam. Eerder sloeg ik vooral destructief om mij heen om sneller van het ontevreden gevoel af te zijn. Dat gevoel wilde ik verdoven, dat voelde zo effectief, maar daar was ik al die jaren geen stap mee opgeschoten. 

Het gaf, na wat oefening, een veel beter gevoel om die tijd te vullen met dingen waarin ik echt voor mijzelf zorgde. Niet alleen mijn lichaam voeden, maar ook mijn gezonde gedachten voeden. Goed eten, mijn lichaam en geest goed verzorgen en het zo fijn mogelijk maken voor mijzelf. Dat zijn dingen waarin je iets meer moet investeren, maar die op de lange termijn echt bijdragen aan het gevoel dat je over jezelf hebt. Hoe beter mijn eetpatroon eruit ging zien, hoe beter ik er ook uit ging zien. Ik kon genieten, had meer energie en straalde dat ook uit. Niets staat zo mooi als een gezonde en gelukkige uitstraling. Niet met als doel dat je elke dag op je allergelukkigst moet zijn, maar omdat investeren in jezelf echt z’n vruchten afwerpt. Iets wat je van binnen voedt met liefde, zul je ook gaan voelen en in de spiegel terugzien.

Draag wat jij wil

Eerder schreef ik al eens een blog hoe kleding iets kan doen met je gevoel. Iedereen is gelukkig vrij om te dragen wat hij of zij wil, maar soms is het juist belangrijk om jezelf er af en toe aan te herinneren dat er dus geen regels zijn. Het lijkt vaak wel zo, dat we allerlei regels hebben bedacht voor wat het beste zou staan bij jouw figuur, maar ik geloof daar niet in. Als jij draagt wat jij mooi vindt en wat jou een goed gevoel geeft, hebben regeltjes daar niets mee te maken. Dat gevoel staat namelijk altijd het allermooist en als jij je goed voelt, straal je dat uit.

Het is soms even zoeken misschien, naar iets waar je je prettig in voelt, want het is niet automatisch zo dat dit binnen je comfortzone ligt. Geef jezelf de ruimte om daarmee te experimenteren, want dat kan je zelfvertrouwen echt een boost geven. Je bent meer dan de kleren die je draagt, veel meer, maar het kan een fijne manier zijn om je goed te voelen over jezelf. Het kan een manier zijn om je uit te drukken, om jezelf te laten zien zoals jij dat die dag wilt. Jij bent de baas hierin en geef jezelf de ruimte om je hierin te ontwikkelen. Waar kleding eerder misschien een enorme last was, kan het in de toekomst namelijk een hele fijne tool zijn om je juist goed te voelen over jezelf.

Waar kies je voor?

Er kwam een moment, eigenlijk wel een paar keer, waarop ik echt vond dat ik een keuze moest maken. Niet dat het zo makkelijk is natuurlijk, of dat het mij sindsdien ineens stukken beter afgaat, maar omdat ik vond dat ik wel degelijk een keuze had hierin. Of ik kan mij mijn hele leven nog druk maken om alles wat niet goed genoeg is en mij vooral daarop focussen, of ik kan diezelfde energie stoppen in het leren om dat los te laten. Ik kan er ook voor kiezen om mijn mindset en lichaamsbeeld te ontwikkelen, in plaats van te blijven hangen in iets wat mij alleen maar een ongelukkig gevoel geeft. Om te blijven hangen in de gedachte dat mijn lichaam steeds moet veranderen. Er is namelijk ook veel wat gewoon goed is aan dit lichaam, wat gewoon goed werkt en waar ik heel veel plezier van heb. Als ik dat plezier nu eens kon uitvergroten? Eens om mij heen kon kijken hoe anderen dat aanpakte en hoe zij met hun imperfecties omgaan? Misschien dat ik dan veel meer zou kunnen genieten en dat het positieve gevoel over mijn lichaam dan vanzelf wel kan groeien.

