Hoe herken je een depressie

 

Ik voel me eenzaam en ik heb het idee dat niemand het begrijpt. Naar de buitenwereld probeer ik te lachen, maar van binnen voel ik niks. Ik kan de hele dag wel huilen, maar waarom weet ik niet echt. Af en toe vraag ik me af wat het nog voor zin heeft: dit zijn de gedachtes die door mij heen gingen toen ik depressief was. Mijn moeder had door dat het niet goed met mij ging. Dankzij haar steun heb ik professionele hulp gezocht en is het mij gelukt om eroverheen te komen.

Iedereen voelt zich weleens neerslachtig. Je kunt bijvoorbeeld een rotte dag achter de rug hebben of je baalt omdat je bijvoorbeeld een slecht cijfer terug hebt gekregen van school. Deze neerslachtigheid kan dan wel even aanhouden. Dit wordt nogal eens verward met een depressie.

niet goed
bron

Een depressie houdt echter langer dan twee weken aan en belemmert je in het dagelijks leven. Uit onderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie is zelfs gebleken dat depressie bij jongeren tussen de 10 en 19 jaar de hoofdoorzaak is van ziekte en beperking. In deze blog zal ik wat meer schrijven over de symptomen van een depressie en tips geven hoe je ermee om kunt gaan. Er staan ook wat andere interessante blogs op Proud2Bme over depressiviteit waaronder een anti-depressie plan, 10 tips bij een depressie en ook wat je kunt doen bij een depressie.

Veel mensen denken wanneer ze zich neerslachtig voelen dat dit vanzelf wel weer overgaat. De kans is echter wel aanwezig dat deze gevoelens omslaan in een depressie. Wanneer je op tijd hulp zoekt kan je de depressie sneller aanpakken en hierdoor voorkomen dat een depressie onnodig lang duurt of ernstiger wordt.

Symptomen

• Somberheid
De somberheid van iemand met een depressie is heftiger dan iemand met een dipje. Het is lichamelijk dieper te voelen en beïnvloedt je functioneren. Lichamelijke klachten zoals buikpijn en hoofdpijn zijn hierbij niet vreemd.

Ik was de hele dag somber en voelde me dan ook echt heel erg rot. Het voelde allemaal veel erger dan even een dipje hebben en ik dacht dat het gevoel nooit meer weg zou gaan, alsof het echt in me zat. Daarnaast had ik meer last van buikpijn en hoofdpijn.

Minder plezier
Het kan zijn dat je heel veel plezier had in hobby's zoals knutselen, afspreken met vrienden of een bepaalde sport. Wanneer je een depressie hebt verlies je meestal het plezier in dit soort dingen. Het kan zijn dat je minder vaak het huis uit gaat en je je terug trekt. Het kan ook zijn dat je nog steeds met vrienden afspreekt, maar het dan niet naar je zin hebt.

Pianospelen heb ik opgegeven toen ik depressief was. Ik vond het te veel moeite om elke dag te oefenen en ik had daar ook geen zin meer in. Ik trok mezelf ook terug en had helemaal geen zin in sociale activiteiten.

Verminderde eetlust
Verminderde eetlust en dan uiteindelijk ook gewichtsverlies kan voorkomen als je lijdt aan een depressie. Het eten smaakt minder en het eetlust gevoel is weg of minder aanwezig. Het kan zijn dat je wel nog voldoende eet, maar meer omdat het moet, niet per se omdat je er trek in hebt.

Minder energie en motivatie
Als je lijdt aan een depressie heb je vaak een hopeloos gevoel en hierdoor ook minder energie. Wanneer je zulke gevoelens hebt is de motivatie ook ver te zoeken. Hierdoor is het moeilijker om jezelf je bed uit te trekken en ook daadwerkelijk iets te gaan doen.

Ik was de hele dag moe. Door elke klein dingetje wat tegen zat ging ik me rotter voelen. Aan het einde van de dag was ik kapot en ging ik het liefste in bed liggen. Doordat ik zo moe was de hele dag had ik veel minder motivatie en duurde alles wat ik moest doen, zoals bijvoorbeeld schoolwerk, veel langer.

eenzaam

Slechtere concentratie
Wanneer je de hele tijd negatief bent zijn je gedachten hier ook mee gevuld. Hierdoor kan het moeilijker zijn om je te concentreren op dingen die belangrijk zijn, zoals je schoolwerk, het huishouden of je baan. Dit kan er weer voor zorgen dat je je nog slechter gaat voelen omdat het niet lukt om belangrijke dingen af te maken of je hierop te focussen. Je zelfvertrouwen kan hierdoor slechter worden. Mensen kunnen chaotischer overkomen, kleine beslissingen maken is moeilijker en het is lastig om de aandacht erbij te houden.

