Hoe gezond zijn jouw vriendschappen?

 

vriendschap, relatiesBij sommige vriendschappen of relaties voel je gewoon dat het goed zit. Maar het kan ook zijn dat je twijfelt over de gezondheid van bepaalde vriendschappen. Die ene vriendin is wel erg vaak jaloers. Of jij vindt het misschien wel heel erg belangrijk wat de ander van jou vindt. Misschien zit je in een liefdesrelatie waaraan je twijfelt. Deze do's en dont 's kunnen je helpen bepalen hoe gezond je relaties zijn.

Dont's

kruis Bang zijn voor elkaar. Klinkt misschien logisch, maar veel mensen zijn bewust of onbewust bang in relaties. Bang om verlaten te worden, niet leuk genoeg gevonden te worden of iets verkeerds te zeggen of doen.

kruis Dingen verbergen voor elkaar. Tenzij het een surprise party of een andere leuke verrassing is. Natuurlijk hoef je niet elke gedachte te delen of ieder moment van de dag van elkaar te weten waar de ander uithangt. Maar geheimen zijn erg schadelijk voor vriendschappen en relaties.

kruis Rondneuzen in elkaars spullen. Stiekem smsjes, mailtjes of dagboeken lezen van je vriend of vriendin is een grote don't. Als je de ander niet vertrouwt, ga dan het gesprek aan, in plaats van jullie vertrouwensband verder te beschadigen door rondneuzen.

kruis De relatie verborgen houden. Waarom zou je de persoon van wie je houdt of met wie je graag omgaat verborgen willen houden voor de mensen om je heen? Wat zegt dat over jullie relatie? En wat zegt dat over de mensen om je heen?

kruis Jezelf beter voelen dan de ander. Met iemand omgaan of daten, zodat jij jezelf mooier, slimmer of beter kan voelen dan iemand anders, is geen goede basis voor een gezonde relatie. Heb respect voor elkaars kwaliteiten én valkuilen.

kruis Jezelf minderwaardig voelen. Geeft de ander jou voortdurend het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Vraag jezelf dan af wat het jou oplevert om in deze vriendschap of relatie te zitten.

kruis Jaloers zijn op elkaars successen. Als je niet blij kunt zijn voor de ander als hij/zij ergens in slaagt, zit er iets niet helemaal goed. Waar komt die jaloezie vandaan? In een gezonde relatie hoor je met elkaar, niet tegen elkaar te werken.

kruis Een verslaving of stoornis tussen jullie in laten staan. Een eetstoornis of verslaving kan voelen als een 'derde persoon' in je relatie. Elke keer dat je kiest voor of liegt door je verslaving of eetstoornis, kies je niet voor je partner en voor jezelf.

vriendschap, relaties

kruis Dingen opkroppen. Als je je ergens aan ergert of iets zit je dwars, praat er dan zo snel mogelijk over. Als je dingen blijft wegstoppen en opkroppen, in de hoop dat het vanzelf wel verdwijnt, ploft vanzelf een keer de bom. Zonde en nergens voor nodig.

kruis Fysieke schade aanrichten in een ruzie. Elkaar slaan, huisdieren schoppen, telefoons kapotsmijten, foto's verscheuren, CD's uit het raam kiepen of servies tegen de muur gooien is een absolute don't. Het creeërt een onveiligheid die onomkeerbaar is.

kruis Elkaar voor gek zetten in het bijzijn van anderen. Misschien voel jij je minder onzeker door de ander de grond in te boren of voor gek te zetten in een groep. Maar is dit echt waar jij je zelfvertrouwen uit wilt halen?

kruis Te hoge eisen stellen aan elkaar. In een relatie of vriendschap kun je veel druk voelen, omdat je bepaalde verwachtingen hebt van elkaar. Het is ook logisch dat je verwachtingen hebt, maar houd het wel realistisch. Vraag jezelf af waarom je zulke hoge eisen stelt aan de ander. Kan het iets te maken hebben met je eigen tekortkomingen?

kruis De ander verantwoordelijk houden voor alles. Je kunt de ander niet verantwoordelijk maken voor je geluk, financiële situatie, sociale status of andere successen. Jij hebt draagt zelf die verantwoordelijkheid. Gebruik de ander niet als excuus om je verantwoordelijkheden van je af te schuiven.

kruis Jezelf kwijtraken in de ander. Een relatie aangaan zonder jezelf daarin te verliezen, is één van de moeilijkste dingen die er is. Blijf in contact met jezelf: met wie jij bent, wat je leuk vindt en wat je wilt. Het is mooi om dichter bij elkaar te komen, maar blijf altijd een 'eigen ik'.

kruis Wachten tot iets beters voorbij komt. Bij iemand blijven, terwijl je stiekem uitkijkt naar een 'betere' partner of wacht tot je ex je weer terug wil, is eigenlijk een vorm van vreemdgaan.

kruis Dagelijks drama. Zo nu en dan even lekker ruzie maken of een stevige discussie voeren is helemaal niet erg. Sterker nog, dat is heel gezond. Maar als je elkaar steeds maar in de haren vliegt, zonder duidelijke reden of oplossing, moet je jezelf afvragen wat jullie elkaar te bieden hebben.