Natuurlijk is het niet ook niet zo zwart-wit. Een keuze maakt het niet allemaal meteen makkelijker, een keuze maakt niet meteen dat je dit voelt. Er hangt zo veel mee samen en het kan een moeilijk proces zijn. Ik hoop jou alleen een beetje vertrouwen te geven. Het vertrouwen dat hoe je nu misschien over je lichaam denkt, dat dat kan verbeteren en dat je die ontwikkeling zelf kunt bewerkstelligen. Dat gaat met vallen en opstaan, maar het is mogelijk. Laten we elkaar steunen en becomplimenteren, want er is zo veel om mooi te vinden. Samen kunnen we elkaar eraan helpen herinneren dat we goed genoeg zijn. Ja, ook jij.  

 Hoe ga jij jezelf mooier vinden?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Woensdag 30 januari 2019 14:54
Oe dat is een lastige. Mijn dagen zijn verdeeld over drie mindsets. Ik ben lelijk, het kan me niks schelen of ik wil er anders uitzien. Niet echt positief dus. Terwijl ik andere mensen wel mooi vind. Maarja, die twee maten hè haha. Ik vind het lastig om alle scheldwoorden die ik van anderen hoor los te koppelen van mijn zelfbeeld. Maar misschien houd ik er ook wel aan vast omdat het een bevestiging is van hoe ik naar mezelf kijk. Ik vond mezelf wel mooier toen ik slanker was. Maar ik heb de formule dus ook nog niet gevonden voor een liever zelfbeeld.
Lezeres - Woensdag 30 januari 2019 21:43
Lost Girl, zou het je kunnen helpen om los te laten dat een lichaam per se mooi of lelijk zou moeten zijn? Ik probeer mijn lichaam vooral te zien als een deel van mij dat me in staat stelt om te ervaren: te voelen, te bewegen, te horen, te zien, te ruiken, van a naar b te komen et cetera. Als ik alle functies die mijn lichaam heeft, alle gemakken en geneugten die het mij kan schenken, rangschik van belangrijk naar minder belangrijk, dan komt hoe het eruitziet voor mij helemaal achteraan te staan. Ik word ouder, mijn lichaam wordt er niet mooier op en dat is jammer - maar niet meer dan dat. Als ik met mijn lichaam niet meer in staat zou zijn om te voelen, bewegen etc dan zou ik dat veel erger vinden. Ik probeer mijn lichaam dankbaar te zijn voor wat het me geeft, waar het me toe in staat stelt - dat het verder allemaal niet perfect is, kun je ook proberen met mildheid in laats van strenge veroordelingen te beschouwen. Dat is niet hetzelfde als de mindset 'het kan me niks schelen', want daar klinkt nog steeds een enorme hardheid in door. Het is eerder de mindset 'ik vergeef het je dat je niet perfect bent, want je brengt me tegelijkertijd zoveel goeds'. Voor mij werkt dat heel redelijk, maar wel met de kanttekeningen die Daphne ook aangeeft: het is niet zo zwart-wit. En in het kader van laten we elkaar steunen en complimenteren: ik lees je vaker en vind dat jij vaak heel helder en steunend naar anderen reageert. Daar wil ik je bij dezen een compliment voor geven!
Lost girl - Donderdag 31 januari 2019 11:26
Lezeres, dank voor je uitgebreide antwoord. Ik denk dat ik idd meer naar de functie moet kijken en dat voorop moet stellen. Mijn lichaam functioneert niet heel goed maar het heeft al wel veel doorstaan en legt nog steeds niet het loodje. Misschien is het ook een combinatie dat het soms zo slecht functioneert en dat frustratie oproept en dat het er dan ook nog niet “mooi” uitziet volgens mijn onmogelijke eisen. Ik maak het mezelf onnodig moeilijk. Tevreden zijn met wat het wel doet en werken aan gezondheid in plaats van mijn uiterlijke eisen. En het idd op de grijze middenweg gaan wandelen of rollen haha.
Dank voor het compliment. Ik vind jouw reacties over acceptatie en milder voor jezelf zijn erg fijn. Het geeft me hoop en geruststelling.
Vitamien! - Woensdag 30 januari 2019 15:54
Stoppen met instagram hielp mij heel erg! Weg met de vergelijking en weer focus op het echte leven.
En ik heb veel tijd over joh ;-).