Ik had moeite met elke kleine beslissing die ik moest nemen. Moet ik wel of niet die schoenen kopen? Zal ik wel of niet even naar de stad gaan? Ook kon ik me erg slecht concentreren op mijn schoolwerk en ik deed heel lang over opdrachten terwijl het veel sneller kon. Mijn gedachten gingen telkens naar iets anders.

Slecht slapen
Bijna iedereen met een depressie heeft een verstoord slaappatroon. Inslaapproblemen, 's nachts wakker worden, niet goed kunnen doorslapen en 's ochtends weer vroeg wakker worden horen er allemaal bij. Vaak komt dit omdat er veel onrustige gevoelens zijn, zoals paniek, angst, somberheid of piekeren.

Tijdens mijn depressie kwam ik moeilijk in slaap en lag ik ook grote delen van de nacht wakker, ik lag de hele nacht te piekeren over van alles en nog wat. Ik dacht dan vooral na of ik de dag wel goed kon doorkomen en of ik me niet te eenzaam zou voelen. Ook dacht ik veel na over wat ik allemaal nog moest doen voor school. Door de slechte concentratie en minder motivatie liep ik soms wat achter met het schoolwerk.

Alcohol- of drugsgebruik
Om verschillende gevoelens te verminderen en eraan te ontsnappen kan iemand met een depressie alcohol of drugs gaan gebruiken. Dit lost miscchien tijdelijk iets op, maar op lange termijn helpt dit niet en worden je problemen alleen maar erger.

Schuldgevoelens
Wanneer je een depressie hebt kan je je minder voelen dan anderen en je ook schuldig voelen. Je kunt het idee hebben dat je faalt en dat mensen je dat kwalijk nemen of je schuldig voelen omdat je zo somber bent.

Ik voelde me schuldig tegenover mijn omgeving omdat ik de hele tijd somber was en snel aangebrand. Ik had het idee dat ik moest doen alsof ik het naar mijn zin had zodat ik mijn omgeving niet teleurstelde. Ik dacht dat ik mijn omgeving veel pijn deed door de hele tijd zo somber te zijn.

tips
bron

Tips

Blijf in contact met anderen. Het kan heel moeilijk zijn wanneer je een depressie hebt om het sociale op te zoeken en het liefste kruip je je bed in, maar toch is het belangrijk om mensen op te zoeken.

Probeer actief te blijven. Een rondje in het park of de boodschappen halen kan al genoeg zijn. Probeer het vermoeide en het niets doen te doorbreken.

Breng structuur in in je dag. Plan wat je gaat doen. Structuur kan het chaotische in je hoofd wat weghalen en voor wat meer rust zorgen.

Probeer een slaapritme aan te houden. Ga bijvoorbeeld elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed en sta ook rond het zelfde tijdstip weer op.

Zoek afleiding. Als je je somber voelt kan je het beste afleiding zoeken in dingen die jij altijd leuk vond. Kijk bijvoorbeeld een filmp of ga even shoppen.

Vermijd destructief vluchtgedrag. Het kan op de korte termijn misschien helpen om je beter te voelen, maar op de lange termijn gaat het zeker niet helpen.

Vraag steun. Een depressie is moeilijk om alleen aan te pakken en dat hoeft ook niet. Vraag steun aan je omgeving en zoek professionele hulp.

Kijk naar waar jij je rotter door gaat voelen of waar jij je beter door gaat voelen. Wanneer je dit voor jezelf kan vaststellen, kan je dit ook uit de weg gaan of wanneer je je er beter door voelt juist wel opzoeken.

Ben jij weleens depressief geweest?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Luna - Zaterdag 5 juli 2014 13:40
Ik heb op mijn 13e diagnose gekregen. Ik heb 2 jaar moeten wachten op hulp. Dus op mijn 10-11e is het bij mij een beetje begonnen. Ik ben nu 21, maar toch herken ik dingen nog veel te goed die hier worden beschreven. Eerlijk gezegt denk ik ook dat het moeilijk gaat worden om me ooit echt gelukkig te voelen met wie ik ben, en de wereld om mij heen. Wel een hele fijne blog, fijn dat ook hier aandacht aan word gegeven :)
Black Rose - Zaterdag 5 juli 2014 14:04
Ik weet het niet...
Ik heb wel een tijd gehad (zeg iets van 3/4 maanden), waar ik wel alle symptomen had van depressiviteit, dat was niet op het diepste punt van mijn eetstoornis, maar wel mentaal het diepste punt. Gelukkig zat ik al in therapie, dus kon ik eruit komen..

