Hoe blijf ik dankbaar als alles tegenzit?

 

Hoe belangrijk en helpend het gevoel van dankbaarheid is, leer ik steeds meer. Als je dankbaar bent voor iets en dat gevoel even heel actief opzoekt, kun je namelijk heel even geen andere dingen toelaten. Je zorgen en negatieve gedachtes kunnen op dat moment - al is dat moment nog zo klein - even niet overheersen. Dus dat gevoel oefenen en dat naar boven halen, kan heel belangrijk zijn. Maar eerlijk is eerlijk, dat is niet altijd even makkelijk. Het kan ook gewoon enorm tegenzitten en je kunt je soms vreselijk voelen. Hoe ben je dan oprecht dankbaar?

Er zijn een paar oefeningen die je kunt proberen om dat gevoel van dankbaarheid op te zoeken. Soms zijn dat dingen die je misschien in je dagelijkse routine kunt integreren, maar soms is het ook een kwestie van 'gewoon doen' en kijken wat er die dag voor jou werkt. Zoals met elk proces en elke vorm van zelfzorg - want dat is dit toch écht - mag je mild zijn voor jezelf terwijl je hiermee bezig bent. Er is geen duidelijk, dankbaar eindpunt waar je uit moet komen. Je komt onderweg vast al veel tegen dat de moeite waard is. 


Bron: hannynaibaho

Maak een lijstje

Dit lijkt de simpelste oefening, maar vaak genoeg heb ik naar een blanco papier gestaard zonder dat er ook maar één dankbaar woordje op verscheen. Vergeef jezelf, zou ik zeggen, want je hebt het op dit moment niet makkelijk. Begin gewoon eens met een lijstje te maken van dingen waar je dankbaar voor kan en mag zijn. Gewoon een opsomming van de dingen die in je opkomen en waar je een prettig gevoel bij hebt. Dat mag een lijstje zijn, maar kan ook een woordveld worden; het gaat erom wat bij jou past en waar jij je gevoel in kwijt kan. Het kan niet verkeerd gaan en je wordt er niet op beoordeeld. Probeer zonder oordelen op te schrijven waar je vindt dat je dankbaar voor mag zijn of waar je oprechte dankbaarheid voor voelt. Ook als je het op dit moment even niet voelt, kun je door het schrijven erover er wel aan herinnert worden. Dat kan een eerste stap zijn om die dingen te manifesteren in deze dag.

Wat er tegenwoordig zoal op mijn lijstje verschijnt? De dankbaarheid die ik voel voor het feit dat ik mensen om mij heen heb die om mij geven. Ik spreek niet iedereen even vaak, maar als ik er over nadenk weet ik precies bij wie ik aan mag kloppen als dat nodig is. Dat geeft mij een warm gevoel. Dierbaren, herinneringen aan leuke vakanties en mooie reizen. Of iets dat heel vers kan zijn; dat spontane praatje in de supermarkt waarbij jij en de caissière wat flauwe grappen uitwisselden. Misschien ben je dankbaar voor je eigen huis of kamer, het feit dat je eigen plekje hebt voor jezelf waar je je thuis voelt. Het kunnen vriendschappen zijn, in het hier en nu of in het verleden, waarvan je dankbaar bent dat je ze hebt (gehad). Of dat ene cadeau dat je ooit zo onverwacht kreeg van iemand! De zomer, de warme douche tijdens koude winterdagen, het feit dat amandelcroissants ooit zijn bedacht en dat ik het geld heb om dat te kopen. Dankbaarheid kan in de grootste, maar ook in de kleinste dingen zitten. Waar zit het hem voor jou in vandaag? 

Stel jezelf vragen

Een andere manier om een dankbaar gevoel te manifesteren kan zijn door jezelf vragen te stellen. Je kunt bijvoorbeeld een begin maken met deze twee vragen:
Wat heb ik gedaan of geleerd vandaag waar ik dankbaar voor ben?
Wat heeft een ander gedaan waar ik dankbaar voor ben?

Overigens vond ik 'dankbaarheid' zelf best een moeilijk gevoel. Heel groot, vaak ongrijpbaar en niet altijd iets dat ik makkelijk op kon roepen. Zeker als je het op dit moment zwaar hebt, kan daar over nadenken niet eenvoudig zijn. Je kunt de vragen dan ook aanpassen en er variaties op maken. Bijvoorbeeld: Wat gaf mij ontspanning vandaag? Wat was niet leuk, maar heb ik toch tot een goed einde gebracht? Maar ook de vraag Waar ben ik trots op of had ik plezier in? kan een hele goede en belangrijke vraag zijn om dagelijks aan jezelf te stellen.