Do's

hartje Elkaar de ruimte geven. Ruimte om met andere mensen af te spreken. Ruimte om eigen keuzes te maken. Om jezelf te ontwikkelen. Om dingen te doen los van elkaar en eigen hobby's te hebben. Jullie zijn individuen. Laat elkaar vrij om een individu te zijn.

hartje Risico's durven nemen. Jezelf openstellen in een vriendschap of relatie is spannend. Je loopt de kans dat de ander je kwetst of afwijst. Maar dat maakt het juist de moeite waard.

hartje Elkaars vrienden respecteren. Misschien vind je de vriendengroep van je partner maar niks of ben je jaloers op de andere vrienden van je beste vriendin. Je hebt vast je redenen. Maar doe je best om de mensen die belangrijk zijn voor de ander te respecteren.

hartje Elkaar inspireren. Jij hebt dingen waar je goed in bent, gepassioneerd over kan praten of die je leuk vindt om te doen. De ander heeft weer andere kwaliteiten, passies en interesses. Laat je inspireren door elkaars eigenschappen.

hartje Tekortkomingen laten zien. Iedereen heeft schaduwkanten, slechte eigenschappen en tekortkomingen. Je kunt ze ontkennen, onderdrukken of verbergen voor de ander, maar daar wordt je relatie of vriendschap krampachtig van. Wees eerlijk over je tekortkomingen, durf erom te lachen en accepteer ook de tekortkomingen van de ander.

hartje Praten over moeilijke dingen. Sommige gesprekken stel je liever uit. Een confrontatie over bepaald gedrag, geld, religie, seks, politiek of tegenstrijdige wensen, ga je misschien uit de weg. Maar opkroppen heeft geen zin: het vindt zijn uitweg toch wel en dan vaak veel heftiger dan nodig is. Blijf met elkaar communiceren. Zelfs, of juist vooral, als het over moeilijke dingen gaat. Ze zijn moeilijk, omdat ze belangrijk zijn.

hartje Ruzie maken. Zo nu en dan een fikse ruzie is heel gezond. Je komt op voor jezelf, je geeft je mening en je voelt weer even 'waar jij staat' en wat je vindt. De ander geeft ook grenzen aan, waardoor je weer even voelt dat je allebei een eigen ik bent.

hartje Luisteren naar elkaar. Ruzie maken zonder naar elkaar luisteren is verspilde adem. Hoe boos je ook bent, blijf proberen te horen wat de ander zegt. Vul geen dingen in voor de ander. Check wat je hebt gehoord. Probeer tot een compromis te komen waarin beide jullie wensen gehoord worden.

hartje Elkaar vertrouwen. Niet alleen als je bij elkaar bent. Maar ook als je elkaar even niet ziet. In een gezonde relatie of vriendschap weet je dat de ander om je geeft en te vertrouwen is, ook als je niet samen bent.

hartje Voor jezelf blijven zorgen. Het is verleidelijk om de verantwoordelijkheid uit handen te geven in een relatie of vriendschap. Of om helemaal op te gaan in het verzorgen van de ander. Maar het is belangrijk dat je voor jezelf blijft zorgen in elke relatie die je aangaat met een ander.

hartje Taakverdeling maken. Jullie zijn allebei anders. Jullie kunnen allebei andere dingen. Maak gebruik van elkaars kwaliteiten door een taakverdeling te maken. Heeft jouw vriendin een vlotte babbel? Laat haar dan de presentatie doen. Jij bent misschien goed met computers: dus dan maak jij een prachtige powerpoint presentatie.

hartje Elkaar opnieuw leren kennen. Soms raakt een relatie of vriendschap in een sleur. Je kent elkaar al jaren en weet alle in's & out's. Dat kan saai worden. Ga op zoek naar nieuwe manieren om elkaar te leren kennen. Doe iets samen wat je nog nooit samen hebt gedaan. Iets waardoor je weer een nieuwe kant van elkaar leert kennen.

hartje Tijd maken voor elkaar. We hebben het allemaal drukdrukdruk. Maar Life is what happens while you are busy making plans. Maak dus tijd vrij voor elkaar. Ga samen leuke, ontspannende of actieve dingen doen. Misschien is het samen moe op de bank een dvd kijken, misschien is het een spannende kampeertrip. Het maakt niet uit; zolang je maar samen bent.

hartje Elkaar verwennen. Laat de ander zo nu en dan weten hoeveel hij of zij voor jou betekent. Een lief kaartje, een bos bloemen, een warme email, een grappig cadeautje, een uitje. Elke relatie heeft af en toe een teken van liefde en dankbaarheid nodig.