Kan ik dit depressief noemen?
Black Rose - Zaterdag 5 juli 2014 14:04
Ik ben toen trouwens ook met school gestopt
k - Zaterdag 5 juli 2014 14:48
Ik heb dit ook momenteel en ik merk dat het vooral uit mezelf moet komen
Zonder eigen wilskracht overwin je het niet.
Rosa_Hope - Zaterdag 5 juli 2014 14:56
Ik ben wel heel depressief geweest, maar nu gaat het gelukkig goed.
Diantha - Zaterdag 5 juli 2014 15:08
Fijne post..
Herken mezelf in elk punt en ben momenteel ongeveer 5 jaar depressief. Behalve het destructieve gedrag waarin ik in uitvlucht wil de natuur in combinatie met mooi weer mij weleens helpen om me iets beter te voelen. Misschien een tip voor de mensen die dit lezen! Ik weet heel goed hoe het is om de motivatie om uit bed te komen niet op te kunnen brengen en hoe je het liefst zou hebben dat je kon slapen voor altijd. Maar echt meiden/jongens, de hele dag binnenzitten laat je alleen maar rotter voelen en ik merk ook dat je beter slaapt als je even buiten bent geweest.
Momenteel vlucht ik eigenlijk weer in Anorexia. :(
Succes iedereen, hoop echt dat jullie er vanaf komen šŸ’•
Fire - Zaterdag 5 juli 2014 15:49
Jee, dit komt echt precies op het goede moment, bijna eng... Ik denk dat ik nu wel voorzichtig kan zeggen dat ik in ieder geval depressieve periodes heb (gehad). Maar hulp, dat lukt voorlopig niet.

Fijne blog in ieder geval :)
Believe - Zaterdag 5 juli 2014 17:01
Yush, ik ben nu depressief..
Ga de 22ste in behandeling.. Maar alles is herkenbaar...
Ik stop ook een jaartje met school ivm behandeling...
beauty_love - Zaterdag 5 juli 2014 17:25
Ik ben zelf ook lange tijd depressief geweest. Ik herken dus alle symptomen. Ik dacht dat het vanzelf wel over zou gaan, maar helaas. Mijn depressie duurde een paar jaar. Ik gebruik nu sinds een aantal maanden antidepressiva en ik voel me nu veel beter.
Ik kan weer lachen en ik doe weer leuke dingen

Het beste is echt om hulp te zoeken, hoe moeilijk dat ook is.
Megan - Zaterdag 5 juli 2014 18:22
Luna, je kan hier uit komen.. Dat geloof ik echt!

Ben zelf ook een paar jaar flink somber en depressief geweest en ik dacht ook dat ik hier nooit meer uit zou komen. Ik ging amper naar school en vulde mijn dagen met therapie en verder zat ik alleen maar te computeren. Ik beschadigde mijzelf en ook eten ging heel slecht. Ik had geen honger. Maar inmiddels ben ik hier uit. Ik heb al 2 jaar een baan waar ik mij erg gewaardeerd voel. Ik voel me nuttig en het levert zelfvertrouwen op. Ik heb zo dagbesteding en sociale contacten. Soms mis ik structuur en dan word ik soms somberder daarvan maar al met al heb ik wel het gevoel hieruit gekomen te zijn. Ik kan weer genieten van dingen die ik doe en soms denken dat ik echt een fijne dag gehad heb.

Dus voor ieder die worsteld met somberheid of een depressie, er is een uitweg, echt!
lachmeisje - Zaterdag 5 juli 2014 18:23
Ik heb toen de diagnose Dysthemy gekregen. ook een soort depressie, die veel langer duurt maar soms minder erg wordt ervaren omdat men nog een bepaalde vrolijkheid kan ervaren. Ik had dat bijvoorbeeld met muziek, ik kon nog genieten van mijn favo band. Dat heeft me trouwens ook op de been gehouden toen ik wel in een depressieve episode terecht kwam. Luisteren naar hun, bedenken dat de wereld niet alleen maar uit narigheid bestond.

