Hoe bouw je je leven weer op

 

Na een periode van veel therapie, ziekte of depressie, is het belangrijk om weer wat actiever te worden in je dagelijkse leven. Veel sociale en ontspannende dingen hebben op een laag pitje gestaan door je problemen, maar toch zijn juist die dingen zo belangrijk om je leven weer leuk te maken. En natuurlijk is dat niet gemakkelijk als je er lange tijd ‘uit' bent geweest, jezelf hebt teruggetrokken en een soort grote pauze hebt gehad. Maar het is wel enorm belangrijk!

new beginning

Ik heb mezelf tijdens mijn eetstoornis ook erg vaak teruggetrokken. Misschien was het eigenlijk wel isoleren wat ik deed. Ik had geen puf en soms ook helemaal geen zin om gezellig en sociaal te doen met mensen. Ik had een eetstoornis, was ontzettend somber en had geen idee hoe ik daar uit moest komen. Al wilde ik ergens natuurlijk dolgraag weer gelukkig zijn.

Ik wilde weer lachen, weer lol hebben en blij zijn met mezelf. Maar het lukte niet en ik kon niet uit die negatieve cirkel komen. Ik had geen zin en geen energie. En daar hield het eigenlijk dus ook al weer op met mijn best doen. Want het zou toch niets worden met mij.

Ook was het zeker niet gemakkelijk om sociale contacten weer op te pakken en gezellige dingen te gaan doen. De drempel was hoog na mijn ‘'zieke jaren'' zoals ik het wel eens noem in mijn hoofd. Ik was ineens iemand anders, voelde me beter en sterker. Maar het leven dat daarbij paste kende ik eigenlijk nog niet. Het was vreemd, nieuw en ik durfde er niet in te stappen.

Als je somber bent of depressief heb je vaak geen zin om iets te ondernemen. Soms denk je van te voren al dat het toch vast niet leuk gaan worden of ben je bang dat je er opnieuw niet van zult kunnen genieten. Heel frustrerend, want ergens zou je zo graag weer een actief en gezellig leven willen hebben, maar de stap er naartoe lijkt veel te groot en enorm ver van je af te staan. Hoe pak je dat aan? Hoe bouw je je leven weer op en hoe word je actiever?

 In- en ontspanning
Actiever worden zit hem niet alleen in lichamelijke activiteiten. Het zit hem in dingen ondernemen, maken, doen, zeggen of ervaren. Maar het zit hem ook in de balans tussen inspanning en ontspanning. Het is namelijk belangrijk om niet alleen sportieve, drukke, ondernemende en productieve dingen te doen. Het is juist ook belangrijk om dit af te wisselen met ontspanning en rust. En andersom geldt hetzelfde; ben je teveel naar ontspanning op zoek, zoek dan eens wat inspanning op.

Spanning is belangrijk om weer ontspanning te kunnen vinden. Maar ontspanning is belangrijk om je überhaupt te kunnen inspannen. Maak dus eens een lijst van dingen die jou ontspanning geven en dingen die jou (in)spanning geven. Mijn lijstje zag er een tijd terug bijvoorbeeld zo uit:

spanning

Sommige dingen overlappen. Zo is sport iets wat voor inspanning zorgt, maar spanning zeker kan verlagen en daarom bij ontspanning kan staan. Werken kan zorgen voor inspanning en soms zelfs stress, maar als je klaar bent met werken kan het zorgen voor een voldaan gevoel, waardoor je je beter kunt ontspannen tijdens het kijken van een filmpje in de avond.

 Nieuwe dingen
Niet alleen inspanning en ontspanning zijn belangrijk om je leventje vorm te geven. Ook is het goed om jezelf uit te dagen. Want ja, sommige dingen zijn echt nog wel eng, nieuw of vallen tegen. Dat gebeurt, maar toch is het goed om nieuwe dingen uit te testen.

Het is een inkoppertje, maar proeflessen en inloopdagen van opleidingen en hobby's kunnen heel goed zijn als je een periode een beetje uit de maatschappij of uit je normale leventje bent geweest. Je ziet dan wat er allemaal mogelijk is en wie weet kom je op leuke ideeën.

Heb lef, doe dingen en ga uitdagingen aan. Wees je daarbij ook gewoon bewust van het feit dat het tegen kan vallen, mis kan gaan of dat je er geen bal van bakt. Want dat is ook reëel, maar doe het met een glimlach. Want de kans is groter dat je nieuwe dingen ontdekt, een leuke middag hebt of gewoon ergens om moet lachen. Nieuwe dingen doen, andere dingen doen en uitdagingen aangaan is belangrijk om jezelf te ontwikkelen en je eigen leven vorm te geven.

 Geef een feestje
Als je niet van feestjes houdt, kan het ook gewoon een gezellige middag of iets anders zijn, maar nodig je vrienden en andere mensen eens uit bij jou thuis. Laat zien dat je het leuk vindt als ze bij jouw feest aanwezig zijn door ze uit te nodigen. Zeg ook gerust dat ze hun partner, vriendje of vriendinnetje meenemen of nodig een paar oude klasgenootjes uit.

