Het strand en een eetstoornis

 

Eindelijk is de zon volop aanwezig. Dit betekent voor veel mensen dat alle korte broeken, rokjes en hempjes de kast uitgetrokken worden en dat veel mensen bovendien massaal naar het strand vertrekken om lekker te genieten van de warmte en af te koelen in de zee. In veel gevallen betekent dit gezelligheid, lekker luieren en eten en drinken maar voor mensen een eetstoornis is naar het strand gaan vaak een stuk minder leuk. Wat een leuk dagje relaxen zou moeten zijn wordt dan ineens een dagje stressen over eten en drinken, je ontzettend onzeker voelen over je lichaam en je misschien ook nog eens ongemakkelijk voelen in sociale situaties. Hoe pak je zoiets aan?


Bron

Zelf ben ik nooit echt een strandliefhebber geweest. Ik vind het lekker om over het strand te lopen als het niet al te warm is. Ik wandel dan graag hele stukken met de hond, maar echt op het zand liggen bakken, is niets voor mij. Ik vind het al snel te warm en kan me naar voelen omdat ik niet zo goed tegen de hitte kan. Toch kan ik het wel gezellig vinden om tijdens warme dagen met vriendinnen af te spreken en iets leuks te gaan doen. Tijdens mijn eetstoornis en depressie was dit echter wel anders.

Ik zag toen geregeld op Facebook hoe anderen op mooie zomerdagen hun spullen pakten en dagjes weggingen. Of dit nu was om te picknicken, naar het zwembad te gaan of op het strand te liggen, ik kon er best jaloers van worden. Zelf deed ik nooit zoiets. Ik zag het echt niet zitten om een hele dag op pad te gaan zonder te weten wat ik precies zou gaan eten en met het idee dat ik me de hele dag ongemakkelijk zou voelen in blote zomerkleding. 

Eten en drinken
Tijdens mijn eetstoornis had ik vooral veel last van eetbuien. Tegelijkertijd vond ik het lastig om in de aanwezigheid van anderen te eten. Ik schaamde me dan ontzettend voor mezelf en durfde op een verjaardag bijvoorbeeld nauwelijks wat nootjes te pakken. Eenmaal alleen thuis was de spanning zo hoog dat ik eetbuien kreeg en alles at wat ik op die verjaardag niet durfde te eten. Een dagje strand zou in die tijd voor mij dan ook geen optie zijn geweest.

Inmiddels zou ik wat dat betreft echter prima naar het strand kunnen gaan en met de rest mee kunnen eten. Hoe jij dit aan gaat pakken, is deels afhankelijk van waar je op dit moment staat. Het is in ieder geval belangrijk dat je goed drinkt op warme dagen omdat je snel uitdroogt, zeker als je in de zon gaat liggen bakken. Je kunt zelf al een koeltasje meenemen met flesjes water. Hierin kun je ook nog varieren zodat je frisse drankjes hebt met een lekker smaakje. In een koeltasje kun je ook andere dingen meenemen, bijvoorbeeld fruit.

Als je nog erg gebonden bent aan een eetlijst, dan zou je in principe alles wat je eet van huis mee kunnen nemen. Houd er wel rekening mee dat bijvoorbeeld een pakje sultana niet meer zo lekker smaakt als het uren in je tas ligt in de volle zon, terwijl die voorverpakte koekjes wel het makkelijkst zijn om mee te nemen omdat hier geen zand bij kan komen. Boterhammen zou je wel mee kunnen nemen in de koeltas.

Je zou ook met de mensen met wie je naar het strand gaat kunnen bespreken wat jullie meenemen qua eten en drinken. Als je met een paar mensen gaat, is het meestal handig als iedereen iets meeneemt. In de praktijk gaat het dan bijna vanzelf dat er uiteindelijk wat chips en nootjes zijn, misschien wat toastjes/stokbrood met salade of iets dergelijks en iets van fruit. Hier kun je prima mee uit de voeten als je bedenkt wat ongeveer een tussendoortje zou zijn. Bedenk je bovendien goed dat het geen kwaad kan als je een keer iets meer eet dan je normaal zou doen.