Denk er rustig over na en geef jezelf de tijd voor deze vragen. Schrijf bijvoorbeeld op wat er in je opkomt of als je het onderweg doet; typ dan snel wat woorden in je telefoon die je de hele dag met je mee kunt dragen en eventueel kunt aanpassen waar nodig. Dankbaarheid, of het antwoord op deze vragen, kan soms op onverwachte momenten omhoogkomen. Dat kan dan ook direct een moment zijn om ermee te oefenen en het tastbaar te maken voor een later moment. 

Schrijf een brief

Een bedankbriefje aan jezelf, zoals je dat misschien ook wel eens voor een ander hebt achtergelaten. Een brief aan jezelf schrijven kan op veel manieren een goede en ook confronterende oefening zijn, maar ook om dankbaarheid en tevredenheid te voelen kun je dit inzetten. Er is eigenlijk geen verkeerde manier om dit aan te pakken, het is namelijk jouw brief aan jezelf. Ga er eens voor zitten en schrijf een brief aan jezelf, alsof je iemand anders bent. Of juist een brief aan jezelf, als jezelf. Schrijf je een brief aan de jij van vroeger of juist aan jezelf in de toekomst? Je kunt eigenlijk elke vorm en elke relatie tot jezelf gebruiken om de brief een bepaalde vorm te geven en om het meeste gevoel omhoog te halen. 

Wat mij altijd het meeste is bijgebleven, waren de brieven die ik vanuit het hier en nu schreef aan mijn jongere ik. Misschien zijn er dingen die je voor lief hebt genomen of zelfs dingen waar je nog boosheid over voelt als je terugdenkt aan een bepaalde periode. Je bent inmiddels misschien ook jaren verder en dat is iets dat je door middel van een brief heel duidelijk kunt voelen. Dat je het richt tot jezelf, maar wel vanuit een ander en meer volwassen perspectief. Misschien, als je nu die woorden tot jezelf richt, voel je meer compassie tot die persoon van vroeger? En meer dankbaarheid, voor wat je eigenlijk allemaal voor jezelf hebt gedaan. Waar heb jij jezelf allemaal doorheen gesleept, zo goed en zo kwaad als het ging? Zijn dat dingen om jezelf voor te bedanken vandaag?

Gebruik je zintuigen

Het hoeft niet altijd op een grote manier, je mag ook vandaag gewoon eens je zintuigen afgaan. Soms zit dankbaarheid in een klein hoekje en dat hoekje is net zo waardevol. Belangrijk om ook die hoekjes niet te vergeten. Bedenk je eens waar je per zintuig dankbaar voor bent. Behalve dat je vast heus wel blij bent dat je kunt ruiken, voel je misschien meer dankbaarhied bij het feit dat de geur van croissantjes je elke ochtend wakker kan maken. 

Wat vind jij lekker ruiken? Wat is het lekkerste dat je de afgelopen tijd geproefd hebt? Wat vind je mooi en waar kun je van genieten, door er alleen maar naar te kijken? Neem eens de tijd om na te denken over wat je daar allemaal zo fijn aan vindt en kun je dat misschien binnenkort opzoeken? Door nu dat croissantje te halen bijvoorbeeld of lekker warm te douchen met die heerlijk ruikende douchegel. Of kun je een zonsondergang bekijken vanavond? Waar geniet jij van? En kun je dat opzoeken, gewoon omdat het kan en omdat je daar dankbaar voor mag zijn? 

Niets is te klein of onbelangrijk

Nee dit telt niet, dit is zo klein en vanzelfsprekend. Misschien betrap je jezelf erop dat je je eigen antwoorden bij deze oefeningen een beetje diskwalificeert. Dat niet alles meetelt, omdat het te klein voelt, te vanzelfsprekend of niet bewonderenswaardig. Maar het is geen voorwaarde dat een gevoel van dankbaarheid vanuit iets groots moet komen, juist niet zelfs. Je maakt niet elke dag hele grote dingen dingen mee, vaak zijn dagen meestal een beetje hetzelfde of een beetje saai. Juist als je dankbaarheid kunt voelen in de kleine, dagelijkse dingen - juist de dingen die je misschien voor lief neemt of vanzelfsprekend vindt - is dat een veel fundamentelere verandering. Als je door die dagelijkse ervaringen dankbaarheid kunt voelen of tijdens die dagelijkse bezigheden dankbaar kunt zijn voor jezelf, is dat de grootste winst die je jezelf cadeau kunt doen. En dat is lang niet altijd een cadeau natuurlijk. Voor veel cadeau's moet je hard werken en veel oefenen. Maar oefening baart kunst. 