Maar het beste is inderdaad om hulp te zoeken. Ik heb me op een gegeven moment eerst zwak gevoeld dat ik hulp nodig had, maar als ik me nu zwak voel, dan denk ik aan een zin die mijn 'held' eens heeft gezegd. "Iedereen zou in zijn of haar leven eens therapie moeten volgen." hier houd ik me ook aan vast!
*MAAN* - Zaterdag 5 juli 2014 22:10
ik zie het allemaal niet meer zitten
doe mijn dagelijkse dingen niet lig veel in bed
slaap dan slecht maar toch ben ik niet depresief
volgens de psychiater
*MAAN* - Zaterdag 5 juli 2014 22:10
ik zie het allemaal niet meer zitten
doe mijn dagelijkse dingen niet lig veel in bed
slaap dan slecht maar toch ben ik niet depresief
volgens de psychiater
T. - Zondag 6 juli 2014 02:46
' Uit onderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie is zelfs gebleken dat depressie bij jongeren tussen de 10 en 19 jaar de hoofdoorzaak is van ziekte en beperking.'...Jammer dat dat in 'mijn tijd'' nog niet gezien werd...
Respect - Zondag 6 juli 2014 17:18
Ook een depressie kan je overwinnen ik ben het levende bewijs. Heeft bij mij ongeveer 15 jaar geduurt. Wil niet zeggen dat het bij jullie zo lang zal duren. Houd moed!!!šŸ’•
B. - Zondag 6 juli 2014 17:40
Diagnose dysthymie (chronische depressie) gekregen. Gelukkig gaat het de laatste tijd een stuk beter! Alleen de echte blije gevoelens zullen altijd zeldzaam blijven.. Ik heb hierdoor wel geleerd wat echt belangrijk is in het leven en ik probeer alles uit de gelukkige/blije momenten te halen en er optimaal van te genieten.
anoniem - Zaterdag 12 juli 2014 01:04
Zit momenteel in een zware depressie volgens mijn behandelaren. Ja ik heb hulp. En dat is misschien wel de beste beslissing in mijn leven geweest. Ik ben er nog lang niet, ik kan nog steeds niet genieten ( ga morgen naar mn favo band, vind het wel leuk maR zie er meer tegen op omdat het ook veel energie kost. Maar het levert me ook veel op dus ga ik gewoon). Verder ben ik de hele dag somber en ben ik er van overtuigd dat iedereen mij stiekem haat. Maar ik ben er druk mee aan de slag geweest oa in klinieken en ik weet dat ik kleine stapjes vooruit ga. En dan komt het genieten en mijn zelfvertrouwen vanzelf weer! Hulp zoeken is zo belangrijk. Ben dardoor ook al een stuk minder suicidaal geworden. Zeker proberen dus!
L
vlinder - Zondag 5 oktober 2014 23:32
Ik weet niet wat ik heb maar ik heb al zoveel dingen kapot gegooid en in mijn hoofd voelt het niet goed .en ik zeg ook steeds tegen mijn man dat ik met rust gelaten wil worden
bloempje - Dinsdag 6 januari 2015 14:28
ik denk dat ik ook in een deppresie zit , ik word veel wakker s'nachts , lig soms erg met dingen bezig die niet nodig zijn , kan plots heel veel wenen , ook mijn gedachten kunnen ook soms heel raar zijn , kan ook eerst heel blij zijn en er na plots kwaad lopen , zin in seks heb ik niet meer verlang er ook niet naar , heb ook 2 paarden wat mijn grote passie is , maar jammer genoeg heb ik nie veel zin meer om mijn tijd er in te steken en twijfel ik telkens hun te verkopen . mijn lichaam kan soms zo raar doen dat ik gelijke zot word da ik met dingen wil gooien en doen . weet hier echt geen raad meer mee , heb niet echt iemand waar ik er mee kan over babbelen pf ten einde raad :-(
saskia - Zondag 22 februari 2015 16:44
Ik ben nu al 4 jaar depressief. waarvan de laatste 2 jaar zwaar depressies. Gelukkig heb ik een super lieve vriend die me ervan weerhoud om 'domme dingen' te gaan doen.
Ik ga binnenkort weer in therapie. Sta nu al een jaar op een wachtlijst, en ga nu dus zelf weer hulp zoeken.
inge - Maandag 4 januari 2016 00:01
ik ben ook al poos depressief ,al 4 keer opgenomen geweest en deze week voor de 5de keer ik vind het erg zwaar en zie het regelmatig dan ook niet meer zitten vandaar die opnames. maar mn therapeuten denken dat het wel weer goed komt ookal duurt het lang..pfff ik weet het niet of ik ooit nog weer gelukkig kan zijn.de tijd zal t leren als ik het zolang volhou
Danique - Zaterdag 5 maart 2016 20:12
Ik was op MN 13 a 14 depressief