Het forum van Proud2Bme

 

Proud2Bme staat bij velen bekend om de recovery gerichte Instagrampagina, YouTubefilmpjes en dagelijkse blogs over eetstoornisherstel, maar wist je dat we ook een forum hebben waar je steun en inspiratie kan vinden om van je eetstoornis te herstellen? Veel mensen zijn actief op het forum, maar ook veel mensen zijn dit niet. Dat is oké, we zijn er juist op al die verschillende manieren zodat jij kan vinden wat bij jou past. Maar misschien ben je wel benieuwd naar het forum, maar vind je het spannend of weet je gewoon niet goed wat er te vinden is. Daarom wil ik middels deze blog wat toelichting geven. Want wat is er eigenlijk te vinden op het forum van Proud2Bme? Voor wie is het en hoe werkt het? Zou jij er iets aan kunnen hebben?

Wat is het forum?

Een forum, het is inmiddels misschien een beetje ouderwets! Waar de herstelcommunity (en helaas ook pro-ana) zich eerst vooral op fora begaf, zien we steeds meer een verschuiving naar sociale media. Maar dat maakt een forum niet minder prettig of waardevol. Proud2Bme heeft veel leden die gebruik maken van het forum en van de chats. De reacties die we daarop mogen ontvangen, zijn hartverwarmend en motiveren ons om dit werk te blijven doen. Daarom dat wij ook alles op alles zetten om met een geslaagde ProudFunding de website en het forum nog toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken. Dat is iets om naar uit te kijken, maar ook nu ben je van harte welkom.

Wie naar het forum gaat, kan inloggen of zich aanmelden om mee te lezen en/of te praten. Een account aanmaken is geheel gratis, anoniem en vrijblijvend. Wees welkom om vragen te stellen, van je af te typen of juist alleen mee te lezen. Je zit nergens aan vast, dus het geeft niets of je dagelijks of juist maar af en toe gebruik maakt van het forum. Je kan het forum gebruiken om vragen te stellen wanneer je ergens mee zit, ergens onzeker over bent of als je benieuwd bent naar de ervaring van een ander. Je kan je verhaal van je af komen schrijven, als je hoofd overloopt met gedachten of als je even niet alleen wilt zijn. We zijn er voor je. Ook vind je gezellige spelletjes en kan je praten over je hobby's, succesmomenten en wat jou blij, gelukkig en trots maakt. Want ook dat hoort ook bij het leven en dus bij herstel.

Dagelijks wordt er op de onderwerpen gereageerd door onze ervaringsdeskundigen. Je zult de meesten wel kennen van de blogs die we schrijven, waaronder ikzelf. Ook staat er een groot team vrijwilligers voor je klaar. Vrijwilligers die met liefde en interesse een luisterend oor willen bieden of advies kunnen geven vanuit hun eigen ervaring. Daarnaast hebben we een team aan diëtisten en psychologen, die ook op het forum aanwezig zijn en reageren op berichtjes. En natuurlijk kunnen leden en lotgenoten op elkaar reageren. Die herkenning, erkenning, steun en support, is de kracht van onze community. Samen sterk!

Is het veilig?

Jouw veiligheid staat hoog in het vaandel. Dat is niet alleen vanwege de wetten rondom privacy die wij zorgvuldig naleven, maar ook wat betreft de inhoud van berichten op het forum. We hebben een aantal huisregels die in acht moeten worden genomen bij het plaatsen van berichten. Zo willen we schadelijk vergelijkingsmateriaal en triggerende berichten voorkomen. Wat mij betreft is dit een groot voordeel ten opzichte van sociale media, waar deze grote verantwoordelijkheid volledig bij jouzelf ligt. Al worden er steeds meer goede toepassingen gedaan om de mentale gezondheid van gebruikers te waarborgen. Dat vind ik een goede zaak. Cyberpesten, pro-ana content en per ongeluk triggerende berichten zien wij op sociale media veel voorbij komen. Het is te simpel om te zeggen je er niets van aan te trekken of het niet te volgen, al is dat natuurlijk wel aan te raden. Het komt soms op je pad als een valkuil en voor je het weet word je erin gezogen.