vriendschap, relaties

Hoe gezond zijn jouw relaties?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

marleen2502 - Zondag 28 juli 2013 14:10
goeie tips! hier heb ik nog wel wat werk aan...
M - Zondag 28 juli 2013 14:11
De relatie van mijn zus en haar vriend is zeker niet gezond,
-angel - Zondag 28 juli 2013 14:43
fijn, alles hartstikke ongezond..
Rowena - Zondag 28 juli 2013 15:55
Mijn vrienschapsrelaties zijn allebei erg gezond. De 1 duurt nu al bijna 10 jaar.
En mijn nieuwste dierbare vriendschap iets meer dan een half jaar. En die laatste heb ik via deze site mogen ontmoeten :D
Lisa - Zondag 28 juli 2013 17:08
Soms heb ik wel dat ik jaloers ben op een ander, als iemand een bepaald cijfer heeft gehaald op school bijvoorbeeld. Maar dat is niet op een slechte manier, meer dat ik het zelf ook zou willen. En dan zeg ik ook gewoon wauw ik ben jaloers! goed gedaan. Daar zie ik niks slechts aan eigenlijk.
MIO - Zondag 28 juli 2013 18:59
Mijn relaties zijn op dit moment erg gezond.
Vriendschappelijke relaties sowieso wel.

Wat betreft liefdesrelatie heb ik helaas een angststoornis gehad, waarbij ik veel van de don'ts ook heb uitgevoerd, onbewust. Nu is dat alles gelukkig beter. Bepaalde dingen gaan nog moeizaam, maar het gaat beter. En we zijn nog steeds dol op elkaar :D

Heel belangrijk in alle relaties: blijf altijd een 'eigen ik'
Sophia-Lauren - Zondag 28 juli 2013 20:07
@Lisa : ik denk dat bewondering dan een mooiere titel is toch?wat erg....herkenbaar is voor me :)
m - Zondag 28 juli 2013 20:21
Nee, ik hoef dat gezeik en gezeur niet wat altijd binnen een relatie op een gegeven moment ontstaat.. LIever alleen, dan weet ik altijd wat ik aan mezelf heb en vrienden merken wel wanneer ik weer es verschijn. Dan is en blijft het tenminste lekker spontaan.
Black Rose - Maandag 29 juli 2013 08:18
Ik denk dat alleen die met mijn Beste vriendin gezond is. Als ik mijn zusje niet meetel. Ik ben zelf alleen niet goed geweest voor mijn vriendin. Ik heb afspraken afgezegd, wou niet met haar logeren, maar ik wil het nu anders... ik wil weer een goede vriendschap. En ik ga die uitdaging ook aan!
M. - Dinsdag 30 juli 2013 22:44
Goed artikel! Erg interessant om te lezen :)
bep - Dinsdag 22 oktober 2013 14:30
heb een relatie van 2 jaar, allebei moeiijke mensen, een flinke rugzak door het leven. waardoor de relatie vaak heel zwaar is geweest. nu toch WEER proberen, omdat de liefde er nou eenmaal nog is.. het enige waar ik het nu nog moeilijk mee heb? is het gevoel dat zijn vrienden niet achter onze keus staan, alsof ik de schuld heb van het feit dat zijn depressie is aangewakker, maar ik heb het ook moeilijk gehad met hem en ben de enige die er voor hem was met zijn problematiek, zelfs toen ik er zelf aan onderdoor ging. . deze "vrienden" van hem hebben wij in die 2 jaar nooit gezien in moeilijke tijden en ziet en hoort hij alleen als ik uit beeld ben en dan niet eens in real-life, maar via social media. ik vind dit schijnheilig en dat zijn in mijn ogen geen echte vrienden. mijn vrienden hebben mij naar de klote zien gaan en nog ontvangen ze hem met open armen, omdat zij zich niet laten beinvloeden door mijn pijn en lijden en hem zien zoals hij is en hoe hij hen behandelt.... mijn vrienden waarderen mijn keuzes in het leven, ook al zouden zij deze keuze niet zelf maken. ik vind dit heel moeilijk dat gevoel dat zijn kant mij veroordeelt, het voelt als niet geaccepteert worden en dat heeft ook effect op de relatie, ik ben ook niet zo sterk in mijn schoenen en erg gevoelig voor dit soort negatief kinderachtig gedrag, ik weet dat ik dit niet mag verwachten van hem, maar het zou dan toch best eens fijn zijn, dat hij zijn gevoel voor mij erkent door mij het gevoel te geven dat hij trots is dat ik zijn vrouwtje ben en dat openlijk naar de wereld te laten zien.. het doet zeer in mijn hartje dat ik veroordeelt wordt door mensen die niet gezien hebben hoe hard ik heb gevochten om zijn problematiek op te lossen terwijl ik er zelf aan onderdoor ben gegaan....:'(