Bron

Als je het zelf lastig vindt om in te schatten wat op zo'n dag nu eigenlijk normaal is, dan kan het helpen om gewoon maar naar een vriendin te kijken en met haar mee te doen. Heb je last van eetbuien, dan is het vaak juist prettiger om van tevoren te bedenken wat je gaat eten, om te voorkomen dat je doorslaat.

Zie je erg op tegen het eten en ben je bang dat je in paniek raakt als jullie eenmaal op het strand zijn, kies dan iemand uit van degenen met wie je gaat en bespreek met hem of haar van tevoren dat je er zo tegenop ziet en hoe diegene jou hierin zou kunnen helpen.

Bikinistress
Een aantal jaar geleden vond ik de zomer vaak maar lastig omdat alle blote kleding dan weer tevoorschijn kwam. Ik wilde helemaal geen bikini aan en vergeleek mezelf continu met anderen. Zeker bij een strand of zwembad is de verleiding groot om telkens naar anderen te kijken. Toen ik erg depressief was, legde ik de focus vooral op iedereen die leuker was dan ik. Voor mijn gevoel zat de wereld vol met mooie meiden die allemaal dunner waren dan ik en ook nog eens snel bruin werden. Ten opzichte van hen was ik maar dik en wit. Als ik hierop terug kijk, realiseer ik me pas dat ik me altijd vergeleek met mensen waarbij ik automatisch negatief uit de bus zou komen.

Natuurlijk zullen er altijd knappere mensen rondlopen, maar dat betekent niet dat jij er niet leuk uit ziet. Het vergelijken van jouw lichaam met dat van een ander levert je enkel stress op. Natuurlijk mag je je onzeker voelen, dat herkent waarschijnlijk iedere vrouw wel. Het kan daarom fijn zijn om van tevoren al in alle rust een mooie bikini of badkap te kopen waar jij je prettig bij voelt. Dit scheelt een hoop bikinistress.

Probleempjes op het strand
Los van bovenstaande problemen kan het strand ook nog weleens voor kleinere ergernissen zorgen. Denk aan zand dat werkelijk overal komt te zitten. O-ver-al. En waar laat je bijvoorbeeld je waardevolle spullen als je even de zee in wil springen? Ook daar nog een aantal tips voor zodat je iets relaxter een dagje strand tegemoet kunt gaan:
 Gooi een oude fles douchegel of shampoo met brede dop niet weg, hier kun je je telefoon, geld en sleutels in verstoppen. Geld kun je ook in een lege huls van een lippenbalsem doen; 
 Neem wat lege zakjes mee waar je je zonnebrandcreme en andere flessen met vloeibare spullen in kunt doen om te voorkomen dat heel je tas onder de creme zit als deze gaat lekken;
 Leg je slippers op z'n kop neer zodat deze niet onwijs heet worden. Als je dan even ergens heen wil lopen, kun je direct aantrekken;
 Neem een gewoon boek mee in plaats van een e-reader. Een e-reader wordt sneller gestolen en er komt gemakkelijk zand bij;
 Mocht je geen aftersun hebben, dan kun je yoghurt gebruiken om op je huid te smeren als je verbrand bent, dit werkt erg verkoelend;
 Zit je onder het zand en plakt dit heel erg aan je lichaam? Gebruik dan wat babypoeder om het er makkelijk vanaf te vegen.


Bron

Ga jij weleens naar het strand?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xxJustMexx - Zaterdag 4 juli 2015 10:06
Ik woon heel erg dichtbij het strand maar ik vind dat water vies en zeewater stinkt.. Nee mij niet gezien daar..
Charlotte - Zaterdag 4 juli 2015 10:12
Ik persoonlijk durf nooit naar het strand door de blote kledij en de littekens en verse schrammen op mijn lichaam van automutilatie. Ik vind dit een heel mooi blog en vind de tips zeer handig.
Flower girl - Zaterdag 4 juli 2015 10:13
Ik hou eigenlijk van het strand en vind het super gezellig! Heerlijk bakken, muziekje, boekje en/of gezelligheid.
Toch ga ik er niet heen en vind ik het te spannend om in bikini rond te lopen, hierdoor kan ik er ook niet meer van genieten. Herken wel erg wat je zegt...dan weleens jaloers te zijn op mensen die daar wel heen gaan.