P.S. Voedt mag voed zijn, het is gebiedende wijs!
Lezeres - Woensdag 30 januari 2019 21:55
Daphne, mag ik jou een vraag stellen? Ik ben weleens benieuwd hoe jij omgaat met tegenstrijdigheden in hoe jij jezelf ziet en hoe anderen je zien. Als ik foto's en filmpjes hier van jou zie, dan vind ik je onvoorstelbaar mooi. En ik denk dat je dat vast wel vaker van mensen hebt gehoord. Wat doet dat met jou, als mensen dat zeggen? Maakt het je bijvoorbeeld extra onzeker, omdat je dan het gevoel krijgt dat mensen dan van alles van je gaan verwachten (bijvoorbeeld dat je er áltijd maar goed uit zou móeten zien)? Of geloof je ze bijvoorbeeld niet?

Het klinkt misschien als een rare vraag. Maar ik heb mensen om me heen die zichzelf niet mooi vinden terwijl ik me echt afvraag: hoe kan het nou dat jij niet ziet wat ik zie, je bent prachtig!! En ik weet nooit goed hoe daar dan op te reageren. Wat kan je zeggen, op zo'n manier dat het bij mensen die zichzelf niet mooi vinden niet wordt vervormd tot iets heel anders dan je bedoelde? (Het bekende voorbeeld 'je ziet er goed uit' en dat iemand dan ten onrechte denkt dat er bedoeld wordt 'wat ben je dik'...)

Nou ja, dat kwam zo in me op. Misschien wel eens een leuk onderwerp voor een blog of voor een van jullie vlogs.
Maria - Donderdag 31 januari 2019 19:53
Daphne ik vind jou echt een waanzinnig mooie meid. Hopelijk ga je dat op een dag helemaal voelen, geloven en ervaren xxxxxxx liefs en thanks voor de inspiratie
Anne - Zondag 3 februari 2019 08:02
In onze cultuur is jezelf mooi vinden zo onevenredig belangrijk.
Zou je ook kunnen denken dat je ook gelukkig kan zijn zonder dat je jezelf mooi vindt ?
Mensen zeggen telkens tegen elkaar dat ze mooi zijn als blijk dat ze elkaar waarderen.Is dat niet nogal krom ?
Kan je uiterlijk ook gewoon neutraal voor je zijn en ZO dat het je niet kan schelen of je "mooi" bent of niet ,maar je bent WEL gelukkig ? !!
Daphne 33 - Zaterdag 18 januari 2020 22:05
Bij mij kan dit enorm wisselend zijn. Ook de opinies van mensen. ..

En zelf heb ik ook sterke wisselingen . Soms vind ik mijzelf 4 dagen achter 1 stuk fysiek best wel mooi en daarna zakt het weer weg. Ik kan soms in de belangstelling staan. Als ik mooi gekleed ben en n beetje make up op doe . ..soms ook zonder make up

Ik ben daarom ook enorm onzeker over hoe ik eruit zie. Ik ben niet de standaard girl next door ook geen lang haar. Maar wel n goed figuur en volle lippen. En ik draag altijd n bril omdat ik zonder bril er gek genoeg minder attractief uit zie...

Wie herkent dat van zijn eigen zelfbeeld dat het zo dynamisch is. De dagen dat ik mij zelf ook mooi vind zijn ook de dagen dat anderen het zien. Maar het doet zoveel pijn als ik de volgende dag wakker word en het is weer verdwenen. Het is n soort butterfly effect. Het komt en het gaat..

Ik kan er ook niet mooi uit zien. En dan moet ik met pijn in mn hart accepteren dst ik dut ook ben Om. Die reden durf ik niet op een datiingsapp.. ben ook geen 25 meer maar God allemachtig wat kan n verstoord zelfbeeld n levensklus blijven.


Maar daarnaast worstel ik ook al mn hele leven met zelf acceptatie.levensangsten en depressies. Aard van het beestje ik ambieer om vrij te zijn en gelukkig te voelen .


Wie oh wie herkent dit .