Waar ben jij vandaag dankbaar voor?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

01
MRT
Dankbaar zijn
10

Reacties

Emma - Donderdag 21 januari 2021 14:23
Pfff ja voelt echt even alsof veel tegenzit. Mijn broer is 2 mnd geleden plotseling overleden, mijn oom heeft gisteren een zelfmoordpoging gedaan, “mijn” hondje kan helaas niet meer bij mij blijven wonen omdat hij van mijn ex is en mijn ex zijn hond terug wilt, de avondklok die ingaat, intense master scriptie periode etc.

Maar gelukkig ook genoeg om dankbaar voor te zijn. Zoals mijn eigen gezondheid, de mogelijkheid om ook in lockdown in een sportschool te kunnen trainen, lieve vriendinnen die er voor mij zijn, vanochtend uitgewaaid op het strand en positieve feedback op mijn scriptie :)
Saskia - Donderdag 21 januari 2021 20:47
Ahh wat een hoop moeilijke dingen in je leven momenteel, sterkte ermee! 😘
Lost girl - Donderdag 21 januari 2021 18:08
Wat is het verschil tussen ergens dankbaar voor zijn en ergens blij mee zijn? Wat is het “overtreffende” aan dankbaarheid? (Ik kan er niet zo goed tegen als ik iets niet vat🙄).
Mimosa - Maandag 25 januari 2021 07:08
Een voorbeeld:

Ik ben blij dat de zon schijnt. Het geeft me een goed gevoel.

Ik ben dankbaar dat de zon er is, om voor mij (ons) te kunnen schijnen. Ik zie de meerwaarde van de zon en waardeer de aanwezigheid ervan in mijn leven. Dat is dankbaarheid.

Lost girl - Zaterdag 30 januari 2021 04:28
Mimosa, dankje voor je heldere voorbeeld! Ik denk dat ik bij dankbaarheid iets te letterlijk denk aan een opperwezen (hoe je hem, het of haar dan ook noemt) of een ander mens, wat men bedankt. Terwijl het dus blijkbaar ook los van dat kan bestaan.
britneyangel - Donderdag 21 januari 2021 19:10
fijne en helpende blog!
ik ga het weekend opschrijven in me bullet journal waar ik dankbaar voor ben
Gehe - Donderdag 21 januari 2021 19:27
Deze kon ik wel echt even gebruiken. Ik voel me vreselijk zielig momenteel. 3 vrienden (groepen) gaan achter elkaar verhuizen, andere vriendin heeft een vriendje en ziet me niet meer staan, woon alleen en voel me ook steeds meer alleen terwijl ik zo erg mijn best heb gedaan en me flexibel probeer op te stellen telkens. en door Corona lukt het me niet de baan te vinden die ik wil. Moet er nu soms wel tegen vechten niet te verdrinken in mijn ellende hoor! Ga deze tips dus zeker gebruiken.
Saskia - Donderdag 21 januari 2021 20:47
Sterkte ermee! 😘
MissBeta - Vrijdag 22 januari 2021 07:39
Ik vind het een mooie, waardevolle blog en toch merk ik dat het voor mij persoonlijk een dubbel gevoel geeft. Ik vind het voor mijzelf niet helpend om mij te forceren dankbaar te zijn als het op dat moment heel donker is in mijn hoofd. Soms is het even wat het is en ben je even niet dankbaar of lukt het niet om lichtpuntjes te zien. Ik gebruikte de dingen waar ik theoretisch dankbaar voor zou moeten zijn om mijzelf te vertellen dat ik niet moest zeuren en gaf daarmee geen ruimte voor mijn gevoel. Ik heb het juist leren verdragen. Het is niet goed om in het negatieve te blijven hangen en jezelf heel zielig te vinden, maar er is ook niets mis met even niet dankbaar zijn!