Natuurlijk kunnen triggers altijd op je pad komen en dat zien we ook wel eens op het forum. Soms duurt het toch eventjes voordat we iets hebben kunnen aanpassen of is iets niet per se in strijd met de huisregels, maar voor jou toch triggerend. Wat ik mooi vind aan het forum, is dat dat in principe altijd bespreekbaar is als jij dat wilt. We begrijpen dat niemand perfect is, dat dingen soms hard aankomen of niet zo bedoeld zijn. Zo gaat het in het leven en dat is niet altijd te voorkomen, maar je kan er wel steun bij vragen, van leren en door groeien. Ook daar helpen we graag bij. En uiteraard kan je het allemaal zo anoniem houden als je zelf wilt. Ook dit geeft veel mensen toch een gevoel van veiligheid. Juist de anonimiteit maakt dat het veel makkelijker écht persoonlijk kan worden. Dat is enorm waardevol, leert mijn ervaring.

Waar wordt zoal over gepraat?

Op het forum van Proud2Bme mag je - mits binnen de huisregels - overal over praten. Iedereen met een eetstoornis en/of omliggende problematiek is welkom. Ook als je niet zeker weet of je een eetstoornis hebt, willen we je graag helpen om dit uit te zoeken en je te steunen. Misschien denk je dat jouw eetstoornis of probleem niet erg genoeg is, maar je zal al snel zien dat je niet alleen bent en dat de herkenning en erkenneing die je op het forum kan vinden, ontzettend waardevol zijn. Twijfel je? Ik zou zeggen: give it a shot. Niemand zal je veroordelen. 

Verschillende topics op het forum

Het meest gebruikte onderdeel op het forum is het 'dagboek of schrijfplekje'. Hier kun je, zoals de naam al aangeeft, een eigen dagboek of schrijfplekje aanmaken, waar je jouw verhaal, gedachten en gevoelens in kwijt kan. Elke dag wordt hierop gereageerd door de redactieleden en/of vrijwilligers - maar je kan ook op elkaars dagboekje reageren - met steunende woorden, eigen ervaringen of antwoorden op jouw vragen. Je mag helemaal zelf invullen hoe je jouw dagboek wilt besteden. Wil je elke dag schrijven of sporadisch? Deel je graag lange verhalen of liever korte stukjes? Stel je graag vragen of wil je vooral even je verhaal kwijt? Ga je de diepte in of houd je het liever een beetje luchtig? Wil je het veel over de eetstoornis hebben of meer over omliggende zaken? Het is maar net waar jij behoefte aan hebt. Alles mag, het is jouw plekje. 

Dat klinkt misschien als een heel veel meteen, maar je kan je ook eerst even rustig voorstellen in het voorsteltopic en het forum een beetje aftasten. Je vindt nog veel meer topics, bijvoorbeeld over dagelijkse onderwerpen. Van spelletjes ter afleiding tot een plek om te spuien en het verzamelen van mooie quotes of succesmomenten. Maar er zijn ook delen op het forum waar meer op de eetstoornis wordt ingegaan. Lotgenoten - of ook wel doelgenoten - met verschillende eetstoornissen vinden gelijkgestemden en herkenning. Van anorexia tot binge eating disorder en alles daartussen en buiten. 

Maar een eetstoornis komt nooit alleen, dat weten we. Er zijn plekken waar je kunt praten en lezen over bijvoorbeeld persoonlijkheidsproblematiek, angst en paniek. Je kan tips, vragen en ervaringen delen over hulpverlening en medicatie. Er is een plek om te bespreken waar je tegenaan loopt wat betreft school, werk, seksualiteit of je thuissituatie. Maar ook topics om je tekeningen, gedichten en favoriete muziek te delen, want soms is het ook makkelijker of fijner, om je daarin uit te drukken.

Er zijn aparte topics waarin je gericht vragen kunt stellen aan ervaringsdeskundigen, de psycholoog of de diëtist. En er is nog veel meer. Proud2Bme is er voor alle leeftijden, maar er is ook een speciaal topic waar 30-plussers elkaar kunnen vinden, net zoals er 30-plus chats zijn. Leden kunnen onderling ook persoonlijke berichten sturen, voor als je iemand leert kennen op het forum en graag privé met iemand spreekt.

Kortom, er is een hoop om te lezen en bij te wonen op een veilige en hopelijk fijne manier. Weet dat je van harte welkom bent om een rond te kijken op ons forum. Om mee te lezen, vragen te stellen, te reageren en een eigen dagboek te openen waar je altijd je gedachten kwijt kan. Het forum biedt steun, herkenning en erkenning wanneer je worstelt met een eetstoornis. We zijn er voor je. We zijn er voor elkaar. 

Heb jij nog vragen over het forum?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

AnaMan - Zaterdag 4 september 2021 21:21
Het forum heeft vele levens letterlijk gered, en onnoemelijk veel steun geboden aan zóveel mensen. Dus onbeschrijflijk fantastisch!!!!!!