Als je een feestje geeft of een etentje, kun je weer even lekker bij kletsen. Daarbij merken mensen ook dat jij weer mee wilt doen in het ‘normale leven', dat je er weer bent en interesse in hen hebt. Contacten die zijn verwaterd kun je zo weer nieuw leven inblazen en door oude bekenden of vrienden van vrienden mee te vragen, kun je nieuwe sociale contacten op doen.

 Leef je dromen
Ga ook op zoek naar iets dat jou een doel of gevoel van waardering geeft.
Dat kan ook een droom zijn die je waar wilt maken of zoek een leuk baantje, vrijwilligerswerk, oppasadresje, opleiding of cursus. Maar ga in ieder geval ook die spannende dingen aan. Je eigen geld verdienen, verantwoordelijkheden dragen en nieuwe dingen leren kan je een heel nuttig gevoel geven en draagt heel wat bij aan je eigenwaarde en het gevoel dat je iets kan en kunt betekenen voor een ander!

live

 De deur uit
Natuurlijk heb je nog steeds af en toe ergens geen zin in, heb je een rotdag of gewoon even geen energie. Dat zijn de momenten waarop ontspanning nodig is. Ga lekker in huis of in de tuin rommelen, maar zorg wel dat je niet de hele dag in of rondom je huis blijft plakken. Iedere dag is het belangrijk om even de deur uit te gaan. Een blokje om met de hond, even langs een vriendin, een boodschap doen, rondje joggen of een stukje fietsen naar het strand. De drempel naar buiten is altijd veel groter dan de drempel naar binnen. Die is meestal bijna onzichtbaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniem - Vrijdag 23 mei 2014 13:15
Deze blog ga ik nog geregeld raadplegen. Bedankt Nouska!
JustmeXx - Vrijdag 23 mei 2014 13:25
Goede blog!
Diedjuh - Vrijdag 23 mei 2014 14:02
Heel herkenbaar. Bedankt voor alle goede tips!
Vera - Vrijdag 23 mei 2014 15:34
Top blog :) Ben er zelf op moment mee bezig, m'n leven weer opbouwen. En dat bevalt best goed moet ik zeggen!
lillie - Vrijdag 23 mei 2014 16:15
sinds ik medicatie heb is het echt ene verademing wat ik allemaal weer kan, nu ben ik dus ook aan het experimenteren en dingen oppakken. inderdaad soms erg lastig maar ook vaak heel leuk! bedankt voor deze blog, ik kan hem goed gebruiken :)
Flr - Vrijdag 23 mei 2014 19:09
Supergoede tips!! Dankjewel
Saya - Vrijdag 23 mei 2014 23:03
Woooow, dit is precies waar ik nu na jaren sta.. Bedankt!
Me - Zaterdag 24 mei 2014 19:36
Ik vond dit de lastigste periode en ik altijd maar denken dat aankomen zo moeilijk was.Dat was niks bij het weer mijn leven oppakken.
Des - Zondag 25 mei 2014 14:39
Heel mooi blog
Mare - Dinsdag 27 mei 2014 21:53
Ik ben, tijdens het loslaten van mijn laatste beetjes eetstoornis, begonnen met surfen. Dit heeft mijn leven helemaal veranderd. De vrijheid in het water, de noodzaak om goed te eten, de mensen die ik heb leren kennen, de reizen die ik mede dankis zij de wil om te surfen maak... Wie weet ooit een idee voor een blog? Hoe een leven in 2 jaar volledig anders kan zijn? Ik heb na ruim 5 jaar aan hulp, opnames, behandelingen, diagnoses enz. op een sombere dag na, nergens meer last van. Ben oprecht gelukkig en heb een fantastische passie die mij zoveel brengt
Mariska - Zaterdag 2 mei 2015 16:43
Ik herken de gevoelens van geen zin hebben om iets te doen, isolatie geen vrienden en familie meer hebben. Ergens wil ik echt weer gelukkig zijn, Maar Ik Vraag Me Af Waarom En Voor Wie Ik dat Wil. het lukt me niet om uit die negatieve spiraal te komen. Mij relatie heft aLe energie uit me gezogen en nu weet ik niets meer van mezelf. Wie ben ik? Ik durf geen doelen meer te stellen uit angst dat het niet lukt of dat ik het op een verkeerde manier bereik. Hoe kom ik hier in godsnaam uit.....
Sandra - Donderdag 26 april 2018 16:48
Zo herkenbaar.. Ben je inmiddels weer op het goede pad gekomen? Ik ben benieuwd. Groetjes, Sandra
lois - Zondag 6 december 2015 22:38
Ik vind het ook moeilijk om mezelf bij elkaar te rapen, en dingen te gaan doen, apart hoor wel willen en niet de energie hebben of zin
Tom - Zondag 2 september 2018 15:41
Dit help niet ik wil nog altijd dood