10 Vragen voor jezelf bij moeilijkheden

 

We weten helaas allemaal dat het leven niet altijd over madeliefjes en zomerjurkjes gaat. We komen in ons leven op meerdere momenten - de een vaker dan de ander - in moeilijke en nare situaties terecht. Deze situaties zorgen voor stress, spanning en allerlei andere zware emoties. Op die momenten is het belangrijk dat we niet volledig in paniek raken. Om moeilijke situaties goed door te komen, kan het helpen om jezelf 10 vragen te stellen. Dit kan natuurlijk niet wanneer je à la minute moet beslissen, want dan moet je gewoon handelen.

In deze blog beschrijf ik 10 vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je in een moeilijke situatie zit. Deze vragen helpen je meer overzicht te krijgen en betere keuzes te maken. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

meisje

1. Haal ik nog normaal adem?

Tijdens momenten van stress verandert je ademhaling veelal. Is er iets naars aan de hand, vraag jezelf dan af of je nog normaal ademhaalt. Is dit niet het geval, neem dan even een moment voor jezelf. Ga even naar buiten of naar een andere kamer en adem een aantal keer rustig en diep in. Je zult merken dat naarmate je ademhaling weer rustiger wordt, jouw stress level ook afneemt. Dat kan je enorm helpen is nare en spannende situaties.

2. Wat is mijn aandeel

Het is goed om je af te vragen welk aandeel jij zelf hebt in deze moeilijke situatie. Belangrijk is om het te zien als aandeel en niet als schuld. Daar help je jezelf niet mee. Door te onderzoeken welk aandeel jijzelf hebt in de huidige problemen, maakt dat je de situatie nét weer wat meer kunt overzien.

3. Waar heb ik controle over

Wanneer je op een bepaald punt in je leven staat waar alles mis lijkt te gaan, kan je het gevoel krijgen dat je helemaal geen controle meer hebt over de situatie. Op die momenten is het goed om na te gaan waar je nog wél controle over hebt. Waar heb je nog controle over en wat zou je dus zelf nog kunnen veranderen?

4. Waar heb ik geen controle over

Er zijn helaas ook vaak allerlei dingen waar we zelf geen controle over hebben. In moeilijk en nare situaties is het goed om voor jezelf op een rijtje te zetten over welke zaken jij geen controle hebt. Het heeft dan verder geen nut om die zaken te bevechten. Dit zorgt ervoor dat de moeilijke situaties beter te overzien is.

https://www.flickr.com/photos/nickperrone/

5. Wat is mijn gemoedstoestand

Het is niet zo verstandig om allerlei belangrijke keuzes te maken op het moment dat je overmand bent door emoties. Beving je je in een moeilijke situatie en moet je ergens een beslissing in nemen, vraag jezelf dan eerst af of hoe je gemoedstoestand is. Zorg dat je tot rust komt en niet volledig beïnvloed wordt door emoties. Pas wanneer je weer tot rust bent gekomen en met je beide benen op de grond staat, kan je een weloverwogen keuze maken.

6. Wat is het belangrijkste dat ik nu kan doen?

In nare situaties is het belangrijk om je hoofd koel te houden en je af te vragen wat nu eigenlijk het beste is om op dat moment te doen. Soms kan je beter even helemaal niks doen, soms kan je het beste iemand bellen voor advies en soms kan je bijvoorbeeld beter even afstand nemen en een kwartiertje een ommetje wandelen. Neem even de tijd om jezelf de vraag te stellen wat je nu het beste kunt doen.

7. Wat kan ik hiervan leren?

Om ervoor te zorgen dat je je minder hulpeloos voelt, is het goed om je in plaats van "Waarom ik?" af te vragen wat je ervan kan leren. In bijna iedere nare situatie zit wel een wijze les. Probeer te onderzoeken wat je van jouw moeilijke of nare ervaring kunt leren. Dat kan je helpen om het gevecht beter vol te houden.

8. Zorg ik goed voor mezelf?

We weten allemaal dat stress een aanslag kan plegen op je fysieke gezondheid. Daar lees je bovendien veel meer over in deze blog over stress en je lichaam. Bovendien heb je in stress situaties ook nogal eens de neiging om slechter te gaan eten en minder te slapen. Het is daarom extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Hoe slechter je voor jezelf zorgt, hoe slechter je je psychisch zal voelen. Dit terwijl je op deze zware levens momenten juist sterk moet zijn. Vraag jezelf dus af of je wel goed genoeg voor jezelf zorgt. Zo niet, doe er iets aan, eventueel met hulp van anderen.

https://www.flickr.com/photos/nickperrone/

9. Wat zijn mijn opties?

Het kan soms erg helpen om al je mogelijkheden op papier te zetten. Bij iedere optie die je hebt kan je dan de voor- en nadelen opschrijven. Zo overzie je de problemen beter én kan je eenvoudiger een goede keuze maken. Tenslotte kan dit er ook voor zorgen om sommige ingewikkelde situaties wat te relativeren.

10. Is dit over 5 jaar nog belangrijk?

Iets wat nu draaaaamaaaaatisch lijkt, kan over vijf jaar volkomen onbelangrijk zijn. Zo heb ik me vroeger vreselijk druk gemaakt om het halen van hoge cijfers of om een bepaald conflict met iemand. Als ik me op die momenten meer had afgevraagd of dit over 5 jaar nog zooooo belangrijk was, dan had ik de problemen beter kunnen relativeren. Met deze vraag kan je er ook beter achter komen welke zaken echt heel belangrijk zijn en welke nét wat minder belangrijk.

Bron foto's: nickperrone

Veel Succes & Sterkte!
Liefs, Scarlet

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

yoyootje - Zaterdag 22 augustus 2015 11:03
Dankje...
Harry (manonwheels) - Zaterdag 22 augustus 2015 12:24
Goed advies šŸ˜Š
Lisa - Zaterdag 22 augustus 2015 12:30
Bedankt voor de waardevolle blog :)
Liefs!
Paula. - Zaterdag 22 augustus 2015 12:44
Bedankt weer voor de waardevolle blog!
Maanmeisje - Zaterdag 22 augustus 2015 12:55
Bedankt! Hier heb ik wel wat aan :-).
Jacobien - Zaterdag 22 augustus 2015 13:28
Heel herkenbaar, de tips kan ik goed gebruiken nu. Dankjewel :-)
Floor* - Zaterdag 22 augustus 2015 15:20
Ah goede! Fijne tips (:
manon - Zaterdag 22 augustus 2015 19:57
dit had ik even nodig... merci
Sanne - Zondag 23 augustus 2015 09:01
Bedankt ! Ik had dit nu echt nodig .
Fijn om de punten zo overzichtelijk op een rijtje te zien wanneer alles zo'n chaos lijkt !
Rosie_ - Zondag 23 augustus 2015 22:44
Heel handig! Dankjewel! :)
Star* - Maandag 24 augustus 2015 13:04
goed geschreven : ) thnx