Hopelijk eens op een dag kan ik er ook volledig van genieten!
Roeline - Zaterdag 4 juli 2015 11:10
Ik ben absoluut geen strandmens op warme dagen. Heb er de rust niet voor te liggen, vind de zee verschrikkelijk en het zand net zo, veel te heet, kortom gewoon 3 keer niks. Alleen voor een wandeling ben ik dan nog te porren.
S. - Zaterdag 4 juli 2015 11:20
Liefst in de 'winter' (niet dat die er nog zijn in dit land, maar ja). Als het koud is, waait, de zon heel ver weg is en er nauwelijks mensen zijn op het strand. Heerlijk! In de zomer mijd ik het strand als de pest.
Ronja - Zaterdag 4 juli 2015 11:43
Ik houd niet van veel mensen, maar het strand op zich vind ik wel leuk.
Ik durf alleen echt nog niet, maar het is wel een doel voor in de toekomst.
Ik vind de tips over het eten heel waardevol. Daar heb ik zeker iets aan.
Dank je wel Sandra
c.d - Zaterdag 4 juli 2015 12:07
het strand en de zee vind in geweldig maar sowieso vind ik bikini niks dat durf ik niet aan korten dingen ook niet de vocht die je vasthoud vreselijk heel de zomer is stom maar het strand is oke als ik mat niet in korte kleding hoef
c.d - Zaterdag 4 juli 2015 12:07
het strand en de zee vind in geweldig maar sowieso vind ik bikini niks dat durf ik niet aan korten dingen ook niet de vocht die je vasthoud vreselijk heel de zomer is stom maar het strand is oke als ik mat niet in korte kleding hoef
c.d - Zaterdag 4 juli 2015 12:08
het strand en de zee vind in geweldig maar sowieso vind ik bikini niks dat durf ik niet aan korten dingen ook niet de vocht die je vasthoud vreselijk heel de zomer is stom maar het strand is oke als ik mat niet in korte kleding hoef
c.d - Zaterdag 4 juli 2015 12:08
het strand en de zee vind in geweldig maar sowieso vind ik bikini niks dat durf ik niet aan korten dingen ook niet de vocht die je vasthoud vreselijk heel de zomer is stom maar het strand is oke als ik mat niet in korte kleding hoef
Asyr Sei'lar - Zaterdag 4 juli 2015 12:20
Ik ga niet naar het strand, ik heb er een hartgrondige hekel aan. Op warme dagen ben ik al blij dat ik nog kan ademhalen, laat staan dat ik tot iets in staat ben.

De gedachte om op een handdoekje daar te liggen onder de parasol (anderhalve zonnestraal en ik verbrand levend) tussen al die mensen om mij heen met al die afkeurende blikken (ik heb ook patronen van littekens) geeft me de gruwels. Ik kan geen mensen om me heen verdragen, ik word er zenuwachtig van om me eenzaam in een menigte te voelen. En zeker als je dan ook nog eens als een sudderlapje ligt gaar te stoven.

Strand? Nee dank je wel.

---
"Sun of my soul! Thou Saviour Dear,
It is nog night if thou be near."
--=John Keble=--
---

Ingrid - Zaterdag 4 juli 2015 16:01
Ik woon praktisch aan het strand, ik ben er dus zo en ook zo weer thuis. Het lukt me wel om te gaan, ook in mijn bikini te zitten/ liggen. Maar de onrust in mij en het niet op mijn gemak met mijn lijf zijn teisteren me wel erg veel. Maar, de wil om mee te doen, om ook weg te zijn en een beetje te genieten en vooral mijn zoontje te zien spelen en genieten is erg sterk.
De tips vind ik wel erg handig!!! dank je wel daarvoor! xxx
Karin - Zaterdag 4 juli 2015 18:35
ik durf dit jaar voor het eerst weer shorts aan en ik geniet er heel erg veel van! ik ga wel af en toe te zwemmen, maar ben al een tijdje niet naar het strand geweest, ga ik binnenkort lekker weer doen, genieten mag!
Anne - Zondag 5 juli 2015 09:44
Ik ga niet naar het strand.Als het minder druk zou zijn zou ik het wel fijn vinden,op zich.Ik zou dan wel een strandjurk of zo aan doen ,want in badkleding voel ik mij echt ongemakkelijk.Het moeilijkste is dat ik op dit moment niemand heb samen mee te gaan,alleen gaan vind ik echt te eng !